utorok 17. februára 2015

6 zásad domáceho experimentovania

Ak ste sa dali na vznešený a náročný koníček výroby mydla a kozmetiky, tak sa určite nevyhnete domácemu experimentovaniu. To je vlastne úplný základ. Nemôžete predsa stále ísť podľa receptov niekoho iného. Má to dva dôvody, za prvé - väčšinou nemáte všetky zložky z daného receptu (ale máte iné) a za druhé - jednoducho ste nenašli recept na to, čo práve chcete, prípadne z čoho to chcete urobiť.

Kúpili ste nový emulgátor, nové farbivo, nové... niečo.  Niečo iné než ste používali doteraz.  Máte plno otázok: akú konzistenciu bude mať krém s týmto emulgátorom? Vydrží toto farbivo vysoké pH?

Ak chcete odpovede, musíte experimentovať - jednoducho dané zložky vyskúšať. Ale ak chcete odpovede, ktoré Vás niekam posunú a niečo zásadné Vás naučia, tak musíte experimentovať systematicky. A ak chcete zminimalizovať výdavky (nielen za nevydarené experimenty, ktoré skončia v koši!), tak musíte skúšať rozumne.
Ako teda experimentovať rozumne a systematicky? Tu sa s Vami podelím o svojich 6 zásad:

1. Určite si čo najjednoduchší recept, na ktorom budete testovať

Ak testujete jednu zložku, ktorou chcete nahradiť inú, prirodzene Váš testovací recept bude práve ten, kde tú zložku chcete nahradiť. Kúpili ste si povedzme nový emulgátor a chcete vyskúšať, aký krém vytvorí. Váš klasický recept na krém je povedzme 5% Olivem 1000, 20% olivového oleja, 73% minerálnej vody, 1% konzervantu GFecosafe a 1% levanduľového esenciálneho oleja. V recepte teda vymeníte Olivem 1000 za nový emulgátor. 
Ak chcete len tak testovať viac zložiek rovnakého druhu, použite čo najjednoduchší recept, bez zbytočných špeciálnych prísad. Napríklad ak testujete emulgátory, recept na krém by mohol vyzerať asi takto:
20% slnečnicového oleja
5% emulgátora
75% vody
Vynechajte vône i konzervanty - mohli by ovplyvniť konzistenciu zakaždým inak (nekompatibilita vzoriek).

S touto zásadou úzko súvisí zásada číslo 2.

2. Meňte vždy len jednu zložku, inak sa nedoberiete toho, čo spôsobilo zmeny!


Vo Vašej hlave sa deje niečo takéto: "Idem robiť krém s novým emulgátorom, no tak nech to stojí za to, nie? Rovno aj vyskúšam ten nový konzervant, a ešte tam šupnem toto aktívum proti vráskam, ktoré normálne býva v práškovej forme a ja ho mám, aha, v tekutej.... ako by to asi malo voňať... hmmm, pridám pomarančový esenciálny olej - síce som ho ešte nikdy nevyskúšala, ale však tým sa nič nepokazí... "

Ja viem, že Vás to láka, ale nerobte to. Akákoľvek zmena zloženia krému môže spôsobiť zmenu konzistencie. Niektoré esenciálne oleje (citrusové) spôsobujú rozriedenie emulzie, ak používate aktívum (tekuté) a teraz použijete práškové, takisto to môže mať vplyv (kyselina hyaluronová napríklad vytvára s vodou gél). Ak použijete bambucké maslo namiesto tekutého oleja, krém bude samozrejme hustejší. A nakoniec, niektoré zložky sa skrátka spolu neznesú (príkladom je xantanová guma a extrakt z grepfruitových jadierok). Takže nakoniec vôbec nebudete vedieť, s čím zmena konzistencie súvisí.

3. Dodržujte rovnaký postup výroby

Ak ste doteraz miešali krémy ručne, nesmiete to pri testovaní novej zložky zmeniť. Vymiešanie krému ručne dáva podstatne inú konzistenciu, než miešanie mixérom. Ak použijete šľahač, alebo mixér na kapučíno, krém bude nadýchaný a bude ho objemovo aj 1.5-2x viac než keby ste ho vymiešali ručne alebo s pomocou ponorného mixéru, keď je konzistencia hustá viac "maslová".
U niektorých emulgátorov ručné miešanie nestačí a u iných áno, ale tento rozdiel zistíte len tak, že použijete rovnaký postup miešania.

Táto zásada je obzvlášť dôležitá u výroby mydiel. Ak mydlo prejde fázou gélu, má úplne inú konzistenciu i zafarbenie ako keď fázou gélu neprejde (bez fázy gélu je svetlejšie a dlhšie tvrdne). To, či prejde fázou gélu závisí na tom, či má dostatok tepla, čo závisí na tom, v akej forme mydlo je, kde je uložené a v neposlednom rade aké má zloženie. Toto všetko musíte brať do úvahy, ak chcete porovnávať napríklad dve rôzne farbivá, prípadne pridanie nejakej špeciálnej zložky.

4. Robte vždy čo najmenšie možné množstvo

Z čisto ekonomických dôvodov nerobte nový recept veľkom. Zmena emulgátora, konzervantu, farbiva... čohokoľvek môže priniesť nepríjemné prekvapenia. Bola by škoda vyhodiť veľkú dávku v prípade, že sa niečo nepodarí. Mnoho začínajúcich mydlárov si myslí, že nie je možné vytvoriť jedno malé mydlo. Nie je to tak, môžete urobiť aj jednu kocku mydla. Budete musieť miešať ručne až do stopy, ale to nevadí, aspoň budete vidieť ako dlho trvá dosiahnutie stopy s novou zložkou.

5. Všetko si zapisujte

Ja viem, že keď ten experiment robíte, je to úplne jasné. Viete presne, čo ste tam dali aj v akom množstve. A ste si isté/í, že to nezabudnete a hneď ako budete pri počítači, alebo pri nejakom notese, o niečo neskôr si to zapíšete. Možno si to zapíšete, ale je priveľká šanca, že zabudnete. Verte mi, poznám to. A ešte sa občas, napriek tomu, že už kozmetikujem dlho (alebo možno práve kvôli tomu) takto pomýlim, veriac vo vlastnú pamäť.

6. Zistite si čo najviac o testovaných zložkách vopred

Samozrejme, môžete experimentovať "nadivoko", v zmysle, že zatvoríte oči pred akoukoľvek znalosťou (prípadne ju vlastne ani nevyhľadávate) ohľadom zložky, ktorú testujete. Má to taký dobrodružný nádych, ale ten Vás rýchlo prejde keď zistíte, koľko času ste zbytočne strávili nad experimentom, ktorý za Vás spravil už niekto iný... Mnoho predajcov zložiek má nejaké doporučované % použitia, prípadne uvádzajú nekompatibilitu s inými zložkami. Je pravda, že mnoho predajcov tieto údaje uvádza spôsobom okopírovania odniekadiaľ bez premýšľania a preto som videla už mnoho nezmyslov, takže treba kriticky myslieť. Na druhú stranu, také odporúčania sú fajn, lebo slúžia ako odrazový mostík. Koniec koncov, nikto Vám neprikazuje držať sa slepo návodu. Naopak, experimentujte a choďte do extrémov, zistite, čo všetko to vydrží... ale opatrne!

Tak nezabudnite! :)

16 komentárov:

  1. Pěkně shrnuto :)

    Jenom jedna drobná technická: "Napríklad ak testujete emulgátory, recept na krém by mohol vyzerať asi takto:
    20% slnečnicového oleja
    5% emulgátora
    75% vody"

    Jsou emulgátory, které 25% lipidní fázi neudrží ani v 5% koncentraci. Ve standardizovaném receptu bych osobně viděla spíš 26% tuku+4% emulgátoru+70% vody.

