streda 18. júla 2012

Šlahané maslo

Najjednoduchší a zároveň jeden z najluxusnejších receptov, ktoré si môžete vytvoriť.  

Neobsahuje žiadnu vodnú fázu, preto nie sú potrebné konzervanty a jeho životnosť je obmedzená len životnosťou masiel a olejov v ňom použitých. Navyše, táto sa môže ešte zvýšiť po pridaní vitamínu E.

Predstavujem Vám šľahané maslo!

Princip je jednoduchý, vyberiete si základné maslo/tuk - napríklad bambucké, alebo kokosový tuk, prípadne mangové maslo, aloe vera maslo ... a pridáte vo zvolenom pomere olej, alebo iné maslo a spoločne ich vyšľaháte - buď ručne - ale to chvíľku trvá - alebo šľahačom.

Postup: V prípade, že je menej teplo, maslo zahrejte ho trochu spolu s olejom - až je trochu roztopené. Pridajte vitamín E, prípadne vôňu - pozor, v tuku rozpustnú - a šľahajte a šľahajte, až sa to všetko krásne spojí a začne byť nadýchané ako šľahačke. A potom šľahajte ešte trochu viac - až kým nezdvojnásobí svoj objem!

Nadávkujte do nádob - ak chcete aby to dobre vyzeralo, tak ho nadávkujte cez vrecúško na zdobenie tôrt.


Môžete pridať prírodné - v tuku rozpustné - farbivo a vôňu podľa vkusu.

1) Najprv si vyberte maslá - zaleží na tom, nielen kvôli ich odlišným vlastnostiam v účinku na pokožku, ale aj kvôli ich pomeru v recepte! Niektoré sú príliš tvrdé, ako napríklad kakaové, illipe alebo kokum - tieto šľahajte s vyšším množstvom oleja. Iné sú zas mäkkšie (bambucké, kokosové, aloe vera, avokádové, kávové, mango, babassu, murumuru), a môžu tvoriť až 80-100% receptu.

2) Potom si vyberte oleje - znovu v závislosti od toho, aký výsledný produkt chcete.

Napríklad, ak máme ako základ bambucké maslo, pridaním oleja, ktorý je veľmi ľahký - ako olej z lieskových orieškov napríklad - znížime mastnosť produktu.


Základné recepty by mohli vyzerať takto:

80% mäkkého masla podľa voľby
20% oleja podľa voľby

alebo

80% mäkkého masla masla podľa voľby
18% oleja podľa voľby
1,5% vitamínu E
0,5% vône

prípadne

60% mäkkého masla 1
40% mäkkého masla 2

alebo 

40% tvrdého masla
40% mäkkého masla
20% oleja

Voľbou zložiek sa zmení typ produktu. 

Na obrázku vidíte bambucko-kokosové šľahané maslo! 

A tu je recept:

60% bambuckého masla
40% panenského kokosového tuku (ktorý vonia krásne po kokose)

Nepridávala som vitamín E, lebo obe zložky majú pomerne dlhú životnosť (saturované oleje majú životnosť až 2 roky). Bambucké maslo som použila rafinované, biele, z murumuru.sk,
pretože je biele a bez zrniečok - veľmi ľahko sa ním manipuluje. Už som skúšala pracovať aj s nerafinovaným (z iného zdroja) a pre šľahané maslo je potrebné ho celé rozpustiť, čo len predlžuje čas výroby a vyžaduje vychladenie v chladničke a stály dozor nad tým, či už náhodou nestvrdlo príliš....

Pre výber masiel rôzneho druhu, ktoré sú pre tieto recepty ako stvorené odporúčam sekciu Maslá a tuhé oleje na murumuru.

43 komentárov:

  1. Ahoj, Evika, milujem Tvoj web, je veľmi inšpirujúci a pomáha mi. Chcela som sa spýtať, aké sú vône rozpustné v tukoch? Myslia sa tým všetky éterické oleje či len niektoré? Dakujem. Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Kleopetra!

    ďakujem za pochvalu a povzbudenie. V tukoch určite esenciálne oleje, no a potom treba zistovať výrobok od výrobku pri syntetických vôňach. Ak sú rozpustené v glyceríne, tak glycerín je nerozpustný v oleji. Najlepšie je kupovať vône rozpustené v nosnom oleji.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ešte ma napadlo - iný spôsob je použiť v recepte priamo olej, ktorý je voňavý. Napríklad vanilkový macerát a podobne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. aj ja chcem pridať pochvalny koment, milujem tuto stranku :) vzbudzuje vo mne chuť tvoriť si všetkú kozmetiku sama a to je perfektny pocit :) až taky že som nevydržala a umyla som si ruky mydlom ktoré zrelo len týždeň :) jednoducho neda sa nato len pozerať, musim to skúšať :D

    mia59

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Mia, aj Tebe ďakujem za povzbudivé slová!

    Týždeň staré mydlo môže a nemusí byť vysušujúce. Záleží, či prešlo gélovou fázou... Aký zanechalo pocit?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj Evik
    hned ako som si toto precitala, som bezala pre slahac:) - nikdy mi to nenapadlo a pritom sa tak robia napr majonezy - naslahane oleje..
    mala som urobenu nehctikovu mast zo 100% kokosoveho oleja a nehctikovych lupenov, roztopila som ho do uplne tekuteho stavu, vzala polovicu (uz mal izbovu teplotu), vyslahala do nadhernej konzistencie hustej slahacky bieluckej farby (nechtikovy kokosak bol nazltly).
    potom som zobrala druhu cast, ktora bola medzitym v chladnicke a zacinala tuhnut - nedokazala som ju vyslahat tak, ako tu prvu, ostala tekutejsia a trochu zlta, putovala do obalu od davkovaca mydla a cast do teglika a do chladnicky.
    kym prva varka je slahackovita aj pri izbovej teplote, kokosak v davkovaci si zachoval prilisnu tekutost - a teglik je slahackovity az po vychladeni v chladnicke a neviem, ako sa bude spravat pri izbovej teplote.

    cize asi zavisi aj, pri akej teplote je olej slahany
    je to ale vazne luxus, samotny kokosak bol po stuhnuti ako tvrdy med, tako sa s nim manipulovalo, pri teplote nad 25 stupnov zas tekuty a manipulacia zas narocna..ale toto..:) priatel sa ma hned pytal, ci sa to da jest - a ze ma chut na slahacku



    katka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Katka,

    vďaka za skúsenosť s kokosovým olejom. Daj potom vedieť, aká je konzistencia toho z chladničky a ako sa kokosák chová v dávkovači od mydla po pár dňoch.
    Čakala by som, že tam stuhne, aj keď mu to bude dlhšie trvať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. v davkovaci mydla uplne stuhlo:D
    budem to musiet nahriat:)


    k.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evik ahoj,
    teda dobre rozumiem, ze ked takto naslaham masla a oleje, tak nebudu tvrde? ja som to uz robila, ale mne to aj tak bolo dost tvrde.. ale s makkym maslom som to neskusala. Urcite vyskusam aj takto s makkym maslom.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Maka, áno, to je presne cieľom. Do tvrdých masiel musíš pridať podstatné množstvo oleja. Neviem aké si skúšala Ty, ale skús podľa návodu tu. Hádam to už bude lepšie! Držím palce!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vyskusam a podam hlasenie :)Mam doma kakaove a bambucke maslo.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Evik, prosím Ťa, ako to robíš, že je to šľahané maslo také...našľahané? Ja šľahám, až sa mixéru z kečky parí, a stále je to také akési spľasnuté... Žeby som šľahala krátko? Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak ono zas nie je ako šľahačka :) Možno máš pritekuté oleje?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ja tuto stranku tiez milujem! :) Vzdy sa tu clovek dozvie nieco nove. :) Chcela by som tiez skusit vyrobit aj krem na ruky. Nejaky zakladny a pritom dobry. Co by sa hodilo napr. ku kososovemu maslu (lebo to mam momentalne doma)? Je nejaky kalkulator aj na to, aby som vedela, ako spravne vybrat tuky? Ci je to cele len o skusani? :) Dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. perfektná stránka, akurát dnes som sa odhodlala na prípravu šľahaného masla a vyšlo to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahojte, skúšala som robiť balzam podľa tohto postupu niekoľko krát, zakaždým to vyšlo úplne inak, ale ani raz som nebola s výsledkom úplne spokojná.
    Recept 1: 80% bambuckého masla, po 10% rakytníkového a mandľového oleja. Toto sa podarilo asi najlepšie, najviac našľahané, ale dosť mastné na používanie.
    Recept 2: 40% kokosový tuk, 40%kakaové maslo, 20% nechtíkový olej (repkový). Toto zasa vyšlo najhoršie... Pri izbovej teplote sa to okamžite topilo (kvôli kokosáku), keď som dala do chladničky, okamžite tuhlo (lebo kakaové maslo), takže sa mi ho nepodarilo normálne vyšľahať. V chladničke je to tvrdé ako kameň, von z chladničky sa topí pomaly do tekutého stavu...
    3. recept: 40% bambucké maslo, 40% kakaové maslo, po 10% makadamiového a olivového oleja. Má to najlepšiu konzistenciu pri izbovej teplote, netopí sa, takže ako jediné ho nemusím mať v chladničke. Zároveň však šlo najmenej vyšľahať, je také hutné.

    Tak sa chcem opýtať, kto s tým máte skúsenosti - ako vyrobiť šľahané maslo (alebo všeobecne balzam) tak, aby sa pri izbovej teplote netopilo a v chladničke netuhlo na kameň?
    Mám podozrenie, že odpoveď sa ukrýva v temperovaní použitých tukov v procese výroby, hlavne kakaové maslo je vraj na to citlivé, ale netuším, ako sa to temperovanie robí. Ak s tým niekto máte skúsenosti, prosím, poraďte! Ďakujem. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj, Evik, no som rada, ze som nadabila pri hladani informacii na Tvoj blog, nachadzam tu vela odpovedi na svoje otazky..uz som si objednala ingrediencie, a pokusim sa vyrobit aj mydlo dake, ale zatial som skusila len pokus s kakaovym maslom, akurat mam nejake nejasnosti:
    1. akej konzistencie ma byt maslo, nez hozacnem slahat? Ma byt tekute este alebo ho mam chladit v chladnicke a malo by uz trochu tuhnut?
    2. ak sa povie slahac, mysli sa ten s dratmi oblymi, co ma tvar ziarovky - na sneh a tak? no ta terminologia ohladom slahaca mi moc nejde:)
    ja som sa pokusala s tym malinkym z ikey na mlieko, tak to bolo uplne marne a nakoniec som to vyslahala vydlickou..je to kazdopadne moc tuhe, lebo som dala malo oleja..dakujem za odpoved!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Jarusha,

    1. malo by už trochu tuhnúť, nesmie byť tekuté

    2. šľahačom tu myslím elektrický najlepšie - s dvoma metlami, ale môže byť aj ručný :) S drôtmi v tvare žiarovky

    Jaj, z ikey na mlieko, to by ma asi uchytilo, ak je to ten čo si myslím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Danka, vďaka za komentár a skúsenosti. Myslím, že dosť záleží na ročnej dobe, čo som si v dobe písania článku neuvedomila... v lete si treba vyberať pevnejšie tuky, bambucké maslo je úplne najsamsuper po celý rok. Kokosový olej je v lete nie celkom najlepší, lebo je v tom teple tekutý, takže treba ho dať menej a zvýšiť pomer pevnejších tukov, čo sa topia pri vyšších teplotách.
    V lete musí byť aspoň 60% tukov, čo sa topia pri vyšších teplotách (napr bambucké maslo, kakaové maslo), takže recept 40% kokos, 40% kakaové, 20% tekutý olej - je príliš tekutý v lete, ale môže byť Ok v zime (teda, pokiaľ nekúrite na 25°C...).

    Ak skladuješ maslo v chladničke, tak tam nesmieš dávať kakaové maslo, lebo to vždy stuhne "na kosť"...







    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ahoj Evik, prosim Ta, este jeden dotaz ohladom slahania..v pripade, ze zvolim variantu, kde je 20% oleja napr., tak ho vmiesam rovno do uplne nestuhnuteho masla, alebo slaham maslo a po troskach pridavam olej?dakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ahoj Jarusha,

    všetok olej do masla a miešať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Tak ako vraví Mates, môžeš ich aj rozpustiť dohromady.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Zdravím! Asi po sto milionté páté, ale teď jsem šlehala, 40 % kakaové máslo, 40 % bambucké máslo, 20 % konopný olej a po vyšlehání mi to děsně tuhne. Není to vůbec našlehané. Použít se dá, ale čekala jsem něco trošku jiného... Šlehala jsem málo, nebo mám špatné poměry? Uchovávám doma, čili teplota tak 19 stupňů. Děkuji! tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj Tereza,

    kakaové maslo je veľmi tvrdé, takže musíš použiť 60% tekutých olejov ak ho máš 40%.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Eviku, děkuju moc za reakci a rozlousknutí oříšku! Zkusila jsem změnit poměr na 30 kakaového, 50 bambuckého a 20 konopného a díky Tvému komentáři zjišťuji, že nemusím podniknout dalších 50 pokusů, než se doberu kýžené konzistence. Velký dík! tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  26. dobrý deň, zaujímalo by ma, či je vhodné miešať bambucké maslo s jojobovým olejom, alebo aký olej okrem lieskového by ste ešte odporučili ak chcem zmierniť mastnosť produktu. mám mierne aknóznu pleť na ramenách preto sa obávam príliš mastného produktu. ďakujem.
    ps: ste obdivuhodne šikovná a prajem vám veľa úspechov! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ahoj
    Aky iny olej je mozno pouzit pre slahane maslo na baze bambuckeho masla okrem orieskoveho aby nebo
    Vysledok uplne mastny,chcem urobit nieco pre priatela kt ma desnu psorku,bambucke sa mi zda ako zaklad super,mohol'by byt aj mandlovy-ten je dost vyzivny alebo napr trochu jojoby?aj nad marhulovym som rozmyslala
    Co sa tyka esencie vonnej-eterickero oleja-napr levandula staci to kvapnut do tekutej fazy?
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  28. jeminenku..tak ja som to urobila..na prvý krát a tak krásna konzistencia... ako obláčik...som zvedavá ako to znesie moja veľmi suchá pokožka..robila som bambucke maslo,mandľový a ricinový olej a vit. E. Mám dve otázky.. Myslíte si že s týmto zložením to môžem dávať na tvár aj mojej 4 ročnej dcérke? hľadám pre ňu niečo vhodné, lacné a hlavne prírodné... a druhá otázka..mám to držať v chladničke??či stačí v kúpelni na zrkadle?

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Ahoj Anonymná,

    určite môžeš, oleje sú veľmi jemné. Netreba držať v chladničke pretože to obsahuje vit. E, takže aj mandľový olej, ktorý by teoreticky mohol zoxidovať je chránený.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Ahoj Evik,

    rozhodla som sa, že si spravím na dovolenku vlastný opaľovací krém. Zdá sa mi, že našľahaný bude najlepšia varianta.

    Chcem použiť:
    80% bambuckého masla
    18,5% argánového oleja
    1,5% vitamínu E
    a oxid zinočnatý

    A tu je pár mojich otázok:
    1. Myslíš, že mi našľahané maslo vydrží aj na pláži? Neroztopí sa?

    2. V akom množstve mám pridať oxid zinočnatý? Neviem odhadnúť množstvo. Vzhľadom na to, že zanecháva bielu stopu nechcem, aby som bola moc biela. Stačil by UV faktor 15. A mám ho pridať až do už vyšľahanej hmoty a zašľahať ho, alebo ho pridať na začiatku do rozpustených olejov? Vyšľahám to potom?

    3. A ešte posledná otázka. Chcela by som, aby bol krém trošku vodeodolný, aby sa hneď nezmyl vo vode, proste aby niečo vydržal. Môžem pridať včelí vosk? V akom množstve? Mám ho nechať rozpustiť spolu s bambuckým maslom?

    Ďakujem za odpoveď na moje vyčerpávajúce otázky :)

    Inak perfektný blog, veľa som sa naučila!

    Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Ahoj Janka,

    zrejme si už krém urobila a zistila odpoveď na otázky, ale aj tak:

    1. Určite sa roztopí, teplom jednoducho každý tuk...

    2. Ja by som ho pridávala do rozpustených olejov a potom vyšľahala.

    3. Včelí vosk určite pomôže, asi by som začala na 10%, neskúšala som...

    Čo sa týka SPF 15, Šárka v komentároch pod príspevkom "Aktívna zložka: Oxid zinočnatý." napísala:
    "Nekde na netu jsem narazila na tyto info, nemam je ale overene,
    Pozadovany SPF FAKTOR / % oxidu zinecnateho:
    2-5 / 5%
    6-11 / 10%
    12 - 19 / 15%
    20 / 25%
    pri vetsim objemu pry hodne barvi na bilo. Napr. na 300g oleje pro spf 6-11 je potreba 30g oxidu. "

    V každom prípade nečakaj, že nebudeš biela, o tom to celé je - čím viac si biela, tým lepšie chráni, je to mechanický účinok. Sú teraz nanotechnológie, ktoré ZnO v nanočasticiach upravujú tak aby chránil a nefarbil, ale je to veľmi kontroverzné zatiaľ...

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Zdravim Evicka, prirodnu kozmetiku si vacsinou kupujem. Nedavno som si zakupila mandlovy olej, ktory by som si rada namiesala do kremu. Mam pocit ako keby len samostatna aplikacia olejov na telo nebola dostacujuca, nehydratuju a nevstrebavaju sa. Snazila som sa ich aplikovat aj na mokru pokozku ale efekt bol rovnaky.Staci teda ked si zakupim nejake maslo alebo zakladny krem a zmiesam to s olejom, netreba mi emulgatory?

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Ahoj Evicka, prosim mozes mi poradit, co mam pridat k bambuckeho maslu, ak chcem vyrobit balzam pre 1- a 3-rocne dieta? Myslela som, ze nechtikovy olej a vit. E kvoli konzervacii. Alebo este nejaky iny olej, ktory by bol vhodny pre deti?
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  34. ahoj Evik, rada by som sa spytala na šlahane maslo. Vo vacsine receptov sa uvadza bambucke maslo nerafinovane... to ale strasne smrdí, neprebiju to ani EO... robila som predtým davku s rafinovaným a bol z toho parádny kremik ale teraz som si kupila nerafinovane ktore bolo aj drahsie a myslela som ze bude o triedu lepsie, kvalitnejsia, viac bio :o) ale mne to tak smrdí že mozem celu davku slahaneho masla vyhodit. Ma s tym niekto skusenosti? smrdí to aj ostatným tak? Lenka.

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Ahoj Evik chcem Ti poďakovať za parádny blog, konečne som sa aj ja pustila do mydlovania a niektoré vyšli pekne, niektoré som rebatchovala :) Ešteže existuje možnosť opravy :) Lenka ja som tiež robila šlahané maslo s prírodným nerafinovaným bambuckým maslom a bio kokosovým voňavým olejom. Konzistencia krásna, na začiatku jemne žltá ale teraz biela, na začiatku bolo maslo cítiť viac bambuckým maslom mierne dymovou vôňou ako kokosom ale mne to vonia a nevadí a teraz je viac cítiť kokosom. Chcem povedať, že to je super recept jednoduchý a vznikne úžasné luxusné maslo.
    Mária

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Dobrý den. Vaším blogem jsem nadšená :) Prosím, jak řešíte SPF v krémech? Dočetla jsem se v komentářich, že ZnO. Je jiné řešní, aby dosáhnout SPF 30 ? Někde jsem zaslechla, že snad olivový olej má nízký faktor, malinový prý snad až 40. Je možné tuto informaci někde ověřit? Děkuji.

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Dobry den Evka,
    Idem si k Vam po radu. Idem vyrobit krem pre svoju ratolest s atopickou kozou z Bambuckeho a kakaoveho masla s borakovym a baobaovym olejom, len si netrufam na pomer. Dakujem vopred za pomoc. Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Dobrý deň Evka, ja docela nechapem tie pomery v percentach, mohla by si mi napisat nejake priklady ako to mam dostat do gramaze.

    Dakujem krasne Niki

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Dobry den Evka, mohla by som sa opytat na pomery v percentach lebo tomu nejako nerozumiem ako to dat presne na gramy.Keby ste mi mohli na nejakom priklade to uviest.

    dakujem Niki

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Ahoj Evik...mam takú otázku, možem do šľahaného masla pridať glycerín? Ak ano, tak kolko a kedy ho pridať? Dakujem za odpoved. Adriana

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Ahoj Evik, mam taku otázocku, mozem pridat do slahaneho masla kozmetický glycerín? Ak ano, tak kolko a kedy ho pridat? Dakujem za odpoved. Adriana

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Ahoj dámy, skúšala som úplnú prvotinu, šľahané telové maslo z nerafinovaného bambuckého masla, dá sa éterickými olejmi prekryť zvláštny pach bambuckého masla? alebo to bude stále prerážať? Zámerne totiž nepoužívam rafinované bambucké. Ďakujem, došľahania dámy. R

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Ahojte dievčatá, chcem sa opýtať na teplotu tých masiel...všetko rozpustím vo vodnom kúpeli a aké to má byť teplé alebo chladnejšie, aby som to vyšľahala. Alebo sa niektoré ani nevyšľahajú do peny? Marcela

    OdpovedaťOdstrániť