utorok 3. marca 2015

Krém na ruky z voňavých pomarančových kvetov

... to znie dobre, však? :)

Tento krém je typický recept, ktorý sa mi najprv nepáčil, ale po pár dňoch keď som sa k nemu vrátila, tak som zistila, že sa zmenila jeho konzistencia (to sa stáva celkom často a má to svoje konkrétne dôvody, ale o tom inokedy) a že je úplne úžasný! Vďaka glycerínu sa skvelo vstrebáva a je naozaj hydratačný. Čo je ale paradoxné je, že som ho používala v zime a bol super - asi to bude tým, že to je mastnejší krém s vysokým obsahom olejov a voskov.

Niektoré z Vás ho dostali v poslednej výmene mydiel a kozmetiky, účastníci predvianočného dvojkurzu mali možnosť ho vyskúšať. A pretože ho mám v taške celú zimu a osvedčil sa, nemôžem inak len sa s Vami podeliť o recept.


Išla som podľa receptu z Aroma-zone.fr, ale samozrejme s trochou vlastnej kreativity (veď viete ako to chodí...). Základom je bambucké maslo a voda z pomarančových kvetov (to je môj nápad).

Recept (v zátvorke je gramáž na 300g krému)

A. Bambucké maslo 25% (75g)
A. Včelí vosk             3%  (9g)
A. Emulgátor Olive Douceur 8% (24g) - dá sa kúpiť ma aroma-zone
B. Voda z pomarančových kvetov 21% (63g)
B. Destilovaná voda 33.3% (100g)
B. Glycerín 2% (6g)
C. Provitamín B5 (panthenol) 5% (15g)
C. Konzervant GF ecosafe  0.6% (1.8g) - kúpite na murumuru.sk
C. Esenciálny olej palmoružový 1% (3g)
C. Esenciálny olej citrón 1% (3g) - u niekoho môže vyvolať svetlocitlivosť. V zime nemusí vadiť, v lete môže. Keď tak zameňte za inú vôňu (alebo úplne vynechajte).

Postup je štandardný:

0. Všetko vydenzifikujte!
1. Zmiešajte zložky fázy A (oleje, vosk a emulgátor) a rozpustite vo vodnom kúpeli a zahrejte až na 60°C
2. Zmiešajte zložky fázy B (vody a glycerín) a zahrejte vo vodnom kúpeli na 60°C
3. Pomaly vlejte fázu B do fázy A za stáleho miešania (ja som robila ručne)
4. Keď sa krém chytí (vytvorí sa emulzia), miešajte až do vychladnutia na cca 40°C
5. Postupne vmiešajte zložky C jednu po druhej za stáleho miešania
6. Dobre miešajte až do úplného vychladnutia
7. Dávkujte do nádobiek na krémy so širokým hrdlom

Používajte a tešte sa!

PS: Na tej fotke je ho tak málo, lebo mi ho tak málo ostalo :)

5 komentárov:

  1. Ahoj Evka, chcela by som pouzit ako 10% vodnej casti alkohol, ktory je vraj dobry konzervant. Chcem sa Ta opytat, ci mas s alkoholom ako s konzervantom skusenosti. Mam aj dalsiu otazku, ze ci mam ten alkohol zaviest do vodnej fazy na zaciatku a potom normalne zahriat, alebo ho mam pridat na konci do kremu. Dakujem za odpoved. Julia

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Júlia,
    alkohol je dobrý konzervant len v koncentráciách nad 60%. Takže v kréme Ti moc nepomôže, to by bol moc vysušujúci a časom by sa aj tak vyparil.
    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evka, este mam jednu otazku. Ak ako konzervant pouzijem extrak z grepovych jadier, ako dlho vydrzi krem mimo chladnicky, tak do 20°C ? Dakujem. Julia

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Evik,

    v prvom rade by som Ti chcela veľmi poďakovať za Tvoju stránku. Je to niečo úžasné, inšpirujúce a pre mňa sa stala mojou novou "drogou". Mám len jednu otázočku. Čím by sa dal nahradiť emulgátor Olive Douceur?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a ešte raz : táto stránka je proste úúúúúžasná :-D. Ďakujem Mariana

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, Evka,
    chcem sa poďakovať za tvoju skvelú stránku, pretože pred rokom a pol ma priviedla k mydlovaniu. Je to nádherná a relaxačná závislosť. Po novom roku som sa dala na kozmetiku - zatiaľ len krémiky a som tým pomaly posadnutá. Zo začiatku mi robili problémy výpočty v % tak som lovila po nete a našla zaujímavú a veľmi podrobnú stránku pre výrobu kozmetiky - olionatura.de , kde je (okrem iného) aj kalkulačka na výpočet vlastných receptov v gramoch i percentách. Tak pre podobne výpočtovo nezdatných, ako som ja, ponúkam link http://www.olionatura.de/_rezepte/rezepterechner.php
    Odskúšala som už zo 20 rôznych typov a ani raz sa mi krémik ,,nezdrcol"


    pozdravujem Mia

    OdpovedaťOdstrániť