utorok 12. júna 2012

Ako premeniť plastovú formu na silikónovú


No dobre, žiadna mágia, ale zato zábava :) 

Mám kúpených zopár plastových foriem na mydlo, ktoré majú veľmi pekné vzory. 

Napríklad tá s včielkami, ktorú som použila v recepte Mydlo s medom, hodvábom a mliekom alebo tá z receptu Mydlo s olejom z pšeničných klíčkov.

Problém týchto foriem však je, že sa z nich strašne ťažko vyberá mydlo obsahujúce vyššiu zložku tekutých olejov, dokonca sa to takmer vôbec nedá bez poškodenia formy alebo mydla. 

U takéhoto mydla je dôležité, aby sa rýchlo vyparila voda, ale to nie je možné cez plast. Na druhej strane ktorá je v styku so vzduchom sa zas vytvára kôrka, ktorá zas spomaľuje vyparovanie vody z druhej strany. 

Nepomáha ani osvedčený trik s pomocou mraziaku (10-15 minút v mraziaku, potom 15 minút pri izbovej teplote, dnom nahor - mydlo vypadáva samo).

Skrátka, ak chcem v budúcnosti robiť mydlo s vysokým podielom olejov a pekným vzorom ktorý mám na plastovej forme (áno, hlavne tá s včielkami), neostávalo mi nič iné, len premeniť formu na - silikónovú.




Premýšľala som nad tým už dlhšie, odkedy som v USA videla v hobby obchode celý výber rôznych materiálov pre výrobu silikónových a podobných flexibilných foriem. Pochopila som, že aj to sa dá vyrobiť doma! Takže tento víkend som sa na to podujala a tu je postup:

Budete potrebovať
  • Formu, ktorú chcete okopírovať -  u mňa to bola forma plastová forma včelieho plástu z Milky Way Molds Honeycomb Tray Soap Mold















  • Hmotu na výrobu (silikónovej/gumennej) formy - nie som expert, ale podľa toho čo som pochytila, tie dlhotrvajúce - teda na viac ako jedno použitie - vznikajú polymerizáciou po zmiešaní dvoch zložiek. Preto má takýto kit obvykle dve zložky, ktoré sú samostatne tekuté, avšak po zmiešaní po istom čase (30 minút až 6 hodín) stvrdnú do pružnej hmoty. Tá moja bola OOMOO 30 od firmy Smooth-On, za cca $30.


Postup:
1) Odmerajte objem vašej formy a podľa návodu odhadnite množstvo keramického prášku - ja som na 500 ml formu použila 1kg prášku.

2) Zmiešajte keramický prášok s vodou podľa návodu a vylejte do formy. Počkajte kým stuhne (aj tri hodiny) a nakoniec vyklopte jemne z plastovej formy. Ja som nepoužila žiadny sprej na ľahšie vyklopenie odliatku, ktoré sa predávajú, a majú sa aplikovať na vnútro formy pred naliatím hmoty, ale možno by to nebolo na škodu - z plastovej formy sa to celkom ťažko vyklápalo a na niekoľkých miestach sa z včielok odlúpili malé časti, škoda. 

3) Tento odliatok bude slúžiť ako základ pre výrobu Vašej silikónovej formy. Aby sa hmota nerozliala po stole, musíte vytvoriť okolo odliatku nejakú bariéru, ktorou vlastne vymedzíte veľkosť formy. Obvykle v návode na použitie hmoty je napísané, aká je odporúčaná hrúbka - u tej mojej to bolo 1.2 cm minimum. Na bokoch som ho nedodoržala, ale myslím, že to bolo OK. Mne môj muž vytvoril pekný drevený rámik, oblepil ho zvnútra i zvonka čiernou plastovou páskou.
Odliatok s dreveným rámikom
4) Rámik a odliatok som postavila na drevenú podložku a papier na pečenie, a rámik utesnila plastelínou (domáco vyrobenou, ale to je už iný príbeh, môže byť aj normálna)

5) Podľa návodu som zmiešala svoju hmotu OOMOO 30 (číslo udáva pružnosť a silu výsledného silikónu)
Dve fázy mojej hmoty. Po zmiešaní prebehne polymerizácia, ktorá vytvorí hmotu.
Zmiešané dve fázy
 6) Hmotu som po zmiešaní vyliala na odliatok špeciálnym postupom - je treba liať na jeden okraj rámika, na čo najnižší bod, nie priamo na formu, aby sa dosiahlo pomalé rozprestrenie hmoty bez bubliniek po celom odliatku.

Hmota vyliatá do rámika.

Na youtube je pekné video priamo od výrobcu:

7) Nakoniec som nechala podľa návodu vyschnúť 6 hodín (hmota bola teplá počas niekolkých hodín) a potom jemne odstránila plastelínu, otočila formu, odrezala prebytočný silikón, ktorý sa podlial pod odliatok a odstránila drevený rámik.







8) No a potom som odliatok veľmi jemne vytlačila - bude mi slúžiť pre ďalšie formy - išlo to samo, len to párkrát pekne luplo :)

9) A toto je moja forma, podarená, však? :) Chystám sa na ďalšie.











8 komentárov:

  1. Evi - díky,díky.Teď ještě najít tu správnou hmotu i u nás a znovu koupit ty zničené plastové formy.Měj se Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ještě se zeptám,jaké množství jsi na tu formu potřebovala? Našla jsem balení po asi 1kg,tak pátrám kolik toho budu potřebovat.Díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrá otázka, mala som dve nádoby o hmotnosti 1.6 a 1.2 libier, čo je cca 0.73 a 0.54 kg = 1.27kg. Obe boli objemovo rovnaké, povedala by som, že som použila asi 3/4 objemu z každej, teda 0.95 kg. Takže to kilo by Ti malo stačiť. len pozor, hlavne aby to nebola hmota, ktorá sa natiera štetcom. Radšej taká, čo sa leje. A tiež si prečítaj, či je na jedno, alebo viac použití.
    Držím palce!
    E.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to jsem našla úplně stejné balení,deklarujou 1,27 kg.Hledala jsem přesně to,co jsi použila,našla jsem to podle tvého označení dobře.Vím,že je těchto hmot spousta různých,při cenách co to stojí,se mi nechce experimentovat :-).Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No to je paráda! Mám dotaz: Evik, byla bys ochotná udělat jednu na objednávku? samozřejmě za cenu materiálu i práce! Případně na kolik taková forma vyjde? Tyhle včeličky jsou prostě úchvatné! Děkuji za zprávu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zdravím vás Evičko, prosím pěkně, tato forma je něco tak úchvatného, já už ji sháním více jak půl roku a nemohu najít. Byla byste prosím event. ochotná udělat jednu na objednávku? Kolik by event. takováto forma vyšla, prosím pěkně? Děkuji moc Monika (info@rosnicka-paka.cz)...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zdravím vás Evičko, tuto formu miluju na první pohled...jen ji nemohu vůbec sehnat. Byla byste event. ochotná tuto formu zhotovit na objednávku? Kolik by event. stála, prosím pěkně? Moc děkuji Monika Hujerová /info@rosnicka-paka.cz/.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Rád by som si urobil formu na odliatky, no vždy sa stretnem s návodom neúplným, alebo v jazyku, ktorému nerozumiem.

    OdpovedaťOdstrániť