pondelok 26. septembra 2016

Môžeme predávať mydlo ako dekoráciu či suvenír a obísť tak zložitú legalizáciu?


Milí moji čitatelia a čitateľky,

pravidelne sa na mňa obraciate s otázkami či je možné sa zložitému postupu legalizácie výroby mydiel vyhnúť tým, že mydlo označíte za dekoráciu, alebo suvenír, či zberateľský predmet tak, ako to vídate v praxi (uvádzam ďalej malý výber z mojej emailovej schránky):


"Bohužel jsem četla nespočet informací o tom, jak složité je v dnešní době prodávat mýdla oficiálně. Proto mnoho výrobců obchází zákon slovem "dekorace"."

"Nepredávajte to ako kozmetiku, z tých papierovačiek by každý zošalel, kto chce nech si to kúpi ako bytový doplnok/napríklad/a každý vie na čo to má použiť." 

"Ak by som ich aspoň zopár chcela ponúknuť i na predaj v okolí, nevieš prosím ťa, či by som potrebovala nejaké povolenia a tak. Alebo by sa to dalo i len tak, ako som sa dočítala ponúknuť ako dekoračný predmet."


Je to však vhodná kľučka medzi zákonmi? Nie je to zložitejšie?



Mydlárka Gina položila túto otázku Regionálnemu úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Bratislave a preposlala mi odpoveď, ktorú mi láskavo dovolila s Vami zdieľať. Ja som tam len pridala odkazy na konkrétne zákony a vyznačila kľúčové miesta. Snáď Vám to pomôže rozhodnúť sa


"K Vašej otázke uvádzame, že mydlo, patrí medzi  kozmetické výrobky, na ktoré
sa vzťahujú požiadavky nariadenia (ES) č. 1223/2009 o kozmetických
výrobkoch.


K uvádzaniu mydiel do obehu ako darčekových predmetov, alebo suvenírov vám
oznamujeme, že na takéto výrobky sa vzťahuje nariadenie SR č. 404/2007 Z. z.o všeobecnej bezpečnosti v platnom znení (ďalej "nariadenie  č. 404/2007 Z.
z."). Podľa § 3 ods. 1 nariadenia č.404/2009 Z. z. "bezpečným výrobkom je
výrobok, ktorý za bežných (darček) alebo rozumne predvídateľných podmienok
používania
(mydlo), inštalácie alebo údržby nepredstavuje po dobu určenú
výrobcom alebo po dobu obvyklej použiteľnosti nebezpečenstvo pre
spotrebiteľa alebo jeho používanie predstavuje pre spotrebiteľa vzhľadom na
bezpečnosť a ochranu zdravia len minimálne nebezpečenstvo alebo svojimi
vlastnosťami zodpovedá požiadavkám podľa osobitného predpisu
". V zmysle
uvedeného, aj keď výrobca vyrobí mydlo ako suvenír, musí byť bezpečné a teda
spĺňať požiadavky právneho predpisu
  - nariadenia (ES) 1223/2009 pre
racionálne predvídateľný spôsob použitia. Ani upozornenie uvedené na obale
výrobku typu "Výrobok je len na zberateľské účely" výrobcu v zmysle  ods. §
4 ods. 2 nariadenia č. 404/2007 Z. z. "...nezbavuje povinnosti zabezpečiť
ostatné požiadavky na bezpečnosť výrobku", teda dodržať ustanovenia
nariadenia  (ES) č.  1223/2009."
Odporúčam Vám prečítať si toto nariadenie celé. Isteže, nie som právnik, a tiež niekto môže namietať (to som už tiež čítala), že od RÚVZ nemôže človek ani čakať inú odpoveď. Ale ak vaše mydlo niekto použije a dostane naň napríklad alergickú reakciu (príkladom je použitie nejakého esenciálneho oleja, ktorý vyvoláva citlivosť napríklad limetka), tak prípadný súd asi prehráte. Pretože vaše mydlo bolo použité za "rozumne predvídateľných podmienok".

Takisto, sa v danom nariadení nachádza celkom dôležitý odstavec o prezentácii a tiež o ochrane detí a starších osôb. Konkrétne ods. § 3 ods. 1 nariadenia č. 404/2007 Z. z.:

"...Na určenie, či je výrobok bezpečný, posudzujú sa najmä:
 ...
c) spôsob prezentácie a predvedenia výrobku,
d) skupiny spotrebiteľov, ktoré môžu byť pri používaní výrobku vystavené riziku, najmä deti a staršie osoby." 

Inak povedané, ak mydlo predávate v eshope a z celkového dojmu je jasné, že je určené na umývanie (napríklad popisujete aké je skvelé na ten či onen problém, prípadne tam máte fotografie mydla na mydelničke, obrázok vane atď), tak je výrobok prezentovaný ako mydlo na používanie.

Ak dieťa doma narazí na niečo, čo vyzerá ako mydlo a vonia ako mydlo, je veľká pravdepodobnosť, že sa s tým mydlom umyje. A odtiaľ je už len krôčik k prípadnému problému. Je jedno, či je na ňom napísané, že je to suvenír, alebo darčekový predmet. Z rovnakého dôvodu sa v EÚ nesmú vyrábať mydlá, ktoré vyzerajú ako jedlo.

Takže za mňa je to jednoznačné nie. Tak dúfam, že som Vás veľmi nedemotivovala. Koniec koncov, aj tak si urobíte po svojom, ja tu nie som na to, aby som súdila, ale len poskytujem informácie :).

Budem rada za každý názor pod článkom,

Evik

11 komentárov:

  1. Evik celkom s Tebou súhlasím, je to o ochrane spotrebiteľa, a niekedy je nutné použiť aj takéto "obmedzenia", ak mydlo predáme človeku o ktorom nič netušíme a spôsobíme mu alergickú reakciu, pri liečení pravdepodobne navštívi lekára..stánky a predajné miesta bývajú kontrolované ŠOI , kedy predajce musí doložiť prípadne certifikáty..niekto môže aj dať podnet na ŠOI..ľudia sme rozni..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evi, uplne suhlasim so vsetkym co si zhrnula vratane faktu, ze vyrabat mydla v tvare kolacikov a muffiniek je protizakonne.
    Ak niekto nieco vyraba, nech je to cokolvek, a chce za to peniaze od konecneho spotrebitela, malo by to splnat vsetky zakonne poziadavky, aj ked suhlasim, ze niekedy je to na dlhe lakte. Pretoze spotrebitel tiez potrebuje mat istotu, ze ked nieco kupi, je to bezpecne pre neho aj jeho okolie.
    Krasny den vsetkym.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evka, úplne súhlasím s Tvojim názorom a zhodnotením situácie. V SVK máme zvláštny spôsob hľadať kľučky a obchádzky zákonov, ktoré sa nám subjektívne javia ako hlúpe či nenáležité. Častokrát sa na ne pozeráme len zo svojho pohľadu, nehľadiac na stranu právom chránených osôb - spotrebiteľov. Z tohto pohľadu je správne, aby zákonom a vyhláškou stanovené kritériá splnil každý výrobca a nedelil sa pritom na malých a veľkých, solventných a nesolventných , amatérov a profesionálov. Každý kto vyrába, produkuje finálne výroby v oblasti kozmetiky pre ľudí (aj zvieratá) je povinná osoba pred zákonom. V princípe finálny výsledok - produkt bez potrebných testov a certifikácií môže byť potenciálne nebezpečný, alebo naopak bezpečný, ale zase zákazník ktorý si ho kúpi a je zákonov znalý, prípadnou žalobou na výrobcu/predajcu uspeje a v občianskoprávnom konaní môže žiadať vysoké finančné plnenie náhrady škody v súbehu s pokutou dozorného orgánu môže byť pre hocijakého výrobcu bez poistenia likvidačné. Inými slovami, nedráždite hada bosou nohou, milé dievčence :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja s tým tiež v podstate súhlasím, ale myslím, že sa to občas už preháňa. Lush predsa stále vyrába pestrofarebné mydlá a guličky, a i., ktoré pripomínajú jedlo. A mali by sme takto sami podporovať lokálnych výrobcov, či už mydlárov alebo ďalších, tiež si dám lacnejšie upiecť tortu napr. susedke, aj keď nemá hygienické povolenia, ale robí to s láskou a lacnejšie ako v oficiálnej prevádzke.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Neviem, ale mne sa to nepáčí. Vo svete bol trend že všetko čo pripomínalo jedlo a teda koláčiky bolo módne a u nás odrazu stop, lebo si to niekto pomýli a zje to. Nuž hovorí to o tom že sme národ hlúpych, lebo treba aj na špendlík napísať že nevhodné pre deti a môžu sa popichať. Myslím že už vlády pracujú aj na tom ako ukončiť výrobu všetkého ostrého a teda klince, ihly a pod budú zrejme minulosťou - toto berte v úvodzovkach, ale takto mi to v tom svete ukazuje.
    Neviem čo sa týka mydiel, som znechutená toľké obmedzenia a vlastne maju teda právo predávať iba pár vyvolených lebo ostatní na to nemajú aby to všetko vybehali a vytvorili laboratorium a pod. len nechápem že stačí ísť na web a tam spústu predajcov mydla a tak isto aj na jarmokoch. Fakt potom nechápem či platia iné pravidlo pre niekoho a potom ti ostatní.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Koniec-koncov ako si spomenula na konci príspevku,každý sa zariadi po svojom a na facebooku je plno domácich výrobcov mydiel ktorí si to akože "ošetrili",že ich výrobky sú na dekoráciu a mnohí čerpajú práve z tvojho blogu.Čo mňa poburuje je cena za 100g kúsok mydla cca 4eurá to je vážna drzosť-bez certifikátov,prevádzky a najhoršie je,že mydlá ponúkajú aj pre deti od 0 r. na ktoré treba mať špeciálne testy na citlivosť.Viaceré tie predajkyne sú práve aj návštevníčky a prispievateľky tohto blogu a ponúkajú očné krémy,na telo kozmetiku,oj.Dievčatá ja Vás chápem ten vnútorný tlak ukázať svetu svoje výtvory a tvorivé zapálenie je isto silný,no potom sa nečudujte,že Vám niekto pošle udanie na hygienu a zaplatíte pokutu,resp.pošlete výrobok poštou bez pokladničného bloku čo je tiež dôvod na udanie na SOI. Prosto má nato právo,porušuje sa tu viacero zákonov.
    Je otázkou času,kedy komu na takýto nelegálny kšeft prídu,lebo kontrolujú aj po internete-SOI určite.A výška pokuty začína na 100eurách.sysa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Uplne suhlasim s Evik, treba urcitu legislativu, aby boli ludia chraneni, nielen konecni spotrebitelia, ale aj samotni vyrobcovia. Sama si planujem mydlaren otvorit, preto taketo clanky len privitam :) Uz som o tom citala dost, len som sa nikde nedocitala, kolko stoji schvalenie jedneho receptu? O tomto som sa nikde nedocitala :) A ako to s tymi receptami funguje? Ked poslem recept na schvalenie a chcem v nom zmenit iba esencialny olej, uz je to recept novy? Vedel by mi nato niekto odpisat? Dakujem velmi pekne! :)
    A co sa tyka financii, kazdy, kto chce podnikat, musi mat zaciatocny kapital. Existuju ale statne prispevky, pozicky z bank a podobne. Kto riskovat nechce, nech nepodnika. A to sa netyka len mydla, ale aj pekarni, cukrarni, vyrobe cohokolvek. A myslim, ze pri mydle tie naklady nie su az take strasne ako napriklad v potravinarstve...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tiež som si nadšená a po predchádzajúcom dlhom štúdiu a rozhodovaní bola pred rokom pýtať podrobnejšie informácie na regionálnom hygienickom úrade - a odvtedy som mydlo nerobila :-) Ale chystám sa, hoci už len pre vlastnú potrebu a na darčeky pre blízkych. Najskôr však musím minúť vlastnú zásobu a naučila som sa, že s darčekmi to netreba preháňať, pretože ľudia nakoniec aj tak uprednostnia tekuté mydlo alebo sprchový gél z obchodu a to moje nechajú celé mesiace smradnúť zabalené v euroobale (aspoň tak dopadli moje s láskou vyrobené mydlové autíčka pre veľkonočných kupačov). Alebo pomôže darovať ho spolu s mydelničkou, ktorú užívatelia tekutých mydiel ani nemajú? To uvádzam len na margo komentárov nadšencov pre predaj a nízke ceny. Áno, ľudia vám pritakajú na všetku ekologickú a kozmetickú argumentáciu, ale je to všetko "strašne veľa roboty". Takže označenie "dekoratívny predmet" je často dosť vhodné. Na hygiene mi dali - veľmi ochotne a dôsledne - najmä materiály pre potrebnú skúšku (zväčša zákony, ktorých poznanie sa vyžaduje) a poplatok za recept, resp. kontrolu a vypracovanie povinného zoznamu zložiek mydla presne nešpecifikovali, ale na moju otázku, či je to cez 60 eur (ako som sa dočítala na nete) viac-menej pritakali s tým, že "to závisí" a viac by už vedel povedať tamojší chemik. Myšlienku na vlastný predaj som ešte celkom nepochovala a držím palce aj ostatným. Maja

