nedeľa 6. októbra 2013

Veľký test 100% jednoolejových mydiel - po 18 mesiacoch

Taaaak, a konečne som sa dostala k napísaniu výsledkov 100% jednoolejových mydiel po 18 mesiacoch!

Po 18 mesiacoch je skvelá šanca zistiť, ako sa zmenili vlastnosti mydla. Jednak jeho farba, jednak jeho vôňa, či sa vyskytla oxidácia, prípadne ako sa zmenili penivé vlastnosti mydla.

Chcela som to spraviť po 12 mesiacoch, ale nestihla som... ale ono sa hádam za toho pol roka zas tak moc nezmenilo (aspoň čo sa farieb týka nie)...



Ak nepoznáte základ tohoto experimentu, tak si pozrite moje predchádzajúce príspevky:
  1. Veľký test 100% jednoolejových mydiel, časť I  - príprava mydiel: stopa, vyklopenie z formy, vôňa, farba
  2. Veľký test 100% jednoolejových mydiel, časť II -   mydlá po 2 týždňoch: penivosť, farba, vôňa
Cieľom testu bolo zmydelniť rôzne oleje a zistiť, ako sa chovajú v stope a aký typ mydiel vytvárajú vzhľadom k vôni, farbe a penivosti.

Je dôležité ešte spomenúť, že som ich mala uložené v suchu, v papierovej krabici bez prístupu slnka.

Otázka znela, ako budú mydlá vyzerať po roku a viac? Skúmala som sa nasledovné:
  • Ktoré mydlá zoxidovali?
  • Získali niektoré časom lepšiu penivosť?
  • Aké iné zmeny pozorujeme vo vôni, farbe či tvrdosti

Výsledky po 18 mesiacoch

Typ oleja g Farba Vôňa Fotka po 4 týždňoch (referencia pre porovnanie farby) Fotka po 15 mesiacoch
Penivosť (pozrite si na konci videá)
Kokosový olej 49 tmavožltá, s pevným sodným prachom na niektorých miestach trochu vonia po starom oleji (oxidácia) CoconutOilSoap CoconutOilSoap2 Rovnako ako predtým rýchlo krásne a veľké bubliny.
Palmový olej 56 svetložltá, nerovnomerná  tmavšia na jednej strane nevonia nijako PalmOilSoap2 PalmOilSoap Nezlepšilo ani nezmenilo svoje penivé schopnosti, stále veľmi hustá pena, ktorá sa musí dlhšie vytvárať.
Olivový olej 52 krémová farba, trochu nažltlé na strane, po celom povrchu pevný sodný prach. nevonia nijako OliveOilSoap OliveOilSoap Toto mydlo konečne pení, ale stále slizovatie.
Bambucké maslo 52 žlto oranžové, žiadne stopy po oxidácii stále vonia po bambuckom masle, aj keď vôňa už dosť vyprchala SheaButterSoap SheaButterSoap veľmi bohatá a luxusná pena, trochu lepšia než po 2 týždňoch
Ricínový olej 46 translucentné s  oranžovými škvrnami po žlknutí trochu smrdí zožlknutím a je lepkavé na dotyk CastorOilSoap CastorOilSoap2 Žiadna zmena, stále nepení.
Kakaové maslo 51 krémová žltá, niektoré miesta sú tmavšie, ale stratilo pôvodnú farbu vonia ešte trochu po kakaovom masla, ale vôňa vyprchala CocoaButterSoap2 CocoaButterSoap Po 2 týždňoch toto mydlo nemalo žiadnu penu, ale teraz sa mi ju podarilo vyrobiť, aj keď to dlhšie trvalo. 
Kukuričný olej 50 tmavožlté od veľkých oxidačných škvŕn, niektoré miesta svetlejšie smrdí zožlknutým olejom CornOilSoap CornOilSoap Udržalo si svoju penivosť
Arašidové mydlo 41 oxidácia zmenila krémovú farbu na oranžovo-hnedú smrdí zožlknutým olejom, je lepivé tak ako mydlo z ricínového oleja PeanutOilSoap PeanutOilSoap Toto mydlo zmenilo svoju penivosť! Predtým bola pena krémová, podobná ako u mydla z bambuckého masla. Teraz je pena menej hustá, ale zato väčšie bubliny tak ako u mydla z kokosového oleja.
Včelí vosk 51 Nerovnomerná svetlooranžová vonia ako mydlo na rozdiel od predtým BeeswaxSoap BeeswaxSoap žiadna zmena, vôbec nepení
Jojobový olej 23 Niekoľko dní potom ako som toto mydlo vyrobila som odliala tekutú časť, aby mohlo stvrdnúť. Časom naozaj stvrdlo a zbledlo aj keď na jednej zo strán potom stmavlo smrdí alkalinitou JojobaOilSoap JojobaOilSoap Na moje veľké prekvapenie sa mi podarilo vytvoriť zopár bublín, čo sa predtým vôbec nedalo.

Zhrnutie zmien

Farba a oxidácia (žlknutie)

Väčšina mydiel zmenila svoju farbu, väčšina stmavla a niektoré zosvetleli, niektoré mali oxidačné škvrny. Stmavnutie bolo niekedy spôsobené veľkými oxidačnými škvrnami, ktoré sa potom zliali dokopy.

Stmavli: kokosové, z bambuckého masla, kukuričné a najviac asi arašidové.
Zosvetleli: jojobové, z včelieho vosku  z kakaového masla

Zachovali si farbu: palmové a olivové

Mydlo z ricínového oleja bolo znovu špciálny prípad, stalo sa  lepivé a objavili sa na ňom typické oxidačné škvrny.

Farba arašidového a kukuričného mydla bola jednoznačne zmenená zožlknutím. Zaujímavé bolo, že kokosové mydlo takisto zožlklo, zmenilo farbu a smrdí starým olejom.



Vôňa

Mimo pachu zožklnutia (Dôležité - ani v  jednom z prípadov pach nebol taký výrazný, že by mi to zabránilo v použití mydla, skorej bol jemný) u štyroch mydiel (ricínové, arašidové, kukuričné a kokosové), mydlá nijako zvláštne nevoňali, poväčšine nemali ani typickú mydlovú vôňu.

Jedinými výnimkami boli bambucké a kakaové mydlo, ktoré si udrali svoju pôvodnú vôňu, aj keď časom už nebola cítiť tak silno.


Penivosť

Mydlá, ktoré si udržali pôvodnú penivosť (dobrú či zlú): kokosové, palmové, bambucké, ricínové, z včelieho vosku

Mydlá, ktorých penivosť sa časom znížila: arašidové

Mydlá, ktorých penivosť sa zvýšila: jojobové, olivové, z kakaového masla



Tu sú videá penivosti jednotlivých mydiel po 18 mesiacoch:




















4 komentáre:

  1. Evik,
    díky, moc jsem se na výsledky testu těšila, celkem se dalo tušit, které oleje sežluknou, ale je zajímavé a užitečné vědět, jak se časem změní vlastnosti mýdla, co se týká pěnivosti. Škoda, že v testu nemáš taky slunečnicový olej, poslední dobou mě začal dost zajímat (dělá hmotu světlou - nezabarvuje jako oliváč, vysoký obsah vit. E - mohl by vydržet). Asi schovám mýdlo a budu vyhodnocovat, jka se bude mýdlo během dobx chovat.
    Užitečný test!!!!!! Díky
    Tomina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. test je super

    - zmyseľňovala som slnečnicový olej - je bielunky -výborné pení a čistí - len vôňa je nevýrazne olejovitá

    Robím z neho po nastrúhaní pracie gely pri 0% pretučnení a v prádle vôňa oleja neostane.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evik,
    Zaujímalo by ma, koľko percentné pretučnenie si nechala, keď si tie mydlá vyrábala.
    Pretože to zožlknutie sa stalo len asi kôli superfat. Je to tak?
    Keby boli zmydeľnené všetky oleje kompletne, predpokladám, že aj trvácnosť by bola dlhšia.
    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Simi, to je výborná otázka, z mojej skúsenosti, tým, že prejde procesom zmydelnenia sa nezvýši ochrana. Takže aj keby si mala 0% pretučnenie, mydlo časom zoxiduje v závislosti od typu oleja.

      Odstrániť