pondelok 8. októbra 2012

Výroba vlasového kondicionéru


Najprv som písala príspevok o kondicionéri z avokádového oleja, ale potom som zistila, že okolo toho musím napísať toľko teórie, že som sa rozhodla to rozdeliť. Takže tu je tá teoretická časť :)

Nie som v domácej vlasovej kozmetike žiadny expert, práve mám obdobie, keď to študujem, a tak sa zatiaľ s Vami podelím o to, čo viem... Ak máte vlastné skúsenosti, sem s nimi!!!


V tomto príspevku budem predpokladať, že máme všetci aspoň praktickú predstavu čo je to kondicionér a na čo sa používa - vďaka nemu sa vlasy ľahko rozčesávajú, dodáva vlasom lesk, znižuje statickú elektrinu....

Vyzerá to, že samotná výroba vlasového kondicionéru je jednoduchá záležitosť - je to vlastne to isté ako výroba krému - vodná fáza, plus oleje plus emulgátor.

Môj úplne prvý kondicionér bol založený na recepte z knihy, a použila som tam Olivem 1000, ale musím povedať, že som ho nemohla dlho používať. Vlasy sa mi po ňom rýchlo mastili. Odvtedy som ho už neurobila. Moja mama ho takisto vyskúšala, a tiež z neho nebola nadšená - že má po ňom ťažké vlasy... 


Znovu som sa k tomuto vrátila teraz a prečítala si, že na kondicionér vraj potrebujeme ten správny emulgátor "na vlasy"...
Pretože som mala už zlú skúsenosť s obyčajným emulgátorom (teda, samozrejme som si nebola istá, či je to naozaj ním), tak som si kúpila na Aroma-zone obidva, čo mali v ponuke (dúfajme, že čoskoro ich budú mať na murumuru.sk?): BTMS a Conditioner emulsifier. No a čo je na nich také iné? Popíšem každý z nich.


 
Zdroj Aroma-zone

BTMS - INCI: Cetearyl alcohol and Behetrimonium methosulfate
Ako ste si všimli, jedná sa o dve zložky - mastný alkohol cetearyl a behetrimonium metosulfát.

Behetrimonium metosulfát je kationická kvarternárna amoniaková soľ, vyrábaná vraj z repkového oleja. Soľ je rozpustná vo vode a tým sa dostane ľahšie k vlasu. Kationická znamená s pozitívnym nábojom a tak je priťahovaná negatívne nabitými vlasmi, na ktoré sa uchytí a vytvorí vrstvu. Zníži sa tým statický náboj a vlasy sa neuzlia a dobre rozčesávajú. Samotný behetrimonium metosulfát je ale vraj príliš lepivý a zanecháva teda na vlasoch aj lepivý pocit. Preto sa pridávajú mastné alkoholy, ktoré vlasom dodávajú klzkosť (slip and glide). Viac podrobností neviem, ale pilne študujem....


Zdroj Aroma-zone
Conditioner emulsifier- INCI: Stearamidopropyl dimethylamine
File:Stearamidopropyl dimethylamine.png
Takisto je to kationicky nabitý surfaktant, ktorý sa aktivuje v kyslom prostredí. Zrejme nie je potrebné ho použiť spolu s cetylalkoholom. Viac som sa o ňom nedozvedela, len to, že je potrebné kyslé prostredie a zrejme to nie je extrémne dobrý emulgátor - najlepšie vraj funguje spolu s BTMS alebo iným. Dodáva vlasom klzkosť a pôsobí antistaticky.





Tieto emulgátory vďaka svojim vlastnostiam teda slúžia priamo ako aktívna zložka kondicionérov a preto úplne najjednoduchší kondicionér, ktorý môžete spraviť, nepotrebuje nič viac než emulgátor, vodu a konzervant.

Takže recept by mohol vyzerať napríklad nasledovne:

 6% Emulgátoru BTMS alebo Conditioner emulsifier 93% Destilovanej vody
 1% Konzervantu (extrakt z grep. jadierok napr.)

A potom už recept môžete komplikovať.
 
Namiesto destilovanej vody môžete pridať hydrolát alebo bylinný zápar podľa Vašej voľby (harmančekový pre svetlé vlasy, z myšieho chvostu pre mastné vlasy, žihľavový proti vypadávaniu vlasov...).

Ak máte suché vlasy a chcete dodať vlasom lesk, môžete použiť napríklad avokádový olej, používajú sa aj jojobový olej, kokosový olej, ricínový olej, maslo murumuru... ale oleje ocenia aj vlasy normálne či mastné (tu by som volila napr. jojobový).

Všetky vlasy pravdepodobne ocenia rastlinné hydrolyzované proteíny (pridávajú sa do emulzie vo fáze chladnutia), vlasová pokožka zas provitamín B5,alebo vitamín E...

Vyskúšala som rovno recept z aroma-zone na vlasový kondicionér Guacamole pre suché vlasy bez lesku.
Nemyslite si, že som tú potrebu správneho emulgátora neskúšala obísť:).

Keď mi niekto niečo tvrdí, tak to vezmem do úvahy, ale radšej si vytvorím názor sama. Ako inak by som potom vedela, čo ktorá zložka naozaj robí, prípadne, či ma niekto nevodí za nos, alebo či to platí aj pre mňa a nie len pre iných?


Áno, mala som negatívnu skúsenosť s prvým kondicionérom založeným na Olivem 1000, ale nemôžem si byť istá, či to nebolo náhodou kokosovým mliekom, prípadne inými zložkami....
Spravila som teda experiment:
1) Vyrobila som recept dvakrát:
  • s BTMS emulgátorom, ako v originálnom recepte
  • s Olivem 1000 namiesto BTMS
2) Vlasy som si umyla svojim šampónom (recept nabudúce, ale jedná sa o niečo podobné ako môj Pevný šampón s ryžovým proteínom, murumuru a žihľavou) 

3) Vlasy som rozdelila na dve časti - na ľavú stranu som aplikovala kondicionér s BTMS a na pravú stranu kondicionér s Olivem 1000.

4) Vlasy som len opláchla vo vode

Výsledok pokusu:

  • BTMS - vyrobil skorej tekutý krém, ktorý do druhého dňa stuhol na konzistenciu kondicionéru s Olivem 1000. Vlasy sa dobre rozčesávajú, pri voľnom usušení rýchlo vyschli, nie sú mastné, sú lesklé!
  • Olivem 1000 - Vytvoril hustý krém okamžite. Vlasy po ňom nie a nie uschnúť - taký ten pocit ako keď sú niečím obalené, čo zadržiava vodu, alebo keď sú mastnejšie. Po usušení nakoniec výrazne mastnejšie než druhá strana, večer úplne mastné, potreba umyť...

A komu nestačí popis, tak voila fotografie z večera toho istého dňa, snáď hovoria jasne samy za seba...


Olivem 1000
BTMS
Olivem 1000
BTMS
Olivem 1000
BTMS

Rozdiel vo farbe na úplne spodnej fotke Olivem 1000 je zrejme spôsobený automatickým nastavením fotoaparátu a bielosti.

A recept kondicionéru TU!

Došampónovania!





8 komentárov:

  1. Na murumuru už BTMS majú. Na čo všetko sa dá tento emulgátor využiť okrem kondiconéru na vlasy ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zo ženského sme preskočili na mužské :). Krém na holenie skôr využijem ako kondicionér, to je pravda :)). A máš s tým krémom nejaké skúsenosti , resp. prečo využiť toto a nie olivem ( neskúšal som z olivem krém na holenie).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No, aj ženy sa holia, vieš? ... :)

    S krémom mám skúsenosti, pretože som dostala za úlohu pripraviť pre toho svojho niečo na holenie, čo by ho neštípalo (mydlo ho štípe). Obyčajný krém s Olivem alebo iným emulgátorom je nanič, pretože prilepí chĺpky na tvár a vôbec nepomáha žiletke sa kĺzať.

    BTMS chlpy či vlasy obalí vrstvou, takže sa po nich dobre kĺže žiletka. Na druhú stranu, aj keď tento krém bol asi najlepšie čo sa mi preňho podarilo vytvoriť (a používal ho hodnú chvíľu), tak preferuje stále penu na holenie z obchodu, lebo sa mu zdá, že lepšie nazdvihne chĺpky...)

    Takže teraz zostavujem recept, v ktorom pridám do tohoto krému trochu nejakého tenzidu, nech to aj pení!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Holia holia a ešte ako :) a kde:). Mal som na mysli mužské holenie , predsa také holenie nôh je troška iné ako si holiť tvár.. Ja mám práve posledné týždne ten problém , že či už použijem penu na holenie z obchodu alebo mydlo čo som si vyrobil na holenie, holenie ma bolí , akoby som si tie chlpy trhal a nie holil. Nechcem ale využívať tie natlakované peny na holenie, skúšal som čo do zloženia prijateľnú penu v tube barbus a aj moje mydlo , napenia, aj mám pocit, že to kĺže, ale bolí to .. A to možno tak mesiac trvá, asi si najbližšie dám do tváre niečo na umŕtvenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bolí a trháš? To je zaujímavé... a nemáš tupú žiletku? :)
    Byť Tebou, spravila by som si krém s BTMS, je to naozaj niečo iné. Do toho krému si daj olej z nechtíka, je to naozaj zázrak, a ak nie si alergický, tak harmančekový hydrolát, alebo aspoň silicu. Nedávaj aloe vera, lebo to sťahuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. V žiletke to nebude, jedine, že by mali nejakú nepodarenú sériu( skúšal som aj novú a žiadna zmena). Hmm láka ma to skúsiť aj kvôli porovnaniu s olivem čo sa týka pleťových krémov a telových mliek. Najbližšie snáď objednám :). Ďakujem Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  7. BTMS by som nepoužívala v "leave-in" krémoch.

    OdpovedaťOdstrániť