utorok 4. decembra 2012

Super kokosové mydlo na zjedenie - ako Raffaello

Predminulý víkend som mydlovala o dušu. Zima je tu a ja som dostala nápad spraviť super kokosové mydlo, a tak som recept nastavila tak, že obsahuje:
  • kokosový olej
  • kokosové mlieko
  • kokosovú vôňu
Mydlo som vyliala do silikónovej formy s pologuľami, ktorú som si kúpila v Paríži (are určite ju majú aj u nás) a vyzerala presne takto:

World Cuisine Non-Stick Silicone Mold, Hemisphere



Po 24 hodinách, keď som mydlo vybrala, vyváľala som stranu, ktorá bola vo forme, a tým pádom ešte trochu lepivá, v kokosovej múčke.


Pretučnenie: 5%

% olejov, g, zložka

45.9%, 450 g, kokosový olej
44.5%, 436 g, olej z hroznových jadierok
9.6%,   94 g, palmový olej

144 g,  NaOH
200 g, destilovaná voda

V stope:
180 g, kokosového mlieka (1 malá plechovka)
  13 g, vonný olej Coconut

No a samozrejme kokosová múčka, v ktorej mydlo vyváľame po vybratí z foriem.

Návod

1) Vychladila som si oleje aj NaOH, lebo som chcela spraviť šľahané mydlo, ale NaOH nebolo dosť chladné, takže sa mi to nepodarilo.

2) V ľahkej stope som vmiešala kokosové mlieko

3) Pridala som vonný olej Coconut a mixovala až do hustej stopy

4) Vyliala som do foriem:

- časť do silikónových foriem na muffiny - hneď som posypala sekanými pistáciami
- časť do pologuľovitých silikónových foriem - tie som nechala do druhého dňa a po vyklopení som ich vyváľala v kokosovej múčke.

Formy s mydlom som nechala len tak, nedávala som ich do tepla - to zaručilo, aby boli pri vyklopení mydlá ešte stále lepivé a uchytil sa na nich kokos.

Vyzerajú a voňajú ozaj ako Raffaello...
 
 A prečo som ich nespravila vo forme guľe? Pretože je to dosť nepraktické pri používaní...

Robili ste už kokosové mydlo? V akej fáze pridávate kokosové mlieko? A akú obľúbenú vôňu používate? Podeľte sa o skúsenosti či názor v komentároch pod príspevkom!


PS: Ak by Vás napadlo použiť voňavý panenský kokosový olej s myšlienkou, že niečo z tej vône ostane v mydle, tak sa toho radšej vyvarujte a panenský kokosový olej použite na kozmetiku. V mydle Vám z vône neostane vôbec ale vôbec nič...:-/


Vaše skúsenosti s kokosom v mydle na fóre:




4 komentáre:

  1. Krásne a vianočné.Ale vyzerajú ako guľky.
    Moje skúsenosti : Výroba mydla-Proces za studena-Klasické pevné mydlo-Recepty.Pravda,dnes by som robila inak. Evik,kokosový olej nad 30% nevysušuje ruky?
    Karkulka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Inu, môj nový obľúbený základný recept má okolo 40% kokosáku, zbytok oliva a je Ok, vďaka olivovému vyživovaciemu efektu. Zdá sa, že to vysušovanie je asi individuálne, tiež ak je tam namiesto časti olivy palmový, ktorý nemá také dobré vyživovacie vlastnosti, tak je to asi horšie....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jeej,fakt na zjedenie.aj ja mám takú formu,no mydlo som v nej ešte nerobila,iba telové maslo.
    pri pohľade na konzervu kokosového mlieka v obchode, aj mňa napadlo dať ho do mydla,no zmraziť s vôňou kokos-vanilka-čokoláda.vraj mydlo z tohto mlieka má extra mliečnu penu.ale milovníčky/ci kokosovej vôňe,no nevyrobte ho!:-)
    sysa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahojky, chcela by som sa opýtať či by som namiesto oleja z hroznových jadierok mohla dať olivový olej? :) ďakujem za odpoveď a prajem krásny večer

    OdpovedaťOdstrániť