nedeľa 14. septembra 2014

Elektrický domáci lis na oleje

Kedysi mávali v hospodárstvach ľudia jednoduchý kamenný mlyn. Potom sme na to akosi zabudli a žijeme v predstave, že olej sa dá lisovať len veľkými zariadeniami, alebo čo... No tak mám pre Vás dobrú správu, dá sa to aj doma! :)

Dá sa to aj ručne a neelektricky, ja viem. Skúšala som ručné bez špeciálneho prístroja (v podstate sa najprv musia semiačka trochu zahriať a potom drtiť, prípadne som skúšala koosový olej metódou "rozhodne nie za studena"...). Potom môžete mať ručný lis, čo vyzerá podobne ako mlynček na mak. Pozrite sa SEM na fórum na vlákno, ktoré k tomu založil chatpall.

To je ten najsamsamostatnejší spôsob, ktorým vylisujete oleje... ale čo my leniví otáčať hodinu kľukou, čo navyše nemáme čas? Veď keď môžeme mať elektrické odšťavovače, drtiče, sušičky či mlynčeky, prečo nie lisy?

Hľadala som už dávnajšie, či niečo také neexistuje, ale videla som to len v ponuke pre veľkoobchody, dovoz z číny... až nakoniec sa môj sen splnil, lis sa dostal do maloobchodnej ponuky!


A tak pred pár týždňami mi doručili môj elektrický domáci lis na oleje :) My leniví, čo sa im nechce lisovať ručne si musíme priplatiť, ale stojí to za to :)
Samozrejme, lis som otestovala, natočila o tom video (aby ste videli, že naozaj nie je zložité ho používať) a podelím sa s Vami so svojimi skúsenosťami, poďme na to!

Ako to funguje

Metódou pokus omyl (návod bol v čínštine...) :D som lis zostavila (ale boli tam obrázky!) a vyskúšala. Samozrejme, natočila som pre Vás (a pre mňa - lebo čo ak to zabudnem) video ako sa tento domáci elektrický lis na oleje poskladá a zapne a ako lisujem olej z vlašských orechov:



Metódou pokus omyl som sa prepracovala k dôležitým poznatkom ohľadom samotného lisovania, zhŕňam ich nasledujúcich bodoch:



Dôležité!


1. Nikdy neprepínajte studený proces na teplý v priebehu lisovania. Ak začnete lisovať studeným procesom, niektoré orechy a semiačka sa viac drtia a skorej lisujú šťavu než olej. Ak vtedy prepnete na horúci proces, rozdrtená hmota v lisovacom zariadení sa spraží a zariadenie upchá až sa prehreje a zastaví! Prístroj radšej vypnite, vyčistite a začnite znovu.

2. Polky alebo štvrťky vlašských orechov sú priliš veľké, treba ich nasekať.

3. Niektoré semiačka sa nedajú lisovať za studena

4. Je veľmi dôležité lis dobre vyčistiť po každom použití, inak sa zbytky pri ďalšom použití spražia prípadne zoschnú, čo lis upchá a zastaví motor.

5. Pozor na priveľa materiálu - hlavne malé semiačka (sezam, ľan, ...) by sa mali sypať po veľmi malých množstvách, inak lis namiesto lisovania oleja bude semiačka len drtiť na hmotu, ktorá potom bude vytlačená tam kde by mal ísť olej a lis sa upchá.



Lisovanie a výťažnosť olejov


Túto tabuľku budem postupne dopĺňať:

DruhHmotnosť / typ materiáluHmotnosť olejaVýťažnosťMetódaPoznámka
Orechový olej65g orechov36g 55.4%za tepla
Orechový olej 2278g starších orechov129g46.4%za tepla
Makový olej250g celých makových zrniečok 73g29.2%za tepla
Tekvicový olej65g nelúpaných tekvicových jadierok22g33.8%za teplaNefunguje za studena!
Ľanový olej24g celých ľanových semiačok2.5g olej 10.4%za studenaFunguje aj za tepla
Kokosový olej I.70g sušeného strúhaného kokosu35g olej 50%za studena
Kokosový olej II.44g ručne sušenej nakrájanej kokosovej kopry(to je tá biela časť z kokosu)22g olej 50%za studena



Najlepšie sa mi zatiaľ lisovali vlašské orechy, mak a tekvicové semiačka či ľan.



Bohužiaľ, tento prístroj nie je dosť silný na lisovanie šípkových jadierok, ani kávových zŕn. Dívala som sa na nejaké youtube videá a tam na to používali omnoho väčšie stroje. Inu, domáci stolný lis skrátka nedokáže všetko, na to má primalý motor.


Kokosový olej - sa lisuje veľmi jednoducho za studena, len pozor, ak ho robíte z kokosového orecha, dužinu musíte nakrájať a usušiť, inak sa Vám vylisuje skorej zmes oleja a kokosového mlieka, ktorá je neuveriteľne lahodná, ale bohužiaľ to nie je čistý olej a pokazí sa.

Mám v pláne ešte hroznové jadierka, ale obávam sa, že to dopadne podobne ako tie šípkové...

Vyplatí sa to?


Je bez debaty, že ak máte semiačka zo záhradky alebo skrátka takmer zadarmo, tak sa to vyplatí.

Ale čo ak suroviny kupujeme? Inu, spravila som si malú kalkuláciu. Pre výpočet platí jednoduchý vzorec:

cena materiálu/výťažnosť oleja



Takže - čím lacnejšie materiál zoženiete, tým lacnejší bude Váš olej. Ja som pre výpočet počítala ceny orechov a semiačok predávaných v 1kg baleniach. Pre zjednodušenie som počítala, že 100g oleja má objem 100ml, samozrejme, v skutočnosti je to viac, ale pretože vo vylisovanom oleji je nejaký ten kal, tak to tak nakoniec môže vyjsť.




DruhCena 100 ml kupovaného olejaVýťažnosť oleja lisovaním Množstvo materiálu potrebného pre výrobu 100 ml olejaCena pri zakúpení 1kg materiálu Cena 100ml vylisovaného oleja
Orechový olej1.6€ až 7.8€cca 50%200g6-10€/kg1.20€-1.80€
Makový olej8€cca 46%220g3.80€/1kg0.84€
Tekvicový olej3€-4.4€cca 34%300g8€/1kg2.40€
Ľanový olej3.60€-4€cca 10%1kg2.08€/1kg2.08€
Kokosový olej3€cca 50%200g2€/1kg0.20€



Samozrejme, je tu ešte jedna vec - zháňať špecializované oleje vyžaduje čas, pretože ich nemáte len tak bežne v predajni. Vylisovať si doma presne koľko potrebujete, z orechov a semiačok, o ktorých viete odkiaľ sú a ako boli pestované, a vtedy keď to potrebujete je nezaplatiteľné!

Bohužiaľ, týmto prístrojom sa nedajú vylisovať všetky oleje, ale napriek tomu mi to vychádza ako dobrá investícia. Takže ja som spoko, hádam to vydrží :)

Kde kúpiť:


Lis som si objednala z amazon.co.uk za 285 Libier.

Našla som ho aj v českom obchode za strašných 21 900 Kč, takže z tohoto pohľadu sa mi nákup cez amazon a zaslanie priamo od výrobcu z číny za 285 Libier ~ 356 EUR ~ 9869 Kč, čo je aj s clom, ktoré som zaplatila (cca 900 Kč) menej než polovičná cena!
Navyše prišiel cca do týždňa od objednania!


Toto je on (kliknutím sa dostanete priamo na stránku amazonu):




Upozorňujem, že ak objednáte z amazon.co.uk, návod príde v čínštine, a zásuvka je tiež čínska. To sa dá vyriešiť jednoduchým adaptérom (prístroj je na 220 V, takže netreba meniť prúd), prípadne takmer akýmmkoľvek káblom do nabíjačky na notebook (časť bez adaptéra) - tak som to poriešila ja.


Predajcovia boli veľmi milí a odpovedali profesionálne rýchlo, a tak sa neobávam, že by sa prístroj nedal reklamovať v prípade, že sa pokazí. Uvidím. Konieckoncov, amazon.co.uk má svoj reklamačný poriadok a chráni spotrebiteľa.



356 EUR za lis nie je málo, ale tak som si vypočítala, že pri priemernej maloobchodnej cene za 250ml oleja cca 4 EUR a výrobnej ceny cca 1 EUR, sa mi lis zaplatí za 120 250ml fliaš :)

Veľmi by ma zaujímalo porovnanie s lisom ručným - očakávam komentár od chatpalla, prípadne ostatných, ktorí ste ručný lis už skúsili! :)



Dolisovania!

11 komentárov:

  1. Evik, to je super, veľmi ma to zaujalo, ale nám čo si vyrábame mydielká a krémy len na doma je to dosť veľká investícia. Ale tebe by sa rýchlejšie vrátila suma zaň, keby si začala s výrobou mydielok a krémov na predaj. Nerozmýšlaš už nad tým? Aspoň na nejaký predaj cez internet alebo sashe. Keď to spustíš daj vedieť. Len tak ďalej a teším sa na ďalšie skoré príspevky. Mmirka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Parádna vecička, ale súhlasím s Mmirkou, že sa oplatí skôr ľuďom, ktorí rôzne špecializované oleje používajú pravidelne. Kebyže bývam na statku a mám prístup k vlastným lacným semenám, tak asi beriem :)
    Mimochodom, Mmirka, pre legálny predaj cez internet alebo na portáloch typu Sashe musí mať mydlár schválenú výrobňu, certifikát na každý svoj produkt, a ešte veľkú hŕbu papierov, o ktorých len matne tuším. Sashe ešte minulý rok zrušilo všetkých kozmetikárov, ktorí nemali schválenú živnosť. Môžeš predávať načierno cez internet pomocou kadejakých fintičiek, ale stále budeš tŕpnuť, kedy Ťa nejaký nespokojný zákazník udá. Alebo jednoducho niekto, kto takú živnosť má a je rozhodnutý likvidovať konkurenciu. Myslím, že tu Evik už spomínala, že toto nie je jej cesta.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mmirka, tak ako vraví Danka, načierno to robiť nechcem a na certifikáciu výroby nemám vôbec čas, je to len moje hobby popri práci.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lis je elektrický, preto by bolo korektné do výpočtu výslednej ceny oleja zahrnúť aj cenu spotrebovanej elektriny. Babka k babce...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ... budú kapce. A tiež spotrebu vody na jeho umytie (aj keď tá je zanedbateľná).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ... plus samozrejme čas, ktorý tým strávime, pretože ten je dôležitý a drahý!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lis není potřeba na 3 minuty zapínat před lisováním. Na 3 minuty se má zapnout jen předehřívání. Když lis běží na prázdno ničí se. Při lisování, vlivem tlaku, vzniká dost tepla, aby se lis udržel teplý a tak se může topné těleso klidně vypnout. Vlašské ořechy se tam vejdou i půlky, když se nevloží do vstupního otvoru redukce. Lisuje spolehlivě mandle i lískové oříšky. Přilisování sezamu a máku se vhodné tam tu redukci, co je vidět na videu, vložit. Bez problémů je možno topné těleso zapnou nebo vypnout, dle potřeby. Ještě se mi nestalo, aby se lis zastavil. Dá se koupit i za 250USD včetně dopravy. Já mám tento DL-ZYJ02 a koupil jsem si i novější DL-ZYJ06 ten mě, včetně dopravy, vyšel na 296USD

    OdpovedaťOdstrániť
  8. pani evik,v tabulke v poslednom riadku pri kokosovom oleji mate malu chybicku,200g materialu pri cene 2€ za kilo stoji 0.40€ a nie 0.20€..len drobnost.inak klobuk dolu pred vasou pracou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Evi, jak nákup hodnotíš s odstupem dvou let? Funguje lis stále? Používáš jej ještě? A pokud ne, chceš mi jej prodat (v Brně)? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahojte, ja mám tento lis:https://stroje.bazos.sk/inzerat/108032576/automaticky-lis-na-olivy-a-ine-olejnate-plodiny.php

    Je to úplne nový lis a pán čo to predáva je veľmi ochotný. Odporúčal som ho aj známemu. Lisuje super, a hlavne sa neprehrieva.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mohli by ste mi prosím zaslať kontakt na toho pána čo predáva lisy na oleje? S pozdravom Kubeňová Eva

      Odstrániť