nedeľa 20. mája 2012

Kleopatrin kúpeľ s malým prekvapením

No dobre, ja viem, že nie je Kleopatrin. Ale táto zmes do kúpeľa je taká ružová, mliečna a jemná, že sa mi to k nej hodilo ako názov :). A vďaka obsahu jogurtového a mliečneho prášku obsahuje aj AHA kyseliny, ktoré napomáhajú regenerácii pokožky, a dokonca vraj podporujú vznik kolagénu (medzi AHA kyseliny patrí aj kyselina mliečna, a ako som si prečítala tak aj kyselina citrónová).

V tomto článku robili vedci pokus, pri ktorom zisťovali účinok AHA kyselín na foto zostarnutú kožu (od slnka). Skupina ľudí si počas 6 mesiacov natierala predlaktie telovým mliekom obsahujúcim 25% AHA kyselín (glykolická, citrónová alebo mliečna). Výsledok? O 25% hrubšia koža s výrazným zvýšením kolagénu, oproti kontrolnej skupine, ktorá sa natierala mliekom bez AHA kyselín !!!! Záver štúdie: Aplikácia AHA vyústila vo významný zvrat v epidermálnych a dermálnych znakoch fotostarnutia. Takže, opaľujte sa, ale potom sa natrite jogurtom, alebo si dajte kleopatrin kúpeľ :) Určite sa tomuto budem venovať viac v niektorom z ďalších receptov.

Takže tu je recept na mliečno-ružový kúpeľ a mliečno-ružovú bombu do kúpeľa, s malým prekvapením uprostred.

Popri všetkých tých komplikovaných pokusoch s výrobou domácich emulgátorov a krémov a podobne, mi občas dobre padne vyrobiť niečo jednoduché. Ja viem, že to nie je ekologické sa kúpať, ale občas si predsa môžeme spraviť radosť, nie? 

Najprv som chcela vyrobiť len mliečny kúpeľ, ale nedopatrením som namiesto 30g navážila 80g sódy bikarbóny a radostne ju zmiešala s esenciálnym olejom. Toľko kúpeľa som ale nechcela, takže som si povedala, že ju použijem na bombu do kúpeľa. A pretože mi práve v chladničke tuhlo kakaové maslo, ktoré som si roztopila a nadávkovala do menších foriem pre budúce použitie, tak ma napadlo dať jedno kakaové srdiečko do bomby ako prekvapenie :)


Kleopatrin kúpeľ

40g sušeného mlieka (kozie alebo ovčie sušené mlieko sa dajú kúpiť na www.murumuru.sk)
40g jogurtového prášku (takisto sa dá kúpiť na www.murumuru.sk)
Oba prášky sú výborný zdroj proteínov, vápnika, riboflavínu a vitamínu B12, ale hlavne prírodný zdroj AHA kyselín (kyselina mliečna).
30g sódy bikarbóny
30g kukuričný škrob
1 hrsť sušených ružových lístkov
20 kvapiek EO geránium
20 kvapiek vonného oleja ruža

Postup
Všetko zmiešať, nasypať do pekného igelitového vrecúška. Do vane nasypať plnú hrsť zmesi.


Kleopatrina bomba do kúpeľa (malým prekvapením uprostred)

Základ
60g sóda bikarbóna
30g kyselina citrónová (tiež AHA kyselina)

Výživná zložka
30g zmesi kleopatrinho kúpeľa
  5g (~5.5ml) jojobového oleja

Dekoratívna a voňavá zložka
červené potravinárske farbivo
sušené ružové lupienky
20 kvapiek EO geránium
5 kvapiek ružovej vône

Prekvapenie doprostred bomby
5g srdiečko z kakaového masla

Postup
Zmiešať sypké zložky a pridať olej a červené potravinárske farbivo. Poriadne premiešať, natlačiť prvú polovicu formy, vložiť srdiečko a zavrieť druhou časťou formy.




Srdiečko po rozpustení bomby zostane plávať na vode, a postupne sa rozpustí. Môžeme ho použiť na podvodnú masáž :)

A aké je ponaučenie? Nebáť sa experimentovať a hľadať prepojenia medzi receptami. Nakoniec je to presne tak ako pri pečení. Všetko sú vlastne variácie používajúce plus mínus tie isté zložky.

5 komentárov:

  1. Ahoj, kde beries prosim ta tie formy na sumive bomby do kupela? diky.

    Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Mirka,

    tuto som kupila v obchode hobby obchode tu vo svajciarsku, nieco ako OBI, alebo Bauhaus (Migros) a bolo to v oddeleni rucnych prac. su to plastove gule, ktore sa zrejme niecim plnia pre dekoraciu...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý den, mohu se zeptat, co je 20 kapek EO ? Co je to tedy EO ? Nejsem ještě tak zběhlá, tak snad tady nebudu pro srandu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. EO je esenciálny olej, prípadne silica.

    OdpovedaťOdstrániť