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teraz neviem, či si sa nepreklepla - emulgátory s ktorými pracujem ja olej vo vode - väčšinou v nižšom množstve neudržia viac oleja - aka vyšší podiel oleja znamená nutnosť viac emulgátora. Možno si myslela 5% emulgátora a 80% vody?

    V každom prípade, narazila si vlastne na zásadu číslo 6: Je dobré si zistiť čo najviac o danej zložke vopred a prispôsobiť testovanie tomu. Idem ju tam pripísať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. idem skúsiť svoj prvý krém - na základe rad, mám len hroznový olej z bily (na varenie) minerálku korytnicu, práškový lecitín (musím užívať na inteligenciu - som blondýna, takže to potrebujem), madľový olej, makadamiový olej a prosím o radu či najlepšie na nejaký recept na suchú pleť,

    Obstarala som si aj tegliky 150 ml v ikee za 1,3€ 4ks na krem, chcem len do polovice v ňom kremu namixovať a ešte som v ikee kupila za 1,3 € šľahač na kakao/krémik. Prosím pomoc. Ďakujem. Modrý zajac z Modry

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nepřepsala :)

    Podíl lipidů v emulzi (včetně emulgátoru), se kterou umějí jednotlivé emulgátory pracovat:

    Emulmetik do 35%
    Emulsan 15-40%
    Glycerin Stearat SE 20-40%
    Lamecreme 30-45%
    Monatanov 68 20-40%
    Montanov L 10-30%
    Emulprot 20-35%
    Tegomuls 25-40%
    Xyliance 20-40%
    Zdroj: http://www.olionatura.de/_rohstoffe/emulgatortabelle.php

    Jediný Olivem 1000 dokáže vytvořit emulzi bez dalšího obsahu lipidů.

    Snažila jsem se najít jim společného "jmenovatele" :)

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Doporučujem dať si pozor na emulgátor N200. Veľmi mi skomplikoval výrobu môjho posledného krému. Použil som ho prvýkrát, predtým som mal skúsenosti s Olivem 1000 a emulgačným voskom č. 3 - sú oba výborné a bez problémov, používam už iba emulg. vosk č. 3 kvôli jeho omnoho priaznivejšej cene. Kúpil som aj ten emul. vosk N200 na vyskúšanie, a keďže mi došiel emulgátor ktorý používam tak som sa ho rozhodol použiť. Asi pri nejakom 8% množstve čo zvyknem dávať do krému som ho použil možno v množstve 15 g a vôbec mi nezemulgoval krém. Niekoľkokrát som musel hmotu znova zahriať a postupne stále viac a viac toho emulgátora pridávať a nič to nerobilo, dal som nakoniec všetok čo som mal (50g) a stále som sa dostal tak na úroveň riedkeho tel. mlieka a nie krému, pri 25-30 % podiely tohto emulgátora. Ešteže mi ostal aj ten emulgačný vosk č.3 asi 10 g a ten to zachránil a spravil sa krém. už som mal fakt nervy, zabil som s tým možno 3 hodiny, takže tento emulgátor z mojej skúsenosti emulgátorom nie je :).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ad Mates: výsledný produkt byl podle popisu emulgovaný, nicméně nevytvořil krémovou konzistenci..? V tom případe je třeba část olejů z receptu nahradit přírodními másly a /nebo voskem. N200 se složením dle ekokozy (INCI: cetearyl Alkohol a PEG20 stearát) by měl emulgovat (=spojit olej a vodu ve stabilní, jednolitý celek) spolehlivě - nicméně obsahuje derivát PEG a není proto v souladu s nároky na přírodní kosmetiku.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mates, Wiki má pravdu, ešte dotaz: aký si mal pôvodný recept?(% olejov a vody? počítam, že 8% emulgátora).
    A keď vravíš nezemulgoval - myslíš tým že to bola emulzia ako mlieko, alebo to bolo separované?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Modrý zajac: doporučujem pridať ešte napríklad včelí vosk, inak s pomocou lecitínu dostaneš len mlieko, ktoré nebude stabilné. Pozri napríklad tento recept: http://moderna.alchymistka.eu/2011/11/ochranny-krem-na-ruky-s-nechtikovym.html

    Samozrejme, dá sa aj len so včelím voskom, to Ti potom vyjde tzv cold cream, ale potrebuješ aspoň 40% olejov (radšej viac).

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Wiki , Evik ..... Zle som sa vyjadril, ono zemulgoval, ale iba na bielu vodu ako mlieko. Recept som robil tak, že vyše 8% toho emulgátora a zloženie olejov osvedčené, také ako zvyčajne, teda kokosový, olej, mandľový olej a možno ešte nejaké v pár percentom zastúpení - nespomeniem si teraz.

    Ono nakoniec tam bolo toho emulgátora možno 30% a stále nič, až potom zbytky em. vosku č. 3 to zachránili. Myslím, že podľa popisu by mal byť samostatne použiteľný ako plnohodnotný emulgátor, ale moja skúsenosť je taká, že nie je.

    Je to u teraz jedno, už ho aj tak nikdy nebudem kupovať, len som chcel upozorniť, že pozor na neho:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Mates, robila som testy 8 emulgátorov a potvrdzujem, ze N200 naozaj vytvoril velmi tekutu emulziu. Ale po hodine zacala hustnut a na druhy den uz bola husta. Asi mu len dlhsie trva nez zhustne... neviem, bolo to 6% emulgatora a 25% olejov. Emulzia ale nie je hladka. Miesala som rucne, mixerom by to bolo asi hustejsie a hladsie.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Zaujímavé. Tiež som najprv čakal keď vôbec nehustol, že možno potrebuje trochu odstáť. Dal som mu možno hodinu, bol aj v chladničke a keď sa nič nemenilo, tak som pokračoval. Miešal som ho mixérom, olejov som mal tiež cca 25% a pri tej cca 9% koncentrácii viacmenej iba zafarbil emulziu do biela, žiadne zhustnutie. Keď to človek porovná s emulgačným voskom č. 3 a ešte vezme do úvahy aj ten "zbytočný" PEG, tak nie je dôvod tento emulgátor kupovať a používať.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mates, osobně bych nahradila z 25% olejů 1% voskem a 5% kakovým máslem, bude to na konzistenci určitě poznat. Dalším trikem je používat co nejvyšší obrátky (raději ponorný mixér než šlehátko na mlíko), třetím přemíchat po 24 hodinách (1-2 minuty, elektricky, ne špachtlí).

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť

  13. ahoj, chcela by som sa opýtať či je vhodný aj tento hzdroxid na výrobu mydla http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/940/hydroxid-sodny-mikro-perlicky-luh-sodny-1-kg
    vcelka

    OdpovedaťOdstrániť
  14. a ešte by ma zaujímalo použitie včelieho vosku pri výrobe mydla , kedže rodičia majú včely a mám prístup k čistému včeliemu vosku. dúfam, že pridávam príspevky správne, ak nie tak sa ospravedlnujem (napr. mi nie je jasné to zvoliť identitu tak dávam anonymný)
    vcelka

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj vcelka!

    Prolinkovaný hydroxid sodný je v pořádku, určitě jej můžeš na vaření mýdla použít.

    O včelím vosku psala Evik tady:
    http://moderna.alchymistka.eu/2013/01/kombinacie-olejov-v-mydle-prirucka.html
    není to právě přísada vhodná pro začátečníky :)

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Dobrý Večer
    Rada by som si vyrobila väčšie množstvo hydratačnej emulsie na protivráskový krém do ktorého pridám aj vitaminy,kyselinu hyalurónovú,Q10...
    Základom by mal byť 1liter olivového oleja a minerálna voda...
    Poprosila by som o radu:aký emulgátor a konzervant mám použiť a veľmi dôležité je aby to boli prírodné prípravky a ešte by som potrebovala aké množstvo so všetkého mam dat na 1liter olivového oleja. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť