nedeľa 2. októbra 2011

Ako šikovne a ekologicky odstrániť zažratý vodný kameň zo záchoda.

Tento príspevok je trochu mimo zameranie môjho blogu, ale popri kozmetike a mydlách ma zaujíma aj ekologická domácnosť. Veľmi trpezlivo skúšam zaručené recepty (hlavné zložky sú obvykle v rôznych pomeroch: ocot, sóda bikarbóna, sóda na pranie a mydlo), a často zisťujem, že to nefunguje až tak super.

Najprv zhrniem známe techniky a potom svoju super šikovnú. Pre nedočkavých - je na konci príspevku.


Starý trik s octom na odstaránenie vodného kameňa pozná každý. Najjednoduchšie to je v rýchlovarnej kanvici, pretože tam ten ocot môžeme rovno nechať zovrieť, a je po probléme. Práve horúci ocot má najlepšie účinky. Premýšľam, ako nechať zovrieť ocot v záchodovej mise...
.
1) Normálne, ak kameň nie je až tak zažratý, môžete ho odstrániť zo spodku misy aj tak, že vyberiete zo záchoda vodu, nalejete tam vriaci ocot a necháte pracovať cez noc. Potom kefou vyčistíte (trochu sa zapotíte) a je to.

2) Horšie je, ak máte kameň na bokoch záchodovej misy, kde sa voda normálne nedrží. Vtedy si pomôžte nejakou handrou, ktorú namočíte do horúceho octu (rukavice sú na mieste) a prilepíte na postihnuté miesto. Zbytkom octa zalejte a nechajte odstáť. Potom to niečím čo nepoškodí misu zoškrabte (drevo, drsná kefa).

Tieto dve techniky sú super, lenže ak je kameň zažratý, môžete robiť čo chcete, drhnúť ako chcete, aj drôtenú kefu (neodporúčam, necháva nepekné čierne šmuhy) použiť a nič. Ostáva už len kyselina chlorovodíková, zavretý záchod počas 24 hodín, nikto tam nesmie vstúpiť, a záverečné dvojhodinové vetranie...

Môj záchod mal po predchádzajúcich nájomníkoch zažratý kameň na bokoch. Nevyzeral zažratý, nebol ani veľmi žltý. Ale niekoľkonásobné ošetrenie spôsobom 2) neprinieslo žiadny úžitok. Odpadli len tie najtenšie a najmenšie časti. Začala som ho drhnúť kefkou a potom čímsi umelohmotným a potom zas handrou a nadávala som, prečo neexistuje nič šikovnejšie, nejaká šikovná kefa, ktorá nezanecháva stopy, asi ako škrabka na odstránenie starej výplne medzi kachličkami v kúpeľni... A potom som sa zarazila, že veď ja takú škrabku mám, pretože som sa nemohla dívať na zažltnuté výplne medzi kachličkami v kúpeľni a tak som ich vyškrabala a dala tam výplň novú (veľmi jednoduché, mimochodom). A za 5 minút bol kameň preč!

STAČÍ SPRÁVNY NÁSTROJ - ŠKRABKA NA VÝPLNE MEDZI KACHLIČKAMI!

Vezmite škrabku, pevným pohybom prerežte vodný kameň, ako keby ste sa snažili naporcovať koláč. Nemá význam škrabať hore dolu, stačia silné ťahy, ktoré kameň prerežú a tým rozdrolia. Je dobré zrejme použiť predtým techniku 2, aby ste kameň zmekčili.
Moja úžasná škrabka na kachličky a vodný kameň!!!



3) Ešte ma napadlo, že nechať zovrieť ocot v záchodovej mise možno nie je až také nemožné - čo tak naliať ocot, vložiť do záchoda špirálu a nechať zovrieť???


13 komentárov:

  1. Ahoj Evik, pouzivam podobny sposob akurat vodu zo zachoda vyberiem pomocou hubky a potom tam uz iba nalejem zovrety ocot s kyselinou citronovou funguje to 100%-ne. Taktiez som sa docitala ako nahradit avivaz - pouzit namiesto toho ocot pradlo sice nevonia nejak extra ale je makke akurat snazim sa prist na to ako si urobit nejaku vlasnu vonu a pridavat to do toho octu aby pradlo aj vonalo. Inak je to super lacne a ekologicke. Sisa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Sisa,

    vďaka, kombinácia octu a kyseliny citrónovej je zrejme lepšia.

