sobota 16. novembra 2013

Levanduľovo-šalviový tekutý šampón pre citlivú pokožku proti lupinám

 Erik sa ma v emaili spýtal:
Dobry den Evik, chcel by som sa vas spytat, ci by ste mi mohli poradit, ako by sa dal vyrobit tekuty sampon z novych produktov ktore ponuka murumuru.sk, konkretne Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) - granulky, Decyl Glucoside, Cocomidopropyl Betaine a Coco Glucoside. S vyrobou samponou nemam ziadne skusenosti a tak som dufal zeby ste mi mohli pomoct. Aky konzervant (najlepsie od murumuru) by ste navrhli? Aky postup a zakladne zlozenie ? Dakujem velmi pekne a zelam krasny den ;)

A tak si dovolím mu odpovedať týmto modifikovaným receptom na šampón, ktorý vyrábam už niekoľko mesiacov. Levanduľová voda a šalviový esenciálny olej spolu s jemnými surfaktantami majú dobrý vplyv na problematickú pokožku s lupinami.


V pôvodnom recepte používam ešte Disodium Cocoamphodiacetate, ale ten na murumuru nemajú, takže som ho v recepte nahradila zvýšeným množstvom Cocamidopropyl betaínu.

Samozrejme, levanduľovú vodu môžete nahradiť vodou, alebo celkovo nahradiť vodu iným hydrolátom alebo odvarom, hlavne musí byť 75%. Ak nemáte glycerín, ktorý slúži na jednoduchšie rozpustenie xantánovej gumy

Recept


Fáza A

50% Voda
25% Levanduľový hydrolát
  8% Cocamidopropyl betaine
  5% Decyl glucoside


Fáza B
10% Glycerín
  1% Xantánová guma

Fáza C
  0.5% Konzervant GFecosafe
  0.5% EO šalvia (alebo iná vôňa) 
cca 10 kvapiek kyseliny mliečnej alebo citrónovej (na vyrovnanie pH, malo by byť medzi 4.5-5.5, lebo vlasy majú rady kyslé, ale nie moc :))

Postup

  1. Pripravte si pracovnú plochu a dezinfikujte všetky nástroje a nádoby, ktoré budete používať. Zabránite tak kontaminácii baktériami a plesňami.
  2. Zohrejte vo vodnom kúpeli fázu A až kým sa surfaktanty dobre nezmiešajú s vodou.
  3. Zmiešajte glycerín s xantánovou gumou vo väčšej nádobe a potom vlejte zohriatu fázu A, tak aby sa vytvoril hustý gél.
  4. Nakoniec primiešajte zvyšok fázy C okrem kyseliny mliečnej.
  5. Pomaly pridávajte po kvapkách kyselinu mliečnu, až kým pH šampónu nedosiahne cca 4.5-5.
  6. Nalejte do nádob a označte. V závislosti od konzervantu vydrží cca 12 mesiacov.
Ak nemáte glycerín, ktorý pomáha rovnomerne rozpustiť xantánovú gumu, použite namiesto neho vodu a xantánovú gumu rozpúšťajte veľmi pomaly v zohriatej fáze A.

4 komentáre:

  1. Dobrý den Evik, velice Vám děkuji za inspirativní blog. K výše uvedenému receptu bych se ráda zeptala, zda je možné Cocamidopropyl betaine nahradit Coco glukosidem? Děkuji a těším se na další recepty a přeji ať se blog i nadále daří.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, nie je to dobrý nápad, lebo samotný coco glucosid nie je najlepší odstraňovač nečistôt, takže budete asi skalmaná. Ale môžete to skúsiť, nič sa Vám nestane :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry de Evik,
    mozem Cocamidopropyl betaine nahradit Babassuamidopropyl betainom?

    Dakujem,
    Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Evik, děkuji za odpověď ohledně tuhého šamponu. Objednávám na výrobu tekutého. Můžu nahradit Cocamidopropyl betaine - Sodium Cocoyl Isethionate? A ještě mám dotaz, na mýdlo používáme destilovanou vodu, u šamponu se všude píše jen voda. Mám raději také použít destilovanou nebo "stačí" voda z kouhoutku, případně převařená? Děkuji moc za odpověď a přeji pěkné letní dny s miminkem :-D
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť