nedeľa 9. októbra 2011

Domáci gél na pranie I.

Konečne som sa dostala k výrobe gélu na pranie. Na túto tému existujú desiatky stránok a recepty sú viac-menej variácie nasledovných zložiek:

- Mydlo (základné jadrové nastrúhané, prípadne tekuté)
- Sóda na pranie (uhličitan sodný Na2CO3) - zmäkčovač vody, efektívne odstraňuje mastné a alkoholové škvrny
- Sóda bikarbóna - neutralizuje kyseliny a tým pachy, ďalej zmäkčuje vodu - ale v tomto zmysle je to nepovinná prísada v prípade mäkkej vody, prípadne ak už máte v recepte sódu na pranie, ktorá tiež zmäkčuje. Vraj odstraňuje zažraté čajové a kávové škvrny.
- Esenciálne oleje - nielen pre vôňu, ale často aj pre antiseptické, antimikrobiálne a protiplesňové účinky



Recept ktorý som vyskúšala ja:

150g mydla na pranie (obyčajné jadrové)
150g sódy na pranie
3 litre destilovanej vody
6 PL sódy bikarbóny
1 ČL Esenciálny olej Levanduľa
2 ČL Esenciálny olej Mandarinka

Postup:

1) Ak máte pevné mydlo, tak ho nastrúhajte a nechajte rozpustiť v 1 l vody, zahrievanie proces urýchli.

2) Rozpustite v asi 0.5 l vody sódu na pranie a vmiešajte tento roztok do teraz už tekutého mydla.

3) Pridajte sódu bikarbónu a dobre premiešajte

4) Vlejte zbytok vody (1.5 l), dobre premiešajte. Už v tejto fáze vzniká slizovitá hmota.


5) Pridajte esenciálne oleje (pozor, aby zmes nebola príliš horúca, lebo oleje sa Vám vyparia) a všetko nakoniec zmixujte mixérom.



Po vychladnutí sa mi na povrchu oddelila dosť hustá pena, viď obrázok nižšie, penu som už trochu vmiešala do roztoku pre kontrast - je vidieť jej hrúbka, pena drží pevne tvar.


 
Neviem, či je to dôsledok mixovania, pretože na nič podobné v recepte neupozorňovali. Takže penu som znovu mixérom vmiešala do zbytku hmoty a preliala všetko do veľkej fľaše na pranie z bývalého prostriedku.

Prostriedok som hneď vyskúšala - pri 40 stupňoch C, 32 minútový program - použitých 100 ml prostriedku, na bežne nosené prádlo a tričká (žiadne veľké škvrny).
Výsledok - prádlo vyzerá čisté a vonia po použitých esenciálnych olejoch - teda väčšina, pretože bohužiaľ,  prací gél nebol schopný odstrániť zápach prepoteného trička pod pazuchami, ani parfém z jedného môjho trochu viac navoňaného topu.

Asi musím pridať ocot, prípadne viac sódy bikarbóny? Uvidím, priebežne budem referovať.

UPDATE:  
- 40°C, cca 150ml prostriedku + od oka cca 20 ml octu pri pláchaní - biele prádlo prané na 2-hodinovom klasickom cykle pre farebné menej odolné prádlo - vypralo, krásne vonia po esenciálnych olejoch a čistotou, je jemné, len biele rifle s trošku zapranými šmuhami od zhybov by chcelo ešte špeciálne preprať, lenže to mi predtým ľahko nezišlo ani s Arielom...

- 90°C, cca 150 ml prostriedku - farebné uteráky - čisté, voňavé, len jeden špeciálne zašpinený by asi potreboval nabudúce prepierk, alebo viac prostriedku možno, inak spokojnosť, takže to bude asi naozaj v tej dĺžke cyklu.


Viac úvah typu mydla: Domáci gel na pranie - úvaha k typu mydla

20 komentárov:

  1. Zdravim, Evik :-) predevsim musim vyjadrit svou poklonu skvelemu blogu! Take pozvolna pronikam do sveta mydel a tento blog je pro me velkym pomocnikem - diky za vsechny informace!
    A tento prispevek o gelu na prani me moc potesil: sotva pred 14 dny jsem taky umichala svuj prvni praci gel podle skoro stejneho receptu. Jen misto jadroveho mydla jsem pouzila vetsi Lanzu a celkem mam gelu odhadem asi 12-13 litru (praci sody jsem davala okolo 300 g na toto mnozstvi vody).
    Nejtezsi bylo rozpustit mydlo - zalevala jsem ho varici vodou, ale rozpoustelo se velmi zle. Mixer jsem nepouzivala, michala jsem rucne, ale i mne se vytvorila pena jako na cappuccinu :-) cela hmota byla hodne ridka, do gelove formy ztuhla az po uplnem vychladnuti.

