sobota 23. januára 2016

Ako vytvoriť lemované mydlo (rimmed soap)

Dnes Vám predstavím postup ako vytvoriť tzv. lemované mydlo (anglicky "rimmed soap"). Táto technika asi nebude úplne nová na poli roztopiteľnej mydlovej hmoty, ale na poli mydla zo studeného procesu áno.
Pekný tutoriál (ktorý som si prečítala až potom ako som mydlo vyrobila :D) k nej zverejnila Alaiyna na svojom blogu.

Ako vidíte z obrázku vpravo, cieľom je vytvoriť mydlo s ozdobným lemovaním, ktoré bude rovnako ako vnútro vyrobené studeným procesom....



Čo budete potrebovať:

Pomôcky
valcovú formu - môže byť papierom na pečenie vystlaná papierová rolka od kuchynských utierok, alebo vodovodná plastová trubka
- nízku tepluvzdornú formu štvorcového alebo obdĺžnikového tvaru (silikónová na pečenie je ideálna)
- nožnice a nôž
- rúru na pečenie (alebo radriátor na ktorom zabezpečíte fázu gélu)
- recept na mydlo a predstavu zdobenia lemu

Táto technika trvá dva dni, tak sa na to psychicky a časovo pripravte :)

Postup:

Príprava si vyžaduje trochu počítania - základná matematika a geometria :) ale aby to bolo logické, vysvetlím najprv základné kroky:

1. Deň 1 - Najprv si pripravíte tenké obdĺžnikové mydlo  (mydlový lem) studeným procesom a nejakou technikou zdobenia, ktorý necháte prejsť gélom, aby bol elastický a dal sa ohnúť.
2. Deň 2 - Tento mydlový lem potom ohnete do valca a vložíte ho do valcovej formy.
3. Deň 2 - Nakoniec si pripravíte mydlovú výplň (rovnaký recept ako na lem, len iná farba dľa toho čo chcete) - túto potom v stope nalejete do valca z obdĺžnikového mydla
4. Deň 3 - mydlo vytiahnete a krájate....

A teraz podrobne:

Príprava mydlového lemu:

1. Najprv sa rozhodnite na základe priemeru Vašej valcovej formy aké silné lemovanie chcete -

Alayina odporúča maximálne 5mm, to je číslo, ktoré som použila aj ja, ale pretože mi to tak okometricky sedelo s mojim valcom, ktorý má priemer 5cm (vtedy som jej tutoriál nečítala). Alayina používa širšie valce, a ja musím povedať, že k môjmu 5 cm by bolo asi optimum 3mm lemu. Mala som problém mydlový lem zohnúť bez toho aby som ho musela zahrievať a aj tak mi sem tam trochu praskol.

2. Následne na základe výšky Vášho valca a jeho obvodu (vnútorného) vypočítajte aký obdĺžnik budete na vonkajší lem potrebovať.

Ja mám svoje trubky (vnútorný priemer d=5cm) narezané tak, aby sa do nich zmestilo cca 500ml mydla, čo je teda asi 26 cm na výšku, to je teda jedna strana lemu.

Vnútorný obvod valca je pí*d = 3.14*5=15.7cm, to je teda druhá strana lemu.

Výšku som si stanovila na 0.5cm (Vám pri takom úzkom valci odporúčam 0.3cm, bude sa s ním lepšie manipulovať...)


Pretože mám doma silikónovú formu o veľkosti 22x22cm (teda nie 26x15.7cm, čo by bol ideál), bolo mi jasné,že nemôžem počítať s celým objemom valca (čo sa výšky týka) a tiež že budem musieť trochu lem z jednej strany orezať (na tých cca 15.7cm). Nakoniec sa ukázalo, že je lepšie mať z čoho orezávať, ale k tomu sa dostanem...

3. Vypočítajte množstvo mydla, ktoré budete na lem o daných rozmeroch potrebovať. 

Samozrejme, môžete to urobiť aj tak, že jednoducho spravíte mydla veľa a zbytok dáte do iných foriem. Ale je lepšie vedieť aspoň približne množstvo...

Budem teda robiť lem 22x22x0.5cm, čo je 242ml mydla, zaokrúhlime na 250ml. Z mojej skúsenosti je objem mydla cca 1.2 až 1.25x väčší než hmotnosť jeho olejov (záleží na množstve vody). Takže počítam mydlo z 250/1.2=208g olejov.  Je dobré si nechať priestor na manipuláciu (niečo ostane na stenách nádoby a podobne), takže som recept pripravila z 250g olejov.




Recept
Môj recept na mydlo bol jednoduchý (nechcela som riskovať príliš tvrdé mydlo s použitím olejov s vysokým obsahom kyseliny stearovej či palmitovej):

175g olivového oleja
  75g kokosového oleja
  38g NaOH
  95g destilovanej vody

V stope som pridala 5ml esenciálneho oleja levanduľa aspic (Alaiyna vône do lemu nepridáva, myslím, že je to hlavne kvôli tomu, aby jej mydlo prípadne nezhustlo príliš rýchlo, pretože lem je ozdobný a chcete mať čas robiť rôzne swirly. Ak však poznáte ktoré silice sú z tohoto pohľadu bezpečné - neurýchľujú stopu -tak ich pridať môžete - patria sem napríklad citrusové, levanduľa, či palmaruža, ružové drevo, väčšina bylinkových a eukalyptus - rozhodne nepoužívajte škoricový či klinčekový!).

Ďalej som mydlo rozdelila na tri časti a zafarbila:
1/2 hmoty - oxidom zinočnatým (biela) - vopred rozpusteným v troche glycerínu
1/4 hmoty - čiernym uhlím - vopred rozpusteným v troche glycerínu
1/4 hmoty - červeným oxidom - vopred rozpusteným v troche glycerínu

Nepýtajte sa ma na množstvo farbiva, tieto práškové farbivá mám vopred rozrobené v glyceríne vo väčšom množstve v nádobách ako na kečup, takže som len od oka nadávkovala a poriadne vmiešala :)

TIP: Nezamiešavajte farby do mydla mixérom, ale takou tou šľahacou drôtenou metličkou. Mixér to príliš urýchli a  obyčajná lyžica zas dobre nepremieša a ostanú hrudky.

4. Do silikónovej formy som teda naliala biele mydlo a ozdobila čiernym a červeným s pomocou špajdle.

5. Nakoniec mydlo vložte do rúry predhriatej na cca 80°C (nuž, ako studený proces v rúre na pečenie...), rúru po 10 min VYPNITE a nechajte ho tam až do rána (ak ho tam dávate večer). Dovtedy by malo prejsť fázou gélu a aj vychladnúť. Možno budete potrebovať rúru sem tam prihriať, možno máte vlastný spôsob ako robiť proces v rúre na pečenie, len pozor - toto mydlo je veľmi tenké, takže to nesmiete prehnať, inak vyschne a fázou gélu neprejde.
Je veľmi dôležité, aby mydlo prešlo fázou gélu, lebo len potom má takú gumovitú konzistenciu, ktorá sa dá ohýbať!

6. Na druhý deň vyberte mydlo z rúry, vyklopte ho na papier na pečenie a ohnite ho do valca.

Ja som na to najprv použila valcovú formu, okolo ktorej som ho ohla zvonku:


Mydlo sa dalo ohýbať pekne, takže som odkrojila okraje... lenže potom som zistila, že sa mi nedarí ho ohnúť viac, a keď som použila užší valec z papiera, začalo praskať. 5mm hrúbka je naozaj priveľa pre takú úzku formu....

Takže som ho dala znovu do rúry do tepla, aby som ho trochu zmäkčila. Problém je, že som rúru nastavila na 100°C a namiesto pôvodných 5 minút som ho tam zabudla asi 15 minút. Mydlo teda začalo na okrajoch bublať :)


Napriek tomu, že to vyzeralo hrozne, tak som to nevzdala (ako stará ostrieľaná mydlárka viem, že pri mydle je trpelizovosť najdôležitejšia a nikdy sa netreba vzdávať :D), mydlo som nechala trochu vychladnúť, ono spľaslo a vyzeralo ako predtým. Len som trošku orezala okraje.

Tentokrát sa mi podarilo ho celkom bez problémov ohnúť do požadovaného tvaru a spolu s papierom na pečenie vložiť do formy.  Mydlo bolo trochu široké, takže som ho ešte nožnicami (áno, ide to!) ostrihala tak aby sa strany kde sa spájalo neprekrývali. Nožnice som použila preto, lebo už som ho nechcela vystierať a v takom tvare sú na to omnoho praktickejšie!



Príprava náplne:

Tú najzložitejšiu časť máte v tejto chvíli za sebou. Valcovú formu utesnite zospodu (ja som použila modrú latexovú rukavicu, ktorú som upevnila gumičkou a celé to postavila do plastového kelímku, ktorý tak akurát sadol na spodok).

Teraz musíte pripraviť mydlo, ktorým formu a lemovanie vyplníte.

1. Vypočítajte objem, ktorý mydlo musí vyplniť.


Pretože môj štvorec bol nakoniec 18cm vysoký po orezaní a s hrúbkou 0.5mm, tak valec z mydlového lemu mal vnútorný priemer 4cm.

Objem valca je teda 3.14*2^2*18 = 226 ml. Toto číslo podelíme 1.2, aby sme získali hmotnosť olejov, teda 188g olejov. Zaokrúhlila som na 200g, recept je teda prepočítaný takto:


140g olivového oleja
  60g kokosového oleja
  30g NaOH
  76g destilovanej vody

V stope som pridala 5ml silice levanduľa aspik a čierne uhlie rozpustené v troche glycerínu. Od oka...

Zmes som vymiešala do stopy, ale nie príliš hustej, aby sa dalo dobre nalievať a naliala som ju do formy.



Na druhý deň som mydlo vybrala (šlo to dobre, vďaka papieru na pečenie) a nakrájala. Voila :)


Skúšali ste to už? Budem rada, ak sa podelíte s Vašimi skúsenosťami v komentároch pod príspevkom.

Tak dozmydlenia :)


2 komentáre:

  1. Dá sa, aj keď nie vždy sa podarí. Ja valcujem s dlhou úzkou fľašou, vnútorný priemer 6 cm a potom iba postavím do kockatej krabice z mlieka a nalejem výplň.Ďakujem za tú "gélovú fázu" , možno preto sa mi tretie mydlo polámalo.
    Karkulka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evik, tento recept mě velmi zaujal, jelikož nemám doma nic co byse alespoň vzdáleně podobalo válcové formě, zkusím si jej přizpůsobit, drž mi palce, pošlu foto :-). Dozmydelnia .-)

    OdpovedaťOdstrániť