nedeľa 15. januára 2012

Ochranný zimný krém na tvár s avokádovým maslom a makadamiovým olejom

Emulgátory: lecitín a včelí vosk

Zima sa ohlásila a vonku fúka poriadne nepríjemný vietor. Ak idete na hory, svieti na Vás stále slnko a hrozí spálením. Aký krém teda vyrobiť, aby ma ochránil pred všetkými týmito vplyvmi?

Musí byť dostatočne mastný, aby ma ochránil pred chladom a vetrom. Preto som si vybrala formulku s 50% podielom oleja, na čo stačí emulgátor lecitín+včelí vosk.

Na druhú stranu by sa mal ale dobre vsiaknúť do pokožky a ochraňovať ju pred slnkom. Priam sa ponúkali dva oleje - avokádový a makadamiový.



Avokádový olej obsahuje lecitín, vitamíny A, B, C, D, E, H a K a v kozmetike sa používa pre svoje hydratačné, zjemňujúce, pokožku chrániace, bunky regeneračné a spevňujúce vlastnosti v krémoch proti vráskam, v krémoch na suchú alebo poškodenú pleť, vo formuláciách krémov proti slnku a nepríjemným poveternostným podmienkam. Používa sa aj na suché a poškodené vlasy a vlasovú pokožku ako vyživujúca maska.

Avokádové maslo je vyrobené z avokádového oleja, a jeho výhoda je jeho príjemná konzistencia - topí sa pri 30°C a preto sa ľahko aplikuje na pokožku. Ak sa použie v kréme namiesto avokádového oleja,  má bohatšiu a krémovejšiu konzistenciu. 

Makadamiový olej podobne ako avokádový sa používa v kozmetike v krémoch proti vráskam, pretože má pokožku regenerujúce vlastnosti, dokonca sa používa aj na liečenie drobných jaziev. Takisto sa používa v krémoch proti slnku, jeho výhoda proti avokádovému je tá, že veľmi rýchlo preniká pokožkou a nezanecháva mastný film. Mimo iné sa používa aj na povzbudenie mikrocirkulácie lymfatických uzlín pri masážach. Jeho nevýhoda je, že vonia po orechoch, čo môže vadiť. Je rozdiel v tom, ktorý sa predáva do kuchyne a v kozmetickom. Oba sú lisované za studena, ale kozmetický je trochu rafinovaný a je odstránená väčšia časť látok, ktoré spôsobujú silnú vôňu, pri zachovaní jeho vlastností na pokožku.


Použila som ten istý recept ako v Ochranný krém na ruky s nechtíkovým olejom, akurát tentokrát som zmenšila množstvo na polovicu a miešala som ručne! - áno ide to!!!


Recept:

Vodná fáza:
Ružová voda    22.5 ml (1,5 PL)

Olejová fáza:
Avokádové maslo  10g
Makadamiový olej  10 g

Emulgátory: 
lecitín granulovaný  1g (cca 1/2 zarovnanej ČL, merala som to!)
alebo
lecitín tekutý       1ml (ja som mala granulovaný)
včelí vosk           2.5g


Postup:

1) V prvej nádobe nechajte rozpustiť granule lecitínu s ružovou vodou (zistila som, že stačí 1/2 hodinka, nechajte ich v nádobe, oni sa napijú vody)


2) V druhej nádobe vo vodnom kúpeli rozpustite avokádové maslo, včelí vosk a makadamiový olej, odstavte. Neprekračujte viac ako 80°C.

3) Zahrejte ružovú vodu s lecitínom na 50°C, medzitžm vychladne olejová fáza na tú istú teplotu. Pomaly vlievajte olejovú fázu do nádoby s vodou a miešajte, kým sa emulzia nechytí. Keď vlejete všetok olej, pokračujte v miešaní až do ÚPLNÉHO VYCHLADNUTIA. Pomôžte si vložením nádoby do studenej vody. Ak prestanete skorej než krém vychladne, fázy sa Vám oddelia, ale nevzdávajte to, poriadne to znovu miešajte, nakoniec to vyhráte (aj ja som vyhrala a bez mixéra!)


Krém mi vyšiel tak akurát to malej 50g nádoby na krém.

Dnes som ho vyskúšala naostro - krém som naniesla pred odchodom z domu (testovala som aj na svojom priateľovi, už to berie športovo).

