nedeľa 8. júla 2012

Citrónovo-jogurtové mydlo pre svieže ráno

Typ mydla: pevné
Metóda: za studena
Špecialita: obsahuje jogurt
 
V jednej z mojich obľúbených kníh o výrobe mydla "Milk Soapmaking" (Výroba mydla s mliekom) od Anne L. Watson mi padol do oka recept Yoghurt Parfait Soap (Perfektné jogurtové mydlo), pretože k nemu rozprávala tento príbeh:

...je to variant jedného z mojich receptov, na ktorý som od testerov dostávala emaily typu: "Mydlo č. 20 bolo skvelé!", "Na tomto mydle sa mi páči všetko!", "Čo na svete obsahuje Mydlo č.20? Je najlepšie zo všetkých!"... nikto neuhádol, že neobsahovalo žiadne luxusné zložky...

Áno, jogurt nie je luxusný, ale v konečnom dôsledku sa v mydlotvornej reakcii zmení jeho časť na zložku so skvelými hydratačnými vlastnosťami mliečnan (laktát) sodný (sodium lactate), ako vysvetlím nižšie

A tak som ho musela vyskúšať. Pridala som citrusové esenciálne oleje, pretože mám rada citrónový jogurt :) Pretože citrusové esenciálne oleje sa z mydla rýchlo vyparujú, a neprežívajú tak dobre alkalické prostredie ako iné, pridala som ako fixátor vône ešte ryžovú múku (dá sa použiť aj obyčajná, alebo maizena).

Tento recept je takisto bez palmového oleja, a teda je veľmi ekologický (prestala som palmový olej používať).

 V tomto recepte som takisto skúšala, ako vplýva teplota na mydlo po vyliatí do foriem.

Trochu teórie:  

Čo sa deje s jogurtom v mydle? Okrem koagulácie bielkovín v jogurte obsiahnutých dôjde k chemickej reakcii medzi kyselinou mliečnou ( jedna z hlavných zložiek jogurtu) a NaOH - za vzniku mliečnanu sodného. Mliečnan sodný je bezpečná zložka používaná v potravinách napríklad pre zvýraznenie chuti, ale čo zaujíma nás je jeho účinok na pokožku - je to vraj jedna z najlepších hydratačných zložiek používaných v kozmetike:

1) veľmi efektívny účinok na hydratáciu pokožky [1-3], pretože je súčasťou "Natural moisturizing factor - NMF " preklad: Prírodný zvlhčujúci faktor  - je to zmes látok obsiahnutých v pokožke,  ktoré majú za úlohu ju zvlhčovať - podrobnejšie niekedy nabudúce
2) má vraj podobné účinky na pleť ako AHA kyseliny, len jemnejšie [hľadám články]
3) a používa sa úspešne na liečbu akné [4]
4) zdá sa, že mydlári naň nedajú dopustiť z najmenej piatich ďalších dôvodov:
     - vytvára tvrdé mydlo, ktoré sa dá ľahko vyklopiť z individuálnych foriem - potvrdzujem, ale musí prebehnúť reakcia, takže len pri izbovej teplote (nie chladnička, či mraznička, viď nižšie)
     - v horúcom procese pomáha udržať mydlovú hmotu tvárnu a tekutú - ľahšie sa vytvárajú swirly (neskúšala som)
     - vraj pomáha lepšie konzervovať mydlo (nemám neoverené zatiaľ)
     - vytvára hustú krémovú penu - potvrdzujem!!!!  
     - vraj upravuje Ph mydla (nemám overené zatiaľ)

Pri všetkých týchto poznatkoch niet divu, že Annini testeri toto mydlo zbožňovali. A nebudem Vás napínať - ja ho zbožňujem takisto!!!!! Takú úžasnú krémovú penu som ešte nikdy na mydle nemala, človek má pocit, že sa umýva krémom, ktorý čistí! No a vďaka fixátoru vône, ktorý som pridala (viď recept), mydlo mi v sprche nádherne silno vonia a ráno je to doslova to, čo ma prebudí!
Recept

450g kokosového oleja
600g olivového oleja

174g bieleho jogurtu
220g destilovanej vody

155g NaOH

6g EO citrón
9g EO litsea cubeba
5g EO lemongras
zmiešané s
1PL ryžovej múky (alebo maizeny, či hladkej múky) - fixátor vône


Postup

1) Dobre rozmiešajte biely jogurt vo vode a zmrazte na kocky
2) Postavte nádobu na roztok hydroxidu do výlevky a naplňte ju zmrazeným roztokom jogurtu a vody
3) Naplňte výlevku čo najstudenšou vodou, aby chladila roztok NaOH
4) Po malých dávkach začnite sypať NaOH do zmrazeného roztoku jogurtu a vody, za stáleho miešania. Vždy medzi dávkami dobre miešajte, stále kontrolujte teplotu. Najlepšie je, ak nepresiahne 40°C, inak roztok veľmi stmavne-zožltne, a ovplyvní farbu mydla.  Mne to trvalo cca 15 minút rozpustiť všetok NaOH, aj tak mi ale roztok trochu zožltol.
5) Rozpustite kokosový olej, a vlejte ho do olivového oleja. Tým zabezpečíte nižšiu teplotu olejov - nechcete  mať oleje príliš teplé, pretože nechcete aby jogurtový roztok zhnedol.
6) Prilejte roztok NaOH do olejov a miešajte mixérom až do stopy
7) Pridajte esenciálne oleje, ktoré ste vopred zmiešali s ryžovou múkou (alebo maizenou, prípadne hladkou múkou) a dobre premixujte
8) Nakoniec vlejte do foriem - najlepšie jednotlivých, aby sa v nich nedržalo teplo - hlavne ak chcete udržať čo najbelšiu farbu mydla

Mydlá som vyliala do plastových jednotlivých foriem a do jednej formy predĺženej, tiež plastovej. Na povrch som dala papier na pečenie - tak aby sa dotýkal priamo mydlovej hmoty - zabraňuje to vývoju sodného prachu.



Tri formy som dala do mrazničky na noc, a potom preložila na 12 hodín do chladničky, tú predĺženú a jednu samostatnú som dala do chladničky na 24 hodícn a zbytok som nechala pri izbovej teplote. Chcela som vedieť, ktorý spôsob je najlepší pre kontrolu teploty aby bolo mydlo čo najbelšie (čím menej sa mydlo zahreje, tým menej je tmavé)

Výsledok:

Mydlá z mrazničky (12 hodín mraznička, 12 h chladnička) boli najbelšie - aj keď stále nažltlé, a ľahko sa vyberali z formy, ALE! keď sa oteplili, boli aj zároveň najmäkkšie - to preto, lebo v mrazničke sa takmer zastavila zmydeľňovacia reakcia. Manipuláciou som ich ľahko poškodila, boli skoro ako maslo. Takisto do 24 hodín po vybratí sa na ich povrchu vyvinula silná vrstva sodného prachu - ďalší dôkaz toho, že mydlá v mrazničke neprešli celkom reakciou a nezreagované NaOH zreagovalo so vzduchom.

Mydlá z chladničky (24 hodín) boli stredne nažltlé, nechceli sa dať vyklopiť, tak som ich musela dať na 30 minút do mrazničky, potom som ich vyklopila. Boli podstatne pevnejšie ako mydlá z mrazničky. Na nich sa do dvoch dní vytvorila len jemná, až žiadna vrstva sodného prachu.

Mydlá pri izbovej teplote (24 hodín) boli najtmavšie, a tiež putovali do mrazničky aby som ich mohla vyklopiť. Na týchto mydlách sa nevytvorila žiadna vrstva sodného prachu - reakcia teda prebehla.

Mydlá po 24 hodinách - vrchné mydlá sú z mrazničky - všimnite si aké sú mäkké a poškodené manipuláciou, prostredné mydlo a prvé zľava v spodnom rade sú z chladničky a tri vpravo v spodnom rade sú za izbovej teploty. Rozdiely vo farbe nie sú až tak vidno na fotke, ale boli zreteľné okom, najviac ich bolo vidieť po 24 hodinách - už aj na fotke nižšie

Mydlá po 24 hodinách po vybratí z foriem. Tá istá fotka ako vyšie, ale obrátená o 180°C. Spodný rad - mydlá z mrazničky - začína sa objavovať vrstva sodného prachu, stredný rad a mydlo vpravo hore - mydlá z chladničky, vrchný rad, 3 mydlá vpravo - mydlá za izbovej teploty.


Do mydlenia! :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Literatúra

[1] E. J. CLAR, C. P. HER and C. G. STURELLE. Skin impedance and moisturization. J. Soc. Cosmet. Chem. 26 337-353 (1975)
[2] Middleton JD: Sodium lactate as a moisturizer. Cosmetics and Toiletries 93: 85-86, 1978. 
[3] Harding, CR, Bartolone, J and Rawlings, AV. Effects of natural moisturizing factor and lactic acid isomers on skin function. In: Loden, M and Maibach, HI, editors. Dry Skin and Moisturizers: Chemistry and Function. Boca Raton: CRC Press, 2000. p.229-241.
[2]  Garg T, Ramam M, Pasricha JS, Verma KK. Long term topical application of lactic acid/lactate lotion as a preventive treatment for acne vulgaris. Indian J Dermatol Venereol Leprol [serial online] 2002 [cited 2012 Jul 8];68:137-9. Available from: http://www.ijdvl.com/text.asp?2002/68/3/137/12541

47 komentárov:

  1. Vskutku zaujímavé, užitočné info! ;) Ja by som ten skvelý hydratačný efekt prírodného mliečnanu sodného doplnila nejakou filmotvornou fajnovosťou, aby vlhkosť ostala v koži čo najdlhšie - mliečne bielkoviny z jogurtu síce čiatočne splnia túto úlohu, no je ich na celkové množstvo mydla, myslím, dosť málo. Čo tak troška hodvábu.. alebo žĺtok? ;) A kúsok masla karité v stope..? Alebo by to bol už luxus na nevydržanie? %)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hihi, že luxus na nevydržanie :) No možno v ďalšom pokuse, teraz som nechcela mať priveľa zmien z klasického receptu, aby som bola schopná zhodnotiť efekt samotného jogurtu.
    Potom by som ešte pridala mleté mandle a med, hum, moment, robíme mydlo, alebo koláč? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ale obávam sa, že ten efekt dlho neostane, lebo ho zmývame, ale tak ma napadlo - taký oxid zinočnatý by na pokožke zostať mohol spolu s mliečnanom! Ja viem, že to teraz vyzerá, že som ním posadnutá, ale robila som s ním pred týždňom mydlo a teda musím povedať, že ma udivili na tom mydle dve veci - napriek tomu, že je len týždeň staré, je už hotové, po umytí nemám pocit odmastených rúk (tak pozitívne) a hlavne - z nejakého dôvodu mi na rukách ostáva celkom prekvapivo vôňa esenciálnych olejov z mydla. To sa mi ešte so žiadnym mydlom nestalo...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Filmotvorné zložky (occlusives) sa podobne ako zvlhčujúce (humectants) podľa tvrdenia Susan - Point of Interest - nezmývajú. Ostávajú na koži. Med je zvlhčovadlo - z tej istej skupiny ako laktát sodný alebo glycerín.

    Mne ostávajú na rukách z vôní z mydla napríklad pačuli a vetiver, santal aj céder, lebo sú ťažké a stabilné samy o sebe.

    Možno aj Tvoje silice boli z tých ťažších?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No toto je skvely recept, urcite vyskusam. A asi aj v stope to bambucke maslo.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Áno, presne tak, len neviem, že ako to spraviť, aby na pleti naozaj ostali. Možno pretučnenie tak do 20%?

    Humm, pačuli tam mám. Ale ostalo mi aj s mandarinkou s ktorou som to skombinovala. No a na druhú stranu zas mám iné mydlo - to masážne s fazuľkami mungo, ktoré som teraz spravila tiež s pačuli, ale po ňom teda neostávam navoňaná tak ako po tomto druhom. Budem to musieť ešte preskúmať! Asi by to chcelo test mydlo pačuli bez zinku a mydlo s pačuli a so zinkom, aby to bolo jasné.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ešte k pretučovaniu v stope - zdá sa, že to nemá celkom zmysel, pretože podľa Kevina M. Dunna (Scientific Soapmaking), je úplne jedno, kedy olej pridáte, reakcia záleží na jeho zložení - niektoré mastné kyseliny reagujú rýchlejšie než iné, ale v konečnom dôsledku pri testovaní ukázal, že olej pridaný v stope zmydelní takisto ako zvyšok, ktoré v stope pridané neboli. Musím to spísať do príspevku, boli tam aj iné rady, ale už som zabudla presne.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Keď uvážime, že reakcia - gélová fáza - prebieha niekoľko hodín po zmiešaní, tak to má logiku. Ak by sme chceli mať tie oleje v mydle relatívne nedotknuté, museli by sme ich pridať do mydla po dozretí... napríklad dozreté mydlo pomlieť, zamiešať ich tam a mydlo zlisovať vo forme (french milling? ;\)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Presne tak, alebo použiť horúci proces a pridať ich na konci.

    V oboch prípadoch je to práca navyše, aj keď v tom horúcom procese to je jednoduchšie, pretože mydlo je ešte tvárne. Tiež sa tým odstráni doba čakania na dozretie.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Evi,četla jsem ,že jde rozpustit NaOH v menším množství tekutin,ale není to pro nezkušené(což mně odradilo,neřekli co případně hrozí),napadlo mě,že by to šlo použít v tomto případě.Nemáš s tím zkušenosti ?Já jsem jogurt zatím přidávala jenom v menším množství ve stopě a vody jsem si troufla ubrat jen 50 ml.Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Markéta!

    samozrejme, veď aj v tomto prípade som tak urobila, pretože som nepoužila 399g vody, ktorá by bola vypočítaná soapcalc pre 1050g tukov, ale len 220g vody (jogurt nie je 100% voda, takže aj keby sme ho rátali do celkového množstva, tak to nedá 399g vody).

    Že sa zníženie množstva vody používa, to sme tu už diskutovali a vari som to aj niekde písala, a prečo sa neodporúča neskúseným - pretože s menším množstvom vody sa začne mydlová hmota chovať inak - obvykle omnoho rýchlejšie zhustne, niekedy tak rýchlo, že nestihneš pridať ani esenciálne oleje alebo farbivá.
    To môže začiatočníka odradiť.
    Výhoda je, že mydlo rýchlejšie stvrdne a nemusí tak dlho zrieť.


    Tento recept by asi prežil ešte menej vody, ale neviem presne ako by to skončilo. Čítala som, že mnohí mydlári dávajú menej vody aj do mydla s mliekom.

    Akurát premýšľam, prečo Ťa to napadlo. Čo myslíš, že by to receptu prinieslo? Či práve to, že bude mydlo tvrdšie a ľahšie sa vyklápať?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Špatně jsem se vyjádřila,myslela jsem to tak,že bych smíchala NaOH s menším množstvím vody a teprve do vychladnutého roztoku bych přidala jogurt-čili množství by zhruba odpovídalo,jde mi spíš o riziko zkaramelizování mléka,jogurtu a změnu barvy....

    OdpovedaťOdstrániť
  13. :) Páči sa mi ako premýšľaš! Presne som na toto myslela ktorýsi deň. Akurát to bude asi trochu problém rozmiešať, a treba si dávať veľký pozor na to, aby to nešpliechalo okolo. Tiež neviem, či náhodou teplota nestúpne tak či tak po pridaní jogurtu. Ale za pokus to stojí! Len by som ten jogurt takisto dopredu zmrazila.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Večer zkusím,možná zamíchám i trochu syrovátky a oxidu zinečnatého,na akné pro 15letou holku by to mohlo být super.Možná i hedvábí by nemuselo být špatné.Jenom nevím jestli to už není poněkud přehnané :-).Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Určitě dám vědět,jsem na to sama hodně zvědavá.M

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ahoj, citam, ze vyroba mydla asi nie je taka jednoducha :), vidim ze sa v tom vyznate, rada by som si vyrobila nejake eko-mydlo :) ale som v tom uplny lajik,a ked som pozerala co vsetko do toho ide,olivovy,kokosovy olej,a podobne,,nebude to drahsie ako mydlo kupene v obchode? Monika

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Monika! Určite to nie je drahšie ako mydlo rovnakej kvality kúpené v obchode, práve naopak.

    Ak chceš porovnávať s komerčnými mydlami, to je zas o inom. Ale asi ak by si robila mydlo zo živočíšneho tuku, ktorý je na Slovensku lacný a dostupný, tak by to bolo aj lacnejšie ako komerčné mydlo.
    Aj keď, keď tak premýšľam - 500g kokosového tuku stojí 4,50 Eur (murumuru.sk), 1kg olivového oleja cca rovnako, cena vody a hydroxidu je pre jednu dávku skoro zanedbateľná, ale povedzme 0,5Eur = zhruba 1,8kg mydla bez vône a farbiva za 9,50 Eur. Jedno komerčné 100g mydlo stojí koľko, 0,6 Eur? Teda 1,8 kg bude stáť 10,80 Eur.

    Inak výroba nie je zložitá, záleží na tom, čo chceš vyrobiť. Asi ako keď pečieš - môžeš vyrobiť jednoduchú bublaninu, alebo zložitú tortu s marcipánovými figúrkami... záleží na tom, čo si vyberieš :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Tak jsem mýdlo i vyklopila a vypadá,že si udrží světlounce smetanovou barvu.Fungovalo rozmíchat NaOH v polovině množství vody 200g a 190 g jogurtu zmrzlého,potom přidat do rozpuštěného a zchladlého roztoku,ani se to nezahřálo a vypadá to zatím dobře.Tak zatím :-).Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj Evik, v recepte píšeš, že na mydle sa nevytvorila biela vrstva - reakcia teda prebehla. Mne sa na mydle väčšinou biela vrstva vytvorí, to znamená, že niečo nie je v poriadku? Ph mydla je ok, prešlo podľa mňa aj fázou gelu. Čítala som, že to závisí aj od vody, ktorú na mydlo použiješ a pod. Je biela vrstva na závadu? Ďakujem. Ivona

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ahoj Ivona! Nie je na závadu, je to kozmetický problém. Vytvára sa do 48 hodín po naliatí do formy, a je závislá od toho, v akej stope bolo mydlo nalievané, ako veľmi prišlo v tejto dobe do styku so vzduchom a koľko NaOH ešte bolo nezreagovaného keď bolo vybrané z formyy.
    Ak mydlo bolo v mrazničke, tak sa reakcia spomalila natoľko, že to nestačilo na zmydelnenie, a tak keď som ho po 24 hodinách vyklopila, reakcia ešte stále prebiehala, bolo tam nezreagovaný NaOH, ktorý po kontakte so vzduchom vytvoril sodný prach.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ahojte, inspiracia tymto receptom mi uz rozvoniava v chladnicke :) Prvykrat pridavok jogurtu v mydle, cely proces sa mi podarilo uchladit cca 30° C, po naliati do formy (pouzivam drevenu darcekovu krabicku od vina ...zmesti sa tam asi 1 kg varka) som sa rozhodla nechat mydlo pri izbovej teplote !!! nadherna smotanova farba... poctivo som ho vsak chodila obzerat, aby sa nahodou niekam nerozbehlo. asi po 6 hod od naliatia do formy prisla razna gelova faza, na povrchu az pukliny..(po 10min kontrole, neverila som vlastnym ociam...)cize mraznicka, tam sa mydlo skludnilo ale gel prebehol az takmer po okraj mydla. teraz je pre istotu v chladnicke... farba je smotanovozlta. predpokladam, ze po vybrati este bude dobiehat zmydelnovacia reakcia. no a vyzera to tak, ze na mydla s mliekom ci jogurtom sa oplati kupit jednotlive formy....

    kazdopadne..

    uz sa neviem dockat az dozreje :)

    Dasha

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahoj Evik, toto mydielko vyzera uzasne, ja ale nerozumiem tomu zaciatku kde pises ze jogurt vo vode zamrazit, to mam nejaku vodu z tych 220g vody zobrat a pridat do jogurtu? lebo ta voda sa tam potom spomina ze sa pouziva pri tom roztoku. dakujem Jankak

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj Janka,

    jogurt sa rozmieša vo vode znamená, že sa rozmieša v 220g destilovanej vody. To sa dá zamraziť.

    Po pridaní NaOH do zmrazeného jogurtu a vody sa ľad roztopí a vytvorí sa roztok NaOH.

    Žiadna iná voda tam nie je, ak nepočítam tú na chladenie vo výlevke...?

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj..chcela by som sa opýtať koľko treba nechať odležať mydlo? 3 týždne? alebo sa dá zistiť nejakým spôsobom že už sa môže používať?
    Ďakujem. Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj Mirka,

    2 týždne aspoň. Test jazykom, ph test, ono kopať ale nebude už po pár dňoch, prípadne aj na druhý deň, ak prejde fázou gelu, ale aj tak ešte dochádza počas 2 týždňov - reagovať posledné zvyšky NaOH...

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Ahoj super ďakujem za odpoveď ešte sa chcem opýtať, že sa mi urobili také bledé fľaky sem tam, nie sú všade, ale na niektorých častiach sa objavili. Je to normálne? alebo som spravila niečo zlé? ďakujem za odpoveď toto je moje prvé mydlo..a ešte neviem ako sa to má správať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Inu, podrobnejší popis by možno pomohol, ale napríklad biele fľaky môže byť reakcia so vzduchom a tvorba sodného prachu.

    Chcelo by to fotku, nedáš na fórum? Alebo mi pošli na email.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Vyzera to super, ale chcela by som vedieť, či sa da použiť namiesto kokosového oleja palmový olej a teda v akom množstve. A malo by to aj nejakú vyraznú zmenu na mydlo? Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Ak by si celé množstvo kokosového oleja nahradila palmovým, tak najzásadnejšia zmena vo vlastnostiach mydla by bola čo sa týka penivosti.Preto ak by si celú časť kokosového nahradila palmovým, tak by bolo dobré zvýšiť penivosť napr. pridaním cukru. A hlavne nezabudnúť prepočítať v soapcalc hodnoty NaOH pri zmene olejov. Ak by sa zmenila polovica kokosového za palmový a zvyšok ostal kokosový, tak by aj penivosť bola ok, tak potom treba ale nezabudnúť prepočítať hodnoty v soapcalc.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Ďakujem Mates, ešte pridávam, že keď tam je mlieko, ani netreba ten cukor,lebo mlieko samo o sebe cukry obsahuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Aha vidíš to, veď v tom recepte je jogurt :) . Ja som sa mlieku vyhol zámerne lebo s tým cukrom je to najjednoduchšie...

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Dakujem velmi pekne ... s tou soap kalkulackou neviem robit prosim mohli by ste mi napisat kolko by som tada mala dat toho palmoveho oleja? velmi sa mi paci tento recept a chcem ho taky zanechat len nemam kokosovy olej

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Pozri sem:

    http://moderna.alchymistka.eu/2012/04/videonavod-na-pouzivanie-soapcalc.html

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Dobrý den. Prosím vás a co sa stane ked sa vytvoří vrstva sodneho prachu? Robila som mydlo z cery, repkoveho oleja pridala som vanilkovy cukor a červenu papriku sladku ale až ked bola uz stopa. A tvori sa mi tam povlak po 16 hodinach. A to mydlo je teraz zle? Dakujem. Je to moje prve mydlo

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Milá/ý anonym,
    sodný prach nevadí, je to len estetická záležitosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Ahoj. Skúšala som vlastný recept s mliekom aj so smotanou,šupla som do mrazničky 24hod.,potom chladnička 24hod.Pekne sa dajú vyklopiť,nemám špeci formičky,používam kelímky z tvarohu apod.Sú krásne bledé,skoro biele.Teraz už len čakať na dozretie.

    Môžem všetky mydlá dávať do mrazničky,alebo iba mliečne?

    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Aha,zabudla som dodať,sodný prach sa mi nevytvoril.
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Mám dotaz ohledně trvanlivosti mýdla s jogurtem a nebo kozím mlékem.
    1. Jaká je trvanlivost tohoto mýdla s jogurtem?
    2. Jaká pokud by se místo jogurtu použilo neupravované kozí mléko?
    3. Jaká pokud by se použilo sušené mléko rozpuštěné v olejích?
    Ptám se proto, že mě zarazila informace u receptu Mydlo s morskou soľou, které žluklo po 4 měsících.
    Předem díky za odpověď.
    mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Ahoj Evi,
    nejdřív bych ti ráda poděkovala za tvoje úžasné stránky plné rad a moc užitečných informací a zkušeností.Chtěla bych zkusit vyrobit toto mýdlo s jogurtem, jen jsem tě chtěla poprosit o radu, píšeš olivový olej, myslíš olivový olej z pokrutin? Nebo jiný druh? Předem moc díky za odpověd,
    Silvie

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Ahoj Silvie,

    poväčšine z pokrutin (lebo je lacnejší a aj rýchlejšie zmydelní). Môžeš použiť aj panenský, ale je ho škoda a počkáš si na zmydelnenie dlhšiu dobu...

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Ahoj Evik,
    Sem tu s dalším dotazem na mýdlo. Rada bych vyrobila mýdlo s hedvábím (to rozpustit v louhu a co sem četla, rozpouští se dobře když je poněkud teplejší) a pak bych ve fázi stopy chtěla rozdelit-do části kakao a do druhé jogurt. A to právě nevím, zda by bylo možné přidat ve stopě, protože kdybych měla méně vody, bylo by to málo i pro tu část s kakaem, kdybych jogurt (mam kozi) dávala do louhu, tak nevím zda bych zvládla rozpustit hedvábí a pak bych měla jogurt i v tom kakaovem. Takže teď vaham, zda mohu přidat až do stopy a počítat s tím, že bude vlhčí, a bude déle tvrdnout-vysychat, nebo zda přidat jen normální sušené mléko.
    Děkuji
    Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Ahoj Evik,

    mýdlo som spravila a po týždni sa mi urobili na troch kusoch praskliny. Cez celé mydlo. Mám ho v najchladnejšej miestnosti cca 18 stupňpv.
    V postupe som spravila jednu zmenu - namiesto obyčajného olivového oleja s pokrutin som dolievala olivový extra panenský. Neviem či sa to mohlo stať týmto.
    Ďalej mydlo som mala 36 hod v chladničke. presun do miestnosti s 18timi stupňami bol pre ňho šok? Snažila som sa potom mydlo znova dať do chladničky na noc aby nerozpraskali všetky, po ďalšom dni zatial iba malá trhlinka na jednom mydle.
    Ako mám postupovať dá sa ešte niečo s tým spraviť - mydlo zreje tak 10 dní. Ďakujem Gabina

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Ahojte dievcata, mam pred sebou knihu " PURE SOAPMAKING - Anne-Marie Faiola" a docitala som sa v nej, ze je velmi vhodne postriekat povrch mydla vo forme 99% alkoholom (rubbimg alcohol) ten si dame do nadoby s rozprasovacom, tento alkoholovy jemnucky postrek vytvori barieru medzi povrchom mydla a vzduchom a zabrani vzniku (Soda asch - sodium carbonate)

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Ahoj, s výrobou mydla eštelen začínam a používam hotovú glycerínovú hmotu. Mohla by som aj do takéhoto niečoho pridať mlieko alebo jogurt?

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Ahojte,

    Vedel by mi niekto povedať, či je rozdiel v tom keby som do receptu použila jogurt alebo kyslú smotanu?

    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Zdravím.
    Chcem sa spýtať či by sa dal použiť vegan jogurt :)

    OdpovedaťOdstrániť