štvrtok 10. novembra 2011

Vyrobme si vlastný emulgátor

Poznáte ten pocit, keď zrazu zistíte, že vlastne niečo čo ste zvyknutí len kupovať, pretože však to musí byť hrozne zložité vyrobiť, však, tak to niečo sa dá urobiť doma???

A že na internete existujú ľudia, ktorí sa podelia s návodom?


Tento pocit som prežila kedysi dávno, keď som objavila výrobu mydla a teraz ho prežívam znovu.

Vďaka otázke Isabelly, ktorú položila na fóre výroby kozmetiky - kde sa dá na Slovensku zohnať emulgátor?

A ja som si uvedomila, že to je hrozný problém. Na internete nenájdete nič. Sme ešte vo výrobe domácej kozmetiky v plienkach, podobne v Česku.

Zatiaľčo v zahraničí si to mnohé firmy uvedomili a ponúkajú široké spektrum "urob si sám" základných zložiek pre výrobu kozmetiky, tu môžeme len snívať.

A úplne najlepší sú francúzi. A ja som ešte radšej, že som sa kedysi na francúzštinu dala.

No a vtedy mi to napadlo -  nemôžeme si vyrobiť emulgátor sami?

Pre emulzie voda v oleji nám stačí lecitín a včelí vosk, ale skúste zemulgovať emulziu olej vo vode - to je väčšina hydratačných a nemastných krémov a telových mliek.


Tak som sa ponorila do vôd internetu, a zatiaľčo hľadanie v angličtine sa rysovalo na dlho, tak francúzština mi okamžite vyhodila nádherný blog domácej experimentátorky Célimène, ktorá rozlúskava zloženia predávaných prírodných emulgátorov a ponúka jednoduchý návod na domácu výrobu.


Zatiaľ som to len v posvätnej bázni preletela, a vyzerá to až dojemne jednoduché - základné zložky: včelí vosk, alkohol alebo glycerín a ocot.

A ďalšie blogy ktoré som medzitým našla :
http://lacosmetodesparisiennes.blogspot.com/2011/03/cire-emulsifiante-pimulse.html [francúzsky]
http://sanganatural.blogspot.com/search/label/Tutoriales [španielsky]

Plus veľmi podrobné vysvetlenie, čo sa pri výrobe emulgátora vlastne chemicky deje, a ďalšie recepty na tých istých stránkach:
http://www.100100plantes.com/article-pour-les-curieuses-commnt-ca-fonctionne-par-ilhame-74280324.html


Takže idem lúskať, skúšať a prekladať, aby som túto úžasnú vec podala ďalej.

Už sa tešíííím!!!!! :)

1 komentár:

  1. ahoj Evik, tvoj blog sledujem už dlho a bol pre mňa akousi bibliou, keď som začínala s kozmetikou. No a teraz k veci skúsila som robiť emulziu o/v a pri študovaní farmaceutických učebníc ma napadlo použiť želatínu alebo ešte lepšie xantanovú gumu. Predstav si ono to celkom funguje. V podstate som zmiešala ružovú vodu, tinktúru s ružovým olejom (moja výroba), pridala som glycerín a xantan a bol z toho taký "soplík" gelík a na pokožku bol super. Samozrejme musela som použiť aj konzervant, pre istotu. Budem rada ak mi dáš tvoj odborný názor. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť