pondelok 26. marca 2012

Pevný telový kondicionér ako od LUSH

Poznáte koncept pevných telových kondicionérov? Použijete ich v sprche po mydle (niekedy aj namiesto neho, ak sa jedná o kondicionér peelingový), jemne opláchnete a osušíte. Zanechajú na Vašej pokožke luxusnú a zároveň decentnú vrstvu olejov, takže už nemusíte používať žiadne krémy. A hlavne sa po sprche cítite tak krásne výnimočne!


Ja som sa s týmto produktom stretla prvý krát v obchode anglickej firmy LUSH (www.lush.cz), ktorá v nich naozaj vyniká. Ak je niečo, čo od nich mám veľmi v obľube, tak sú to práve tieto produkty. A ešte viac ma potešilo, keď som zistila, že sú v podstate veľmi jednoducho domáco vyrobiteľné! Tak som to skúsila, a tu je výsledok s trochou teórie ako na to...


Pri hľadaní receptu som sa odvíjala od niekoľkých zdrojov a konceptov (pre nedočkavých, recept je na konci):

1) Zaprvé, najlepší spôsob ako zduplikovať nejaký kozmetický produkt doma, je poznať jeho zložky a koncept ich používania. Teda si prečítate zloženie produktu, a najlepšie nie jedného, ale viacerých z daného druhu, aby ste zistili, čo je ten nevariabilný základ, a čo sa môže meniť. 

Porovnaním troch telových kondicionérov LUSH  (Aqua mirabilis, Buffy, King of skin - ten je na prvom obrázku vpravo) som rýchlo zistila, že základom je kakaové maslo. Dôvodom je jeho pevná konzistencia, navyše kakaové maslo sa ľahko topí pri styku s pokožkou. 

Do kakaového masla sa pridávajú iné maslá a/alebo oleje podľa druhu v podstatne nižšom percente, tak, aby kondicionér zostal stále pevný. Mandľové maslo (maslo z mandľového oleja) u Aqua mirabilis, bambucké maslo u Buffy a King of the skin. 

No a ak sa jedná o peelingový efekt, tak sa pridávajú rôzne peelingové zložky: mleté mandľové škrupiny u Aqua mirabilis a  mletá ryža, mleté mandle a mleté fazuľky adzuki u Buffy. 
Zoznam týchto dvoch peelingových telových kondicionérov končí vonnými zložkami (parfém a esenciálne oleje).

U Aqua Mirabilis stojí za povšimnutie zložka "LAURETH-4" (uvedená po olejoch, pred peelingovými zložkami), čo je v podstate polyoxyéter lauryl alkoholu. Je to kozmetická zložka, ktorá pôsobí ako emulgátor/surfaktant, aj keď v tomto prípade je zrejme použitá ako solubilizátor (rozpúšťač?), ktorý pomáha olejom kondicionéru sa rozpustiť v sprche pod vodou. Je zaujímavé, že v ostatných dvoch sa nenachádza. 

King of the skin obsahuje namiesto peelingovej zložky vraj čerstvé ovocie (to je zas na inú diskusiu) - bio banány, bio avokádo a zrejme pre  ďalej kokosový olej, bio jojobový olej a mandľový olej. a

TIP: Pri lúskaní receptu je dobré dívať sa na poradie zložiek - podľa nariadení EÚ, ale aj FDA v USA, musia byť zložky produktu uvedené v zostupnom poradí podľa obsahu. Výnimkou je parfém, ktorý sa môže uvádzať na konci. Takisto všetko pod hranicou 1% (kam obvykle spadá aj parfém, ale môže ho byť viac) už môže byť uvedené v náhodnom poradí.

Jojobový a mandľový olej sú v King of the skin uvedené za položkou parfém, teda každého tohoto oleja je v produkte menej než parfému, predpokladám tak 1-2%.

Takže vieme, aké zložky tam sú, ale koľko presne ich treba? Tu použijete jednak znalosť 1% hranice, jednak si môžete zistiť maximálne odporúčané percentá iných zložiek receptu, ktoré Vám pomôžu stanoviť ďalšiu hranicu, ale určite pohľadáte online, či o tom náhodou niekto už nepísal - to som urobila aj ja. Nakoniec síce aj tak budete musieť experimentovať, ale lepšie je nezačínať od nuly.

Swiftcrafteymonkey na svojom blogu venuje hneď niekoľko článkov téme pevného telového kondicionéru, aj keď ona ho nazýva lotion bar. Hlavne ale uvádza základný recept, ktorý napodiv narozdiel od toho od LUSH obsahuje včelí vosk:

33% včelí vosk
33% tekuté oleje
33% pevné maslo
1% parfém

Priznám sa, že do včelieho vosku sa mi moc nechcelo, pretože viem, že ak je ho priveľa, hlavne v krémoch, tak sú skrátka príliš voskové. nevedela som si predstaviť, ako by 33% včelieho vosku asi tak pôsobilo v telovom kondicionéri. Takisto tie od LUSH včelí vosk vôbec neobsahujú. Myšlienka tekutých olejov v zložení sa mi ale páčila (chcela som pridať môj obľúbený avokádový), takže som začala experimentovať. Výhoda je, že sa nejedná o krém - tuky len rozpustíte a zamiešate. Ak to nie je ono, pridáte trochu viac pevného tuku, alebo tekutého a znovu rozpustíte, a tak dokola... Takže môj prvý pokus bol recept podľa Swiftcrafteymonkey, akurát som vynechala včelí vosk a pridala viac kakaového masla a menej tekutých olejov:

53% kakaové maslo
33% bambucké maslo
13% avokádový olej
 1% vôňa

Skúsila som 50g:

27g kakaové maslo
17g bambucké maslo
  6g avokádového oleja
+ pridala som 1/2 kávovej lyžičky môjho obľúbeného kukuričného škrobu, aby to nebolo také mastné. Možno ani nebolo treba

Rozpustila, naliala do formy a - nič, ostalo to tekuté, teda po vychladnutí by to asi bolo trochu pevnejšie, ale zo vzorky čo som dala do chladničky som zistila, že nič moc.

Pridala som teda 5g včelieho vosku a testovala. Nakoniec som pridala 5g včelieho vosku ešte trikrát, kým som bola spokojná. Výsledný recept je teda:

27g (37.5%) kakaového masla 
17g (23,6%) bambuckého masla
  6g (8.3%) avokádového oleja
21g (29.2%) včelieho vosku
1/2 kávovej lyžičky kukuričného škrobu

Pridala som svoju obľúbenú vôňu, mňam! 


Dnes som ho použila, ale na rozdiel toho od LUSHu, sa horšie rozpúšťa - myslím, že je to vinou včelieho vosku - pridala som ho príliš veľa, šla som na pevnú konzistenciu, neuvedomiac si, že to že sa mi topí pod rukami je práve žiadúce!

Niekedy ten od LUSH používam aj na tvár, je to super namiesto krému, ale tento môj veru nič moc... Je jasné, že kondicionéry od LUSH majú vysoké percento kakaového masla, aby ostali tuhé (mohla som pridávať to namiesto včelieho vosku, ale myslela som že by som ho musela pridať veľa aby to bolo tuhé, viac ako včelieho vosku, ale ktovie... skúsim, zreferujem...). 


Ani náhodou to nie je koniec mojich pokusov! A dúfam, že tie Vaše s týmto len začnú! Ako vidíte, je veľa možností, a zmenou typu masla alebo oleja, pridaním peelingových zložiek môžeme zakaždým vyrobiť niečo úplne nové a vzrušujúce! :)  


Ach áno, a nepripomína Vám tento koncept Masážne kocky z kakaového masla, alebo  Tuhý nepriesvitný deodorant? :) Na tom istom základe je tiež založený pevný parfémakurát sa snažíme vyhnúť , olejom s výraznou vôňou. Ale o tom zas niekedy nabudúce...












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára