utorok 26. februára 2013

Mydlo zo smotany na šľahanie

SaponifiedWhippingCreamToto je prvý z mojich bláznivých experimentov, ktorými som sa začala zabávať pred pár týždňami... Napadlo ma, že zistím, čo sa stane ak jednoducho zmydelním 35% smotanu na šľahanie - nič iné!

Táto myšlienka ma napadla niekde medzi snažením sa vytvoriť recept bez toho, aby sa kvôli nemu museli objednávať neviemaké drahé oleje a druhou dávkou avokádového smotanového mydla.


Je to veľmi jednoduché - šľahačka obsahuje 35% tuku, preto sa dá saponifikačná hodnota vypočítať jednoducho - 0.35*hmotnosť šľahačky je množstvo mliečneho tuku, ktorý treba zmydelniť.


Recept


312g 35% šľahačky = 109.2g mliečneho tuku

16.8g NaOH

V stope: 30 kvapiek Honeywash vône

Nepridala som 42g vody na rozpustenie NaOH, ako vypočítal Soapcalc, pretože zvyšných 312 - 109 = 203g šľahačky je väčšinou voda, nejaké proteíny a mliečny cukor.

Postup


1) Rozpustila som NaOH priamo v smotane na šľahanie, ktorú som predtým nemrazila (bola som lenivá!) - tak som aspoň nádobu postavila do studenej vody, ale na moje veľké prekvapenie nedošlo k zmene farby ako to býva u jogurtu a mlieka. Zato ma ovalil riadne silný puch amoniaku, čo sa dá očakávať, ale pretože NaOH rozkladá mliečne proteíny.

2) Pridala som vônu a naliala do foriem - všimnite si tú krásnu bielu farbu!

3) Po 12 hodinách som vyklopila z foriem a po ďalších 12 hodinách vyzerali mydlá takto: porovnajte farbu - krásna biela sa rýchlo zmenila na žltú....


Na moje ďalšie prekvapenie, mydlo bolo pevné, aj keď sa mi zdalo trochu gumové.

Mydlo sa časom veľmi, veľmi zmenšilo - viď obrázok nižšie - na ľavej strane iné, klasické mydlo z tej istej formy, na pravej to zo šľahačky po 2 a pol mesiaci. Rozdiel vo váhe bol 50g (mydlo vľavo 87g, vpravo 37g), takže mydlo zo šľahačky vyparilo cca 50g objemu. To sa dalo čakať, pretože obsahovalo veľmi veľa vody.

Mydlo po pár dňoch začalo trochu páchnuť ako staré maslo, avšak pach sa miesil s pridanou vôňou, takže to nebolo nepríjemné, ale stále dostatočne podozrivé. Za niekoľko ďalších týždňov sa pach nezhoršil.

Na druhú stranu, mydlo má veľmi rýchlu, hustú a luxusnú penu!


Tak som sa zamýšľala, čo mi tento experiment priniesol... ?

1. Myslím, že pridanie 35% šlahačky do mydla pridá mydlu hustú, luxusnú penu

2. Maximálne percento šľahačky pridanej do mydla k ostatným tukom vzhľadom k tomu, že rýchlo oxiduje ešte treba preskúmať. Na druhú stranu je to podľa mňa dobrá náhrada masla - ak nejaké vo svojom recepte používate - ktoré je drahšie.

3. Ak chcete mydlo bielej farby, šľahačke sa vyhnite...

4. Ak nemáte nič iné, len šľahačku, dá sa mydlo spraviť aj z nej :)



...máte ďalšie nápady, prípadne podobnú skúsenosť? Rada si ich prečítam, nechajte komentár pod príspevkom!


Dozmydlenia,


Evik

11 komentárov:

  1. Evik, a mas takyto uplne jednoduchy a vyskusany recept z jednej, prip. par zloziek, bezne dostupnych (napr.cisto z oliv.oleja alebo +mlieko+med=som si prave vymyslela :) pre zaciatocnika, pre koho by to bolo poprve? zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka, Mydlo jednej cesty pre začiatočníkov sa Ti zdá komplikované?

    http://moderna.alchymistka.eu/2013/01/mydlo-jednej-cesty-pre-zaciatocnikov.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň.. Zaujímalo, koľko takéto mydlá nechávate stáť? Tiež by som chcel vedieť, odkiaľ mám kúpiť plastové fľašky, keď by som chcel robiť tekuté mydlo, keďže výber na murumuru.sk sa mi zdá dosť krátky.. Ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý deň.. Zaujímalo, koľko takéto mydlá nechávate stáť? Tiež by som chcel vedieť, odkiaľ mám kúpiť plastové fľašky, keď by som chcel robiť tekuté mydlo, keďže výber na murumuru.sk sa mi zdá dosť krátky.. Ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím Lukáš, malo by sa nechať mydlo stáť 2-3 týždne, mne osobne sa páči skôr viacej, teda 3-4 týždne či viac. ale tie tri týždne by mali byť ok, ak sa spravilo všetko tak ako má.

    Čo sa týka tekutého mydla, ja som na ruky používal dávkovače čo mi ostali od tekutých mydiel kupovaných ( ak nie sú, stačí povedať okoliu a tí odložia) a zvyšok mydla skladujem v 1,5 l fľaši od minerálky, tekuté používam teraz iba ako saponát na riad. Inak viem, že sa dajú kúpiť aj nejaké dávkovače na internete, stačí použiť google.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jednoducho obdivujem, z čoho všetkého si schopná vyrobiť mydlo! Až takto experimentovať by som sa veru bála. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No vidíš Evik, ja som skoro vždy dával do mydiel namiesto vody šľahačkovú smotanu :)
    Tak už viem prečo tak skvelo penia napriek tomu, že v nich nie je ricínový olej x))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. :) Tak to máme potvrdené aj z ďalšieho zdroja, vďaka, David :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ahoj,chcela som to skúsiť,ale na Slovensku neexistuje 35%ná smotana,maximálne 33%,nikdy iná nebola a aj to je problém kúpiť,všetci robia len 30%......bol by to veľký problém použiť 30%nú?
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ahoj,tak som to vyskúšala,hádam som si to dobre prerátala.Smotanu som mala zamrazenú,po vysypaní NaOH to vyzeralo,že sa nič nedeje....postupne sa smotana zohrievala a roztápala,a začala smrdieť :-))))
    Po úplnom rozpustení NaOH som začala mixovať...a... fur5t riedke....a potom zrazu bum a husté ako riadne hustý puding,ale fest hustý,mixér to neutiahol,vôňu so škrobom som musela rozmiešať ručne,a vyzerá to,že sa ani dobre nerozmiešal.Nakydkala som hmotu do formičiek a šupla do mrazáku.Teraz čakám :-)
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Na Slovensku sa dá zohnať 40% šľahačka od nejakého českého výrobcu, tuším Kunín. Občas mávajú v Terne, možno aj inde.

    OdpovedaťOdstrániť