pondelok 30. novembra 2015

Recepty, percentá, gramy, prepočty

  • Prečo sú kozmetické recepty v percentách? 
  • Čo s receptom, ktorý je v percentách - ako ho prepočítať na konkrétne jednotky? 
  • A čo ak mám recept v gramoch a chcem spraviť iné množstvo?
  • Čo s receptom na mydlo, ktorý nemá uvedené množstvo hydroxidu, ale len informáciu o % pretučnenia, alebo - božechráň - ani tú nie?
Občas dostávam otázky tohoto typu. Pre niektorých úplných nováčikov je to hrôzostrašná situácia, ktorá pramení (myslím) hlavne z toho, že je to pre nich všetko nové a nechcú spraviť chybu. A hlavne sa nemusia vyznať v terminológii.

Takže to v tomto príspevku skúsim objasniť....


Prečo sú kozmetické recepty v percentách? 


Možno Vás ako úplných nováčikov hnevá, keď sú recepty v percentách. Tak za prvé - ste zvyknutí na jednoduché recepty z knihy na varenie, kde sa hovorí o kusoch, prípadne šálkach, lyžičkách, špičkách noža alebo kvapkách, mililitroch, či gramoch.
A určite ste videli aj také recepty na kozmetiku. Tak prečo veľa receptov je v percentách a nie v týchto normálnych jednotkách?

Paradoxne - je to pre zjednodušenie a sprehľadnenie a uľahčuje Vám to prácu! Ako?

Percentá vyjadrujú podiel zložiek, ktorý je vždy rovnaký, a nezávislý na použitých jednotkách - bez ohľadu na to, či robíte 150 gramov, 300 gramov, 10 gramov alebo 3 kilá výrobku. Ak máte recept v gramoch a chcete ho zmeniť na iné množstvo, musíte zložito prepočítavať. Najviac sa zapotíte ak nájdete recept v unciach, či librách, to je potom len pri prepočítavaní sranda.
S podielmi je to jednoduchšie, lebo sú univerzálne platné.

POZOR - percentá kozmetického receptu sú vždy hmotnostné (teda nie objemové), pretože je to tak presnejšie. Teda zabudnite na recepty používajúce šálky, lyžice a iné kuchynské miery - objemové miery sú nepresné,  zvlášť tie šálkovité a lyžicovité či špičkonožovité - veď ako určíte, koľko je presne špička noža? Alebo pol šálky? Čo ak v USA, alebo u Vás je šálka či lyžica väčšia? Ani neviete ako a recept pokazíte.
Navyše sa s hmotnosťou jednoduchšie pracuje - skúste namerať 123 mililitrov oleja! Museli by ste mať presné pipety, nehovoriac o tom, že sypké zložky takto nezmeriate a tuhé maslá by ste museli rozpustiť a merať až potom, čo je krok navyše, ktorý otravuje. Váhu o presnosti na jeden gram má však doma každý - zvážiť sa dá všetko!

Prepočítanie receptu z percent na gramy (alebo inú hmotnostnú jednotku)


No dobre, tak máte teda ten recept v percentách a čo teraz? Ako ho prepočítate na gramy? Chcete vyrobiť 250gramov krému...

Nuž, jednoduchá matematika. Recept musí byť napísaný tak,že dohromady všetky zložky tvoria 100%. Ak netvoria, niečo Vám v recepte chýba!

Najjednoduchšie je predstaviť si, že tých 100% je 100 gramov. Predstavte si recept na krém:

60% vody
  8% emulgátora
31% oleja
 1% konzervantu

Teda potrebujeme na 100g krému 60g vody, 8g emulgátora, 31g oleja a 1g konzervantu.

Chcete 250g? Vynásobte číslom 2,5, teda: 60*2,5=150g vody, 8*2,5=20g emulgátora, 31*2,5=77,5g oleja a 2,5g konzervantu.

A čo ak chcete kilá? No to je predsa to isté! 100% je 1 kilo. Teda potrebujete 0,6kg vody, 0,08kg emulgátora, 0,31kg oleja a 0,001 kg konzervantu.

Zovšeobecnene: podeľte finálne množstvo produktu číslom sto - dostanete tak koľko bude vážiť jedno percento a vynásobte počtom percent danej zložky:

A - hmotnosť receptu

A/100*60 = hmotnosť vody
A/100*8 = hmotnosť emulgátora
A/100*31 = hmotnosť oleja
A/100*1 = hmotnosť konzervantu


Áno, je to také jednoduché.

A čo ak mám recept v gramoch a chcem spraviť iné množstvo?


Úplne najlepšie je prepočítať ho na percentá a postupovať procesom uvedeným vyššie. Na percentá recept prepočítate tak, že spočítate celkovú hmotnosť receptu (všetkých zložiek) a každú zložku podelíte celkovou hmotnosťou a vynásobíte číslom sto.

A ako prepočítam šálkomiery na percentá?


Nuž, budete musieť trochu čarovať - najprv odmeriate ako najlepšie viete každú zložku na základe šálkomiery a potom toto množstvo zvážite. Získate tak gramy, ktoré potom prevediete na percentá spôsobom uvedeným vyššie.

Čo s receptom na mydlo, ktorý nemá uvedené množstvo hydroxidu, ale len informáciu o % pretučnenia, alebo - božechráň - ani tú nie?


Áno, toto Vás môže prekvapiť. Niektoré recepty na mydlo sú takto napísané, lebo podiely olejov určujú presne množstvo hydroxidu nutné na ich zmydelnenie. 

Stačí množstvo NaOH vypočítať v mydlovej kalkulačke ako napríklad SoapCalc, prípadne dľa saponifikačných hodnôt olejov uvedených v tabuľke. Ako na výpočet NaOH som písala TU.

Ak máte uvedené % pretučnenia, viete, koľko percent z finálneho množstva NaOH odobrať. Ak % pretučnenia nie je uvedené, je to na Vašich preferenciách - s 5% nič nepokazíte.

Jediné, čo by Vás mohlo mrzieť je, že chýba množstvo vody, ktoré ale závisí na tom, ako mydlo chcete urobiť a či chcete aby prešlo fázou gélu alebo nie, či prípadne chcete vytvárať swirly alebo chcete naopak stopu hustú... Ak neviete o čom hovorím, držte sa automaticky vypočítaného množstva vody dľa SoapCalc (380g vody na 1000g olejov v recepte).

Dozmydlenia!

Evik

3 komentáre:

  1. Ja používam pri výrobe krémov, či pleťových mliek kalkulačku uvedenú na tejto stránke. Je výborná.
    http://www.olionatura.de/_rezepte/rezepterechner.php

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj Evik,
    doufám, že se máte s dcerkou dobře :-) zdravíme z ČR a mám takový všeobecný mýdlový dotaz. Před měsícem jsem dělala na zkoušku mýdlo (olivový o., kokosový o., bambucké máslo) s hřebíčkem, EO hřebíček + koření hřebíčku. Je super, tak jsem se rozhodla udělat další, ale už když jsem to krájela, cítila jsem, že tak moc nevoní, při dodržení stejného poměru. Myslíš, nebo máš zkušenosti, jakou by to mohlo mít příčinu? Příliš teplé/studené oleje, nebo jsem to na konci moc rozmíchala? Je možné, že by něco na to mohlo mít vliv? Stává se mi to běžně i u levandulového mýdla, myslela jsem, že je to EO, ale ten už delší dobu mám stejný a přece se mi někdy zdá, že to méně nebo více voní. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný podzim na Slovensku. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Janka,

    pardon, že odpovedám tak neskoro. Asi si už svoje odpovede našla, ale ak nie, alebo by to zaujímalo niekoho ďalšieho:

    Čo sa týka vône, je to zaujímavá myšlienka, že by na to mal mať vplyv teplota alebo miešanie. Ja som si zatiaľ nič také nevšimla, ale zas tiež neviem všetko. Pochopila by som, ak by si mydlo príliš zahriala a esenciálne oleje sa odparili v dôsledku vysokých teplôt, ale bežne aj keď mydlo zahrievaš v rúre, tak sa všetko rozhodne neodparí. Povieš mi, koľko silice si tam dala? Je možné, že silice si dala málo a tak tú vôňu držalo to korenie. A je tiež možné, že sa vôňa korenia nemusela rozvinúť rovnako ak si niečo zmenila. Presne to určiť by asi chcelo nejaké experimenty.

    OdpovedaťOdstrániť