utorok 21. augusta 2012

Pevný šampón s ryžovým proteínom, murumuru a žihľavou

Často sa za pevný šampón označuje kocka mydla vyrobená špeciálne pre účel umývania vlasov - prevažne s podielom ricínového oleja. Sú ľudia, ktorí na takýto šampón nedajú dopustiť, iní - a medzi nich patrím aj ja - nie sú jeho fanúšikmi.

Samozrejme som to vyskúšala. A samozrejme, v prípade núdze to funguje - ale VŽDY si potom musím hlavu opláchnuť octom, alebo ešte lepšie aplikovať výživný kondicionér s kyslým pH.

Dôvod je ten, že vlasy sú pokryté vrstvou keratínu. To je ale novinka, však, ale prečo je to dôležité? Pretože keratín je bielkovina. A bielkoviny sú v zásade kyslé, a v alkalickom prostredí reagujú zmenou vzájomných väzieb - u keratínu sú to disulfidové väzby, pretože je zložený hlavne z cysteínu. Isteže, aby sme keratín rozpustili, museli by sme si hlavu umývať v hydroxide, ale akákoľvek zásaditá látka na vlasoch nevyhnutne spôsobí "zježenie" keratínových šupiniek vlas pokrývajúcich a v prípade, že ich nedostaneme do pôvodnej podoby kyslým oplachom/kondicionérom, stanú sa (aspoň podľa mňa - toto je môj názor založený na skústenosti a čo som si prečítala) dve veci:


1) V rozježenom vlase sa lahšie zachytia všetky látky v šampóne obsiahnuté, spolu s vodou a nečistotami, ktoré sa potom ťažšie oplachujú. Hlavne ak kocka mydla obsahuje pretučnenie (preto radšej odporúčam pre tento účel tekuté mydlo bez pretučnenia) V dôsledku toho vlasy ani zďaleka neumyjeme tak dobre ako by sme chceli, a strašne dlho trvá než sa usušia (voda nie a nie z vlasu odísť). Máte tvrdú vodu? Rovno zabudnite - mydlo v tvrdej vode nečistí tak dobre ako v mäkkej. Možno si to na rukách nevšimnete, ale na jemnej štruktúre zježeného vlasu sa tieto nezmyté nečistoty s radosťou usadia. To je aspoň moja teória.

2) Po vysušení máme pocit, že sme si hlavu práve nasprejovali poriadnou dávkou tužidla. Ja nevravím, že to prvý krát nepoteší. Ale po čase to začne liezť na nervy, navyše vlasy sa rýchlejšie mastia a sú ako drôty.

Ale ani proces mydlo + kyslý oplach/kondicionér sa dlhodobo  prežiť nedá - časom vlasy akosi oťažejú a stratia lesk. Aspoň tie moje - jemné, odfarbené. Fakt som to skúšala. Mesiac som si poctivo umývala vlasy vlastnoručne vyrobeným mydlovým šampónom. Potom som presedlala na tekuté 100% kokosové mydlo - čo bolo jednoznačne polepšenie - vlasy som mala ťažké a bez lesku až po týždni používania a nie hneď po umytí. Bude to aj tým, že kokosové mydlo čistí dobre aj v tvrdej vode.

Treba povedať, že muži s krátkymi vlasmi a deti si asi len ťažko všimnú rozdiel, ale pre pekné účesy a lesk mydlo naozaj nie je dobrá voľba.


V každom prípade som sa začala čím ďalej tým viac prikláňať k tenzioaktívnym látkam - neprírodným zložkám. Hm, keď sa to tak vezme - mydlo tiež nie je prírodné a je tenzioaktívne, tak prečo nie?

Vyzerá to, že v súčasnosti na trhu existuje obrovská škála tenzioaktívnych zložiek používaných v kozmetike a mnohé sú veľmi jemné - omnoho jemnejšie než obávaný anionický tenzid sodium laureth sulfát (SLeS) - ktorého problém spočíva za prvé v tom, že sú naň niektorí ľudia citliví a za druhé v tom, že pri jeho výrobe vzniká 1,4 dioxán, ktorý je vraj možný karcinogén pre človeka, a táto látka môže byť obsiahnutá v tomto tenzide, ak ju výrobca neodstraňuje. Podobne je to so sodium lauryl sulfátom. Citlivosť je spôsobená tým, že kyselina laurová je krátka a sodium lauryl/laureth sulfát je teda krátka molekula, ktorá preniká do pokožky, kde môže u citlivejších vysušiť pleť.

Ja som zatiaľ experimentovala so sodium coco sulfátom, čo je vlastne to isté ako sodium lauryl sulfát, akurát nie je vyrobený len z kyseliny laurovej, ale zo všetkých mastných kyselín obsiahnutých v kokosovom oleji. Základom sú aj dlhšie mastné kyseliny, a produkt teda včaj nepreniká tak ľahko do pokožky.
Sodium coco sulfát
Vraj má byť preto jemnejší ako sodium lauryl sulfát, predáva ho napríklad aroma-zone.fr a používa sa v pevných šampónoch. No uvidíme v dlhšom časovom odstupe. Má podobu malých šúľkov.

Vtipné na tom je, že jeho pH je tiež zásadité niekde medzi 9-10! Akurát sa to pH dá zmierniť pridaním rôznych kyslejších zložiek bez toho, aby sa tenzid rozpadol (mydlo sa tak nedá zneutralizovať). 


Ešte je veľa podrobností ohľadom tenzidov a ich vplyvu na pokožku, ktoré musím spísať a naštudovať, takže to berte ako veľmi povrchný súhrn.

V každom prípade, použila som na šampón odporúčané množstvo 69% Sodium coco sulfátu, pridala som 10% vody a ako ďalšie dobroty - maslo murumuru, ktoré má skvelé vlastnosti, pretože obsahuje vysoké percento už spomínanej kyseliny laurovej, ktorá má nízku molekulárnu hmotnosť a ľahšie preniká do vlasu a do pokožky, ktoré vyživuje. Pozor, kyselina laurová tu nie je to isté ako sodium lauryl sulfát! Podobné množstvo obsahuje aj kokosový olej, ale ten má podstatne nižšiu teplotu topenia, takže do pevného šampónu radšej maslo murumuru, ktoré takisto obsahuje aj antioxidanty ako napríklad beta karotén.

Ďalšia zložka, ktorú som pridala bol hydrolyzovaný ryžový proteín (takisto z aroma-zone.fr), určený presne na reparáciu vlasov. No a nakoniec - som pridala podrvenú pomletú sušenú žihľavu (vlastnoručne nazbieranú), a to kvôli jej dobrému účinku proti vypadávaniu vlasov. Celé som to navoňala jazmínom a citrónovou trávou. Tak sa mi to nejako hodilo a ono je to fakt super kombinácia!

Recept (100g má vystačiť na 70-80 umytí - fakt veľmi dobre pení, celkom tomu aj verím!):

69% Sodium coco sulfátu (SCS)
10% Minerálnej vody (alebo destilovanej vody)
10% masla murumuru
  4% sušenej, najemno podrvenej žihľavy
  4% hydrolyzovaného proteínu ryže (môže byť aj fytokeratín)
1,5% vône Jazmínu (na 100g je to 1,5g ~ 30 kvapiek)
1.5% EO citrónová tráva (na 100g je to 1,5g ~ 30 kvapiek)

Postup:

1) Navážte SCS, murumuru, žihľavu a vodu do nádoby a zahrejte na jemnom ohni tak aby sa rozpustilo maslo. Zmes sa začne spájať.
SCS + sušená žihľava

Po pridaní vody a murumuru

Zmes sa začne rýchlo spájať


2) Odstavte z ohňa hneď ako sa maslo rozpustí, domiešajte a nakoniec pridajte hydrolyzovaný proteín a vône. 
3) Dávkujte najlepšie do flexibilnej nádoby, z ktorej sa ľahko vyklápa, alebo ktorá prežije mrazničku. Na obrázku plastový kelímok, z ktorého sa zle vyklápalo a ktorý po vybraní z mrazničky (aby som kocku mohla vyklopiť) bohužiaľ praskol.

 4) Vyklopte šampón a nechajte vyschnúť - môže byť až niekoľko dní. Rúra tomu moc nepomôže, len to zmäkčí, radšej na vzduchu..


A čo si o šampóne myslím? Môjmu priateľovi, ktorý má problém s lupinami vyhovuje - už ich nemá. Môj pocit je tiež pozitívny - vlasy mám jemné, lesklé, nepotrebujem kondicionér (to bude ten hydrolyzovaný proteín a murumuru). Zdá sa mi, že sa mi o chlp rýchlejšie mastia vlasy (ako po každom komerčnom šampóne - 2 dni, inak sa občas dostanem na 3 dni, ale nikdy nie viac). Robila som ho už druhý krát a baví ma to :)

Ah, a ešte pre úplnosť - pH je 8.5... zas taký rozdiel od mydla to nie je, tak premýšľam, čím to bude ten obrovský rozdiel vo výsledkoch... žeby čistiaca schopnosť?

EDIT 19.5.2016 - odpoveď na túto otázku je jednak v čistiacej schopnosti a jednak v tom, že mydlo s tvrdou vodou vytvára nerozpustné zrazeniny, ktoré vo vlasoch ostávajú. Viac o tom, čo si myslím o mydle ako šampóne sa dočítate v tomto príspevku: O mydlovom šampóne.

Mám objednaný sodium lauryl sulfoacetát, čo je vraj ešte jemnešia alternatíva, používaná aj v detských šampónoch (?!). Takisto decyl glucoside, atď, atď, ale o tých zas inokedy.

Došampónovania!

18 komentárov:

  1. Ahoj Evik! Tento šampón vyrábať asi neskúsim. Trošku si ma odradila tvojím komentárom k nemu, ale aj zložky na výrobu asi tak ľahko tu nezoženiem. Akurát včera som niekde našla šampón vyrobený z piva a prírodneho šampónu, tak by som ho skúsila urobiť. Dám ti potom vedieť ako to dopadlo. Mmirka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne mydlový šampón vyhovuje. Máme však extrémne mäkkú vodu. Mydlo na vlasy mám vlastné, obsahuje silice proti lupinám a prílišnému masteniu, prášok zo žihľavy a tiež veľa ricínového oleja, takže pení krásne aj pri relatívne vysokom pretučnení jojobovým olejom. Avšak nikdy nevynechám oplach octovou vodou, bez neho by výsledok nebol dobrý. Nepotrebujem potom žiadny kondicionér, ale aj tak svoje vlasy po umytí rozmaznávam zmesou jojobového a kokosového oleja - dávam si ho malé množstvo na vlhké vlasy po umytí - na dlane a dobre rozmasírujem, aby sa pravidelne rozdelil na celý objem vlasov. Mám pocit, že sa mi vlasy menej lámu, sú lesklé, lupiny sú preč, hlava ma nesvrbí ako predtým a s tuhým šampónom sa dobre manipuluje. Mám dlhé vlnité tmavé vlasy.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj Evik, tento sampon som vyrobila uz dvakrat, pre mna je super. Dakujem za recept a budem rada, ked pridas este nejaky na tuhy sampon.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super, som rada, že sa páči. Medzitým som spravila zopár iných, no mohla by som sa s nimi asi podeliť, vlastne som aj chcela, len nestíííham ...:) Ale keď tak pekne prosíš, tak postnem!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. uz sa nemozem dockat! urcite vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Evik,koľko dní Ti tvrdol tento šampón?
    ja robím kombináciu s 2/3CSS a 1/3SLSA a na druhý deň už sa dá použiť,je tvrdý ihneď.sysa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Myslím, že tak deň. Tento šampón som nerobila s inými zložkami, ale iné pevné šampóny naozaj tvrdnú rýchlo - hlavne ten so SLSA

    OdpovedaťOdstrániť
  8. môj som urobila v pondelok a stále je mäkší...drží tvar no keď stlačím tak sa poddáva.oproti tomu s SLSA je o dosť mäkší.mám obavu že pri kontakte s vodou sa mi rozpadne.napadlo ma rozpustiť ho a pridať trochu SLSA.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Rozmýšľam, že sa pustím do pevného šampónu " na istotu". Objednám ale iba SLSA, ktorý by mal byť na pevné šampóny lepší ako SCS. Všimol som si, že v recepte nemáš konzervant. Vody je tam síce iba 10% , ale nie je ho tam treba? Koľko takto vydrží? Zaujímalo by ma tiež ako dlho ti vydrží a po praktickej stránke, že či sa nerozpúšťa vo vlhkom prostredí a podobne. ďakujem Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Mates,

    konzervant tam naozaj nie je, šampón vydrží. Ono to vysoko koncentrované prostredie detergentov baktériám a plesniam zrejme nevyhovuje. Tento konkrétny šampón ešte stále existuje, nechala som ho doma u našich a oni naň stále zabúdajú, a vôbec nič mu nie je. Je u nich v kúpeľni na vani...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Aha, a ešte som chcela k tomu SLSA- 100% SLSA šampón sa mi osobne zdá primálo penivý a neumýva dobre. Je to fajn prídavok, ale chce to cocamidopropyl betaine alebo SCI či SCS...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Sylvia - teraz som si spomenula! Ten šampón bol mäkký podstatne dlhšiu dobu! Stvrdol časom, ale v sprche sa mi naozaj nikdy nerozpadol.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Zdravím, přečetla jsem si tady recept na tuhý šampon a další na stránkách Ekokoza, kde se dá mimochodem koupit Sodium Coco Sulfát a posílají i na Slovensko. Chtěla jsem ale vyrobit něco svého. Tady je recept-
    69% Sodium Coco Sulfát,10% výluhu z měsíčku lékařského, 10% bio kakaového másla, 4% rýžového proteinu-hydrolát, 5% jojobového oleje, 1%měsíčku, 1% citronového esencionálního oleje. Postup stejný, jako máš ty. Jsem spokojená a také začínám věřit, že vydrží dlouho. Marcela

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahojte, ja by som chcela urobiť ten šampón, počula som, že je dobrý len ja k nemu mam iste nejasnosti. Môžete mi prosím poradiť? Tak to maslo murumuru, na web stránke nie je, ďalej čo je toto: hydrolyzovaného proteínu ryže (môže byť aj fytokeratín)
    a EO citrónová tráva (na 100g je to 1,5g ~ 30 kvapiek. Mám v tom nejasnosti. Tiež ste niektoré písali, že mate aj svoje vlastné recepty na šampóny, mohli by ste sa podeliť? Veľmi by mi to pomohlo. Ďakujem všetkým :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Evik, chcela by som sa spytat na zlozku Sodium Lauryl Sulfoacetate alebo sodium lauryl sulfate, nasla som clanky, ze su skodlive a nie su environmentally-friendly, dlho sa rozkladagu a znecistuju vodny ekosystem. Cize sampuchy nie su celkom naturalne bio sampony, obsahuju mozno menej chemikalii ako bezne sampony, ale uplne BIO asi nie su. Alebo sa mylim? Ty si odbornik na chemiu, tak mi prosim porad, ci sa pustit do vyroby tychto samponov alebo nie :) POtrebujem radu odbornika :) Dkaujem moc krat :) Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Sodium Lauryl Solfoacetate (SLSA) je tenzid schválený pro přírodní kosmetiku. Obecně známé fuj-tenzidy jsou Sodium Lauryl Sulfate (SLS), který je dráždivý, a Sodium Laureth Sulfate (SLES), který extrémně vysušuje pokožku.
    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Evka, moze sa do tohto receptu pridat Glycerín a Panthenol? v akom pomere by si ich doplnila? Diki

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Viete mi poradiť kde zoženiem ten fytokeratin?

    OdpovedaťOdstrániť