    Poprve jsem s gelem prala trochu s obavami, ale vysledek dopadl nad ocekavani - vse se vypralo skvele, i propocena tricka byla uplne cista a pradlo vonelo jemne mydlem a esencialnimi oleji (dala jsem jich ale asi jen 20 kapek). Zadna chemicka vune beznych prasku. Je ale fakt, ze na plnou pracku davam gelu vic, asi 200 - 250 ml podle zaspineni. A taky moje pracka nema pulhodinovy program, pere minimalne tak o hodinu dele - mozna i proto se pradlo vypralo bez problemu... A na zaver misto avivaze pouzivam vodu s trochou octa, pradlo se tak krasne zjemni a je nadychanejsi :-)

    Tolik moje zkusenosti, treba pomuzou.
    A jeste jednou velke diky za skvely blog!!

    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Hanka!

    Ďakujem za zdieľanie skúsenosti! Je možné, že som mohla dať viac vody, ako tak pozerám podľa Tvojho receptu, tak 7 litrov by bolo vcelku OK.
    Pre istotu som prádlo vyprala ešte raz na tom istom programe, trochu sa to zlepšilo, ale ešte stále to nebolo 100%. Tak neviem, asi som dala málo gélu, ale ja mám práčku malú (3.5kg), takže by to tak asi zodpovedalo Tvojej kvantite. Možno to bude aj v tom pracom čase, prípadne v teplote? Prala som totiž potom na 90°C 2h cyklus uteráky a vypralo mi ich krásne.
    O tom octe som počula, len ja sa bojím, že mi potom prádlo bude páchnuť octom - nemáš s tým problém?

    Vďaka za radu!!!

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evik!

    Nevim, jestli problem bude v mnozstvi vody, protoze muj gel je o neco redenejsi, vzhledem k pouzitemu mnozstvi sody, mydla a vody. Logicky bych tedy rekla, ze by mel prat spis hure... Ale zatim mne bez problemu zvladl vyprat i hodne zaspinene obleceni (dokonce i nejake latky, ktere v nasem velmi vlhkem dome zacaly chytat plisen, i s tim si gel poradil).
    Problem bych asi videla spis v delce prani, pul hodiny mne prijde dost malo, ale mozna zalezi i na konkretni pracce a typu programu... V teplote to nebude, i ja peru na 40 st. C.
    K tomu octu, pradlo jim neni absolutne citit, davam ho asi 1 lzici (odhadem) primo do pracky do nalevky na avivaz. Zkousela jsem obycejny ocet i jablecny, ale podle me v tom neni zadny rozdil :-)

    Hodne stesti pri dalsich pokusech!!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hanka, tento víkend budem prať znovu, a že mám čo! V jednej dávke skúsim pridať ocot a v druhej viac prípravku, uvidím., čím to bolo!
    Vďaka za rady!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ešte som Tvoj prací prostriedok nevyskúšala, lebo mám zatiaľ Persil, ale na 40 periem len umeliny, bavlnu na 60, okrem uterákov a posteľnej bielizne, kde je, samozrejme, 90. To sa týka všetkého, od mydla po supermoderné prášky, a asi aj toho Tvojho. Kým neboli pracie prášky, pralo sa rôznymi mydlami a výsledok závisel od teploty. Budem informovať!
    Mama.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Áno, zrejme to bude teplotou,lenže ja mám väčšinu vecí umeliny alebo bavlnené s elastanom, ktorý sa pri 60ke rozkladá, takže by som z práčky vytiahla niečo o 2 veľkosti väčšie.Medzitým som skúšala s tým prať uteráky na 90 a biele prádlo na 40, ale klasický cyklus 2 hodiny - a to mi vypralo super. Dala som na pláchanie tak od oka aj ocot a prádlo bolo naozaj mäkké a voňalo krásne po esenciálnych olejoch!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. čo som urobil zle? Tak zhustlo,že keď otočím fľašu tak to ostane na vrchu stať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. zdravim. Dal som všetko dvojnásobnu dávku
    čiže:300gmydla 300g sody na pranie 12PL Bikarbony a oleje. keď mi to vychladlo tak je to také huste,že keď som to dal do fľašky tak sa to nedalo znej dostať von.Tak som to zriedil z raz takým množstvom vody čiže teráz je toho 12litre a keď to vychladlo znova to mi veľmi zhustlo teraz je to také asi ako pudink. Urubil som niečo zlé? prosim odpíšte mi alebo zavolajťe na t.č. 0948444908 alebo email jozefkelbel@centrum.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nič ste nespravili zle, ten gél má byť ako huspenina. Lepšie je to skladovať vo vedierku a naberať takou tou odmerkou na prášok.

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj! Ja používam na pranie mydlové orechy. Ale chcem zdôrazniť, že do oddielu na aviváž používam čistý ocot, pridám asi 5 kvapiek citronový vonny olej,/neviem ako to ináč nazvať/, a prané textilie nemajú vôbec vôňu octu. Emi

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Zdravím,
    podľa mňa je tento recept príliš komplikovaný, dá sa to oveľa jednoduchšie (bez mixéru a varenia): Do kýblika nastrúham 150g jadrového mydla (zvyčajne pristrúham aj trošku žlčového), zalejem 3 l horúcej vody a pomiešam, kým sa mydlo nerozpustí. Do toho vsypem 1/2 kg sódy na pranie (dostať v Kauflande), opäť zalejem 2-3 l horúcej vody a miešam, kým sa sóda nerozpustí. Potom dolejem vodu až po vrch kýblika (spolu je to 9l vody), premiešam a nechám odstáť do ďalšieho dňa. Potom prelejem do plastových nádob od pracích gélov. Do prania dávam 200ml na 6 kíl prádla, z tohto receptu mám ca. 45 dávok.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Niekoľkokrát som robil recept, že 1,5 l vody, od oka asi 60 g mydla kokosovo-palmového, asi 30-40 g sódy na pranie a lyžičku sódy bikarbóny. Všetko som rozpustil a pomiešam mixérom, dostalo to takú peknú gélovú konzistenciu bez nejakého oddeľovania nejakej huspeniny či peny, proste ako gél na pranie:) Ohlasy na gél boli veľmi dobré, pralo to super, dávkovanie nižšie ako zväčša uvádzajú všetci čo používajú domáci gél , tak do 100 ml na pranie.
    Na biele prádlo sa pridáva do prania za odmerku perkarbonátu sodného a aj to vraj vypralo pekne.
    Práve chcem najbližšie spraviť väčšie množstvo, nech to nemusím každé dva týždne riešiť, tak možno vyskúšam postup ako emjee. Mne sa inak zdá , že všetci dávate nejak málo mydla , mňa to láka dávať viac čo sa týka pomeru mydla a vody...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Prispejem mojou skúsenosťou. Variť sa mi šialene brutálne a vlastne vôbec nechcelo a tak som pátrala a na jednej zahraničnej stránke som našla radu že stačí mydlo nastrúhať, ešte jednoduchšie - v mixeri rozmixovať s pár kvapkami silice na prášok (funguje to v normálnom mixeri bez problémov a urobí sa krásny prášok, ja osobne silicu nedávam), následne zmiešať s ostatnými práškovými prísadami. Bodka, koniec. Potom s tým pracujete ako s pracím práškom, stačí nejaké 2-3 lyžice do prania, alebo teda treba skúšať ako vyhovuje. Nezaberá to toľko miesta ako sliz a vôbec sa mi nechce experimentovať s varením keď čítam všetky tie pokusy žien na internete. Zvlášť ako aviváž dávam asi také deci octu a až do neho kvapnem zo tri kvapky levandule, alebo teda niekedy vypadne aj viac tých kvapiek.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj Evik, idem prvy krat spravit gel na pranie, a mam par nejasnosti: treba destilovanu vodu, nestaci obycajna z vodovodu?
    A keby som nepouzila sodu na pranie, ale dala len viac sody bikarbony namiesto toho, co by sa stalo? Nebolo by to uz ucinne?

    A nasla som nejake eko-recepty aj s boraxom, nemoze to ale uskodit pokozke? Alebo je to ako s beznymi pracimi praskami, ze ked sa pradlo dobre preplachne, tak je to nezavadne?

