utorok 29. mája 2012

Ovsené mydlo so srvátkou a medom


Metóda: za studena
Typ mydla: pevné

Pôvodne som chcela robiť mydlo s mliekom, ale potom ma napadlo, že by som namiesto mlieka mohla použiť práve srvátku, ktorá mi ostala z výroby tvarohu.

Trochu teórie: Srvátka je žltkavá tekutina plná vitamínov (skupiny B, pantoténovej kysliny,  biotínu a vitamínu C), bielkovín a laktózy (mliečny cukor), ktorá ostáva po výrobe tvarohu [zdroj].


Recept


700g olivového oleja
300g kokosový olej

380g srvátky
141g NaOH (6% pretučnenie)

V stope:
30g rozpusteného medu
10g najemno pomletého ovsa (pre veľmi jemný efekt peelingu, navyše fixuje vôňu)

2,5ml vonný olej vanilka
2,5ml škorica
10 ml vonný olej mlieko+karamel

Teplota pri zmiešavaní:  roztoku NaOH (40°C),  oleje (31°C)

Postup:
1) Zmrazte srvátku (alebo mlieko) na kocky a pripravte si ľadové kocky na chladenie zmesi - čím viac budete chladiť, tým menej skaramelizuje srvátka za pôsobenia NaOH a tým belšie bude mydlo. Odvážte potrebné množstvo a vysypte do nádoby v ktorej rozpustíte NaOH. Nádobu postavte do ľadových kociek, odvážte NaOH a pomaly za stáleho miešania vsypte do zmrazenej srvátky/mlieka.  Čím pomalšie sypete, tým jednoduchšie udržíte teplotu mlieka na primeranej úrovni. Miešajte dobre, pretože srvátka/mlieko okamžite zemulguje a nebudete vidieť, či sa NaOH rozpustilo. V mlieku sa budú tuky premienať na mydlo, k tomu sa bude zrážať a možno aj hydrolyzovať laktóza (v srvátke i mlieku) a v konečnom dôsledku roztok hustnúť, až do podoby redšej či hustšej kaše. Rozklad proteínov (u oboch) zas môže vydávať nepríjemný amoniakový zápach [zdroj], takže sa toho nezľaknite. Čo presne sa pri tomto deje práve skúmam v literatúre, ešte upresním...

Pri manipulácii s hydroxidom nezabudnite dodržovať Bezpečnostné zásady pre prácu s NaOH a KOH 

2) Roztopte na veľmi jemnom ohni kokosový tuk a vlejte ho do olivového oleja a zamiešajte.

3) Rozmixujte ovsené vločky najemno a pripravte si med rozpustením na veľmi jemnom ohni. Teplejší je tekutejší a lepšie sa nalieva.

4) Vlejte roztok srvátky/mlieka a NaOH do olejov za stáleho miešania. Dosiahnete pravdepodobne rýchlo stopu, ale v miešaní neustávajte. Pridajte rozmixované ovsené vločky, ktoré ste vopred zmiešali s trochou mydla a pridajte med, poriadne premiešajte.

5) Nakoniec pridajte vonné oleje a esenciálny olej a buďte pripravení rýchlo nalievať do foriem - najlepšie jednotlivých, alebo plastových nízkych a širokých, také, čo nedržia veľmi teplo, pretože mlieko/srvátka, spolu s medom a vonnými olejami môžu veľmi rýchlo prehriať mydlo a spôsobiť až jeho erupciu.

6) Nalejte do foriem, posypte dekoratívne celými ovsenými vločkami, nezakryte a pre istotu dajte do chladničky - zabránite tak prehriatiu, a možno aj gélovej fáze, ktorá nie je na škodu, ale ak chcete čo najbelšie mydlo, tak je nežiadúca.

Moje mydlo tesne po naliatí do plytkej a širokej plastovej formy. Napriek všetkému  chytilo pšeničnú farbu, ale zas tak som sa nesnažila - nedala som ho do chladničky, ani som nesypala pomaly NaOH.

7)  Mne osobne mydlo prešlo gélovou fázou aj tak - nechladila som ho v chladničke, a krájať sa dalo až po 24 hodinách, a stále bolo relatívne mäkké.

STRAŠNE SA MI PÁČI AKO VONIA, je veľmi JEMNÉ a je to teda jednoznačne môj FAVORIT medzi všetkými, čo som kedy urobila!!!!!!!!!!!!




Súvisiace články:

Mydlo s mliekom - Recept na mydlo so sušeným mliekom 
Mydlo s medom, hodvábom a mliekom - Recept so sušeným mliekom, medom a hodvábom

Články o teórii výroby mydla

12 komentárov:

  1. Ahoj, Evik

    "Miešajte dobre, pretože srvátka/mlieko okamžite zemulguje a nebudete vidieť, či sa NaOH rozpustilo. Tuky sa budú premienať na mydlo a roztok hustnúť, až do podoby redšej či hustšej kaše."

    Asi si myslela postupnú koaguláciu bielkovín srvátky - pravdepodobne kvôli nej je po rozpustení NaOH zmes taká viskózna.. Srvátka z tvarohu neobsahuje takmer žiadny tuk (podľa zdroja, ktorý si uviedla), nebude to teda mydlo, čo tam vzniká... pravdepodobne sa mení priestorová štruktúra bielkovinových molekúl a zároveň prebieha hydrolýza - ich štiepenie.

    Podľa mojej opakovanej skúsenosti mydlo s medom sa síce rýchlejšie zohreje, nie je to však nič extrémne a netreba sa báť explózie, pokiaľ robíme z menšieho množstva -- cca 1kg tuku. Ja robievam mydlo s medom (2 pol. lyž.) a vločkami z 900 g a drevenú formu predsa zakrývam, pretože keď som tak neurobila, ostala mi na bloku mydla alkalická nezreagovaná vrstva hrubá asi 1-2cm. Osvedčila sa mi asi 50% izolácia (polovičná vrstva oproti iným druhom mydla bez medu) Zmydelnenie prebehne za pár hodín, v celom bloku, a ráno je mydlo už vychladnuté a dosť tvrdé.

    No mliečne mydlá, samozrejme, treba strčiť do chladničky v malých formách, aby nezhnedli..

    Mala som jedno veľmi snaživé kozie mliečne mydlo, ktoré som po celonočnom pobyte v chladničke v malých silikónových formičkách preniesla do izby, položila na dlážku pod okno, dosť blízko radiátora a ono sa od rána do večera pustilo v niektorých formičkách znovu do rýchlej reakcie %) Musela som ho vystrčiť na okno, na mráz %) Nestihlo dosiahnuť príliš veľkú teplotu, bolo iba na dotyk teplé, nejakých 35 stupňov, takže nestmavlo.

    duun

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka duun, myslela som mydlo, ale v mlieku. Srvátka naozaj tuk neobsahuje. Akurát si myslím, že tam bude hrať rolu laktóza, tej je predsalen najviac z celej sušiny. A čo sa s ňou deje presne ešte neviem, pretože som našla rôzne zdroje, jedny píšu že laktóza nereaguje v alkalickom prostredí, inde zas že prebieha hydrolýza, všetko to samozrejme súvisí s teplotou... Upravila som to v príspevku, a študujem problém...


    K mydlu s medom :) To je dobre, že Ti ešte žiadne nevybuchlo... ale aj tak si dávaj pozor. Vybuchnúť môže aj bez medu

    Zopár príkladov z praxe

    Mydlo s medom

    http://coolahcreations.com/blog/2012/02/when-good-soap-goes-bad-volcano-soap-australia/

    Mydlo bez medu u profesionálky, ktorá nič také počas 10 rokov nezažila:

    http://www.soapqueen.com/bath-and-body-tutorials/cold-process-soap/coconut-milk-soap-volcano-2/

    Mydlo so smotanou

    http://purple-essentials.blogspot.com/2011/11/soap-days.html

    Človeka až prejde chuť... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evik, mna zaujali tie 'vonne oleje' - akurat dnes som sa dostala k webu s vonnymi olejmi (http://www.slownatur.sk/6-vonne-oleje?p=3) a pozerala som nan dost s nedoverou - nie su to silice a nepoznam presny nosic - nevyskytol sa ti nejaky problem pri pouziti oleja a nie silice? vona drzi?


    katka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Katka,

    prepáč za neskorú odpoveď, bola som na týždeň preč. Ak použiješ vonný olej, tak si treba zistiť, či je kozmetickej kvality a či je vhodný pre použitie do mydla - studený proces. Pretože, ako som už písala, ak je nosič alkohol, môže nastať nepríjemné sadnutie hmoty pred vyliatím do formy. Takisto vonné oleje do lámp môžu byť horšej kvality a preto nedoporučené pre styk s pokožkou. Treba sa spýtať výrobcu.

    Vôňa inak obvykle drží lepšie než niektoré esenciálne oleje, ale zas asi záleží od typu.

    E

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evík, dělala jsem včera tohle mýdlo-fakt pečlivě hlídala,aby mi nezežloutlo a dala ho ven do přírodní ledničky. Je krásně bělavé, ale hodně měkké-může zůstat v tom chladu nebo ho mám dát "dotuhnout" do tepla?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ještěrko, daj ho dotuhnúť do tepla, chlad veľmi spomaľuje reakciu....

    OdpovedaťOdstrániť
  7. dobrý deň,
    chcela by som vyskúšať vyrobiť toto mydlo ale nemám vonny olej vanilka a škorica a ani vonny olej mlieko-karamel. Chcem sa informovať, či môžem použiť vôňu škorica a vanilka, a vôňu med, ak ano tak v akých množstvách.

    Ďakujem Inga

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Inga, pozerám, že odpovedám neskoro, nie naschvál. Môžeš samozrejme použiť akúkoľvek vôňu, ale musíš dať pozor, ak je totiž rozpustená v alkohole, alebo propylénglykole, urýchli stopu. Vône do potravín nemusia prežiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Evik,
    Chci se zeptat - ráda bych vyzkoušela tento recept, ale se syrovátkou sušenou - jak mám vypočítat poměry surovin? Chci zachovat 700 g olivového oleje a 300 g kokosáku. Nemám zatím s přidáváním dalších surovin do mýdel žádné zkušenosti, proto jí tam chci dát nejprve sušenou. Díky LB.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj LB,

    pomery v recepte môžeš nechať rovnaké, nič sa nemení okrem toho že namiesto srvátky budeš mať vodu. Srvátku môžeš buď rozpustiť vo vode predtým než pridáš NaOH, čím si spravíš srvátku tekutú (nasleduj doporučený pomer na balení) a ďalej pokračuješ podľa postupu, alebo ju môžeš pridať do olejov (pozri recept http://moderna.alchymistka.eu/2011/10/mydlo-s-mliekom.html).

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Evik moc děkuji, vyzkouším, vyfotím výsledek a podělím se jak to dopadlo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahojte, chcela by som sa spýtať či by ste mi nevedeli poradiť kde by som zohnala olej mlieko+ karamel, keď som si prečítaala tento recept už som si aj predstavovala ako sa s ním umýývam :P, len na celom internete ako páatram tak pátram, ale nenašla som:(

    Ďakujem krásne
    Dominika :)

    OdpovedaťOdstrániť