    Čo sa týka vlastnej vône - skús esenciálne oleje, ktoré sa rýchlo nevyparia. Levanduľa napríklad. Citrusové voňajú tak pri praní, ale potom už vôbec.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milé dámy, v ekologickej domácnosti použite radšej čistú kyselinu citrónovú, ľahšie sa vraj bio-odbúrava ako kyselina octová... a nesmrdí tak ako ocot. Môžem porovnať po viac než desaťročných skúsenostiach, že výsledky sú skvelé. Používam ju na konvice, tiež na umývanie vane od usadenín vodného kameňa, na umývadlo i WC,... Najrýchlejšie to ide, ak je rozpustená v horúcej vode (nie vriacej).
    Evik - s tou špirálou je jedno riziko, porcelán môže prasknúť, hoci inak veľa vydrží. To isté sa môže stať pri použití vriacej vody. Väčšinou oblejem pracovnú plochu skoro horúcim roztokom a nechám 10-15 minút pôsobiť.
    Ak je roztok silný, stačia 2-3 minúty. Občas do neho primiešam aj pár kvapiek citrónu, osvieži to celú prácu okolo upratovania. :)
    Nevýhodou je, že všetky kyseliny (aj citrónová) leptajú po troške povrch, takže po asi 15-20 rokoch bude žiadúce keramiku vymeniť(!), pretože sa bude veľmi rýchlo kvôli poréznemu povrchu špiniť.
    Teda ak stačí na špinu či usadeninu mydlo alebo nejaký eko-čistiaci prostriedok, kyseline sa vyhýbam...
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý den dámy, chtěl bych do diskuze taky trochu přispět, jelikož se taky zajímám o ekologickou domácnost. Asi tak před měsícem jsem řekl dost chemickým WC blokům (na zavěšení do mísy) a tak jsem zkusil dát do sítka nakrájené plátky citronu. Od té doby v míse není jediná usazenina vodního kamene a to máme velmi vápenitou vodu. Jediná nevýhoda je, že cca po 4-5 dnech citron začíná plesnivět, ale když se vymění po třech dnech, tak to není nic složitého a náklady jsou téměř nulové. Když mezi plátky citronu kápnete pár kapek esenciálního oleje, vydrží krásně vonět asi 2 dny. Dřív jsme museli každý týden mísu drhnout od vodního kamene a teď je po starostech. Tomáš

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Díky za tipy! Na pár blozích jsem již narazila na radu použít ocet, ale o kyselině citronové jsem popravdě neslyšela. Zkusím ji. Naše toaleta je relativně nová a už máme potíže s vodním kamenem. Ještě jednou díky, Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zdravim vsetkych ekologicky zmyslajucich, tieto techniky (myslim ocot a kyslinu citronovu) som skusala aj ja, vyhybam sa chloru, ale narazila som na iny problem, byvame v rodinnom dome a cca 2 roky mame cisticku. Odkedy sa venujem vyrobe mydla, periem domacim praskom tak 50:50 v pomere s kupovanym, tak moj muz mi tvrdi, ze nam cisticka nefunguje a vraj zabijam vsetky bakterie, ktore v nej nasadene su, tak prosim poradte, ako sa spravat ekologicky aj k cisticke. Evik, ak otazka nepatri sem, kludne ju niekam prerad, len mi posli link, kde to najdem. Dakujem. Sponka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujem veľmi krásne všetkým, ktorí prispeli so svojimi skúsenosťami!

    Janka - s tou špirálou máš asi pravdu, ešte som to neskúsila, ale bol to skorej vtip..:) inak vďaka za myšlienku o leptaní z dlhodobého hľadiska, jediné čo ma napadá je používať primerané množstvo kyseliny, ktoré tak akurát zneutralizuje tú tvrdú vodu.

    Tomáš - skvelý nápad s citrónom, určite vyskúšam!! Mňa ešte napadlo vytvoriť si malé šumivky, ktoré môžeme pravidelne hádzať do misy pri spláchnutí :)

    Sponka - aký domáci prostriedok používaš?? Je možné, že baktérie zabíja alkalické prostredie, ak je to ten so sódou na pranie.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobry den.Chcel by som sa podelit s mojou skusenostou ako odstranit hrubu vrstvu vodneho kamena na okraji wc.Tak isto ako aj vela z vas nalialo uz do wc mnoho chemie som jej nalieval aj ja.Az pa to nakoniec nahnevalo a zvolil hrubu silu.Staci si na to zobrat kludne aj ostru spachtlu a suchat a kamen sa po chvili zacne krasne odlupovat.Vobec si netreba robit starosti s ciernymi smuhami.Po odstraneni vsetkych casti staci zobrat brusny papier o zrnitosti 1500 ktory sa nazyva aj vodny smirgel.Papier namocite do vody a zacnete brusit.Krasne vsetky cierne ciary odstrani a behom par minut je wc ako nove.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Caute,mam taky problem ze jeden sikovny majster mi vylial do zachoda zvysok stierky ktori mu zostal a samozrejme ze ho nesplachol,co sa dalo cakat stierka tam zaschla a teraz nerusim ako to stadial dostat von,je to stvrdle ako kamen,viete mi niekto poradit ako by som to mohol dostat von?samozrejme okrem vymeny celej zachodovej misy.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Caute,mam taky problem ze jeden sikovny majster mi vylial do zachoda zvysok stierky ktori mu zostal a samozrejme ze ho nesplachol,co sa dalo cakat stierka tam zaschla a teraz nerusim ako to stadial dostat von,je to stvrdle ako kamen,viete mi niekto poradit ako by som to mohol dostat von?samozrejme okrem vymeny celej zachodovej misy.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Caute,mam taky problem ze jeden sikovny majster mi vylial do zachoda zvysok stierky ktori mu zostal a samozrejme ze ho nesplachol,co sa dalo cakat stierka tam zaschla a teraz nerusim ako to stadial dostat von,je to stvrdle ako kamen,viete mi niekto poradit ako by som to mohol dostat von?samozrejme okrem vymeny celej zachodovej misy.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý deň, Tomášov nápad s citrónom ma veľmi zaujal. Chcela by som sa spýtať, aké sitko sa na tie citróny používa..dá sa niekde zakúpiť čistý wc blok bez náplne? Ďakujem za radu

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dobry den, velmi ma zaujal Tomasov napad s citronom. Chcela by som sa opytat, ake sitko mam na ten citron pouzit. Da sa niekde kupit cisty wc blok bez vyplne, a narvem tam ten citron? Dakujem pekne za rady.

    OdpovedaťOdstrániť