nedeľa 25. augusta 2013

Nové emulgátory a konzervanty - bude sa experimentovať :)

Minulý týždeň mi prišiel balík z murumuru, a v ňom okrem klasiky (levanduľový EO, oxid zinočnatý, olivový skvalén), či vzoriek vôní hlavne nové zložky, s ktorými som ešte nikdy nečarovala.


Prišli mi v ňom aj nové emulgátory a konzervanty!

Prv než začnem tvoriť však musím zistiť ich zloženie a na čo - prípadne kedy - sa používajú, a tu je, čo som zistila...




Emulgátory

GFewax SE (INCI: Glycerol Monostearate)


Je to šikovná zložka, prírodná, vzniká vlastne z olejov odstránením kyseliny stearovej (ok, je to zjednodušené). Snažila som sa ho vyrobiť kedysi opačne, teda fúziou kyseliny stearovej s glycerínom (za pomoci kyslého katalyzátoru), ale myslím, že som tak dostala hlavne zmes mono a di-stearátov (podľa vedeckej literatúry a patentov čo som našla).

Ak by sa jednalo len o čistý glycerol monostearát, tak by tam nebolo to SE, čo znamená self emulsifying - teda, že pre emulgáciu nepotrebuje žiadny iný ko-emulgátor.  Možno je tam trochu mydla, ktoré môže vzniknúť vedľajšou reakciou, ale nemám to overené (pozri TU)

Jeho HLB je 5.5, teda si myslím, že dokáže zemulgovať hlavne voda v oleji a je vhodný samostatne do bariérových krémov - teda 60% olejov minimálne. Budem to ale musieť skúsiť.


Emulgačný vosk N200 (INCI: Cetearyl Alcohol and PEG20 Stearate)

         - Cetearyl alkohol je mastný alkohol, ktorý zahusťuje a poskytuje krému dobrú roztierateľnosť a sklz, niečo ako vlasom kondicionér.  Je bezpečný ekologicky i pre pokožku.

         - PEG-20 Stearate je ester polyetylénglykolu a kyseliny stearovej. Je to veľmi často používaný emulgátor, pretože má veľmi široké využitie a emulguje jednoducho. Na druhú stranu je kontroverzný, pretože obsahuje polyetylénglykol (PEG). Ten síce sám o sebe nie je problematický, ale vzniká etoxyláciou (tak ako aj sodium laureth sulfát) za použitia toxického etylénoxidu a ako vedľajší produkt vzniká rakovinotvorný 1,4 dioxán. Oba sa dajú z koncového produktu veľmi dobre odstrániť, ale nie vždy to výrobcovia robia, takže v týchto emulgátoroch je potencionálnym problémom kontaminácia.

HLB je 15.0, emulguje olej vo vode, teda max 30% olejov.

         Doporučené dávkovanie: telové mlieko: 2-5%. krém: 5-7%, husté telové maslo: 10-15%.

Emulgačný vosk NF (INCI: Cetearyl Alcohol and Polysorbate 60)

        - Polysorbate 60 - je polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate - už z názvu je jasné, že sa opäť jedná o etoxylovaný surfaktant a preto je podobne ako vyššie uvedený emulgačný vosk N200 potencionálne kontaminovaný 1,4 dioxánom a etylénoxidom.

Inak je to takisto výborný emulgátor olej vo vode. HLB je 14.9, teda je viac hydrofilný a zemulguje hlavne krémy s malým množstvom olejov (cca do 30%).

Doporučené dávkovanie: telové mlieko: 2-5%. krém: 5-7%, husté telové maslo: 10-15%.
  
GF Butterfix (INCI: Modified Elaeis Guineensis)


Jedná sa o hydrogenovaný palmový olej. Tento emulgátor -  vlastne zahusťovař -  je určený na výrobu masla z akéhokoľvek oleja.
Môžete ho použiť aj ak potrebujete zahustiť napríklad telový peeling tak, aby sa z neho neoddeľoval olej.  Uvádza sa aj použitie v géloch...ale neviem akú funkciu by tam mal.
Jeho pridanie do krémov ich môže zahustiť.


Má sa používať niekde medzi  10% - 35%.

Konzervanty

GF guard COS (INCI Phenoxyethanol, Caprylyl glycol, and Chlorphenesin)

Aj tento konzervant obsahuje etoxylovanú zložku - phenoxyethanol.

Je tekutý a dá sa použiť v širokom spektre produktov.

pH škála: 3-8
dávkovanie: 0.75 - 1.5%
použitie: vmiešať pred alebo po emulgácii, pri teplotách pod 75°C


GFecosafe WW (INCI Benzyl alcohol, Dehydro Acetic acid, Sorbic acid and Benzonic acid)

Má to byť ekologický konzervant. Keď sa naň pozrieme, skladá sa zo zložiek vyskytujúcich sa v prírode, takže sa zdá prírodný.

Je rozpustný vo vode, takže ho môžeme použiť aj v produktoch neobsahujúcich olej, ako sú sprchové gély či šampóny, ale aj v emulziách.

pH škála: 3-10
dávkovanie: 0.5% - 1%
použitie: nenašla som, teda vmiešať až nakoniec do vychladnutého produktu

Germall Plus (INCI Propylene Glycol (and) Diazolidinyl Urea (and) Iodopropynyl Butylcarbamate) 

Takisto širokospektrálny, proti baktériám, kvasinkám i plesniam. Rozpustný vo vode, dá sa použiť v emulziách i čisto vodných produktoch (šampóny, sprchové gély).

Diazolidinyl Urea robí tento konzervant citlivý na teplo, preto sa vmiešava až po vychladnutí. Táto zložka tiež uvoľňuje formaldehyd.

Pretože obsauje iodopropynyl butylcarbamate, podľa regulácií EU sa nesmie používať sa v ústnych produktoch, aerosoloch či produktoch na pery.

pH škála: široká
dávkovanie:  0.1 - 0.5%
použitie: po emulgácii, v produkte vychladnutom na 50°C

Rozmarínový extrakt CO2

Toto je konzervant ale nie proti baktériám, ale proti oxidácii! Stačí 0.02-0.05% a Vaše oleje a mydlá vydržia tak dlho, tak dlho,  tak nádherne dlho...

Už sa tešííííím!!!




5 komentárov:

  1. ahoj,pri tom rozmarínovom extrakte sa píše odporúčané dávkovanie 0,5% až 1%.Ty uvádzaš 0.02-0.05%
    Čo znamená to CO2?
    Nedá sa použiť rozmarínová silica? Je lacnejšia a kúpim ju aj v lekárni.
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evik, jak jsi pokročila, tedy jestli vůbec, moc by mě zajímal konzervant "GFecosafe WW".

    Pro Gina
    CO2 je oxid uhličitý, při tomto procesu získání extraktu se bude s největší pravděpodobností jednat o metodu "vymražování", kdy se při velmi nízkých teplotách mrazem odpaří voda, popřípadě alkohol, zbyde pak čistý, velmi silný extrahovaný produkt. (CO2 se také říká "suchý led")
    Jaký je přesný postup ti bohužel říct neumím, to by musel někdo jiný, možná někdo ví a pomůže!

    Nicméně extrakt a silice jsou dva naprosto rozdílné produkty s naprosto odlišnými vlastnostmi (silice konzervovat oleje neumí a proto je jako konzervant nevhodná)
    Tomina

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Tomina,

    no, ten GFecosafe VW máš v tom šampóne, čo som poslala, takže ak ho nestihneš rýchlo minúť, môžeš sama zhodnotiť. Inak mi to bude ešte dlhšie trvať, lebo ešte som s ním nerobila dosť produktov....

    E.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj,
    Extrakce CO2 je moderní a ekologicky šetrnou metodou výroby, mj. se také využívá pro získávání extraktů z rostlinného materiálu. Proces probíhá následovně: do extraktoru s rostlinným materiálem se přivádí kapalný oxid uhličitý (stlačený pod několika desítkami barů) a zahřívá se (při tomto procesu se pracuje při teplotách okolo 40°C), směs CO2 a rostlinného materiálu se nechá expandovat tzn. CO2 opět přejde do plynného skupenství, což umožní CO2 oddělit se od samotného extraktu, tato operace probíhá v separátoru. Extrakt se získává dekantací (usazováním), zatímco CO2 se recykluje kondenzováním. Žádné zbytkové rozpouštědlo v extraktu není přítomno, oxid uhličitý je za normálních tlaků a teplot plyn. Kvalita vůně takto získaných produktů je nesporná, nicméně výsledné extrakty obsahují jiné látky než éterické oleje získávané tradiční metodou parovodní destilací. Z toho také vyplývá, že extrakty CO2 mají trochu jiné účinky a jinou energii než éterické oleje. Dle mého názoru jsou extrakty CO2 vhodné např. pro výrobu parfémů, pro účely aromaterapie volím éterické oleje.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Katko, díky za podrobné info, zase jsem o něco chytřejší:-)
    Tomina

    OdpovedaťOdstrániť