štvrtok 11. júla 2013

Esenciálne oleje - "radosť" s nimi pracovať...


Keď človek vstupuje do nového nepreskúmaného sveta esenciálnych olejov, nesie si so sebou všetko sa naučil vďaka časopisom, powerpointovým prezentáciám kolujúcim reťazovým, a zároveň akosi kruhovým spôsobom po našich emailových schránkach, a sem tam populárne "náučným" článkom v časopisoch "pre väčšinu".



Tak vieme, že syntetické vône sú "ee" a esenciálne oleje prírodné a teda to jediné, čo by sme kedy mali v našej kozmetike používať.

Často sa uvádza na začiatok strašný výpis potencionálne škodlivých zložiek syntetických vôní.

Tiež vieme, že esenciálne oleje sú silné a treba s nimi zachádzať opatrne...a že sa nemajú nanášať priamo na pokožku....a že tehotné ženy a malé deti by mali byť pri používaní opatrné alebo sa im vyhnúť.


No však jasné, nejdem sa v ňom predsa kúpať, povie si človek a vie, že si bude určite dávať pozor.

... aj mne to bolo jasné, až kým...


1. ... som celá natešená z nových plastových odmerných lyžičiek nenamerala 2.5ml (juj, ako mi to šlo dobre s tou novou lyžičkou) škoricovej silice. Neviem už do akého receptu. Viem len, že som ju potom dala do dresu, že ju neskôr umyjem. Takto vyzerá lyžička odvtedy (pre umocnenie efektu šoku som ju odfotila s jej sestrami odmerkami)



2. ... som náhodou (áno občas robím z lenivosti také veci) nepoložila vatu namočenú v klinčekovom esenciálnom oleji na otvorený kožený obal svojho smartmobilu HTC Desire (bolel ma zub a dívala som sa na super film a bolo to jediné miesto poruke okrem novej sedačky, kde som si myslela že sa s tým nič nestane). Problém bol, že som na to zabudla a mobil som položila do obalu...  nebol tam dlho... ale keď som ho vytiahla, všimla som si, že na mieste dotyku jemná plastová fólia nafučala a zvrásnila sa. Mobil dlho, dlho voňal po klinčeku. Nakoniec som tú časť odstránila a ostalo po nej to, čo na obrázku vyzerá takto:


Takto poučená som sa vyhýbala styku akýchkoľvek esenciálnych olejov s plastom. Áno, o klinčekovej a škoricovej som si prečítala, že sú obzvlášť agresívne a napadajú plasty. O tom, že nie sú jediné ma presvedčila skúsenosť číslo

3. ... keď som pri meraní svojou skvelou laboratórnou váhou s presnosťou na 0.01g a plastovou skrinkou chrániacou pred pohybmi vzduchu (taká váha je veľmi citlivá).... drgla rukou s lyžicou esenciálneho oleja geránium do stien a rozšplechla ho po celom vnútri plastovej skrinky. Okamžitý pokus o záchranu nedopadol nijak slávne, spravila som viac škody ako úžitku - mala som ho len odsať a nepretierať steny, len som ho zbytočne roztrela po celej ploche.

Tu je moja váha:


... a tu je detail poškodenia (nie je to špinavé, je to dôsledok pôsobenia silice)






Že tie super prírodné esenciálne oleje rozožierajú plasty, to sa nikde v článkoch nepíše.

Teraz mi poviete: jaj Evik, však to je jasné... ale pre mňa veru nebolo, teraz už je ...

Tak dokozmetikovania a dozmydlenia!




13 komentárov:

  1. Ciao, Evik, dobrý príspevok. Mne raz nedopatrením kvapla kvapka zo škoricovej silice na prst - hneď mi opuchla horná pera a vrchnú časť tváre som mala celú červenú. Potom mi jeden farmaceut hovoril, že keď oni len keď prelievajú túto silicu a dýchajú výpary, majú opuchnuté pery a tvár...
    Tak čo, v prírode je sila... :-)
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. silice sú často agresívne organické rozpúšťadlá. Napr. pomarančovú silicu som nedávno videla na stránke http://www.fichema.cz/cs/171-pomeranov-olej-technick predávať v množstve 1 liter ako environmentálne neškodné riedidlo na farby a univerzálny čistič... citrónová silica sa tradične pridáva do čistiacich prostriedkov do domácnosti (napr. čistič Citra alebo rôzne citrónové saponáty). Tea-tree sa nemôže uchovávať v plastových obaloch a uzávery na sklených fľaštičkách, v ktorých sa skladuje tea-tree olej, musia byť zo špeciálneho plastu. Polyetylénu silice neškodia, polystyrén (krehký priehľadný plast, z ktorého sú Tvoje odmerky) silica rozleptáva, dokonca aj keď je už zriedená olejom (sama mám takú skúsenosť s jednou odmerkou). Klinčeková a škoricová silica sú silné iritanty, preto s nimi treba opatrne a je riskantné si doma bez znalostí vyrábať napr. "škoricový krém" proti celulitíde a podobne...
    Je dobré naštudovať si vlastnosti a riziká pre každú silicu, s ktorou robíme, hlavne ak ide o leave-on produkt (taký, čo sa nezmýva, ale zostáva na koži - krém, mlieko, balzam). Profily silíc aj s rizikami a veľa iných dôležitých informácií o EO sa dajú nájsť napr. na http://www.essentialoils.co.za/essential-oils/ alebo tu: http://www.aromaweb.com/essentialoils/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Spoľahlivo a pomerne presne sa silice dajú odmerať plastovou injekčnou striekačkou - striekačky sú z odolného polyetylénu a silice im neškodia, dokonca ani tea-tree, mám to vyskúšané..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zdravím, jen aby bylo jasno. Éterický olej není silice. Silice vznikají v rostlinách ve vysoce specializovaných sekrečních buňkách. Éterický olej se z toho stane teprve po destilaci rostlinného materiálu vodní parou, která se považuje za jedinou pravou metodu získávání EO, u citrusů je to potom lisování za studena. V jednom EO je mezi 40- ti až 500-ti komponenty. (monoterpeny, seskviterpeny, fenylpropeny, okysličené hydrokarbony , některé komponenty jsou naprosto neznámé) Zdůrazňuji, že 100% éterické oleje jsou vždy komplexním souborem mnoha komponentů. Éterické oleje jsou tedy složité biochemické látky a jako s takovými je s nimi třeba pracovat. Éterické oleje jsou pravými poklady přírody, aby jste jim lépe porozuměli a nepodléhali bludům, mýtům a nesmyslům, které se o nich šíří, doporučuji díla předních světových autorit v oboru aromaterapie jako je dr. Valnet, P. Davis, R. Tisserand, G. Mojay, V.Lunny, J. Kusmirek, V. A. Worwood, D. Baudoux atd.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Katka, vďaka za reakciu, tak ako aj ostatným ďakujem za ich príspevky v komentároch.
    Ku Katke: Myslím, že môžeme kľudne používať pojmy "éterické oleje", "silice" alebo "esenciálne oleje" ako synonymá (a tak sa aj používajú, v angličtine napríklad tieto pojmy nerozlišujú). To, či sa vyskytuje daná látka v rastline alebo mimo nej je v konečnom dôsledku jedno, lebo destiláciou sa nemenia jej základné vlastnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Eviku, také děkuji za zveřejnění a za Tvojí odpověď. Nicméně říkat éterickým olejům silice je striktně vzato nesprávné (cituji P. Davis), tato odborná aromaterapeutka tyto pojmy správně odlišuje. Na jednu stranu jde o malicherné slovíčkaření, ale proč se nepoučit od těch nejlepších z oboru? V silici dochází během procesu destilace k určitým chemickým změnám vlivem účinku tepla a styku se vzduchem a párou. Ano, tyto změny nijak neškodí a nekazí léčivou hodnotu silice. Dá se říci, že ji dokonce zvyšují. Např. heřmánek pravý tvoří hlavně chamazulen a farnesen, chamazulen v rostlině samé obsažen není, vzniká při destilaci, dává éterickému oleji krásné modré zbarvení a je navíc protizánětlivou složkou.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ahoj,na stránke výrobcu silíc som našla definíciu:"Silice (starší názov esenciálne oleje) sú zmesi prchavých látok s liečivými účinkami, získavané z rastlín destiláciou s vodnou parou, prípadne lisovaním."
    A aký názor má Wiki? "Éterický olej (iné názvy: silica, prchavý olej, esenciálny olej, aromatický olej, vonný olej) je prchavá kvapalina rastlinného pôvodu s charakteristickou vôňou.
    Hm :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Evik,
    už dlhšie som úple ohromená tvojím blogom celkovo!! Ozaj klobúk dole pred experimentovaniami a všetkými špeciánymi výrobkami. Ja som len úplny začiatočník a priviedla ma k tomu vlstne malá dcékra, ktorá mala problémy s ekzémom. Chcela by som sa spýtať, či mi nevieš poradiť, ktorá zo silíc by mohla byť najmenej dráždivá pre pokožku, lebo zatiaľ som skúšala len bez silíc, ale malá úplne zbožňuje voňavé veci. Hlavne by som sa chcela spýtať na levanduľu a mandarinku resp. čím čo najmenej dráždivým by sa dali nahradiť,aby boli zachované aj potrebné antiseptické atď...účinky, lebo potrebujem akútne vyrábať gél na pranie.
    Ďakujem.
    Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Zdenka,

    v tomto Ti neviem odborne poradiť, len sa mi zdá, že levanduľa je jeden z olejov, ktoré spôsobujú najmenej problémov, takže nahradi ju niečím iným bude problematické... asi závisí na druhu esenciálneho oleja.

    Byť Tebou, spravím si list esencilnych olejov, na ktoré je dcérka alergická a potom by som identifikovala, ktoré zo zložiek majú spoločné. Bežné alergény sú citronellol, geraniol, eugenol a podobne.

    Inak mydlo sa dá spraviť voňavé aj bez esenciálnych olejov - skús mydlo s vysokým obsahom kakaového masla a kakaového prášku - malo by aspoň trochu voňať kakaom.

    Niekde som čítala, že pridanie mandlí a medu takisto - toto nemôžem potvrdiť...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ahoj,ako píše Evik,levanduľu môžeš použiť bez problémov,je to totiž esenciálny olej,ktorý možno bez problémov aplikovať na kožu aj neriedený.A potom ešte tea tee olejček,ale on má takú dosť zvláštnu vôňu....
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pozor, tea-tree silica spôsobuje u citlivých ľudí na koži pálenie a začervenanie, aj keď u väčšiny ju možno aplikovať na kožu neriedenú. Existuje precitlivelosť na tea-tee.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dokonca som čítala, že existuje aj precitlivelosť na levanduľu...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. no veru to som sa nikde nedočítala,žeby tea tree a levanduľa robili také problémy.....ja tea tree používam na všetko-vyrážky,dezinfekcia,afty,uštipnutie hmyzom,nachladnutie....
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť