nedeľa 7. augusta 2011

Výživné mydlo s ricínovým olejom

 Metóda: za studena 
Typ mydla: pevné 



Toto je rovnaký recept ako "Červeno-čierny mramor", ale namiesto oleja z hroznových jadierok som dala olej ricínový - ktorý tvorí veľmi penivé a zároveň vyživujúce mydlo. Tentokrát som takisto zmiešavala oleje a roztok hydroxidu pri teplote 50°C.




Zloženie:
(Hodnoty v zátvorkách sú tie teoretické, ale nie vždy sa mi podarí presne odmerať. Normálne to nevadí, ale tentokrát som sa pomýlila o viac ako 20 gramov a tak som hodnoty NaOH musela prepočítať)

Olivový olej 302g (300g)
Palmový olej 306g (300g)
Kokosový olej 300g (300g)
Ricínový olej 115g (100g)
NaOH 138g (136g)
Destilovaná voda 392g (389g)

V stope pridané
Potravinárske modré farbivo


od oka :)
Esenciálny olej Mandarinka 7,5ml
Esenciálny olej Ylang Ylang 5ml
Esenciálny olej Bergamot 5ml
Vonný olej Vanilka 5ml

Plánovaný podiel nezmydelneného oleja 10%.

Pomôcky navyše: drevená špajdľa,  plastová nádoba na odliatie menšieho objemu mydla na zafarbenie modrou.


Teploty: 50°C oleje, 53°C roztok NaOH


Forma: drevená, o rozmeroch 28cm x 10cm x 10cm, vyložená plastovo-textilnou fóliou (už ma zunovalo stále vykladať papierom na pečenie, tak som si vyrobila takú, čo sa dá používať dlhodobo).


Postup:
1) Mydlovú hmotu som zmiešala tak ako je popísané v časti Výroba mydla metódou za studena.


2) Po dosiahnutí hustej stopy a vmiešaní vôní som odobrala časť mydla a zmiešala ho s modrou farbou.











Modrá farba sa v zásaditom mydle premenila najprv na šedú, potom na farbu malinového lekváru a na druhý deň po dokončení väčšiny mydlotvornej reakcie na fialovú.















3) Do formy som vyliala najprv nezafarbenú hmotu, potom som navrch navrstvila zafarbenú hmotu, a špajdľou som sa pokúsila o mramor, hmota však bola príliš hustá, pretože teploty okolo 50°C pri ktorých som tuky zmiešavala urýchlili stopu a veľmi rýchlo mi hmota zhustla.Všimnite si, že hmota medzitým nadobudla malinovú farbu.
















4) Mramorovanie


5) 21:44 - A takto vyzerala hmota keď som formu zatvárala dreveným vrchnákom. Stále malinová farba-




6) 22:47 - Takto vyzerala hmota po hodine - všimnite si prasklinu na povrchu, tá je spôsobená rozpínaním hmoty, mydlo prechádza gélovou fázou a zmenilo farbu na fialovo-čučoriedkovú.



7) 07:16 - Takto vyzeralo mydlo na druhý deň ráno. Farba - fialová.





8) Mydlo som vybrala z formy, ale ešte bolo mäkké, mohla som ho nechať dlhšie - strany mydla sa prilepili o plastové steny.



9) Nevadí, mydlo som nakrájala a voilá



Mydlo je veľmi príjemné na kúpanie, vytvára veľmi hustú penu priamo pri kontakte s pokožkou, som s ním veľmi spokojná. Aj kombinácia vôní, s ktorou som trochu experimentovala sa vydarila - je to jedna z vôní, čo zatiaľ vonia každému.


UPDATE: 31.10.2012: Pozrite si príspevok Matesa vo fóre, ako robil toto mydlo a ako sa mu podarilo:


http://v-roba-mydla.2293545.n4.nabble.com/V-ivne-mydlo-s-ricinov-m-olejom-td4641081.html



20 komentárov:

  1. ahoj evik,
    robila som dnes toto mydlo, teda bez farbiva, do stopy som dala este pol lyzicky sladkeho mandloveho oleja a pol lyzicky konopneho a potom esencialne oleje so susenymi ruzovymi listkami. Mydlo pekne stuhlo, teda zatial je vo forme len tristvrte hodiny, je zabalene v uteraku, nazrela som nan a ma po sebe take kvapky, akoby sa potilo. Je to moje prve mydlo, dufam ze som nieco nepokazila. Je možné, že som dala v stope prilis vela oleja?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Maka!

    tie kvapky môže byť hydroxid sodný, stáva sa to, keď sa mydlo prehreje vo forme, alebo niekedy je to glycerín. V každom prípade sa neboj, ono to vsiakne, prípadne ostane na povrchu a ak je to hydroxid, tak časom zreaguje so vzduchom do sodného prachu. Počkaj a keď bude mydlo krájať, tak tie kvapky predtým osuš papierovou vreckovkou.

    Mne sa to tiež stáva.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evik, dakujem za odpoved.. mydlo som rano nakrajala, nemalo uz po sebe ziadne kvapocky, je take mliecne. Vyzera velmi dobre.Vonia fantasticky, robila som z tretinovej davky a vyslo mi 9 malych mydielok. Inak nan chodim nazerat a ocuchavat :) za aky dlhy cas ho uz budem moct pouzit? si pisala o nejakom teste jazykom, to mam nan prilozit jazyk? a co mam citit? diky

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jazyk ešte nie!! Iba ak chceš dostať poriadnu šupu :)

    Počkaj týždeň-dva :)

    Gratulujem, dáš na fórum fotky?

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evik, dala by som, len to neviem :) na mail ti nemozem poslat?
    ok, tak o dva tyzdne skusim test jazykom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Môžeš, pošli. Na fórum je to jednoduché, ale musíš sa prihlásiť. Potom tam je normálne ikonka, keď založíš nový príspevok, alebo odpovedáš už na existujúci, tak nad okienkom, kde zadávaš text sú ikonky a jedna z nich je pre vloženie obrázku.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evik, tak som sa odhodlala pouzit konecne moje prve mydlo. Chodila som ho kazdy den prevracat a ovoniavat do izby, kde sa susilo. Je fantasticke, penive, vonave. Ruky po nom su jemne. Dva kusky som uz darovala mame. Urcite tento recept este pouzijem, je super.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. To som naozaj potešená! :) Ja som tento recept už s malými obmenami zopakovala viackrát, tiež ma nadchol. Čaro je v tom ricínovom oleji... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. evik, mam ich odfotene, aj som ti chcela poslat, lebo pridat na forum to neviem, ale nemam tvoj email. a naozaj, ten ricinovy olej je fantasticka vec.. krasne velke bubliny robi.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Na fore sa musis zaregistrovat aby Ti tam slo pridat fotky.

    Ked tak posli na email evkastar@gmail.com.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Evik,keď sa použije potravinárske farbivo do pevného mydla, tak to mydlo potom aj farbí?Napríklad toto modré..ďakujem, Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Mates,

    toto mydlo nefarbilo. Potravinárske nefarbia, aspoň nijak výrazne. Skorej mám problém s mydlami obsahujúcimi minerálne oxidy, ak to preženiem s množstvom, čo je časté, alebo farbí poriadne aj kakao.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj Evik! Chcela som pridať fotky, ale objavilo sa to celkom inom blogu. Čo som spravila zle?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Emoke, to je asi tym, ze na moj mozem pridavat fotky len ja, je to ako webova stranka. Ani neviem, ako by sa to v komentaroch dalo - nevidim taku moznost v nastaveniach. Co mozes spravit je dat fotku do fora a ja potom na nu uvediem odkaz, ako na Matesa....

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ešte jedna otázka: kde môžem zohnať tú fóliu? ani mne sa nechce stále strihať papier na pečenie.Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Inu, priznám sa, že sa už presne nepamätám, ale predpokladám, že som ju kúpila niekde v hobby obchode...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Evik, pekne prosim, jak presne se jmenuje ta plastovo textilni folie a k cemu je puvodne urcena? Dnes jsem se po ni ptala v OBI, ale nevedeli a pani rikala, ze tohle asi nevedou. Prodava se to v nejakem baleni nebo jako metraz? Moc dekuji! Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Peťa, no to je dobrá otázka, prišla som k nej ako slepá kura k zrnu... akurát už neviem kde ani ako sa to volalo. Môžeš to ale nahradiť plastovou podložkou na vykladanie zásuviek v kuchyni, teraz to predávajú v každom obchode s kuchynskými potrebami, napr: http://www.hej.sk/podlozka-do-zasuvky-tescoma-online-150x50-cm/

    OdpovedaťOdstrániť