streda 5. novembra 2014

Rozpúšťame hydroxid... Metóda 50% roztoku hydroxidu

Kto z Vás má rád adrenalínový mydlársky šport zvaný "rozpúštanie hydroxidu"...?

Stavím sa, že nikto. Ani ja a poviem Vám rovno, že s rokmi praxe sa to nezlepší, ba naopak, pravdepodobnosť nehody sa zvyšuje so znižujúcou sa obozretnosťou prameniacou z falošného pocitu že to už "máme zmáknuté".

Potom si dovoľujeme miešať hydroxid pri zatvorenom okne, mimo výlevku, na zapratanom stole a ešte aj zabudneme vyhnať domáce zvieratá (mami, robím si srandu...).


No a okrem toho, že je to stále nebezpečné, tak je to hlavne poriadne otravné a zaberá to náš vzácny čas. Komu sa chce nad tým stáť pri miešaní? Kto má čakať na vychladnutie hydroxidu z nejakých skoro 100°C na 40°C, alebo menej, podľa receptu?

Prezradím Vám rovno kam tým mierim... len celkom nedávno som sa dala na novú metódu práce s hydroxidom, ktorú volám "Metóda 50% roztoku hydroxidu" a ktorá mi šetrí nervy a čas a je podstatne bezpečnejšia!


Isteže, každý chemik Vám povie - a to ste tak doteraz nerobili? Nuž, nie, no...  :) Ona sa nedá vždy použiť, ale vo veľa prípadoch áno. Takže o čom to celé je:

Metóda 50% roztoku hydroxidu

... spočíva v tom, že doma skladujete 50% roztok hydroxidu v plastovej nádobe o objeme cca 1liter, so širším hrdlom a používate ho namiesto pevného hydroxidu.

Požadovanú koncentráciu roztoku NaOH pre recept dosiahnete tak, že použijete dvonásobok 50% roztoku NaOH než hmotnosť 100% NaOH potrebného na recept a dolejete ho destilovanou vodou do potrebnej hmotnosti roztoku.

... asi radšej ukážem na príklade:

Klasický recept

128g 100% NaOH
380g destilovanej vody
------------------------------------------
= 508g roztoku NaOH

je to isté ako

128g*2=256g 50% NaOH
508g-256g=252g destilovanej vody
-------------------------------------------------------
= 508g roztoku NaOH


Výhody: 
  • Je to bezpečnejšie, pretože:
    • hydroxid rozpúšťate len raz pri príprave 50% roztoku, ktorý Vám vydrží na niekoľko mydlovaní
    • tekutiny sa zmiešavajú rýchlejšie a jednoduchšie, a môžete si byť istí, že ste všetko dobre rozpustili, lebo už to rozpustené je :)
  • Je to rýchlejšie - roztok sa síce po zriedení zahreje tiež (pozor, lejeme 50% NaOH do destilovanej vody, nie naopak!), ale na nižšiu teplotu, tých výparov už nie je toľko a nemusíte to miešať a stáť nad tým! 
UPOZORNENIE: Vlievajte 50% roztok NaOH DO destilovanej vody pri riedení, nie naopak - inak sa zahreje omnoho viac a bude aj viac výparov, je to všeobecne nedoporučované!

Nevýhody:
Nedá sa použiť ak namiesto všetkej vody chcete použiť mlieko, čaj, kávu, či inú tekutinu na rozpustenie NaOH.

Samozrejme, môžete danú tekutinu použiť namiesto destilovanej vody, ktorú pridávate, ale tým pádom bude zriedená vodou z roztoku NaOH.

S tým súvisí aj ďalšia nová a bezpečnejšia metóda rozpúšania hydroxidu, a to v nádobe s užším hrdlom... Popíšem na nasledovnom postupe:


Ako (pred)pripraviť 50% roztok NaOH

Budete potrebovať:

  • 2 ks cca litrovej tepluvzdornej plastovej nádoby so širším (ale nie úplne širokám) hrdlom a vrchnákom  - v jednej budete miešať a v druhej skladovať roztok hydroxidu. Tú, v ktorej budete hydroxid skladovať označte poriadne jasne "50% roztok NaOH!"  pridajte lebku a skrížené kosti, aby to bolo jasné...
    Ja som u starkého v pivnici kedysi dávno našla presne také, asi od destilovanej vody alebo čoho a teraz prišli vhod. Neodporúčam sklo, pretože je ťažké a môže prasknúť...
  • 1 ks nádobu, v ktorej budete vážiť pevný hydroxid.


Postup

1. Plastovú fľašu na rozpustenie NaOH dajte na váhu a vynulujte. Nalejte cca 100g destilovanej vody (na 1l  fľašu, nemusí to byť presne, ale musí ostať priestor pre jednoduché miešanie pohybom fľašou i výpary, ktoré sa utvoria). Zapíšte si hmotnosť vody, ktorú ste vliali - povedzme, že ste naliali cca 104g. Fľašu odstavte z váhy.

2. Na váhu položte nádobu v ktorej odvážite hydroxid. Váhu vynulujte a nasypte do nádoby presne toľko, koľko ste navážili vody - teda v našom príklade 104g NaOH. 

3.  Do fľaše s destilovanou vodou vsypte postupne navážený NaOH (nezabudnite, musí to byť 1:1!),  po každom vsypaní priložte na fľašu vrchnák (!!! pozor, nezatvoriť pevne, inak to vybuchne!!!) a krúživým pohybom ruky v ktorej držíte fľašu rozpustite NaOH.

Počas tohoto procesu niekoľkokrát popustite-odklopte vrchnák, vždy smerom od Vás, aby ste uvoľnili vznikajúce výpary.

4.  Nakoniec nechajte chvíľu odstáť a roztok prelejte do druhej plastovej nádoby na skladovanie 50% roztoku hydroxidu. Postavte túto fľašu do studeného kúpeľa, aby ste roztok rýchlejšie vychladil.

Opakujte kroky 1-4 až kým nebude fľaša na skladovanie roztoku plná asi z 3/4. Potom fľašu pevne uzatvorte a uložte na bezpečné miesto, pre istotu ešte označte aj jej vrchnák.


....mno a asi k tomu natočím nejaké video keď budem mať čas!

Tak domiešania! :)

4 komentáre:

  1. Evik, skvely napad, beriem vsetkymi desiatimi :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aké máš skúsenosti s dolievaním vody do tohto 50% roztoku NaOH na potrebnú hmotnosť? Nerobí to paseku? Predsa len nalievanie vody do silného roztoku hydroxidu sa všeobecne neodporúča...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj duun, normálne vlievaš hydroxid do vody (aj ten 50%), keď ho riediš. Pozerám, že som to nikde neuviedla, ale asi by som to mala upresniť.

    Tak ako keď sa pripravuje 50% roztok - vždy najprv voda, potom do nej NaOH, a potom sa to preleje do fľaše s 50% hydroxidom.

    Inak to nemám z vlastnej hlavy, tento postup odporúča K. Dunn vo svojej knihe
    Scientific Soapmaking: The Chemistry of the Cold Process

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ... ale už som to spravila aj naopak, vodu som vliala do roztoku hydroxidu a nič sa nestalo, akurát sa uvoľnilo viac výparov a rýchlejšie sa to zahrialo. Ale pre istotu treba robiť naopak.

    OdpovedaťOdstrániť