piatok 17. augusta 2012

Balzam po opaľovaní s mrkvovým olejom

Inšpirovaný jednoduchým receptom z knižky S. Machetau Biokosmetika

Emulzia: voda v oleji
Emulgátor: včelí vosk

Špeciálne zložky - mrkvový macerát v slnečnicovom oleji (olej z mrkvových tkanív), obsahujúci veľa antioxidantu beta karoténu. V originálnom recepte bol ako olejová zložka len mrkvový macerát v oleji, ale mne sa to zdalo priveľa, tak som nahradila časť jojobovým olejom.

Jedná sa skorej o trochu mastnejší balzám, ale na spálenú pokožku podľa mňa naozaj vhodný.  V originálnom recepte som nahradila harmančekový hydrolát šťavou z aloe vera, ryžový vosk včelím voskom, a esenciálne oleje vonným olejom Čierna ríbezľa/bazalka.




Recept

Olejová fáza
  4g včelieho vosku
15g oleja z mrkvových tkanív
36g jojobového oleja

Vodná fáza
30g aloe vera
  4g  glycerínu

Vo fáze chladnutia pridané
1g konzervantu Optiphen / alebo extraktu z grep. jadierok
  6 kvapiek vône Čierna ríbezľa/bazalka
0.5g vitamínu E - antioxidant

Postup
1) Zohriať osobitne vodnú fázu a olejovú fázu vo vodnom kúpeli na 70°C. U olejovej fázy počkať na roztopenie včelieho vosku.
2) Vmiešať za stáleho miešania vodnú fázu do olejovej
3) Po vytvorení emulzie, presunúť do nádoby so studenou vodou pre urýchlenie chladnutia, stále miešať
4) Keď teplota krému je menšia ako 50°C, vmiešať postupne ostatné zložky

5 komentárov:

  1. Ahoj Evik,

    a ako to dopadlo s tým opaľovacím krémom? Inak mne osobne vyhovuje po opaľovaní chladivý efekt,zaujímalo by ma čo by sa to dosiahlo pridaním mentolovej silice.....Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evik! Chcela by som sa spýtať na krém na opaľovanie. Hladala som ho, ale nejako som ho nenašla. Mohla by si prosím ťa nejaký receptík zverejniť? Ďakujem Mmirka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Mmirka,

    nedovoľujem si uverejniť recept, keď ho nemám vyskúšaný, opaľovanie nie je sranda. Jeden som skúšala s použitím oxidu zinočnatého, ale má ešte svoje muchy, spálila som si v horách napriek jeho použitiu časť ramena, aj keď si nie som istá, či som si presne tam krém naniesla, alebo nie... takže budem testovať nový, ale ak sa Ti nechce čakať, tak si sprav krém olej vo vode, s cca 10% ZnO a 5% Ti2O (oxid titaničitý má iné spektrum odrazu UV, takže dopĺňa ZnO). Odraz sa od receptu na krémový deodorant, ale použi len 15% oxidov namiesto 30%. Takisto ako oleje použi avelánový (má mať vysoký SPF), olej z mrkvy (antioxidanty) a avokádový (reparuje pokožku, veľa fytosterolov).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evík, prosím tě, jak se řekne "avelanový" česky? Vůbec to nikde nemůžu najít v českém obchodě a v žádném slovenském není napsané, z jaké je to rosltiny ani INCI,abych to nějak dohledala. JInak yvsoké SPF má taky olej z malinových semínek, údajně až 30.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ještěrko, povie sa Avelánový.

    http://www.biokamo.cz/www-biopurus-cz/eshop/2-1-Zdrave-oleje/0/5/126-Avelanovy-olej-BIO-100ml

    Latinsky GEVUINA AVELLANA

    Vedecký článok o ňom nájdeš tu:

    http://www.actahort.org/books/845/845_97.htm

    OdpovedaťOdstrániť