streda 21. marca 2012

Levanduľovo-citrónová soľ do kúpeľa

V mojej knižnici pribudlo niekoľko nových kúskov kníh o kozmetike a mydlách a aj keď som už soľ do kúpeľa robila (je to celkom jednoduché), podujala som sa vyskúšať recept z knihy Michele Nicoué-Pachoud Mes cosmétiques naturels faits maison.
Na soli do kúpeľa sa nedá veľa pokaziť, a na základe všetkých receptov, ktoré som doteraz videla (zas nejak veľa ich nebolo, to je pravda), by sa dalo povedať, že zloženie je v celku vždy zhruba nasledovné: Hrubá morská soľ, jemná morská/kuchynská soľ, trochu oleja podľa voľby, esenciálne oleje či parfémy a na ozdobenie suché kvety prípadne aj nejaké to prírodné farbivo.
Ako olej sa v týchto receptoch celkom často používa sulfonovaný ricínový olej (anglicky red turkey oil), čo je ricínový olej, ktorý je sulfonáciou upravený tak, aby sa dal kompletne rozpustiť vo vode.


Často sa preto používa v tekutej kozmetike - sprchové gély, šampóny. Do kúpeľových solí sa uprednostňuje pridať medzi inými práve tento olej, pretože sa vo vode rozpustí a nezanechá mastné oká na vode, ani mastný pocit po kúpaní, zatiaľčo vyživuje pokožku ako olej. Vďaka svojim vlastnostiam sa používa aj na rozptýlenie esenciálnych olejov vo vode (ako emulgátor). Má takisto jemné čistiace schopnosti a autorka knihy o tekutých mydlách Catherine Failor ho odporúča sa ako jemný šampón pre deti. 

Recept (na 2-3 kúpele)


           200g hrubej morskej soli
             10g jemnej morskej soli
           1 ČL sulfonovaného ricínového oleja (zakúpený na www.aroma-zone.com) - alebo iného oleja podľa voľby
        1/2 ČL jojobového oleja (alebo iného oleja podľa voľby)
20 kvapiek Esenciálneho oleja levanduľa
20 kvapiek Esenciálneho oleja citrón
Za hrsť sušenej levandule

Všetko dobre premiešať a uložiť do dobre uzatvorenej nádoby, aby sa neodparovali esenciálne oleje.

Použiť cca 1 hrsť na vaňu.

Tip: Pohrajte sa s vôňami, sušenými kvetmi, farbami a olejmi, môžete vytvoriť nespočetné množstvo kombinácií, každú na inú príležitosť. Pekne zabalené v celofánovom vrecúšku je to ideálny darček!


1 komentár:

  1. Dnes som teda pomiesala sumienkove recepty s tymto solnym. A vysledok je skvely! :) Vonu som zachovala levandula + citron, lebo ma zaujimala tato kombinacia. :) Je super! Aj susene kvety som zachovala. Povodne som chcela robit sumivky, ale kedze som striekla viac vody a zacali mi sumiet, tak som pridala sol, poriadne premiesala. Vznikla mi teda sumiva sol. Krasna vona, sumenie jemne. Oleje som pridala ricinovy a lanovy bio. :)

    OdpovedaťOdstrániť