    Dopredu dakujem za ujasnenie.

    Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahojte, ja postrúham 150 g mydla Lanza a zalejem cca 1l skoro vriacej vody a rozpustím mydlo. Potom dám 200-250 g sódy na pranie(lebo máme dosť tvrdú vodu), rozpustím a dolejem horúcu vodu do celkového množstva 5-6 litrov. Sódu bikarbónu tam nedávam, používam PUER (perkarbonát) na škvrny a dávam to ja na farebné a aj na funkčné prádlo. Je to vlastne sóda s aktívnym kyslíkom a vodu mám ešte mäkšiu a dobre pení. Množstvo gélu dávam tak 400 ml na jedno pranie (mám práčku na 8 kg), pri menšom množstve sa mi zdalo, že nevypralo dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj (anonym), vďaka za recept a skúsenosti! Ja som to na chvíľu z časových dôvodov prestala robiť, ale zas sa chystám.

    Perie aj na 40°C? Lebo to býva u týchto gélov problém.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Holky dobrej blog, moc se mi tu líbí, asi se pustím i do mýdel. chtěla jsem něco poznamenat: tenhle způsob praní s mýdlem už jsem dělala před lety, přesně jak tu Evík píše, prala v tomto mýdle nějakou dobu a bylo to fajn. Jenže......mé prádlo se zapralo, prostě zašedlo, a to se mi nelíbilo, vrátila jsem se k práškům. Je to možná pro Evu výzva, jestli vymyslí něco, jako přísadu proti zašednutí prádla. Zašedlo mi všechno nejden bílé...bohužel Janina

    OdpovedaťOdstrániť
  18. .........tak já při praní dávám gel do bubnu a do přihrádek na prášek přidávám perkarbonát sodny + taed, někdy trochu kuchynské soli.....když je prádlo hodfně špinavé přidám trochu fosfátu, ale to už není eko......když chci hodně vybělit přidám sáček kyseliny citronové, ta pěkně vybělí......ale jinak s tím perkarbonátem se to nezapírá.....když jsem prala jen v samotném gelu, taky všechno zašedlo....peru na 40 a na 60 plínky, pak suším v sušičce, jsou užasně heboučké, vyprané ani žehlit je nemusím, na tmavé gel nepoužívám......

    OdpovedaťOdstrániť
  19. no a presne toho zasednutia pradla sa desim.... preto sa obavam skusat tieto gely. kiez by niekto kto dlhsie perie a ma dobru skusenost pridal presny recept! fakt mam z toho obavu

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Anonymna c.2:

    Pani Kasperova, nebojte sa s tymto prostriedkom prat, funguje to dokonca aj v inych krajinach.
    Recept 1:1 (1 cast struhaneho jadroveho mydla plus 1 cast Na2CO3 .10 H2O krystalova
    soda (deka-hydrogenuhlicitan sodny). Krystalova soda preto, lebo napriek tomu, ze je "obycajna soda" Na2CO3 trochu silnejsia, ta robi nepekny povlak. Vody 10x tolko ako mydlo plus soda spolu, napr. 100 g mydla, 100 g krystalovej sody a 2 l vody.
    Soda zmäkcuje vodu!

    Na jedno pranie davam 250-500 ml vzniknuteho gelu (podla stupna tvrdosti vody). Gel pred pranim trochu rozriedim, pomozem si mixerom na 20 sec. Periem pri 40 stupnoch 45 minut. Gel pripravujem len v mensich mnozstvach, napr. 1 liter, vsak to ide rychlo.

    Evik, ten povlak je dovod, preco ja uhlicitan sodny (obycajna soda) nedavam a ani nepridavam do pripravku. Samozrejme ani ocot nie do gelu na pranie, to by nebolo logicke: Mydlovy gel ma pH vysoky,aby mal dobry praci ucinok, ocot ma nizky pH. Keby sa pridal ocot, tak sa znizi pracia schopnost gelu.

    Ziadne oleje nedavam do pracieho prostriedku, lebo je to neekologicke a zbytocne -vsak do plakacej vody sa dava ocot!, ktory odstrani nie len tu fajnovu vonu, ale aj cmuhy (ak by boli) a vycisti trochu aj pracku.

    OdpovedaťOdstrániť