sobota 25. februára 2012

Tuhý nepriesvitný deodorant

Bola som na návšteve u Ivana, a veľmi sa mi tam páčilo. Jedna z jeho kozičiek sa čo nevidieť chystala rodiť, ležala v stajni v teple na sene a kukala sa na mňa veľkými očami... a pri vstupe do domu som sa ponorila do úžasnej arómy esenciálnych olejov a práve dozretých mydiel, spôsobne usporiadaných v košíku. Hneď sme sa dali do debaty o tom čo nás baví - mydlárčine a kozmetike a veru sme sa prebavili skoro dve hodiny. Práve dostal od potencionálneho dodávateľa vzorky rôznych vonných olejov kozmetickej kvality (teda použiteľných do mydla a kozmetiky) a tak som dostala za úlohu ich vyskúšať v nejakom recepte. Vybrala som si tri, ktoré ma najviac oslovili, ale bolo to veľmi ťažké! Prvý nápad na recept sa ponúkal sám - tuhý deodorant (aj tak som ho chcela vyrobiť už dávno).



A prečo som sa dala nahovoriť na kozmetické vône, a nepoužívam len esenciálne oleje? Áno, snažím sa byť čo najviac prírodná, ale hneď Vám vysvetlím, že mám na to dva, a myslím, že veľmi dobré dôvody. Za prvé, ja viem, že esenciálne oleje sú fakt super. Voňajú, obsahujú rôzne aktívne látky a využívajú sa v aromaterapii. Majú ale dve nevýhody - niektoré spôsobujú alergie, a potom, škála vôní, ktorú pokrývajú rozhodne nezodpovedá škále vôní v prírode. A ako na potvoru presne tie najobľúbenejšie ako napríklad kokosová, jablková, jahodová, banánová, kávová...  v podobe esenciálnych olejov neexistujú. Chemicky syntetizované vône vlastne často kopírujú prírodný produkt, akurát sú vytvorené umelo. No ale také mydlo je tiež vytvorené umelo, neextrahuje sa z rastlín (z tých sa extrahujú saponíny, ale to sú komplexnejšie molekuly). Samozrejme, potom už záleží na kvalite a pozor - tá musí byť pre naše účely kozmetická - rozhodne nie oleje do vonných lámp, kde sú vône rozpustené v rôznych chemických rozpúšťadlach a na kvalitu a čistotu sa neberie ohľad. Ale to by už stačilo, poďme na ten deodorant!


Tuhé deodoranty sa v podstate rozlišujú na dva typy - priesvitný, ktorého základom je polyol a sodium stearát, a nepriesvitný (typ tuhého telového kondicionéru), založený na kakaovom masle, sóde bikarbóne a škrobe (obvykle kukuričnom, ale môže byť aj arrow root).

Tento príspevok je o tom nepriesvitnom, ktorého hlavné zložky v tomto recepte sú:
kakaové maslo - veľmi tvrdé maslo, topí sa pri dotyku s pokožkou, prepožičiava deodorantu pevnosť a konzistenciu
tekutý nemastný olej - ak by bol deodorant zložený len z kakaového masla, bol by veľmi lámavý a príliš tvrdý. Pridáva sa preto tekutý olej, ktorý ale nesmie byť veľmi mastný, inak by bol aj deodorant mastný, čo nie je žiadúce.
včelí vosk - používa sa z dvoch dôvodov - za prvé má antibakteriálne účinky a za druhé dáva deodorantu tvrdosť (pretože sme pridali olej, a deodorant by bol príliš mäkký)
sóda bikarbóna -  sa pridáva pre svoje dezodorizačné účinky
kukuričný škrob - dodáva všetkému hodvábnu, jemnú a menej mastnú konzistenciu, absorbuje pot
esenciálne oleje - tie, ktoré majú antibakteriálne a protiplesňové účinky - často palmoružový olej, olej z čajovníka, levanduľový olej..
parfém - esenciálne oleje alebo vonné oleje kozmetickej kvality (určené pre kozmetiku)

KONZERVANT NIE JE POTREBNÝ, pretože sa vo výrobku nenachádza voda - práve prítomnosť vody je nutná pre rast baktérií i plesní. Životnosť deodorantu je teda priamo podmienená životnosťou použitých olejov (teda tým, ako rýchlo zoxidujú). Životnosť olejov je zas podmienená ich zložením - čím viac nenasýtených mastných kyselín obsahujú, tým jednoduchšie oxidujú. Tekuté oleje všeobecne obsahujú viac nenasýtených kyselín ako tuhé tuky. Ďalší faktor je obsah antioxidantov v olejoch - oleje ako kakaové maslo, alebo olej z pšeničných klíčkov obsahujú veľa vitamínu E, prírodného antioxidantu.

Kakaové maslo má životnosť dva až tri roky, práve preto, že obsahuje nasýtené mastné kyseliny a vitamín E.


Recept, ktorý som vyskúšala je nasledovný (zdroj: http://www.toutfairesoimeme.com/archives/3916):

40g kakaové maslo
20g včelí vosk
40g sóda bikarbóna
20g maizena
20g olej z hroznových jadierok (alebo iný, nemastný tekutý olej, napríklad olej zo sladkých mandlí) a v ňom rozpustené:
25 kvapiek vonného oleja kozmetickej kvality Balsam amber (dodáva Ivan: www.sashe.sk/Farma.Slobody, tento je na objednávku cez email: i.c@centrum.sk)

  8 kvapiek EO geránium
  3 kvapky  EO palmoružové drevo
  3 kvapky  EO levanduľa

Postup:

1) Rozpustite vo vodnom kúpeli, alebo na najmenšom ohni kakaové maslo a  včelí vosk. Ak rozpúšťate na priamom ohni, nečakajte kým sa včelí vosk úplne rozpustí, riskujete prehriatie, ktoré vyústi v zrnitosť kakaového masla. Keď je tak 70% vosku roztopeného(kakaové maslo má nižší bod topenia), odstavte z ohňa a nechajte "dôjsť".

2) Pridajte sódu bikarbónu a maizenu za stáleho miešania (aby ste sa vyhli hrudkám).

3) Nakoniec pridajte olej z hroznových jadierok, do ktorého ste predtým zamiešali všetky esenciálne oleje a parfém.

Pracuje rýchlo, aby ste stihli hmotu naliať do prázdnej krabičky od deodorantu (ja som zrecyklovala jednu prázdnu z komerčne vyrábaného).

Ak Vám deodorant stuhne prv než ho stihnete naliať, veľmi jemne ho zahrejte - pozor, ak to preženiete, tak sa Vám vyparia esenciálne oleje (nad 50°C), ale zrejme to nebude potrebné.

Nechajte vychladnúť, pre netrpezlivých - vložte do chladničky. Akurát pozor, finálna konzistencia je jasná až pri izbovej teplote.

Ak zistíte, že Vám konzistencia deodorantu nevyhovuje - je príliš mäkký, alebo príliš tuhý, tak ho znovu rozpustite (to je tá výhoda tohoto typu deodorantu) a pridajte trochu tekutého oleja (ak je moc tuhý), alebo včelieho vosku či kakaového masla (ak je moc mäkký).

Tak, a ja ho idem vyskúšať.


27.2.2012: UPDATE Deodorant naozaj fuguje, dokonca aj na mojom priateľovi, ale ešte ho musí vyskúšať v posilňovni.


TIP: Zabudla som pripomenúť, že deodorant by mal byť v nepriesvitnej nádobe, aby sa zabránilo prístupu slnka, a tým oxidácii olejov.

28.12.2012 UPDATE Včera večer sme zistili, že deodorant zafarbil bielu košeľu v oblasti dotyku s podpažím do žlta. Je to jednoznačne od kakaového masla, ktoré je žltej farby. Ja na svojom oblečení žiadne škvrny nevidím, ale nenosím biele košele, ale tmavé oblečenie. Takže bude nasledovať recept na priesvitný tekutý a priesvitný tuhý deodorant!

12 komentárov:

  1. Podobný iba s tea-tree a levanduľovým EO no bez škrobu s dcérou už zo tri týždne používame. Funguje dobre, aspoň zatiaľ - teraz nebýva príliš teplo. Naliala som ho do veľkých 40g túb od tyčinkového lepidla - otáčaním spodku sa vysúva ;) Aplikácia vyzerá kuriózne ;)

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka za info, Zuzka, to je teda super nápad s tou tubou od lepidla! :) Som zvedavá, či aj v lete bude fungovať, zatiaľ sa drží, ale ten naozajstný test bude v posilňovni!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, Evik, najnovšie info - sódu pod pazuchami neznášam ani ja ani dcéra ;\ Skúšame teraz nový recept na báze kokosového oleja, bambuckého(kakaového) masla, vosku a ílu.. a tea-tree/levandule EO, bez sódy.

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Íha, a vadí to, že je abrazívna, alebo nejako inak spôsobuje podráždenie?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dráždi, spôsobuje začervenanie a svrbenie, hlavne v miestach, kde sa dezodorant časom hromadí po aplikácii - v záhybe kože. U mňa sa to prejavilo asi po mesiaci, dcére to trvalo dlhšie, lebo si toho dávala menej. Takáto reakcia na sódu v dezodorante je vraj dosť obvyklá.. Pomáha vraj škrob v recepte (ja som ho spočiatku nepridala a až potom neskôr primiešala, ale už nepomohlo)

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj, vyskusala som si ho vyrobit a vona bola z 5kv ylang ylang, 3kv pomaranc, 3kv mandarinka a 3kv citron, 2kv tea tree.. trosku mi tam vadi ta soda, ze su to nerozpustene zrniecka.. ale inak aj v tychto teplach je super, mozem sa spolahnut..
    maka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. co třeba místo kakaového kokosový? a pak trochu upravit poměry, ať zas není moc měkký... viděla jsem právě recepty hlavně s tím kokosákem.

    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. M., ak by si vymenila kokosovy olej-musela by si pridať včelí vosk, neviem presne koľko, treba skúsiť, začala by som na 5 percentách.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja by som zmenila recept tak:
    32 g extra virgin bio kokosovy olej
    10 g ceralan
    2,5 g ZnO
    5 g sodium bicarbonate
    17,5 maizena alebo kukuricny skrob
    éterické oleje:
    levandula- cajovníkovy olej
    salvia-palmova ruza
    manuka

    Tu v Madarsku vela ludí to pouzíva. Aj ja, aj moji známí. Ja si to robím v horeuvedenych vonavych kombinácii.
    Za pravopis si prosím prepácenie, vela rokv som uz nepouzívala slovencinu!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Timea,

    vďaka za recept, určite stojí za vyskúšanie. Vyzerá to ako tuhý deodorant, je tak?

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dobrý deň, podarilo sa Vám prosím vyrobiť ten priesvitný tuhý deodorant?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý den, mohla byste mi, prosím, napsat ještě další oleje, které mohu zařadit do těch méně mastných? Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť