nedeľa 18. mája 2014

Na návšteve u Ivana v obchode Murumuru

... ja viem, obchod so zložkami pre výrobu mydla a kozmetiky murumuru.sk je predsa internetový, tak aká návšteva? Ale taký internetový obchod musí mať predsa nejaký sklad a niekoho, kto všetko riadi, balí zásielky a rozosiela nám netrpezlivým mydlárom a kozmetikárom naše objednávky!

Za všetkým stojí Ivan Čitári a jeho žena Jekaterina. V sympatickej dedinke Dobrá Niva majú svoju koziu farmu a takisto (samozrejme v oddelenej a čistej budove :) ) sklad svojho internetového obchodu Murumuru.

Túto sobotu som ich navštívila aby sme prediskutovali našu spoločnú knihu o výrobe mydla, ktorú píšeme (už je skoro hotová!).

A pri tej príležitosti som sa dostala aj do ich skladu a nemohla som inak než Vám tú úžasnú atmosféru priniesť aspoň v blogovom príspevku.


Na farme majú kozy, zajace, sliepky, mačky a úžasného psa šarpeja a je to tam také krásne prírodné. A potom vojdete do čistučkej miestnosti s analytickou váhou, bielymi policami a hlavne dverami, ktoré vedú do skladu murumuru!

Keď sa v takom sklade ocitnete, je to pre kozmetikára a mydlára ako ocitnúť sa v raji. Na dosah ruky zložky, po ktorých Vám srdce piští, usmievajú sa na Vás fľaše naplnené vzácnymi i bežnejšími olejmi všetkých druhov a farieb, vrecúška a nádoby plné rôznych masiel, kozmetických prídavkov, rastlinných práškov, farbív (miky i tekuté farbivá do studeného procesu), esenciálne oleje, kozmetické vonné oleje, kozmetické aktíva a nakoniec - úplne nakoniec aj krabice plné nových nepoškvrnených obalov na kozmetiku od výmyslu sveta....

Prinášam Vám aspoň zopár fotiek aby ste sa pokochali!


 ... tak sa nesmiete diviť, že som si odtiaľ doniesla malú, ale zato plnú krabicu zložiek!

Ivan mi predstavil nové kozmetické vône, z ktorých sa v mojej krabici nakoniec ocitli:

Čo ma ale zaujalo z vôní ešte viac boli prírodné vônebanánový extrakt (práve v akcii) a kávová silica!

Banánový extrakt  vonia ako ozajstný banán, nič umelé, je to veľmi jemná vôňa, len neviem, či prežije zmydelnenie. Vyskúšam v jednom z mydiel, inak ju budem pridávať do kozmetiky.

Kávovú silicu vyskúšam takisto v mydle. Čo sa týka kozmetiky - zrejme obahuje kofeín, takže si ju predstavujem v krémoch proti celulitíde? Okrem ostatných, kde bude ako vôňa, samozrejme.

Okrem vôní som si priniesla nové, zaujímavé oleje a maceráty:

Borákový olej - pre veľmi citlivú pokožku, vedecky dokázané, že pomáha pri atopickom ekzéme. Podporuje vraj rast vlasov a reparuje vlasy

Kakaový macerát (vo frakcionovanom kokosovom oleji) - ktorý vonia ako kakao!

Olej z požltu farbiarskeho (safflower) - pomáha proti popraskaným cievkam tváre a červenaniu

Baobabový olej - používa sa na suchú pokožku a na regeneráciu vlasov

Olej z brusnicových jadierok - obsahuje fytosteroly a karotenoidy a antioxidanty, ideálny pre reparáciu pokožky a ochraňuje pleť proti starnutiu. 


Olej z uhorkových jadierok - obsahuje fytosteroly, vitamín E a minerálne soli : draslík, horčík, sodík, fluór a chlór. Reguluje produkciu séba a je hydratačný. Skvelý do prípravkov na odličovanie a do hydratačných telových mliek.

Olej z jablkových jadierok -  na tomto oleji je najzaujímavejšie, že podľa tejto vedeckej štúdievýznamné antibakteriálne účinky... takže možno sa dá používať namiesto konzervantov?....

Rakytníkový olej - obsahuje fytosteroly, karotenoidy (hlavne vitamín A) a vitamín E. Vďaka vitamínu A má jemné ochranné účinky proti UV žiareniu, takže je vhodný do prípravkov na opaľovanie.


Olej z malinových jadierok - má z olejov jeden z najvyšších SPF faktorov, a je skvelý do krémov na opaľovanie! Obsahuje vitamín E a kyselinu galickú - obe sú prírodné antioxidanty, ale takisto veľa karotenoidov (beta karotén, luteín a kryptoxantín), ktoré fungujú proti voľným radikálom.


Mangové maslo - obsahuje fytosteroly, polyfenoly (stimulujú syntézu kolagénu) a skvalán, ktoré regenerujú pokožku. Mám zopár receptov, ktoré ho vyžadujú, takže konečne!



V mojom úlovku samozrejme nemohli chýbať klasiky ako

BIO nerafinované bambucké maslo (mimochodom, Ivan má veľmi dobrú cenu 19 EUR za kg!) - ktoré používam do mydiel na tvár a pre citlivú pokožku, do krémov a do balzamov

Panthenol (práškový) - provitamín B5 skvelý pre reparáciu vlasov a pokožky, hlavná zložka môjho obľúbeného vanilkového telového krému

Oxid zinočnatý - multifunkčná zložka pre deodoranty, krém na opaľovanie, krém na detský zadoček proti zapareninám a biele farbivo do mydiel - o ktorej píšem podrobne TU

Levanduľový esenciálny olej  - hlavne do mydiel a do šampónov, ale aj do osviežovača vzduchu

Kyselina hyaluronová a Koenzým Q10 - aktíva do krémov proti starnutiu pokožky

Dimethicone - silikón na výrobu "leave-in" kondicionérov 

Hydrolyzovaný ovsený proteín - aktívum pre reparáciu vlasov



Potom som si vzala nejaké miky - striebornú, zlatú sýtu, zlatú svetlú, emeraldovú (zelenú) a perleťovú.

No a ešte tradične - modrú farbu pre studený proces (lebo dosiahnúť modrú farbu v mydle je zložité) a takisto navyše fialovú farbu pre studený proces.

... inu, mám čo robiť, tak sa tešte na zaujímavé recepty!

Domydlovania a dokozmetikovania!

Evik

Edit 19.5.2014:
Tie, čo ešte nemajú odkaz sú novinky, ktoré Ivan postupne pridáva do e-shopu, budem aktualizovať!

3 komentáre:

  1. ja nemôžem inak,iba aaaaaaaaaaaaach,aj jaaaa chceeeeeem
    :-)))
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prečo sa niektoré zložky nedajú ešte kúpiť ako napr. jablkový olej, alebo panthenol??

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ... pretože sú to novinky, ktoré Ivan ešte nestihol dať na web. Vďaka za pripomienku, dala som to aj do článku.

    OdpovedaťOdstrániť