nedeľa 26. októbra 2014

Krakow - nádherné mesto plné obchodíkov s mydlami a lokálnou prírodnou kozmetikou

Mala som to štastie ocitnúť sa od stredy do soboty v Krakowe na konferencii, a keď bolo chvíľu voľno, tak som to samozrejme využila na prechádzku po meste. Aké bolo moje prekvapenie, keď som narazila hneď za podchodom na obchodík s prírodnou kozmetikou.... a to nebol rozhodne prvý! Ale poporiadku. 
Pokúsim sa popísať každý obchodík, čo som si v nich (a za koľko) kúpila, a či by sa ten recept dal spraviť doma (vlastne takmer všetky...)


Sklep Amellie - tohoto fotku nemám, bol úplne prvý a nenapadlo ma to, ale ak kliknete na odkaz, tak to sú ich stránky a majú tam aj fotky.

Obchodík to bol maličký a predávali tam dve mladé slečny. Mimochodom, po slovensky sa dohovoríte, polština je veľmi blízky jazyk.
Hneď som sa samozrejme pýtala na lokálnu poľskú kozmetiku, pretože som chcela vedieť ako na tom sú, a či majú ozajstnú "prírodnú" - to je pre mňa taká, čo sa dá spraviť doma :) - aj keď to nie je asi najlepšia definícia...

Nesklamali, predstavili mi dve rôzne značky a čo navyše - telové balzamy z bambuckého masla na váhu - pozrite sa v pravo na obrázok, presne tak to vyzeralo, v papierových vaničkách mali rôzne vône. Vraj kombinácia bambuckého masla a olejov...  Vybrala som si kelímok, do ktorého mi maslo navážili. Stálo 28 Zl na 100g. Len zabudli pripojiť zloženie...
Takto vyzerala krabička bambuckého masla, ktoré som si kúpila - s vanilkovou vôňou. Musím povedať, že na mňa to maslo pôsobí trochu ako keby v ňom bola vazelína. Nedá sa to inak popísať. Ale inak je veľmi príjemné.

Potom som si ešte kúpila krém na tvár 35+, ktorý sa mi zložením najviac pozdával: samozrejme vyrobený v Poľsku poľskou firmou Nacomi. Stál 50Zl, a vonia podobne ako vôňa Douceur Lactée od firmy Aroma-zone.

Zloženie: Deionizovaná voda, arganový olej, bambucké maslo, avokádový olej, pentanol, cetyl alkohol (koemulgátor, robí správnu štruktúru), glycerín, glyceryl stearát (koemulgátor), cetearyl alkohol(koemulgátor, robí správnu štruktúru), kokosový olej, kyselina stearová, vitamín E, parfém, benzyl alkohol (konzervant), dehydroacetická kyselina.

Krém sa excelentne vstrebáva a nerozumiem celkom, ako spravili takú nemastnú konzistenciu len s glyceryl stearátom a mastnými alkoholmi, lebo ani jeden nie je stabilný emulgátor... Ešte to musím preskúmať.


Obchodík číslo dva už neviem ako sa volal.  Nemám ani foto, ani účtenku, a nemôžem ho ani nájsť na google street view, ach jo...

Tovar mali z celého sveta, mydlá len "glycerínové" a keď som sa spýtala, prečo nemá poľskú prírodnú kozmetiku, povedala, že nie je dobrá. No neviem, ja si myslím opak. Jediné, čo mala poľské, bol nechtíkový macerát v slnečnicovom oleji. Ale to nevadí, nakoniec som zistila, že tam má niečo zo Srbska a Bulharska :) Mala som takú slovanskú náladu - okrem toho, prečo kupovať z Francúzska, Grécka či z Alepu, keď to sa dá kúpiť všade?

Zo Srbska ma zaujalo mydlo s oslím mliekom! Tak som si kúpila oba druhy čo tam boli :D. Z Bulharska som si kúpila 0.5ml ružového oleja a ako darček som dostala sušené puky bulharských ruží. No neberte to!



Na druhý deň som sa prechádzala po ulici Karmelicka. A tam boli obchodíky rovno štyri, takmer jeden vedľa druhého :)

Začala som v obchodíku EcoBeauty. Mladá slečna hovorila perfektne po anglicky a tak mi poukazovala čo majú.

Podobne ako v prvom obchode, mali tu tiež balzamy z bambuckého masla na váhu. Ale iné - aj iné vône, zapôsobilo na mňa biele pižmo a korenené. Kúpila som si po 50 g, jeden mne a jeden manželovi.
Toto už bolo skorej ako bambucké maslo, poriadne mastné, s avokádovým a už som zabudla akým olejom. Tiež mi nedali zloženie... To maslo s bielym pižmom sa im zrejme pri výrobe prehrialo a pomaly chladlo, lebo má v sebe tvrdé zrniečka.

Mydlá mi tam tiež ukazovali ako lokálne - ako v podstate v úplne každom obchode, ale tiež boli, ako všade len glycerínové, takže som ich nechala tam :)

Inak tu mali veľa základných zložiek na výrobu kozmetiky, halvne oleje, maslá (na váhu) či esenciálne oleje.

Potom som si tam ešte teda kúpila dva poľské esenciálne oleje a olej Tamanu, ktorý som ešte nikdy nemala. Dostala som masážny kvietok z bambuckého masla a katalóg s kakaovým maslom. Niet divu, nechala som tam 116Zl....



Nasledoval obchodík hneď vedľa, ktorý som si všimla už večer predtým: Mydarnia u Francizska

Mydlá glycerínové, z poľskej kozmetiky mali jedine značku EcoBeauty, ktorej výroba je presunutá do Francúzska.

A tiež balzamy na váhu. Pretože som už mala tri, tak som si kúpila tentokrát na váhu telový peeling s kávovými zrniečkami, ktorý je z cukru, mletej kávy a olejov (zasa zabudli na zloženie...). Vôňa isto nie je úplne prírodná, vonia ako kapučíno :) Ale inak super...
Vyskúšala som teda tú ich značku - L'Orient - a keď už som bola pri peelingoch, kúpila som si jemný peeling na tvár so zeleným čajom za 39Zl...

Zloženie: voda, frakcionovaný kokosový olej, decyl oleate (jemný emulgátor), glycerín, čaj z čajovníka čínskeho, bambucké maslo, prášok zo škrupiny orechov bambuckého masla, nejaký íl (diatomaceous earth), arganový olej, cetearyl alkohol, glyceryl stearate (emulgátor), hydrolyzované pšeničné proteíny, xantanová guma, kyselina salicylová, sodium phytate (to netuším čo je), extrakt z listov čajovníka čínskeho, extrakt z listov hamamelisu virgínskeho, parfém, kyselina sorbitová, kys. citrónová, sorbát draselný a sodium benzoate (posledné dve konzervanty).


Mno... čo k tomu povedať, strašne to smrdí....


Ďalší obchodík bol Stara Mydliarna - ako som sa dozvedela v mydlárni u Františka, zas taká stará nie je :) Ale mali už zatvorené, takže ich smola :)



Nakoniec som vliezla do levanduľovej mydlárne: Lawendova Mydliarna


Pani predavačka bola na telefóne a celkový pocit bol trochu komerčnejší, skorej ako darčekový obchod. Mydlá zase len "glycerínové" a zasa tie balzamy na váhu (zas iné), ale našla som tam ďalšiu poľskú značku: Sylveco

A tak som si kúpila za 28.90 Zl krém pod oči, lebo sa mi zdal najviac prírodný zložením:

voda, olej z hroznových jadierok,  sójový olej, sorbitan stearate (cukrový ester, emulgátor), bambucké maslo, sucrose cocoate (znovu cukrový ester, emulgátor), skvalán, frakcionovaný kokosový olej, glyceryl stearát, arganový olej, kyselina stearová, cetearyl alkohol, extrakt z očianky roztkovovej, extrakt z kvetov nevädze poľnej, benzyl alkohol, vitamín E, betulín (z vŕby bielej), xantánová guma, dehydroacetic acid.



Mno a nakoniec som samozrejme zašla do kníhkupectva a sebavedomo si kúpiľa knihu o kozmetike - teda skorej jej zložkách - v poľštine :) Mám čo čítať...
Tak dokozmetikovania a keď sa nabudúce ocitnete v Krakowe, zastavte sa v jednom z týchto obchodíkov, aspoň pre inšpiráciu!




3 komentáre:

  1. Ach Krakow, minulý rok som tam boa na erazme a do Starej mydlarni som nie raz zavítala. Mali tam super vecičky, škoda že tu toľko takýchto obchodíkov nieje :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evik ako je to vlastne s tymi glycerinovymi mydlami, preco sa volaju glycerinove ked napriklad v procese za studena je glycerin tiez. Miro

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evik, fytát sodný sa používa ako chelatačné činidlo ;-)

    OdpovedaťOdstrániť