streda 14. marca 2012

Veľký test 100% jednoolejových mydiel - čoskoro!

Ako najlepšie zistíte, aké vlastnosti prináša daný olej mydlu? No predsa vyrobíte z tohoto oleja mydlo! A ja som sa podujala vyrobiť jednodávkové mydlá z 10 druhov olejov a voskov. Pred týždňom a pol som ich vyrobila, teraz zrejú, a keď budem doma z dovolenky, tak ich vyskúšam, nafilmujem a podrobne Vám zreferujem ich vlastnosti!
Pri výrobe som zaznamenávala rýchlosť stopy, teploty, farbu, vôňu, čas potrebný na stuhnutie aby sa dalo vyklopiť z plastovej formy a tvrdosť po 24 hodinách.



 Po dozretí budem testovať penivosť - veľkosť a trvanlivosť mydlových bubliniek, schopnosť čistenia (áno, vyrobím 10 špinavých handričiek s rôznymi škvrnami, ktoré sa pokúsim vyprať) a efekt na pokožku. Testovala som oleje, ktoré som mala po ruke, takže chýba slnečnicový a repkový (to sa občas stane že sa moje zásoby použijú do kuchyne...), ale lepšie ako nič: kokosový, palmový, olivový, arašidový, kukuričný, ricínový, kakaové maslo, bambucké maslo, jojobový olej a včelí vosk. Už v prvej fáze výroby sa ukázali ohromné rozdiely, takže sa neviem dočkať konečného výsledku!

4 komentáre:

  1. Evi,ty si ďábel,obdivuji tvoje nadšení a ještě i ochotu se dělit o informace.Neuvěřitelné-moc dík.Mám na tebe drobný dotaz,použila by jsi LUMOROL K5240,mně se to nějak nechce líbit to složení :-( Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Markéta,

    LUMOROL K5240 nepoznám, dívam sa na zloženie, mne sa to zdá ako zmes surfaktantov, ktoré sa používajú väčšinou v šampónoch pre svoje penivé, čistiace a/alebo zvlhčujúce vlastnosti.
    Keď sa pýtaš, či by som ho použila - tak v šampónoch a podobných čistiacich prípravkoch, alebo v krémoch?
    V krémoch určite nie, tam ako emulgátory nie sú vhodné, čo sa týka šampónu a podobných prípravkov - je ťažké odpovedať. Je jednoduché označiť napríklad Sodium laureth sulfate za rakovinotvorný, ako väčšina eko/natur/biologických stránok píše, na druhú stranu, mydlo ako sa mi začína zdať, nie je pre vlasy najlepší prípravok. Napríklad stránky aroma-zone ponúkajú ako surfaktant Sodium lauryl sulfate (odlišný od laureth sulfate), ako bezpečnejšiu alternatívu, podobne majú v ponuke hromadu ďalších surfaktantov, ale je ťažké povedať čo je lepšie.
    cocamidopropyl betaine je takisto považovaný za riskantný, ale zatiaľ na toto nemám vytvorený názor, práve to študujem, určite sa podelím s info, keď budem vedieť viac.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahojky,ano máš pravdu,je problém se dočíst alespoň shodné informace,šlo mi o použití v šamponu(jako pěnidla).Hodně se toho píše o možných rakovinotvorných účincích,ale na druhou stranu je možné to použít i do zubní pasty,tak nevím... Mně šlo o to,že mám opravdu problém s pokožkou hlavy a nerada bych si to ještě zhoršila,na druhou stranu je to asi pomalu v každém šamponu,používá to i mnou oblíbený lush.Díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, to, že je v zubnej paste ešte neznamená, že je bezpečný. Asi nebude karcinogénny, ale je to iritant. Poznám ľudí, ktorí neznesú šampóny so Sodium laureth sulfate - preto používajú šampóny s iným surfaktantom, asi by som to skúsila. Alternatívou je napríklad sodium lauryl sulfát (= sodium coco sulfát), ktorý nájdeš hlavne v prírodnej kozmetike - takisto LUSH ho používa. Pozor, LAURETH nie je to isté ako LAURYL. Neviem aký je tvoj problém, ak máš lupiny, môže to byť kvasinkového alebo bakteriálneho pôvodu. Mne sa osvedčili šampóny Lavera, hlavne ten ich proti lupinám spravil zázraky na hlave môjho priateľa (veľký problém s lupinami a červenými lokálnymi zápalmi kože), ale na moje vlasy a pokožku sú tiež super.

    OdpovedaťOdstrániť