streda 14. marca 2012

10 šikovných rád vo výrobe mydla časť I. Vône

Prvú časť zo série príspevkov s dobrými radami pri výrobe mydla venujem vôňam. Navoňať mydlo je jedna z nakrajších a najdôležitejších fáz jeho výroby, ale zároveň aj najcitlivejšia.
Vôňa, ktorú nakoniec mydlo má je výsledkom kombinácie našich preferencií, stability vône v alkalickom prostredí mydla, ale i vlastností esenciálnych olejov. Inak povedané, ak chceme mydlu prepožičať špeciálne (liečivé) vlastnosti pridaním esenciálnych olejov, jeho konečná vôňa bude podmienená ich vôňou. Na základe nej potom musíme vyberať vhodných kandidátov, ak chceme vône kombinovať.  Ak chceme urobiť antibakteriálne mydlo s použitím čajovníkového (tea-tree) oleja, ťažko jeho vôňu prebijeme niečím iným... Pridanie vône do mydla vo fáze stopy môže takisto poriadne zamiešať kartami  - niektoré vône spôsobujú urýchlenie fázy stopy, a mydlo stuhne rýchlejšie než ho stihnete naliať do foriem, čo môže v prípade, že stopa ešte nebola naozaj dosiahnutá, spôsobiť nežiadúce oddelenie olejovej a vodnej fázy.
Vymýšľanie vlastnej vône takisto nie je jednoduché. Najhorší ale aj najčastejší spôsob je skúšať novú kombináciu priamo v dávke mydla a čakať, ako sa to vyvinie - máme veľkú šancu, že nakonci to nebude to čo sme čakali....

Nasledujúcich 10 rád by vám malo pomôcť prežiť túto fázu k vašej spokojnosti :)



1) Pripravte si vôňu dopredu, ešte pred miešaním mydla - nie je nič horšie ako vo fáze stopy začať premýšľať, ako ho vlastne chcete navoňať. Riskujete stratu drahoceného času vo veľmi úzkom intervale kedy sa z ešte tekutej stopy stáva mydlo také husté, že je nemožné naliať do foriem ("Dám tam levanduľu, tá je istá!".... beh do skrine po levanduľovú silicu ...  "Aha, som ju už minula...bola som si istá, že tam je, čo tam dám?...").

2) Novú kombináciu vôní nemiešajte hneď a netestujte priamo v mydle, riaďte sa radšej nasledovným postupom:


    a) Navoňajte vatovú tyčinku, alebo kúsok vaty vždy jednou vôňou, ktorú chcete dať do kombinácie a uzatvorte všetky kúsky do plastického vrecúška. Nechajte niekoľko minút vôňam na premiešanie, a potom vrecko otvorte a pričuchnite. Ak sa Vám nepozdáva, môžete jednoducho jednu z tyčiniek odstrániť alebo vymeniť za inú. Týmto spôsobom môžete vo viacerých vrecúškach skúšať rôzne kombinácie bez toho aby ste míňali drahocenné oleje. Nezabudnite na pomery - ak chcete testovať kombináciu troch vôní, v pomere 2:1:1, musíte dať do vrecka dva vatové tampóny s prvou vôňou.

    b) Keď ste s vôňou spokojní, otestujte ju na testovacej dávke mydla - vytvorte najprv malú dávku mydla (á 150g) a pozorujte chovanie vône počas niekoľkých dní. Zistíte tak, ako sa bude chovať v alkalickom prostredí a v čase (či nevyprchá príliš rýchlo napríklad, ktorá zo zložiek vône nakoniec preváži), bez toho, aby ste dávali do stávky celú dávku mydla. Takisto zistíte, či nepôsobí nečakané sadnutie mydla.

3)  Používajte fixatéry a mydlo vhodne zabaľte. Vôňe sú pôvodom estery a sú prchavé, z čoho vyplýva, že každá vôňa v mydle časom vyprchá. Esenciálne oleje sú citlivejšie ako vône syntetické, ale ani syntetické nie sú zárukou dlhého trvania. Najrýchlejšie v mydle vyprchajú esenciálne oleje citrusové, reprezentujúce vrchné tóny zmesi, najdlhšie trvajú základné vône, ako napríklad levanduľová, škoricovvá a podobne.  Existujú spôsoby, ako vôňu fixovať, a sú pomerne jednoduché - pridajte do 1kg mydla v stope cca 1 polievkovú lyžicu múky, alebo škrobu (kukuričný napríklad). Po dozretí mydlo individuálne zabaľte - obmedzením kontaktu so vzduchom spomalíte vyprchanie.

4) Nečakajte, že v prípade použitia voňavého rastlinného macerátu namiesto vody (alebo časti vody) budete v koncovom produkte vôňa prítomná v mydle. Jednak nie je koncentrácia dostatočná a jednak sa a veľkou pravdepodobnosťou estery vyparia po primiešaní NaOH (v dôsledku vysokej teploty, ktorá pri tomto procese vzniká).

5) Nevyhýbajte sa syntetickým vôňam kozmetickej kvality. Ako som už spomínala, niektoré vône (napríklad niektoré ovocné) sú estery, a tie sa podobne ako mydlo dajú vyrobiť jednoduchou syntézou kyseliny a alkoholu (spomeňte si, že mydlo je produktom reakcie kyseliny a zásady!). Iné sú zas komplikovanejšie, ale v každom prípade, tie kozmetickej kvality boli otestované pre použitie a nemali by predstavovať pre používateľa nebezpečenstvo.
Sú výhodné napríklad ak chcete použiť vône, ktoré sa nedajú vyextrahovať z rastlín v podobe esenciálnych olejov. Príkladom jednoduchších je kokosová vôňa, rumová vôňa, alebo ovocné vône ako melónová, banánová, jahodová, malinová, no a potom samozjreme existujú celé vonné zmesi, mnohé sú zmesou syntetických vôní a esenciálnych olejov.

6) Nepoužívajte vonné oleje určené do vonných lámp! Tieto nie sú čisté a obsahujú rôzne produkty ktoré rozhodne nechcete mať na svojej pokožke. Riskujete alergie.

7) Uvedomte si, že aj základný olej ktorý bol použitý pre výrobu mydla mu dodáva vôňu. Príkladom je kakaové maslo, bambucké maslo, ale aj olivový olej.

8) Ak pridávate do mydla vôňu, o ktorej viete, že spôsobuje sadnutie mydla, zamiešajte ju do olejov predtým ako pridáte NaOH, ak nie je citlivá na alkalické prostredie. Mixér nepoužívajte vôbec, prípadne len po dosiahnutie ľahkej stopy, potom miešajte ručne. Ak je vôňa citlivá na alkalické prostredie, pridajte ju v ľahkej stope, rozmiešanú v lyžice oleja. Potom miešajte už len ručne.

9) Nezabudnite, že každá vôňa rozpustená v alkohole spôsobí rýchle sadnutie mydla. Alkohol je perfektné rozpúšťadlo a urýchľuje kontakt NaOH a molekúl tuku. POZOR - aj niektoré esenciálne oleje spôsobujú sadnutie mydla, najmä korenené ako napríklad škoricový, alebo klinčekový. Zo syntetických vôní často kvetinové, ale závisí na produkte - je dobré zistiť si, či je vonná esencia určená pre mydlá vyrábané za studena - nielen kvôli sadnutiu, ale aj kvôli stabilite.

10) Dajte vôni čas kým sa v mydle rozvinie- nechajte ho dozrieť. Často sa zhrozíme, že v mydle hneď necítime čo čakáme - surové mydlo ale ešte stále vonia reakciou zmydelnenia! Počkajte pár dní po naliatí do formy!

1 komentár:

  1. Zdravím, existuje nejaký odporúčaný pomer (množstvo) esenciálnych olejov pridávaných do mydla? Plánujem použiť levanduľový a čajovníkový esenciálny olej do mydla na vlasy (budem pridávať aj zelený íl), ale netuším, aké množstvo esenciálnych olejov do mydla vo fáze stopy pridať.. ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť