štvrtok 19. júla 2012

Marhuľový lekvár a znaky, že ste polapení v sieti domáceho mydlokozmetikotvorenia

Včera som robila - prvý krát v živote - marhuľový lekvár. Vlastne keď sa to tak vezme, tak akýkoľvek lekvár. Áno, videla som svoju starú mamu a mamu ako ich robia, ale ja som to ešte nikdy neskúsila.

A tak som sa vybavila marhuľami (7kg), cukrom (4kg) a želfixom. Všimnite si tú megalomániu - no hej, keď človek niečo robí prvý krát....

Lekvár sa podaril. Vďaka svojej negatívnej skúsenosti s kuchynskými odmerkami (merajú aj 50-100 ml mimo) som sa nedala ošialiť a pekne so si všetko odvážila. Pol kila cukru na kilo ovocia. Žiadne od oka...

Marhule neboli celkom dozreté, takže som ich musela trochu podliať vodou a uvariť a potom rozmixovať.  A keď som ponárala mixér do hmoty, prvé čo ma napadlo bolo, že "to je presne ako keď mixujem mydlo do stopy..."


Pri pridávaní želfixu som dumala  "keby tak pridanie xantánovej gumy do vodnej fázy krému bolo také jednoduché" (nie je to zložité, ale treba si dávať pozor na hrudky)


No a svoje úvahy som zavŕšila pri odobratí vzorky lekváru na dno obráteného pohára, aby vychladla a zistila som konzistenciu - "aha, však to je ako keď testujem vzorku transparentného mydla, či je dosť priesvitné"




V jednej svojej knihe o výrobe mydla som v kapitole o predaji mydla čítala, že u každého je podnet pre rozhodnutie sa predávať mydlo iný. Nie, nerozhodla som sa predávať, ale páčili sa mi tie dôvody...  A tak som sa začala zamýšľať, kedy viete, že je už neskoro, a už ste naveky polapení v tomto krásnom hobby :)

No a tu je na čo som prišla, spolu s dôvodmi z knihy, s ktorými sa úplne stotožňujem:



1) keď sa Vám mydlá sušia všade po byte a už ich nemáte kam dávať
2) keď členovia rodiny namiesto "čo bude dnes na večeru" položia otázku "toto je mydlo, alebo sa to dá jesť?"
3) keď Vaši kolegovia, priatelia, známi dostávajú pravidelne ako darčeky vaše výrobky
4) keď Vaši kolegovia, priatelia a známi - v prípade, že im dáte niečo iné - zahlásia: To je milé, ale kde je moje mydlo?
5) keď ste už vo všetkých lekárňach v meste známa/y ako "tá osoba", čo "stále pýta nevídané zložky (dosaďte glycerín, 90% alkohol, tekutý lecitín, kaolín, tekutý vitamín E, chlorofyl,....)"
6) ak máte aspoň jednu skúsenosť z lekárne, keď sa na Vás dívali, ako keby ste pripravovali výbušninu, či sa chceli opiť pod najbližším mostom tým super drahým vysokokoncentrovaným denaturovaným alkoholom
7) keď pre Vás návšteva obchodu s kuchynskými potrebami  (obzvlášť oddelenie foriem na pečenie) nemá nič spoločné s pečením či varením
8) keď pre Vás náhle všetko vyzerá ako potencionálna forma na mydlo
9) keď tuho premýšľate, či vyhodíte alebo nie ten plastový kelímok, plastový obal ...alebo akýkoľvek iný obal, lebo by sa Vám mohol hodiť ako forma na mydlo / nádoba na krém či inú kozmetiku / prípadne len nádoba na jednotlivé zložky, a nakoniec ho uchováte, lebo však "človek nikdy nevie"
10) keď máte doma už hodnú dobu aspoň jednu zložku na výrobu mydla alebo kozmetiky, ktorú ste zatiaľ vôbec nepoužili... ale chystáte sa na to, len popri iných experimentoch nie je čas!
11) keď v kuchyni bojujete so svojou polovičkou o to, ako sa budú používať jednotlivé nástroje
12) keď sa nikto z rodiny neopováži napiť z fľaše minerálky bez z toho aby zmes ovoňal alebo sa Vás spýtal
13) Keď máte pri každom umývadle a na vani viac ako 2 druhy mydla..


... vidíte sa v tom? Podeľte sa v komentároch o tie svoje "keď"!



7 komentárov:

  1. Včera som objavila tvoj blog... a som očarená.. pôvodne som chcela aj ja skúšať homemade kožmetiku, ale zostala som pri pár nepodarkoch a iba pri peelingoch, maskách. Vďaka tvojmu blogu, super odborných a náučných článkoch a e-shopu murumuru mám opäť chuť učiť sa a skúsiť si niečo vyrobiť znova :) Ďakujem
    Môj blog je http://lavendergrove.blogspot.com, ak by si mala chuť pozrieť

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Lavender!

    ďakujem za pochvalu, mrkla som na Tvoj blog, veľmi sa mi páči! Dám si sem naň odkaz, ak môžem... Pokúsim sa ho prelistovať podrobnejšie, zatiaľ som len prelistovala :) Skvelé, že ho robíš napoly v angličtine, ja mám druhý v angličtine evik-soap.blogpost.ch, ale tam neaktualizujem všetko. je to dvojnásobok práce... však vieš...

    Teším sa, že si ma našla - držím palce pri výrobe! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evik! Dúfam ,že ťa neotravujem. Vyzerá to tak, že si si ma naučila chodiť na tvoj blog ako na čokoládu. Len čo ráno vstanem, už pozerám či nieje niečo nové. Po obede zase a večer mi to ešte nedá a nakuknem. Píšeš, že si varila lekvár. Ten želfix si si mohla odpustiť. Lekvár by sa ti podaril aj bez neho, možno by bolo treba nechať ho vyvariť trošku dlhšie, ale vydržal by ti marhuľový 2-3 roky a z ostatného ovocia aj dlhšie do 5 rokov pri dobrej sterilizácií. Mám vyskúšané. V tomto ti viem poradiť zase ja. Ty si pri lekvári myslela na mydlo a ja keď som robila prvé mydlo nevedela som si predstaviť čo je stopa. No keby mi niekto povedal, že to má vyzerať ako dobre zhustnutý lekvár alebo puding /to som si všimla až neskôr/ to prvé mydlo, s ktorým som ťa toľko otravovala by sa určite podarilo. Obrátená na mydlovanie som bola len z časti ale po troške začínam.
    1/Prehodnocujem ktoré formy, hrnce, varešky,..budem používať na pečenie a ktoré na mydlo.
    2/zakladám ďalšiu policu jednu na pečenie, druhú na kreatívne potreby, a ďalšiu na mydlovanie.
    3/Chodím po obchode a hľadám oleje a dostupné suroviny, ktoré by sa mi hodili do mydla a nie do zákuskov.
    4/Tetu v bioobchode /vegetke/ presviedčam, aby objednali aj maslá a oleje na kozmetiku.
    5/Lekárničky na mňa tiež pozerajú, že čo si prosíte a na čo vám to bude?
    6/Aj ujo, ktorý spravuje bazény po kúpaliskách mi rovno povedal, že tá výroba mydla je blbosť, keď na ňu potrebujem papieriky s takým vysokým meradlom ph. "Že to je už žieravina."
    7/A muž zatiaľ krúti len hlavou a usmieva sa, že prvá sa s tým mydlom budem kúpať ja. Ale neskôr bude dobre a ešte sa s tým bude aj chváliť. Veď ho poznám.
    8/Aj náš stojan na flaše, ktorý je sčasti nevyužitý padol za obeť mydlovaniu. Oddychujú na ňom mydlielka.
    9/A nakoniec rozmýšlala som či si mám kúpiť ďalší ponorný mixér na mydlo alebo či tento rozdelím/má viac nádstavcov/. A je rozhodnuté. V jednom časopise o varení som ponorný mixér vyhrala. Super. A som chytená.
    Tak takto postupne všetko podriaďujem mydlám a nie pečeniu ako doteraz. Ahoj Mirka.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Mirka!

    Ďakujem za list svojich skúseností :)

    Čo sa lekváru týka, ja viem, že nepotrebuje želfix (použila som švajčiarsky čo tu majú s pektínom), ale sa mi pri tom nechcelo stáť tak dlho a okrem toho sa mi nechcelo dávať pomer ovocie:cukor 1:1, pretože nemám rada príliš sladký. No a zas 2:1 by bez želfixu nezakonzervovalo dostatočne aby sa mi nepokazil. Alebo áno?

    K tomu ujovi z bazéna - by ma zaujímalo čo si mu na to povedala :)

    A gratulujem k výhre! :) Ja mám doma dva, a aj tak používam ten lepší na mydlo aj na varenie (ja viem...).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik! Ohľadne toho lekváru. Nič sa nestane, ak budeš želfix používať.Pektín je z hľadiska éčok E440 a nieje nebezpečný pre telo, ale neobsahuje to náhodou aj konzervant E200-kyselinu sorbovú a tá u citlivých ľudí spôsobuje alergie. Treba si na internete vvyhľadať zoznam éčok a používať tie menej neškodné. Ja viem niekedy to nejde. Ak sa ti nechce stáť pri lekvári tak je to najrýchlejší spôsob. Ja keď robím lekvár, aj marhuľový, vôbec nedávam želirovací prípravok ani konzervanty. Radšej nech sa mi 1-2 pokazia. Ale málo- kedy sa to stane. Musím ho dobre vyvariť, aby bol hustý, nech sa odparí čo najviac vody, lebo keď pridám cukor zase trochu zredne. Tak ho zase ešte povarím a potom skúšam na tanieriku hustotu. Keď je dobrá, ešte horúci ho dám do sterilizovaných pohárov zavriem novým víčkom a dám sterilizovať, aby mi dobre chytilo. Vyberiem, otočím hore dnom, prikryjem dekou a nechám vychladnúť. Určite to poznáš od maminy alebo babky. Takto mi vydrží aj 2-3 roky.
    K tomu pánovi od bazénov. Pekne som mu vysvetlila, že práve preto potrebujem papieriky s ph 14, aby som vedela či je NaOH zreagované a mohla mydlo používať. Ale aj tak sa mu to nepozdávalo, určite si myslel že čo si to tá ženská vymyslela. Ale mám aj kladné ohlasy a kamarátky si mydlo už aj objednávali, ale ja som ich pekne odporučila na tvoju stránku. Odomňa dostanú po jednom-dvoch mydlách a povzbudenie k ich vlastnej tvorbe, možno neskôr aj nejaké ukážky, ak budem zbehlejšia. Je to dosť nákladné keď si chcem vyrobiť aj krémy a ostatnú kozmetiku. Končím, končím lebo ťa len zabávam. Dozmydelnenia. Mirka.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hihi, no však počkaj keď už nebudeš vedieť kam s mydlom, to ti ešte kamarátky prídu vhod :)
    Čo sa týka uja z bazéna - niektorým ľuďom jednoducho niektoré veci nevysvetlíš....

    Ohľadom želfixu - ja som ho práve chcela použiť pre obsah konzervantu aby sa mi lekvár pri takom malom množstve cukru a relatívne veľkom množstve vody nekazil. Inu, snáď inokedy, keď prestanem mydlárčiť a kozmetikovať, dám sa na čistý bio lekvár :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No, to bude zábava keď tak ako ty teraz spomínaš na babku a maminu ako robili lekvár tak tvoje deti(neviem či máš)budú spomínať na to, ako si robievala mydlá :P

    OdpovedaťOdstrániť