Výsledok: 5 hodín od 12:00 do 17:00 na bežkách po planinách bez tieňa nezanechalo na mojej tvári, ani tej môjho priateľa takmer žiadne opálenie. Upozorňujem, že to bol tejto zimy náš prvý výjazd, takže ešte nemáme ten "zimný opálený základ". Na to, že sa inak bez ochranného krému chytím veľmi rýchlo dočervena som bola veľmi príjemne prekvapená. No a samozrejme, pokožka perfektne ochránená, napriek silnému studenému vetru. Je mi to až trochu divné, musím vyskúšať viackrát, ale zatiaľ to funguje!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tento krém je zároveň prvý recept kde som skúšala vzorky od Ivana (www.murumuru.sk), použila som avokádové maslo (5,50 EUR za 100g)  a makadamiový olej (7,25 EUR za 250ml) .
Avokádové maslo je bezfarebné, nemá žiadnu výraznú vôňu, ale je veľmi príjemné na roztieranie. V tomto nemám veľmi čo hodnotiť, pretože som ho doteraz nepoužívala.
Na druhú stranu makadamiový olej poznám celkom dôverne a vzorka, ktorú som dostala bola kozmetickej kvality - s veľmi jemnučkou typickou orechovou vôňou, ktorá mi v kréme nevadí (to sa nedá povedať ak použijete olej určený do šalátov - vyskúšala som, nie je to dobrý nápad...).

10 komentárov:

  1. Zdravím při večeru, Evo,

    chci se optat na tento recept. Dnes jsem ozkoušela, míchala jsem jako divá a celou dobu měla hmota pěkný vzhled, ale najednou, zničehonic se jakoby "zdrcla", srazila do spousty menších hrudek. To už ale byla těžce vychladlá. Když teď "krém" rozetřu na tvář, je nesmírně příjemný, jen to, co je v krabičce, úplně konzistenci krému nemá. Udělala jsem někde chybu? Pokud to tedy lze takto na základě popisu říci. Ale na tváři je fakt příjemný, vydrží dlouho, nepůsobí mastným dojmem...

    Děkuju, tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Tereza,

    stalo sa to s tymto kremom aj mne - pri rucnom miesani. Neviem celkom kedy sa to stava, obcas je to zmenami teploty - ak je prichladny napriklad tak sa vyzraza voda. Inu, lecitin ani vceli vosk nie su extremne dobre emulgatory. Najlepsie funguju pri miesani mixerom...
    Takyto zrazeny krem vzdy pouzivam, len ho vzdy premiesam pred pouzitim.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Děkuju :) Já ho také používám, jen ho musím opatrně vyndavat z krabičky, aby se mi nevysypal. Příště tedy zkusím míchat metlami. A k těm teplotám se ještě zeptám - uchovávat by se ale měl v ledničce, ne?

    tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Určite v chladničke, teda, ak tam nepridáš nejaký konzervant.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik..chcem sa opýtať, či by sa nedalo avokádové maslo zameniť s avokádovým olejom...zmení to konzistenciu krému? Treba tam potom pridať viac vosku?
    Ďakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Mirka,

    dalo, trochu to zmení konzistenciu, ale myslím, že nijak drasticky.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Evik,

    napadlo mi, či by sa ako vodná fáza v kréme dala použiť napríklad uhorková šťava. Asi by bolo treba použiť nejaký extra konzervant, nie? Nestačil by GSE? Ja som včera vyrobila tento krém v pôvodnom - dvojnásobnom množstve a radšej som tam pridala 15 kvapiek, keďže som použila len prevarenú filtrovanú vodu. Uvidím, ako dlho vydrží, keďže s tým nemám ešte žiadne skúsenosti. A ako som tak rozmýšľala nad všetkými šťavami, možno by sa dala pridať cviklová do mydla a bola by to celkom čiste prírodná farba :)

    Monika

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Uhorková šťava určite, ale asi by som ju pre istotu prevarila, aby z nej krém neskysol. GSE by asi nestačil.

    Cviklová šťava v mydle sa zmení na šedú, nie je stabilná v alkalickom pH, to je problém veľa bordovo-modro-fialových rastlinných pigmentov.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý deň. Dnes som urobila ten krém, ale použila som slnečnicový granulovaný lecitín. Kým som ohriala vodnú zložku na 50°C, olejová mi stuhla....tak som ohriala olejovú a vodná mi vychladla...no na 3x som všetko ohrievala :). Pri vylievaní olejová zložka (50°C) mi už znovu tuhla po okrajoch, takže som ju vyškrabala a miešala ručne s metličkou. Ani nie 5 min. a krém bol hotový. Miešala som to ešte pre istotu asi ďalších 5 min. Nádhera... - obrázok krému online: https://postimg.org/image/s24jhds9v/

    Adriana

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Evik,
    tento krém som už robila 3x a vždy vydržal v chladničke 2-3 mesiace. Teraz mi splesnivel po mesiaci (postup a hygienu som dodržala). Preto by som chcela použiť konzervant costgard. Je to možné? Ak áno, aké množstvo na túto dávku a v ktorej fáze postupu? Ďakujem.
    Adriana

    OdpovedaťOdstrániť