štvrtok 11. októbra 2012

Zbierajte gaštany - obsahujú saponíny!

V jednom z májových príspevkov som sa rozplývala nad saponínmi z mydlových orechov pre umývanie vlasov.

Tiež som spomenula, že Saponíny sa nachádzajú vo veľa rastlinách, ktoré rastú aj u nás! Jedným z najlepších zdrojov (až 15% saponínov) sú plody pagaštanu konského (jírovec maďal česky).

Pagaštany sú lepšia alternatíva než pracie orechy, ktoré sú dovážané až zďaleka, teda nie moc ekologické z tohoto pohľadu. A tiež sú omnoho drahšie než gaštany!

Dokoca som našla stránku, kde sa autorka delí o svoje pokusy s použitím pagaštanov ako prostriedku na umývanie riadu či prostriedku na pranie

A tiež som sa nevedela dočkať jesene, kedyže si ich už nazbieram, aby som si nemusela vlasy umývať orechmi (časom ma to s tým vreckom orechov prestalo baviť - strašne dlho trvalo než som si poriadne namydlila hlavu - asi 20 krát som ho musela namočiť a masírovať hlavu - skúšala som si to zjednodušiť - rozmixovala som orechy na prášok - funguje to, umyjete si hlavu len jeden-dva krát, potom už tam žiadne saponíny neostanú. A navyše som si rozbila plastovú nádobku v mixéri, ale to je už moja blbosť, však...)

No, a teraz keď už je tu tá jeseň, tak som si na to spomenula, a vysvitlo, že narozdiel od mojej rodnej kolísky na Slovensku sa pagaštany tu na juhu vo Švajčiarsku nedajú skoro nájsť!

Zato je tu hromada pravých, voľnesapovaľujúcich jedlých gaštanov v lesoch. Predpokladám, že to má výhody - keď Vám ratolesť prinesie gaštanové zvieratká, môžete ich po čase bez problému spracovať v kuchyni...

Akurát z pohľadu domácej šampónotvoričky si neviem predstaviť patlať gaštanové pyré na hlavu... a ani by to asi na nič nebolo, lebo gaštan jedlý nie je to isté ako pagaštan konský, zrejme aj čo sa týka saponínov.

Túto sobotu ideme na huby a dúfam, že nájdeme aj pagaštany (nikdy by ma nenapadlo aký cenný artikel to môže jedného dňa byť).

Tak hor sa do hory, vyšlite zbierať svoje ratolesti, ale tentokrát z toho budete mať niečo aj vy! :)

Pozrite sa sem na môj experiment s pagaštanom ako šampónom na vlasy:

http://moderna.alchymistka.eu/2012/11/pagastanovy-sampon.html

4 komentáre:

  1. Výborne, aspoň mám dôvod ich pre Teba zbierať, vždy ma to láka, keď sa v Martine len tak povaľujú v tráve, také krásne, lesklé, dobre padnúce do ruky na hranie, ale potom sa zamyslím, že deti už vyrástli, tak čo s nimi, budú sa zase zbytočne povaľovať po byte - tie gaštany - a nechám ich tak.
    Tak toho roku nenechám.
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evik, pagaštan aj v SR rastie iba vysádzaný v parkoch a v mestách.. v lese ich niet ;) Nie je to u nás pôvodná drevina. Tak skús pohľadať v parkoch aj tam u Vás, možno si iba chodila na nesprávne miesta...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No hej, to je pravda, v martine som ich naozaj zbierala vždy v parkoch :) Nejak mi to nedocvaklo. Ake kdeže pagaštany v parkoch vo Švajčiarsku! Robia priveľa neporiadku s gaštanmi... ak som videla jeden za celý svoj pobyt, tak si aj tak nepamätám kde bol...

    Ale nevzdávam to! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nestačím se koukat a číst, je to prostě super! Děkuji. Nezkoušela jste i nějakou mastičku s přídavkem mléka? Zkoušela jsem ji a mléko s olejem se mi nikdy nespojilo.
    Jinak abych alespon něčím přispěla troškou do mlýna - v ČR nakupuju na www.ekokoza.cz/eshop Olina

    OdpovedaťOdstrániť