utorok 3. júla 2012

Zopár otázok a odpovedí k výrobe krémov

Mates v komentári k tomuto príspevku položil hromady otázok k výrobe krémov a kozmetiky, a tak som si povedala, že to stojí za samostatný príspevok, aby ste z odpovedí mohli profitovať aj vy:



1) V receptoch kde používaš kakaové maslo, je ho možné nahradiť bambuckým ?

Záleží na tom, z akého pohľadu sa na to dívaš:

- Z pohľadu konzistencie je bambucké maslo podstatne mäkkšie, takže výsledný produkt bude takisto mäkkší. To nevadí, ak tvoríš balzam na pery, ale ak chceš pevný telový kondicionér, alebo masážnu kocku, tak tam už pevnosť potrebuješ.

- Z pohľadu efektu na pokožku bambucké maslo vytvára menšiu ochrannú bariéru na pokožke než kakaové maslo. Na druhú stranu bambucké maslo má schopnosť reparovať už poškodenú pokožku.


- Z pohľadu emulzie - nemal by to byť problém

- Z pohľadu prípravy receptu - bambucké maslo má teplotu topenia 31-35°C, zatiaľčo kakaové o málo vyššiu 35–36.5 °C. Bambucké je citlivejšie na prehriatie - ak to preženieš, tak sa v ňom vytvoria hrudky. 


2) Ďalej by ma zaujímalo , či môžem v podstate zmeniť oleje a ingrediencie v receptoch ak zanechám rovnaké pomery a množstvá ? Teda napr. namiesto ružovej vody, levanduľovú, namiesto makadamiového oleja marhuľový...

Toto je asi otázka v zmysle udržania emulzie - áno, v podstate môžeš meniť zložky rovnakého druhu, ak zachováš pomery vodnej a tukovej fázy. Len sa potom zmenia aj fyzikálne vlastnosti krému, môže byť mastnejší, alebo menej mastný - v závislosti od typu oleja. Ak vymeníš olej za tuk, tak bude krém tuhší a podobne. Samozrejme zmeno uzložiek sa zmenia aj  účinky krému na pokožku.


3) Ďalej by ma zaujímala trvanlivosť jednotlivých výrobkov. Teda koľko vydrží taký krém.

Trvanlivosť je závislá na dvoch faktoroch:
a) rýchlosti bujenia baktérií vo vodnej zložke a
b) oxidačnej stabilite olejovej/tukovej zložky

Je jasné, že ak máme produkt bez vodnej fázy, nemusíme sa obávať baktérií, zato určite oxidácie tukov a naopak.

a) Sa dá ovplyvniť pridaním konzervantov, alebo antibakteriálnych esenciálnych olejov a dodržiavaním prísnej hygieny pri výrobe, ktorou znížime kontamináciu. Takisto sa predĺži používaním naberátok (špajchľa, lyžička...) namiesto prstov - tým sa zabráni vneseniu baktérií do krému.

b) V tomto prípade je trvanlivosť závislá priamo na type oleja (čím viac nenasýtených mastných kyselín, tým rýchlejšie zoxiduje), a množstve pridaného antioxidantu - vitamín E napríklad predlžuje životnosť olejov.

Z vlastnej skúsenosti - krém s vodnou a olejovou fázou bez pridania konzervantu, s dodržaním prísnej hygieny pri výrobe vydrží asi mesiac v chladničke. Mimo chladničky, týždeň-dva.  S konzervantom aj niekoľko mesiacov.

4) Chcel by som vyrobiť pleťový krém , krém na ruky, proste všetko. Ale hlavne by som chcel vyrobiť krém hojivý na nohy, kŕčové žily a zrazeniny, proste niečo liečivé, nemáš nejaký typ ? Tieto krémy zväčša obsahujú pagaštan konský či gáfor, ja by som tam asi dal aj nechtík, skorocel a nejaký olej zvláčňujúci pokožku ( asi jojobový).

K tomu čo si napísal (pagaštan je dobrý) asi ešte kostihoj, hamamelis, zelený čaj ... z olejov by som asi šla do bambuckého masla.
Z esenciálnych olejov som čítala že sa používa levanduľa, rozmarín, kamilka alebo geránium, ale nič viac o tom neviem (prečo a tak).

5) A keďže je práve sezóna marhúľ odkladám kôstky a chcel by som si vyrobiť marhuľový olej. Zistil som, že sa dá vyrobiť dvoma spôsobmi a to extrakciou( chemicky) alebo lisovaním. Nemám ani jedno k dispozícii, tak dúfam, že niečo vymyslím poprípade zoženiem, predsa čo sa dá vyrobiť treba skúsiť, tie oleje a prísady sú neskutočne drahé ...
Už som sa zamýšľala nad tým, prečo neexistuje výroba vzácnejších olejov aj na Slovensku. Veď ich máme z čoho vyrábať, ale človek aby to kupoval v zahraničí...Inak napríklad kakaové maslo majú za dobrú cenu aj tu: http://www.pravacokolada.sk/sk/potahovacie-modelovacie-hmoty-a-ine/44-kakaove-maslo.html

6) Ja práve čakám na dodávku včelieho vosku, objednávam olivem 1000 a dnes chcem vyrobiť nejaké oleje ( keď je sezóna), a to levanduľový, rozmarínový, materinodúškový, nechtíkový. Len premýšľam nad tým či namiesto olivového oleja nepoužiť radšej iný kvalitný olej bez zápachu ( slnečnicový), aby bolo vôňu bylinky cítiť a nič ju neprebíjalo.

Ja osobne najradšej používam slnečnicový. Olivový je presne ako vravíš - príliš špecifický vôňou i farbou.

7) ... Chytila ma táto výroba krémov keď som videl video ako si vyrobiť vlastný krém, len veľká škoda, že použili rheosol, čo som neskôr zistil nie je veľmi vhodné. Ten olivem 1000 pôsobí rovnako ?
Olivem 1000 nie je založený na HLB hodnote - ak myslíš tým pôsobením emulgačné schopnosti. Každý emulgátor má trochu iné vlastnosti, ktoré prepožičiava aj výslednému produktu. Takže je možné, že výsledný krém s rheosolom zanechá iný pocit než ten s Olivem.

Množstvá sa líšia vždy podľa odporúčania výrobcu.

16 komentárov:

  1. Na kŕčové žily, modriny aj na zvláčnenie suchej pokožky - naštuduj si Jánsky olej.. je to macerát kvetov ľubovníka bodkovaného - práve kvitne. Je to výborný liek na kožu vo všeobecnosti, je protizápalový a aj posilňuje cievy.

    Inak slnečnicový olej je dosť náchylný na oxidáciu, preto sa maceráty robia častejšie do olivového. Olej triedy pomace nemá skoro nijakú vôňu.

    Marhuľový olej by som ja osobne robila tak, že by som rozomleté jadrá namočila do horúcej vody a olej, ktorý vypláva na hladinu, by som nejakým spôsobom oddelila..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za pohotové rady Evik a Duun,

    s tým emulgátorom som to myslel tak, že či aj ten olivem spraví taký pekný krém keď ho "pustím" do vody a nejakej olejovej fázy napr. glycerín.. To video na výrobu krému je inak tu : http://www.akosatorobi.sk/video/2670/vyroba-pletoveho-kremu-ako-si-vyrobit-pletovy-krem

    vyzerá to jednoducho, len škoda, že ten rheosol je "chémia".

    Čo sa týka tých konzervantov, vieš aj poradiť konkrétne aký použiť na to , aby to krém zakonzervovalo a koľko ho zhruba použiť. Pretože riadiť sa tým aký olej je antibakteriálny, potom vitamín E , a stále to nemám zakonzervované je komplikované, skrátka niečo podľa možosti "najprírodnejšie" čo to jednoducho zakonzervuje a bude pokoj. Pre určitý "komfort" pri používaní krému. Chcel by som svoje vyrobené a "vydarené" krémy darovať a teda nechcem im to komplikovať používanie tým, že im poviem tak máš mesiac a aj to keď to budeš naberať lyžicou.

    No tak som to nevydržal, natrhal som do 4 menších sklenených fľašiek ( cca 250 ml) levanduľu, nechtík, rozmarín a materinu dúšku a zalial celé olivovým olejom. Zistil som, že máme celkom dosť olivového oleja doma a slnečnicovým som si nebol istý. Uvidím či to prevonia tú vôňu oliv. oleja po troch týždňoch keď to zlejem a vyberiem bylinky. Ale rozmarín tak voňal, že tomu verím, neviem či sa to podarí materinej dúške...

    Nemám tušenia ako z tých marhuľových jadierok ten olej dostať.. S tým vyvarením vo vode neviem ako to zrealizovať, žeby nechať odpariť vodu ? Lenže uvoľní sa ten olej pri varení v horúcej vode ? To teda neviem, možno skúsim s pár jadierkami...

    O tom jánskom oleji si niečo pozriem,ľubovník som minulý rok aj zberal...
    Majte sa zatiaľ pekne a dobrú noc.

    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak už som si našiel jednu možnosť a to ten spomínaný Optiphen.
    Troška som si prebehol stránku murumuru.sk, neďaleko ich sídla asi zajtra aj pôjdem , tak sa asi stavím nakúpiť nejaké veci ako olivem ,konzervan,rastl. glycerín a nejaký olejček.

    Včelí vosk je na ceste , nejaké to "maslo" nájdem, tak snáď mi už viac na výrobu krému netreba.

    Inak Evik máš tu zväčša recepty na také "špeciality", ale nevieš hodiť nejaký jednoduchý recept pre začiatočníkov typu 200 ml vody, tri kvapky glycerínu, zrniečko olivem, nejaký olejček, celé pomiešať a hotovo ?
    Myslím teraz nejaký krém na tvár, ešte lepšie by bolo telový krém, taký som si tu nevšimol, pre veľa žien to je nevyhnutnosť sa celá nakrémovať po sprchovaní.. A ak by bol aj na pleť aj na telo tak dokonalé :). Proste niečo univerzálne a jednoduché.

    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Áno, Optiphen je možnosť!

    Čo sa týka jednoduchých receptov, rada by som to skorej podala formou ani tak nie receptov, ako pomerov zložiek a potom ktoré zložky sa na čo používajú a akú to asi dá konzistenciu. Už na tom pracujem :) Trochu ma brzdilo to, že na SVK nebol poriadny emulgátor k dispozícii, takže mi bolo ťažké uvádzať recepty (ja tu vo Švajčiarsku mám prístup k viacerým druhom emulgátorov) a diskutovať podrobne. Ale teraz keď už sa dá zohnať aspoň Olivem 1000, tak sa do toho pustím.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na murumuru.sk sú 4 emulgátory, síce neviem či sa dá taká xanthanová guma či guma guar použiť samostatne, ale asi skôr iba pomáhajú udržať krém taký ako bol vyrobený, aby sa neoddeľovala voda od olejov, ale to iba tipujem..

    Je tam ešte aj stearová kyselina, ale k nej je iba , že funguje ako zahusťovadlo..

    Ďalej sa dá zohnať aj sójový lecitín, ale to čo spraví z vody a oleja "krém" teda neviem:).

    Prosím ťa ak budeš dávať nejaké jednoduché recepty s rôznymi emulgátormi o uvedenie aj aké množstvo ich do toho pridať..

    Ďakujem veľmi pekne za tvoje rady.

    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tie jadrá treba najemno rozdrviť/pomlieť a zmiešať s vodou na kašu. Nejaký čas jemne ohrievať. Olej vypláva na povrch, pretože je ľahší ako voda. Nevarila by som to, pre istotu. Iba zohriala na nejakých 70°C a miešala, potom nechala postáť v úzkej vyššej nádobe a olej vytvorí na hladine vrstvu, ktorú bude možné zliať alebo stiahnuť hadičkou. Na Sibíri takto robia liečivý olej z jadier sibírskej borovice - kedra.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahojte , no tak pomlel som jadrá arhuľových jadierok a varil chvíľu vo vode ako kašu. Keďže tie jadierka plávali všade , ta som ich scedil cez gázu a teraz mám asi 2 dc marhuľového mlieka. Snažil som sa nájsť ten olej , potom som aj videl na hladine olejové škrvny ale ťažko by som ich zozbieral bez toho aby som nabral vodu aj v úzkej nádobe. Nechal som to cez noc v chladničke vúžkej fľaši a teaz ráno pozerám, že asi 2cm od vrchu je taká "iná biela"farba ako tá ostatná, neviem ale či je to olej , pravdepodobne sa to len usadilo a olej je iba v malom množstve na hladine. A ja mám toľko jadierok, musím vymyslieť niečo iné. Ale toto čo mi vzniklo by som asi mohol použiť do nejakej kozmetiky, určite to je výživné plné vitamínov, čo vy na to ?

    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Určite áno, použila by som toto marhuľové mlieko namiesto vodnej fázy do krému, alebo by som ho použila na výrobu mydla namiesto mlieka.

    Inak ma napadlo - kokosoivý olej sa doma robí podobne, tiež sa rozmixuje dužina s vodou, a toto mlieko sa potom ale varí až kým sa olej priam "nevyškvarí". Akurát to má ďaleko od studeného procesu extrakcie, takže tam dôjde k zmenám v oleji.

    Inak neviem, koľko tých jadierok si použil, možno ich len bolo málo na to aby bolo dosť oleja? Našla som super článok popisujúci starú metódu extrakcie používanú niekde v púšti - je to anglicky, ale sú tam aj fotky!

    http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/11508/1/IJTK%2010(2)%20304-306.pdf

    Tu tvrdia, že výťažnosť je 350 ml oleja na 1kg jadierok. Takisto, že tento olej vraj je spotrebiteľmi preferovaný pred olejmi vyrobenými mechanickou extrakciou... Takže by som to asi skúsila!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ihii, ten článok je super. Robia to na teplom kameni, ktorého teplota je taká, aby sa dalo pracovať rukou. Najprv ich poriadne rozomelú a potom ručne hnetú, citujem:

    "Počas procesu pokropia hmotu hrsťou vody, čo umožňuje jednoduchú extrakciu oleja"
    Olej, ktorý takto vyhnetú zachytávajú do inej nádoby. Naozaj to vyzerá ako olej, a nie ako mlieko, pozri na foto...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Duun - k tomu slnečnicovému vs olivovému oleju - aj keď má slnečnicový olej viac polynenasýtených kyselín, má tiež trikrát vyšší obsah vitamínu E než olivový olej.

    Z vlastnej skúsenosti - macerát v slnečnicovom oleji bez pridania vitemínu E je po roku stále v poriadku.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Myslite,ze mozem do janskeho oleja pridat levandulu a nechat macerovat? Ide mi o vonu...aby bol olej okrem liecivej schopnosti aj vonavy. Je mozne kombinovat trezalku s levandulou? Nedojde k dakej reakcii? Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Je mozne do jamskeho oleja pridat lecandulu a macerovat sucasne? Chcela by som okrem liecivej sily zvysit i vonu oleja...ma to byt dar a chcem ho pripravit co najlepsie..dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dobrý deň. Bylinky macerované v oleji obsahujú vodu? Čiže bude treba pridať Olivem? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Dobry den,

    Dakujem za super clanok. Chcem sa spytat, ze pokial sa v masle objavia hrudky. Da sa to nejako vratit späť? Opatovnym zahriatim napriklad? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Vidím, že mám nejaké resty, takže odpoviem postupne.
    Pán Aleš Horváth - včelí vosk a olivový olej samozrejme dajú základ balzamu, koniec koncov akýkoľvek olej možno zahustiť do podoby balzamu s pomocou včelieho vosku, alebo iného vosku (ale k vazelíne má konzistenciou ďaleko).

    Anonymný: áno, môžete macerovať súčasne, nevidím v tom problém.

    Drahomíra: Áno, hrudky odstránite opätovným zahriatím a potom rýchlym schladením dosiahnete že sa znovu nevytvoria.

    OdpovedaťOdstrániť