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Viera

    Súhlasím so všetkými týmito názormi, ale:
    1/ Keď dostaneš alergickú reakciu na krém CIEN, s kým sa budeš súdiť a čo vysúdiš
    2/ Keď dostaneš alergickú reakciu na farbu na vlasy, kde sa treba sťažovať? Príjmu ťa na pohotovosti , dostaneš nejaké lieky na zastavenie alergie, myslím, že tým to aj končí
    3/ Ja si vyrábam mydlo už 4 roky, skôr , ako neotestujem ph, nepoužívam , (mám naštudovanej kopec teórie, rok predtým , ako som začala vyrábať mydlá ,som bola veľkým teoretikom(
    4/ Mydlo darujem len ľuďom, ktorí majú moju krvnú skupinu /majú radi domáce krémy, gély, mydlá, balzamy.........../
    5/ testované na celej rodine a známych/by ste sa čudovali, ako sa rozšíri okruh ľudí okolo vás/
    6/ Mám dcéru ekzematičku/do troch rokov lekári povedali, že je detský, v 16 rokoch, že to prejde do dospelosti, no a má už pomaly 30 rokov a ekzém sa vlečie s ňou/, najnovšie jej robím výluhové mydlo z nechtíka, môžem aj s dcérou skonštatovať, že pokožku má oveľa krajšiu, nesvrbí toľko. Obchodné značky sa na to mydlo absolútne nechytajú

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vierka, posunula by si, prosim, recept na spominane nechtikove mydlo? Dakujem. Marus

      Odstrániť
  10. Dobry den. Kde na vas najdu nejaky kontakt nebo mejl. Dekuji za odpoved. Hana, na fcb Hana Míšánek Štrajtová

    OdpovedaťOdstrániť