pondelok 28. apríla 2014

Irenkin recept na prírodnú mandľovú vôňu - alebo čo som dostala vo Veľkonočnej výmene mydiel a kozmetiky

Juchú, prvý balíček je už tu. Mám ešte resty z minula (nezabudla som na Vás!!!), ale aby sa to nepoplietlo, budem tento týždeň písať o balíčkoch, čo som dostala túto výmenu.

Pretože mám veľa, veľa neminutých mydiel z predchádzajúcich výmien (sú ich fakt desiatky), tak som sa tento rok podujala vymeniť si len s dvomi výmenníkmi. A prvý balíček prišiel od Irenky, ktorá mi poslala 6 malých mydielok vo forme tortičiek so šiestimi kartičkami s receptami.



Veľmi sa mi to páči, pretože:

1. 6 malých mydielok môžem rýchlo vyskúšať
2. Nemusím písať na blog zloženie a recepty, stačí fotka :P
3. Niektoré mydlá obsahujú  bravčový tuk (sádlo) - čo je zložka, ktorú nikdy nepoužívam, ale aspoň konečne nejaké skúsim.

Kartičky som na základe čuchu a pohľadu priradila k mydlám a tak dúfam, že som to nepoplietla :)



Fialkové mydlo ma prekvapilo, pretože tam Irenka uvádza fialkovú silicu. Jedná sa zrejme o extrakt "absolute" - kedy sa vôňa extrahuje pomocou hexánu a etanolu (po vyparení ktorého ostáva koncentrát).  Mydlo krásne vonia, a som rada, že viem, že fialkové "absolute" prežíva zmydelnenie (teda, ak sa jednalo o absolute).

 Veľmi ma prekvapilo mandľové mydlo, ktoré vonia silno po mandliach vďaka oleju z horkých mandlí (v recepte nevidím inú vôňu). To je dôležité, pretože to znamená, že nepotrebujete silice ani umelé vône pre dosiahnutie tejto vône v mydle. A zrejme to tiež znamená, že vôňa iných podobných olejov prežíva zmydelnenie (napr. vôňa oleja z čerešňových jadier, ktorý vonia podobne).




Zaujímavý je glycerín v mätovom mydle. Ja som do mydla extra glycerín ešte nepridávala, takže som veľmi zvedavá, aké to mydlo bude mať vlastnosti (obsahuje vysoké percento kakaového masla, palmového i bravčového tuku, takže to je normálne tvrdé mydlo). Tiež sa mi páči prirodzená zelenkavá farba tohoto mydla.


Tak, a u ostatných uvidím, keď ich vyskúšam :)

Dozmydlenia!

Evik

PS: V druhom balíčku by mi mal prísť od Radky mydlový šampón a dve veľmi zaujímavé mydlá designom i zložením!



1 komentár:

  1. Olej z horkých mandlí sa neodporúča na pleť, pretože jeho pôvod je toxický... to nevadí, že mydlo nebude voňať ako mandle, tie sú aj tak najsamlepšie v koláči ;)

    OdpovedaťOdstrániť