pondelok 26. mája 2014

Ružový krém - esencia mladosti

... nejak tak sa volal recept na krém aroma-zone, z ktorého som čerpala nápad, a ktorý som si samozrejme prispôsobila,  :).

A keď vravím ružový krém, tak ružový nielen farbou, ale aj obsahom ružového hydrolátu a hlavne ... obohatený niekoľkými kvapkami ružového esenciálneho oleja (aby ste pochopili prečo tak málo - no lebo 1ml ma stál 39 EUR... hrôza a des, ale to Vás musí baviť!).

Niečo tak neskutočne drahé musí predsa fungovať a tak sa každé ráno patlem matlem a nalepená na zrkadlo pozorujem svoje prvé vrásky, či sa teda vyhladzujú, alebo čo... ("bože, veď žiadne nemáš" - povedal by mi môj na otázky tohoto typu zásadne správne odpovedajúci muž, takisto mamina a... vlastne akákoľvek osoba ženského pohlavia nad 50 rokov, pretože tých pár čo mám ani nestojí za reč, však... no ako komu!).

No dobre, takže som pre istotu do tohoto elixíru mladosti ešte pridala arganový olej (čo ak to fakt funguje), olej z broskyňových jadierok (lebo som ho už chcela minúť) no a trochu orchideového esenciálneho oleja (lebo pekne vonia a fakt sa to hodí k ruži!).

Čo je ale najzaujímavejšie - použila som emulgátor č. 2 (z aroma-zone) - INCI: Cetearyl wheat straw glycosides (and) cetearyl alcohol. A ten urobil nádhernú emulziu, ktorá sa tak ľahko roztiera a ľahko vstrebáva. Je to niečo iné než Olivem 1000, povedala by som ľahšie?
 

Tu je recept ...

Recept

Olejová fáza
17% Olej z broskyňových jadierok
  3% Arganový olej
  6% Emulgačný vosk č. 2

Vodná fáza
72.6% Ružová voda
  0.09% Prášok červenej repy (našla som ho medzi koreniami v obchode)

Fáza chladnutia
  0.4% EO Orchidea
  0.01% EO Ruža (na 100g krému je to len pár kvapiek)
  0.2% Vitamín E
  0.6% Cosgard

A tu je postup...
Postup
1. Prvá dôležitá vec je nechať rozpustiť prášok červenej repy v ružovej vode. To preto, lebo môže obsahovať tuhšie čiastočky, ktoré sa nebudú chcieť rozpustiť. Pripravte si teda jemné sitko (vydezinfikované) a po rozpustení prefiltrujte hydrolát. Ak to nespravíte, budete preciedzať krém, tak ako ja... trvalo mi to polhodinu než som ho násilím presvedčila, že sa naozaj chce prepchať cez tie maličké dierky môjho sitka na čaj (alebo čo to je)...

2. Zohrejte na 70°C olejovú fázu až kým sa nerozpustí emulgátor
3. Zohrejte na 70°C zafarbenú ružovú vodu
4. Pomaly vlejte ružovú vodu do olejovej fázy za stáleho miešania.
5. Miešajte do vychladnutia na 40°C, potom po jednom pridajte konzervant, vitamín E a nakoniec esenciálne oleje
6. Nadávkujte do kelímkov na krémy a označte - nezabudnite napísať dátum (aby teta Agáta vedela, čo ste jej to pred polrokom dali k narodeninám a či to môže ešte použiť)

Voila! :) Už Vám neostáva len sa pravidelne krémovať, nezabudnúť o svojom výtvore informovať kolegyne a blízku rodinu a potom im každý deň demonštrovať, ako Vám vrásky miznú pod rukami, čo istotne ocenia!



11 komentárov:

  1. Evi, keď ty alebo niekto z tvojho okolia budete mat cestu do Egypta, daj si odtiaľ priniesť ružový EO. Je tam podstatne lacnejší, hlavne treba ZJEDNÁVAŤ! Kvalita výborná - mám odskúšané. Okrem toho milión ďalších EO a tiež vecičiek pre teba využiteľných. Napr . celá veľká Lufa za 3€,kajalový prášok(!) a iné, všetko lacné. Taká dovolenka stojí za to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chcem sa spytat na ten ruzovy esencialny olej. To je z listkov ruze? Alebo z coho konkretne? Ja mam doma EO Ruzove drevo od Hanusa. To je nieco celkom ine? Lebo ten je podstatne lacnejsi, ale tak predpokladam, ze to je asi nieco ine, kedze stoji nejakych do 5,- euro...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dagmar: no veru, až tam pôjdeme naspäť budem nabalená až po uši :)

    Já: Jedná sa o olej z okvetných lístkov ruže. Je drahý, lebo treba niekoľko kilo na výrobu 1ml oleja...

    EO Ružové drevo je esenciálny olej z dreva stromu Aniba rosaeodora.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evi,nepomýlila si sa v cene za ten ružový olej-39eur???Ak ho máš z aroma-zone,teda usudzujem podľa fľašky na obrázku,tak tam majú 1ml max 7,50:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. zrejme pomýlila, ako tak pozerám, zaplatila som 19.50, neviem odkiaľ mám tých 39 EUR, asi som to vynásobila. Neviem kam sa dívaš, ale na AZ majú 1ml za 19.50, nie 7.50, to by bolo veru lacné :)

    http://www.aroma-zone.com/aroma/he_fra_bio2.asp#rose_bio

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dívam sa sem!
    http://www.aroma-zone.com/aroma/absolues.asp#rose_damas

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aha, už rozumiem, to nie je esenciálny olej, to je absolue - extrakt pomocou organických rozpúšťadiel (hexán, alkohol a pod., ktoré sa potom odparia)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý deň. Chcela by som sa len opýtať, aký je rozdiel medzi ružovou vodou a esenciou z ruže? Chcem si vyrobiť ružovú esenciu sama, ale nechcem tento krémik pokaziť. Postup výroby týchto oboch surovín mi príde rovnaký. Ďakujem vopred za odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Predpokladám, že máš na mysli ružovú vodu a esenciálny olej. Obe vznikajú vodnou destiláciou ružových okvetných lístkov - vydestiluje sa ružová voda a na jej povrchu pláva esenciálny olej. Problém je, že výťažok ružového esenciálenho oleja je veľmi veľmi veľmi maličký (na 1g oleja treba až 10kg lístkov), ale v podstate to je jedno, pretože som ho tam dávala aj tak len pár kvapiek :)

    Na druhú stranu, ak nemáš priamo rosa damascena, tak ten hydrolát nebude voňať typicky ružovo. Ja som už destilovala 4x z 2 rôznych ruží, a výsledok je niečo, čo vonia ako med, ale nie ako ruža...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tento zazracny kremik by som si vedela vikuzlit keby mi prosiiim niekto upresnil (vysvetlil) ako to mam navazit? Tym %-tam akosi nerozumiem. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj.Môžeš mi poradiť? Dnes som sa pokúšala vyrobiť svoj úplne prvý krém-základ bambucké maslo. Čo do zmesi pridať aby mal krémovú konzistenciu? Pretože ten môj vyzerá len ako taká masťovka.Ďakujem za radu

    OdpovedaťOdstrániť