nedeľa 7. októbra 2012

Jednoduchý krém na tvár s orchideou

Chcela som pripraviť jednoduchý krém na tvár, ako ukážku čo sa dá spraviť so základnými zložkami. Ono, tomuto krému vlastne predchádzal iný, ktorý sa mi moc nepodaril (týka sa to kombinácií vôní - zas som sa niečo naučila), to by som mohla napísať samostatne, aby ste vedeli, čo nemáte robiť.
Pretože som ale krém potrebovala pre demonstračné účely, spravila som druhú, jednoduchšiu verziu - šla som na istotu, času nebolo nazvyš... :)

Krém je špeciálny tým, že obsahuje olej z orchidey. Tento olej je vraj vyrábaný v Thajsku, a mne ho odtiaľ doniesla Roberta ako darček zo svojej trojtýždňovej dovolenky...

 
Chcela som si o tomto oleji niečo zistiť, ale priznám sa, že som zmätená. Zdá sa, že sa jedná o macerát kvetov orchidey vo frakcionovanom kokosovom oleji. Vonia nádherne a stačí len pár kvapiek.
Na fľaštičke je napísané "essential oil", ale neviem aká je definícia v Thajsku. Našla som o jeho existencii skorej rozporuplné informácie... takže si myslím, že je to macerát, lebo som o ňom nikdy nepočula ako o esenciálnom oleji. Ak máte lepšie informácie, dajte mi vedieť.

Čo sa týka jeho vlastností - vraj hydratuje a pôsobí proti starnutiu. Teda, toľko píše aroma-zone o extrakte z orchidey. Tiež píšu, že obsahuje
  • Glucidy, glukózy a glukozidy : rastlinné cukry, ktoré hydratujú
  • Proteíny: vyživujú zrelú pokožku
  • Flavonoidy: pôsobia ako antioxidanty a zabraňujú degradácii elastínu a kyseliny hyaluronovej, ktoré sú hlavnou súčasťou zdravej pokožky.
Plus nejaké ďalšie komponenty. Má sa preto hodiť pre zrelú pokožku, suchú pokožku a ako prevencia proti starnutiu.

Na druhú stranu, v recepte ho používajú v množstve 3%, a to sa mi zdá vzhľadom na koncentráciu toho čo mám, aj dosť veľa. Už pár kvapiek prevonia krém neuveriteľne silno... Takže neviem či to náhodou nie je naozaj esenciálny olej.

Nehľadala som nijako podrobne, ale zatiaľ som nenašla zdroj potvrdzujúci tieto informácie. Akurát zmienku, že je to vraj výborný olej pre hydratáciu vlasov.... Tak tomu budem veriť :) Ak nič iné, aspoň to dobre vonia...

Takisto som použila macerát vanilkového lusku v oleji z hroznových jadierok.

Recept

19.5%  macerátu vanilky v oleji z hroznových jadierok
  9.8%  makadamový olej
  7.0%  Olivem 1000
62.3%  destilovaná voda
   1.2% extrakt z grepfruitových jadierok (konzervant)
   0.2% vitamínu E
   10 kvapiek  extraktu z orchidey (na 100g krému)


Postup

Rozpustiť Olivem 1000 v olejoch, zahriať na 70°C. Zohriať destilovanú vodu na 70°C.  Vliať olejovú fázu do vodnej za stáleho miešania až kým krém zemulguje. Miešať do vychladnutia, pridať extrakt z grep. jadierok, vitamín E a orchideový extrakt.

Postup je zjednodušený, ak nie ste oboznámení s postupom ako vytvoriť krém, prečítajte si


 
Pozorovanie - tento krém zemulgoval veľmi jednoducho, bez akýchkoľvek problémov. Začínam podozrievať cetylalkohol z nekompatibility s Olivem 1000 (viď vanilkový telový univerzálny krém...)

3 komentáre:

  1. Ja som robil nedávno krém s cetylalkoholom a nebol s emulgáciou žiaden problém a aj konzistencia je v pohode. Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evka, ako dlho vydrzi takyto krem s tymto konzervantom mimo chladnicky? Dakujem. Julia

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Práve som jeden urobila a je naozaj super! Hlavne ľahučko zemulgoval. Použila som ale jojobovy olej miesto macadamoveho a zakomponovala som aj isopropyl myristrat kvôli lepšej vstrebatelnosti a hydratácii. Paráda!

    OdpovedaťOdstrániť