nedeľa 17. júna 2012

Peeling s hnedým cukrom, mandľami a medom

Okrem strašne dobrého a jednoduchého koláča (2 vajcia, šálka hnedého cukru, pol šálky kokosovej múčky, šálka mletých mandlí, pol šálky hladkej múky, 1 šálka mlieka a 1 prášok do pečiva - všetko zmiešať, vyliať do formy a upiecť na 180°C), sa dá z hnedého cukru, mandlí a medu vytvoriť skvelý gurmánsky telový peeling.


V jednej knihe čo som si nedávno kúpila (The green beauty guide od Julie Gabriel - jedna z mála kníh poskytujúca vedecké zdroje k tvrdeniam) autorka píše, že vyskúšala hromady peelingov - od najlacnejších po najdrahšie. Ale najlepšie výsledky mala s tými urobenými doma.





Telový peeling sa odporúča raz do týždňa (OK, čo som takto čítala, nijaké extra prieskumy som nerobila). Odstráni odumreté bunky a ten doma vyrobený zároveň vyživí pokožku bez chemických prídavkov a konzervantov.

Taký domáci telový peeling sa môže skladať z rôznych peelingových zložiek, obvykle zmiešaných s olejom/maslami.

Peelingové zložky odstraňujú odumreté bunky, zatiaľčo oleje, prípadne iné prípravky pôsobia ako vyživujúca zložka.

Peelingovými zložkami sú napríklad hrubá morská soľ, mletý ovos, mak, mletý kokos, mleté avokádové jadro, mleté škrupinky z orechov (to už je ale iná káva :)), mletá káva, mleté mandle alebo hrubo mletý cukor.

Každý z nich má trochu iné vlastnosti a hodí sa na iný typ pokožky tela. Inak povedané, na jemnejšiu pokožku tela ako je tvár, prípadne dekolt sa hodia jemnejšie peelingy ako napríklad kokos, alebo cukor.

Voľba olejov takisto ovplyvní na aký typ pokožky sa dá použiť (suchá, mastná, citlivá...).

Recept môže byť buď jednoduchý, alebo používajúci emulgátor. V oboch prípadoch sa obvykle jedná o produkty bez vody, a teda nie je potrebný konzervant. Sú to veľmi jednoduché recepty pre začiatočníkov, ale hlavne veľmi účinné.

Cukor je možno biely jed zvnútra, ale vynikajúci kamarát pri starostlivosti o pokožku zvonku. OK, v tejto chvíli citujem milióny stránok na internete a vychádzam z toho, že sa nachádza v peelingoch hromady kozmetických firiem, a takisto z faktu, že je to humektant (priťahuje vodu zo vzduchu - viete, ako cukor vie rýchlo, hlavne ak je vo vlhšom prostredí zhrudkavieť, však?) . Ale inak hľadám vedecké články podporujúce tvrdenie o vplyve cukru na pokožku. Zatiaľ som nenašla, hľadám ďalej, pozriem ešte v knihách a budem Vás informovať.

Mleté mandle sú trochu hrubším peelingom, ja tento recept používam na telo. Mám normálnu pokožku, občas po tvrdej vode suchú. Mandľami sa

Toto je recept bez emulgátora. Recept s emulgátorom v jednom z budúcich príspevkov. Pokúsim sa časom napísať viac k teórii, zatiaľ tento recept. A nebojte sa experimentovať :)

Recept
50g medu
60g oleja zo sladkých mandlí (vyskúšajte aj iný olej)
50g mletých mandlí
80g hrubého hnedého cukru (môže byť aj obyčajný biely)

Postup:
1) Rozpustite med v olejoch na miernom ohni
2) Nechajte vychladnúť (nechcete aby sa cukor rozpustil) a pridajte cukor a mandle
3) Všetko premiešať a nadávkovať do nádoby

Použitie - raz do týždňa v sprche. Budete ho musieť vždy pred použitím premiešať, lebo olej sa od zbytku oddelí - v recepte  s emulgátorom sa to nestane. No a potom, ešte by sa z toho dal spraviť pevný peeling, ak sa namiesto olejov dajú maslá ako kakaové a bambucké - ale zas pozor, takýto peeling nemôže obsahovať cukor ako peelingovú zložku, lebo cukor sa v horúcom oleji rozpustí.

3 komentáre:

  1. Zkusím obojí :-).Bude se hodit olivem 1000?Pokud bych to chtěla jako dárek,tak aby se mi to nerozdělovalo.
    Mám i mleté skořápky ořechů,tak budu experimentovat :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bude sa hodiť Olivem 1000, doma mám dokonca v knižke recept ktorý používa priamo ten, ale až večer, môžem ho sem zavesiť. E

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dnes som sa pustil do tohto peelingu, len som chcel aby sa mi neoodeľovaci oleje od medu, tak som tam pridal 4g Olivem 1000 do toho množstva ako je v tomto recepte..
    Po rozpustení olivem v mede a olejoch ( avokádový a slnečnicový)som to celé miešal , miešal a chladením v studenej vode sa mi to "zgrclo" na tuhú hmotu a oleje sa oddelili.. tak som znova nahrial , teraz už miešal ponorným mixérom a zase sa pri ochladení začalo toto robiť.. Tak som tam pridal predsa len už pripravený trstinový cukor s makom ( namiesto madlí, nechcelo sa mi ich mleť,to množstvo na mandle sa mi zdalo priveľa , dal som maku iba 20g)a celé zmiešal...
    Som zvedavý aké to bude na použitie, ale očakával som , že z toho bude riedka hmota, ktorá sa bude dať dávkovať do nádoby, ale toto som akurát šlahol do kompótovej misky...
    Ten med tam asi robil problémy, nabudúce ho zamením za niečo iné..
    mates

    OdpovedaťOdstrániť