utorok 17. júna 2014

Ako som bomby do kúpeľa s hydroxidom sodným robila....

... nebojte sa, nepomiatla som sa načisto, dokonca som si ani okuliare nezabudla, ani mi nikto nevymenil obsah nádoby so sódou bikarbónou :)

Ale mohlo by sa to stať, ak by som nevedela, ako sa bomby do kúpeľa robia, nemala znalosti z chémie ani skúsenosti s hydroxidom sodným a išla by som podľa receptu knihy Dárky z přírody, ktorá bola preložená z nemčiny a publikovaná vydavateľstvom Grada.


Aby som nekrivdila - knižku som si kúpila v pondelok a je naozaj skvelá, je tam veľa nápadov, ktoré som naozaj ešte nevidela, a to som si myslela, že som videla už asi všetko. Nie je to o výrobe kozmetiky (aj keď tam nájdete recept na 2 mydlá studeným procesom, balzám i nejaké oleje), ale skorej o výrobe  všeličoho z prírodných materiálov počas celého roka. Je to fakt super knižka!

Bohužiaľ trpí syndrómom neodborného prekladateľa, čo potom skončí takto (snažím sa rešpektovať zákaz kopírovania, takže ponechávam len dôležité časti, ktoré poukazujú na veľmi zdraviu nebezpečný preklad, na ktorý musím upozorniť):


 V knižke som si pokojne listovala cestou do fitcentra (sa musím pochváliť, pretože som sa rozhodla so sebou niečo robiť :) ), až mi zrazu spadla sánka pri prečítaní inkriminovaného receptu.

Samozrejme, že som hneď po vystúpení volala do nakladateľstva, kde mi to o 17:00 zdvihla príjemná mladá žena, ktorá mi oznámila, že kolegyňa, ktorá toto vybavuje už odišla a mám zavolať zajtra, ale že nie som prvá, kto volá ohľadom tejto záležitosti....

No neviem, čakala by som okamžitú distribúciu opravných lístkov do všetkých kníhkupectiev a najmenej nejakú správu v novinách alebo v televízii... ono totiž baviť sa týmto spôsobom s hydroxidom sodným je seriózne zdraviu nebezpečné a môže skončiť tažkými popáleninami pokožky, očí a dýchacích ciest. S hrôzou si predstavujem, ako mamička svojim deťom pripraví do kúpeľa takúto bombu a ony ju držia v rukách a potom ju namočia, čím aktivujú hydroxid a potom sa popália, začnú plakať, ruky na oči... a majú popálené oči.....

Takže pre tých, čo nevedia ako sa robia bomby do kúpeľa NEPOUŽÍVAJTE NIKDY ŽIERAVÝ HYDROXID SODNÝ, ale SÓDU BIKARBÓNU!

Zajtra budem tak či tak telefonovať do vydavateľstva a pýtať si vysvetlenie ako chcú túto situáciu riešiť...

12 komentárov:

  1. :O tak to je silene! je super, ze je spousta zodpovednych jako Ty a resi to... a stejne me jejich pristup zarazi, az je nekdo bude zalovat, tak je to na jejich hlavu, nechapu jejich pohodovy pristup...
    zkus nadhodit i tenhle argument, treba to s nimi trochu pohne, protoze tohle je nevidane... nebala bych se napsat i do nejake televize... :) treba to nekoho od skaredeho urazu (ne-li oslepnuti!) zachrani...

    Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj,
    navrhujem, aby kazdy normalny, co cita tento clanok napisal riaditelovi Grady. Cim viac kriku a cim vyssia funkcia sa o tom dozvie, tym skor sa to nejak vyriesi. Oni sa na to inak vykaslu a stane sa nejake nestastie... Mam skusenost, ze ak sa nepise na najvyssie miesta, ziadnej napravy sa clovek nedocka: http://www.grada.cz/kontakty/
    A idealne aj na PR oddelenie, nech sa trosku boja zlej publicity...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Práve som volala do vydavateľstva Grada... prepojili ma na nejakého pána, ktorý sa na tom náramne bavil (usudzujem podľa toho, že sa do telefónu smial). Vraj sa mu zdá, že to už kedysi riešili a má pocit, že prišli na to, že postup je správne. Že chápe, že ľudia tam vidia nejakú nebezpečnú kyselinu tak sa boja... a že teda nie je chemik a preberie to s kolegom, ktorý píše knihy na túto tému, a že to preverí.
    Na koniec sa so mnou rozlúčil veľmi pobavený s chichotom....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj vedkyna :) Náhodou hydroxid sodný je super, sypem do záchoda, nemá chybu. Akorát poprvé jsem si nebyl jistý, ci nám mísa nepraskne, ako to burilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aleš - v knižke je podnadpis, ktorý hovorí o voňavom horúcom kúpeli v zime... je to presne to čo potrebujeme vraj:) Nuž áno, to človeka veru zahreje, až mu kožu spáli!

    Alex - :) Ja hydroxid sodný používam časo, ale treba s ním vedieť pracovať a byť opatrný - rozhodne nie pre výrobu bômb do kúpeľa.... Ja viem, že si robíš srandu, len aby to niekto nevzal vážne.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zdravim vsetkych mydlarov, ja sa plne stotoznujem s Evkou, naposledy som robila bomby do kupela pre kamosku, lebo mala si pytala jahodkove, nechcem si ani predstavit, co by sa stalo, keby sa to 2,5 rocne dieta okupalo vo vani s nezreagovanym hydroxidom sodnym, mne samej sem tam frcne roztok NAOH na kozu a pekne so stipe a svrbi a pokial hocikto chce doma vyrobit EKO prostriedok alebo len tak pre radost niekomu a pouzije tento navod, tak dakujem pekne :-(
    Verim tomu, ze sa stanu preklepy, ale snad by sa mal preklad zadavat clovekovi jazykovi zdatnemu a pripadne korepeticie clovekovi odborne fundovanemu, doteraz som inkriminovane vydavatelstvo mala za celkom seriozne, asi budem musiet zmenit nazor ...
    Sponka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tiez som sa obratila v tejto zalezitosti na vydavetelstvo Grada, konretne na pani Mgr. Vlastu Wirthovu, zo sekcie nelekarskych odborov, ktora ale moju spravu posunula PhDr. Danusi Martinovej, ktora mala tuto publikaciu na starosti.

    Z ich odpovedi vyberam:
    'Vámi zmiňovaná chyba mohla vzniknout různým způsobem, nejen špatným zpracováním. Občas se totiž (i u velmi odborných knih) stává, že je originál v nepořádku, jsou tam chyby a nepochybí tím ani překladatel, ani redaktor, který text zpracovává. Nicméně, přesněji Vám odpoví kolegyně, které jsem Váš dotaz předala.
    Děkuji za pochopení i za Váš podnět'

    'Co se týče ingrediencí u pěnivých koulí, podívám se nejdříve do originálu (který budu mít k dispozici po víkendu), zda je tam opravdu NaOH, a pak napíšu autorce, zda se nespletla.

    Samozřejmě bych nerada, abychom měli v knihách nějaké nesmysly, dokonce škodlivé rady'

    Tak dufam, ze to uz zacinaju brat trosku vaznejsie, len si stale nie som ista, ci si dostatocne uvedomuju, ake nasledky moze tato chyba mat..

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ales - chemik samozrejme v zasade povedal pravdu, ale zjavne ani len netusi ako sa sumivka vyraba, lebo v suchom stave k ziadnej neutralizacii nedojde.
    Myslim, si ze ani ta samotna pani nevie, ako sa sumivky vyrabaju, a preto sa jej to vysvetlenie zdalo logicke. Preto som si s touto pani dnes vymenila niekolko emailov, kde som jej vysvetlila ako sa sumivky vyrabaju, aku ulohu v nich ma hydrogenuhlicitan sodny a preco tam ten hydroxid nemoze byt.

    Musim uznat, ze tato pani bola nakoniec fakt ochotna tento problem riesit a neskor sama uznala, ze ten hydroxid bude chyba, ale ze si to este pre istotu preveri so samotnou autorkou blogu a chemikmi z VSCHT.

    Velka vdaka patri Evik, ze si tuto chybu vsimla, a ze nas a hlavne Gradu na to upozornila. Ja som sa svojimi emailami vlastne len snazila pomoct jej presvedcit Gradu, ze sa nejedna o ziadnu banalitu.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nebolo by mozne dat podnet na obchodnu inspekciu, ze ide o nebezpecny vyrobok?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. http://www.novinky.cz/domaci/339963-kvuli-chybnemu-prekladu-doporucuje-kniha-koupel-v-ziravine.html

    konečně se něco děje...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ja som na tuto knihu nahodou narazila v knihkupectve tento tyzden. Je uzasna :-) Listovala som stranu po strane a vsetko ma nadchlo. Inak musim povedat, ze uz to maju opravene, v mojej knizke je uz 200 g jedlej sody. Pekny den.

    OdpovedaťOdstrániť