sobota 7. apríla 2012

Pevný telový kondicionér ako od LUSH - recept King of the skin!

V predchádzajúcich dvoch príspevkoch http://evikevik.blogspot.com/2012/03/pevny-telovy-kondicioner-ako-od-lush.html and http://evikevik.blogspot.com/2012/03/pevny-telovy-kondicioner-ako-od-lush_28.html som popísala teóriu a pokusy o replikáciu telových kondicionérov od LUSH.

Nakoniec som sa zamerala na recept King of the skin, a uspela som !





Zloženie King of the skin je nasledovné:

THEOBROMA CACAO SEED BUTTER (kakaové maslo) | BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER (bambucké maslo) | MUSA PARADISICA FRUIT (čerstvé bio banány) | AVENA SATIVA KERNEL EXTRACT (ovsené mlieko) | PERSEA GRATISSIMA FRUIT EXTRACT (čerstvé bio avokádo) | COCOS NUCIFERA OIL (extra panenský kokosový olej) | PARFUM (parfém) | SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL (bio jojobový olej) | PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL (mandľový olej) | CITRUS RETICULATA PEEL OIL (mandarinkový esenciálny olej) | LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL (levanduľový esenciálny olej) | SANTALUM AUSTROCALEDONICUM WOOD OIL and FUSANUS SPICATUS WOOD OIL (esenciálny olej santalové drevo) | ROSA DAMASCENA FLOWER EXTRACT (extrakt z pravej ruže) | BOSWELLIA CARTERII RESIN EXTRACT (živica z kadidlovníka) | *LIMONENE | *LINALOOL


Video výroby king of the skin:



Ako som už premýšľala v predchádzajúcom príspevku na túto tému,  pri tomto recepte ma zarážalo použitie čerstvého ovocia bez použitia konzervantov, a takisto som premýšľala, ako to, že ovsené mlieko bez emulgátora primiešajú do tukov ako kakaové a bambucké maslo.

Trochu som hľadala na internete, a našla som na blogu jednej víly tento recept. Tam problém s emulziou rieši tak, že najprv vyvtorí niečo čo nazýva ovsený krém - je to v podstate ovsená kaša z vody, prepasírovaná, ktorú zmieša s banánmi a potom postupne šľahá s bambuckým maslom, nakoniec pridá kakaové maslo (ktoré predtým rozpustila a nechala vychladnúť na mäkkú konzistenciu) a nakoniec ostatné oleje. Tento postup sa mi dal zložitý, a takisto sa mi zdalo, že tento recept má v sebe príliš veľa banánov v porovnaní s ich poradím v zozname zložiek.


Potom som na internete narazila na to, že avokádo je prírodný emulgátor voda v oleji, a podobne banán...už mi bolo jasné, prečo pre tento recept nie je potrebný emulgátor. 


Sledovaním videa som odhadla pomery masiel vs zmes banán+ovsené mlieko+avokádo, a potom s pomocou listu zložiek a skúseností z predchádzajúcich pokusov som navrhla tento recept a bol to úspech hneď na prvý pokus!!!




RECEPT:



Originálne zložky á 100g (%)
Kakaové maslo 54
Bambucké maslo 23
Čerstvé bio banány 7
Ovsené mlieko 4
Čerstvé bio avokádo 2
Extra panenský kokosový olej 2
Parfém 2
Jojobový olej 2
Olej zo sladkých mandlí 2
EO mandarinka 0.5
EO levanduľa 0.5
EO santalové drevo 0.5
Extrakt ruže 0.25
Živica z kadidlovníka 0.25

Pre informáciu - namiesto položky Parfém môžete pridať  akúkoľvek vôňu, ktorá Vám vyhovuje, ja by som tam asi dala vanilku. Kokosový olej som dala klasický, ktorý používam do mydla. 7g banánu sú asi tri tenké kolieska, cca 1 mm.


Ja som do receptu nedala tri posledné zložky - EO santalové drevo, extrakt ruže, ani živicu z kadidlovníka, lebo som ich nemala. 


Namiesto mandarinky som dala EO z červeného pomaranča.


Ovsené mlieko som si vyrobila nasledovne: V 185g destilovanej vody som nechala zovrieť 3 ČL ovsa, a odstáť. Vodu som precedila a dala do receptu 4gramy.


Postup:  

1) Banány, avokádo a ovsené mlieko zmiešať dohromady. Dá sa popučiť, ale najlepšie je rozmixovať (skúšala som oba spôsoby).
2) Rozpustiť kakaové maslo a bambucké maslo vo vodnom kúpeli alebo na najmenšom ohni. Pridať tekuté oleje. 
3) Nakoniec pomaly do rozpustených tukov a olejov primiešavať zmes banánov, avokáda a ovseného mlieka.  Dá miešať aj ručne, ale banány sa Vám nepodarí dobre rozpučiť a v zmesi ostanú kúsky, ktoré zhnednú. 
4) Dajte nachvíľu zmes do chladničky a za 10 minút ju znovu vyberte a poriadne premiešajte a premixujte. Toto je dôležité, inak sa Vám zmes vo forme oddelí na dve fázy, ako som zistila na vlastnej koži:


Všimnite si ako sa emulzia rozkladá, hmotu som liala ešte tekutú, aj keď bola už vychladnutá na 25°C.
Hmotu som musela znovu zmixovať, pri mixovaní začala postupne hustnúť ešte viac, až sa z nej stala kaša.



Takto to vyzeralo po druhom mixovaní - hmota je už homogénna!


Ak miešate ručne, zrejme budete musieť po vymiešaní a naliatí do foriem zmes po vychladnutí ešte premiešať, lebo banán sa usadí naspodku.


Keď miešate mixérom, tento problém nemáte, ale pozor, dôležité!: Po naliatí do foriem dajte vychladnúť rýchlo do chladničky, inak sa zmes bude chladiť príliš dlho a emulzia sa začne rozladať. Takto vyzeral zbytok hmoty, ktorý som naliala do formy čo som mala poruke a nedala som ho do chladničky, trochu som ho rozdrobila (bolo to jednoduché), aby bolo vidieť aj spodok, ktorý je inej farby než vrch - obsahuje sadnutý banán:




 
No a ako to funguje? PERFEKTNE! Dokonca aj podobne vonia :) Je to jednoznačne podarené!



8 komentárov:

  1. Skvelý príspevok! Kadidlovú silicu predáva Hanus. Má vraj výborné účinky na pleť napr. aj proti akné. Je to vyslovene "pleťová" silica, podobne ako levanduľa, santal aj ruža. Až sa Ti podarí si ich kúpiť, Tvoj King bude ešte lepší! ;)

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evi,perfektní,dlouho jsem tu nebyla a takové novinky.Tento jejich kondicionér zbožňuju,takže také zkusím.Zatím jsem zkoušela jenom buffy a vyšel dobře.Máš vyzkoušené jak dlouho to vydrží,když tam v podstatě není žádný konzervant.Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Markétka, vitaj naspäť :) Keď tak napíš recept na Buffy! Zatiaľ ho mám doma už niekoľko týždňov a ešte sa nepokazil. Aspoň to teda necítim :)

    Zuzka. ďakujem za pochvalu, mám to už v zozname, ale zatiaľ nič objednávať nejdem, musím teraz porobiť recepty zo zložiek čo mám doma, lebo sa mi inak pokazia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evik prosim Ta, ak by bola zivica z kadidlovnika, ako s nou vramci postupu zaobchodit? dakujem: )

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hummm... rozpustiť v olejoch??

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A jak dlouho to s tím ovocem vydrží? Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mas ho doma niekolko tyzdnov a este sa nepokazil? Je to vlastne mozne? :-) To bude asi tou emulziou voda v oleji, nie? Tie oleje obalujuce kvapky vodnej zlozky zase nieco vydrzia predpokladam, ale aj tak je to zaujimave...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nakoniec sa pokazil - splesnivel zvnútra. Medzitým som sa dozvedela, že LUSH na jeho výrobu vôbec nepoužíva čerstvé, ale len sušené extrakty. Logicky, ak použijeme čerstvé ovocie, musíme konzervovať...

    OdpovedaťOdstrániť