štvrtok 27. augusta 2015

Ako vyrobiť odolné mydlo, alebo tvrdosť nie je odolnosť!

.... naschvál nepíšem ako vyrobiť tvrdé mydlo. Ako nadpis napovedá, tvrdé nemusí znamenať odolné. Tvrdé znamená, že sa Vám nepodarí doňho otlačiť prst a je tvrdé... ako kameň!

A ako definujem odolnosť mydla? Odolné mydlo je také mydlo, ktoré sa rozpúšťa relatívne pomaly a pri častom používaní (na ruky) nezmäkne až sa dá ohýbať, prípadne na kašu.

Logicky prvá Vaša úvaha asi bude - ale ak je tvrdé ako kameň,tak bude určite aj odolné! A to je práve ten vtip, nemusí byť.

Vezmite si napríklad mydlo z olivového oleja. Je naozaj tvrdé, a predsa pri častom používaní slizovatie a tým sa rýchlo míňa. Jeho odolnosť pri častom používaní je preto mizerná.

Ak si myslíte, že pridanie kokosového oleja do inak mäkkého mydla mu pridá tvrdosti, tak sa nemýlite. Kokosové mydlá sú extrémne tvrdé. Avšak kokosový olej rozhodne nepridá mydlu na odolnosti, pretože kokosové mydlo je najlepšie rozpustné mydlo - úžasne pení aj v tvrdej a morskej vode! Takže tvrdé síce môže byť hneď po vyrobení, ale akonáhle ho postavíte na umývadlo, pri častom používaní sa začne rýchlo rozpúšťať a samozrejme mäknúť. Vydrží podstatne kratšie ako iné mydlá. Ktoré? To sa dozviete v tomto príspevku.

Keď teda tvrdosť neznamená odolnosť, prečo sa jej stále venujem? Pretože mäkké mydlo odolné nie je. Inak povedané - každé odolné mydlo je tvrdé, ale nie každé tvrdé mydlo je odolné.

A predsa v najznámejšej kalkulačke SoapCalc je uvedená vlastnosť mydla "Hardness", ktorá však, bohužiaľ, nezodpovedá ani tvrdosti, ani odolnosti. Je to preto, lebo táto a iné vlastnosti, ktoré SoapCalc uvádza sú postavené na automatických prepočtoch podľa percentuálneho zastúpenia mastných kyselín, prípadne ich triglyceridov.  Kyselina laurová má tvrdosť 100%, kyselina palmitová 98%, kyselina stearová 99%, Kyselina olejová má tvrdosť 0%. Kyselinu linolejovú som nenašla.

Podľa SoapCalc:

100% kokosové mydlo má tvrdosť 79%
100% palmové mydlo má tvrdosť 50%
100% olivové mydlo má tvrdosť 17%
100% slnečnicové mydlo má tvrdosť 11%
100% konopné mydlo má tvrdosť 8%

Z mojej skúsenosti a testovania (TU, TU a TU) je mäkké - v zmysle, doslova ohybné! - z týchto štyroch jedine slnečnicové mydlo, všeobecne to platí mydlá s vyšším obsahom kyseliny linoleovej.

Môj rebríček tvrdosti a odolnosti by vyzeral takto:

100% kokosové mydlo tvrdé, málo odolné
100% palmové mydlo tvrdé, veľmi odolné
100% olivové mydlo tvrdé, málo odolné
100% slnečnicové mydlo mäkké, veľmi málo odolné
100% konopné mydlo, mäkké, veľmi málo odolné

Pravda je taká, že najodolnejšie mydlá sú tie, ktoré sú najmenej rozpustné - a to sú mydlá palmitovej a stearovej kyseliny.

Tvrdosť mydla a fáza gélu

Odolné mydlo je vždy tvrdé, ale nie naopak. Prv než to svoje označíte za neodolné, pretože je mäkké, upozorňujem, že tvrdosť mydla netreba merať hneď potom ako prejde fázou gélu - takéto mydlá sú gumené a teda mäkké všetky ešte dobrú chvíľu po nakrájaní. Dostávam veľa  emailov od nešťastných mydlárov, ktorých mydlo je mäkké ešte na druhý deň, napriek tomu, že v inštrukciách sa písalo, že má byť tvrdé. Ak prešlo mydlo fázou gélu, tak bude mäkké - gumené - niekoľko dní aj týždňov (dĺžka už ale závisí na olejoch v recepte). Ak chcete aby stvrdlo čo najskôr, musíte ho potom ako prejde fázou gélu šupnúť do mrazničky či chladničky.

Ak mydlá fázou gélu neprešli, prípadne keď už stihli po fáze gélu vychladnúť a nadobro vykryštalizovať, vtedy vieme posúdiť ich konečnú tvrdosť.

Od čoho závisí odolnosť mydla?

Odolnosť mydla závisí od týchto faktorov:

1. Typu olejov v recepte - čím vyššie percento olejov s vysokým obsahom palmitovej a stearovej kyseliny, tým odolnejšie - menej rozpustné - mydlo. Pozor na ricínový olej, ktorý tiež pridáva na rozpustnosti.
2. Fázy gélu - Kevin Dunn, známy chemik, ktorý o svojich experimentoch s výrobou mydla studeným procesom napísal aj knihu (Scientific Soapmaking), ukázal, že odolnejšie sú mydlá, ktoré prešli fázou gélu.
3. Typu pridaných zložiek - všetky ďalšie zložky, ktoré urýchľujú stopu zároveň pomáhajú mydlu sa rozpustiť. Patria sem zložky obsahujúce cukry (cukor, mlieko, med, jogurty, ...) prípadne alkoholy (pivo, víno, niektoré vône, prípadne esenciálne oleje obsahujúce eugenol). Soľ naopak mydlo vytvrdzuje.
4. Dĺžka zrenia - čím dlhšie mydlo zrie, tým viac vody sa z neho odparí a tým vyššia je jeho životnosť. Je to trochu paradoxné, pretože s odparením vody niektoré mydlá získavajú lepšiu penu (napríklad olivové), ale aspoň toľko neslizovatejú, čo je podstatne horšie.

Takže ak si urobíte mydlo na ruky, ktoré bude obsahovať olivový olej, kokosový olej, šupnete tam ricínový a ešte pre istotu med, veď však to je dobrota, .... tak budete prekvapení, ako rýchlo sa také mydlo minie.

Samozrejme, pozor - ak máte mydlo v sprche, a používate ho tak raz, dvakrát denne, tak medzi použitiami stihne vyschnúť. V tom prípade Vám tento článok o odolnosti bude pripadať podivný. Skúste ho ale používať dlhodobo na ruky, najlepšie v niekoľkočlennej domácnosti, z ktorej aspoň dvaja ľudia sú doma celý deň :)

V jednom z ďalších článkov sa budem venovať tomu, ako správne zostaviť mydlové recepty na rôzne použitia.

Tak dozmydlenia!

Evik




12 komentárov:

  1. Milá naše alchymistko. Opět jsem sipřečetla příspěvek, který mne obohatil. Já říkám, že každý den se něco nového naučím. Dnes jsem se něco nového naučila díky Vám. Kvituji s povděkem Vaše příspevky, páč díky nim jsem alespoň malinko schopná orientovat se v alchymii mýdlařiny. A za to Vám po právu patří velké ocenění. Já za sebe i vřele děkuji. Lu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som vyrobila kavove mydlo na ruky s 80 percent palmovy olej, 10 olivovy, 10 kokosovy, a som s nim velmi spokojna, je tvrde aj odolne. preslo fazou gelu, kym vytvrdlo trvalo to dobry mesiac.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evka. Niekde v starších komentároch v článkoch som čítala že oxid zinočnatý ti pravdepodobne pomohol v mydle tak že zachoval vôňu aj na pokožke. Chcela by som to tiež skúsiť. Vieš mi odporučiť koľko percent toho oxidu treba? Vopred ďakujem.
    Julka
    P.S. mne sa celkom osvedčilo mydlo že 70% bambucke maslo a 30% kokosovy olej. Musim uznať že sa nemíňa príliš rýchlo a je dosť tvrdé.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Julka,mozes skusit aj ine zlozky: skrob, ily, muku. ZnO cca 2PL, ale nezabudni, ze vybieli ciastocne farbu mydla.

      Odstrániť
  4. Ja mám zas skúsenosť, že mydlo vyrobené horúcim procesom je odolnejšie. Mala som taký maličký kúsok od kamarátky, ktorá ho robila v rúre, použil naň tuším bravčový tuk, kokosový olej a nejakú ceru, no a nie a nie ho minúť. Mesiac som ho používala ako mydlo na ruky (som doma celý deň, čiže často), už som myslela, že ho vyhodím :) Asi zavážila fáza gelu, a možno aj tá cera.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Danka, ano, mydlo vyrobene horucim procesom je odolnejsie, pretoze horuci proces zabezpeci fazu gelu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milá alchimistka Evik...narazila som na stránku http://www.yamunashop.sk/yamunashop/eshop/6-1-Glycerinove-mydla - s týmto textom

    "Mydlá sú vyrábané ručne, z prírodných ingrediencií, bez akýchkoľvek prvkov spôsobujúcich alergie. Pôsobia priaznivo aj pre citlivú pokožku a nevysušujú ju. Sú do nich pridávané rôzne bylinky, ktoré zvyšujú pozitívny efekt. Odporúčané sú ľuďom s citlivou pokožkou, pretože 80% glycerín obnoví mastnotu suchej pokožke."

    Ceny mydiel sú pomerne nízke, ale mne ako neznalcovi príde tak nejako podozrivé,že neuvádzajú žiadne zloženie a tvrdia,že používajú len prírodné ingrediencie,bez chémie a ak si nájdeš troška času,budem veľmi rada ak sa dozviem Tvoj názor.Ďakujem Ti za každú Tvoju reakciu

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hana,pozri si Evkin príspevok o mydlových hmotách,spomína tam konkrétne aj túto firmu....
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem Tebe za odkaz a odborníčke za vyjadrenie. Nenašla som doposiaľ serióznejšie vyjadrenia k "mydlovej" téme...držím palce alchýmie :-)a tvorkyni tohto webu Evik.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj,Evik,tvoje stránky jsou jeden z podnětů,díky kterým jsem se pustila do výroby mýdel. Naposled jsem zkusila mýdlo z různých zbytků oleje a zatím jsem z výsledku dost rozpačitá,mýdlo je po dvou týdnech pořád strašně měkké,i když celkem rychle prošlo fázi gelu(měla jsem ho na radiátoru). Dělala jsem ho z 194g sádla,24g kokosového, 10g ricinového, 500g olivového, 252g kokosového a 20g slunečnicoveho oleje.Myslis,že ještě ztvrdne? Ivča

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobrý den, děkuji za báječné stránky o výrobě mýdla. Také jsem už kouzlu mýdlaření propadla. Několikrát se mýdlo povedlo naprosto bez problémů, až nyní.....proto prosím o radu. Dělala jsem tohle mýdlo:slunečnicový olej 320 g, řepk. olej 340 g, olivový 15 g, kokos 255 g,palmový 50 g, bamucké máslo 20g.380 g vody a 129,56 NAOH, počítáno na SC, váženo přesnou setinkovou váhou. Do stopy trošku ricínového oleje, marocký jíl a EO levandule.Vše probíhalo velmi dobře, vylila jsem jako obvykle do krabice od bot, zabalila pod milion dek a čekala. Po 26 hodinách jsem mýdlo vybalila a čekal mě šok. V krabici byla roztřesená gelovitá hmota-není úplně tekoucí, ale lepivá, mírně průhledná, asi jako hodně husté želé, absolutně bez šance dostat ji z krabice, natož nakrájet. Vzhledem k tomu, že hned vedle byla stejná krabice s jiným mýdlem a to dopadlo dobře, tak teplota i doba myslím byla dostatečná.Ještě nikdy se mi nic takového nestalo, a tak přemýšlím, jestli to dát třeba do trouby ohřát (např.na 50 na tři hodiny )a pak to zpátky zabalit pod deky, nebo to naopak dát do mrazáku? Půjde to ještě nějak zachránit, aspoň jako mýdlo na praní :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá kolegyňa mydlárka, tá gélovitá hmota je mydlo, ktoré prešlo fázou gélu a celkom búrlivou. Dajte ho do chladničky nech stuhne a vychladne. Potom môžete krájať. Mydlo je v poriadku.

      Odstrániť