piatok 17. februára 2017

Na pranieri: Hydrofilný olej

Môj úplne prvý príspevok zo série "Na pranieri" o mydlových hmotách a "prírodných" glycerínových mydlách vyvolal veľa emócií, ale samozrejme, keď niekto rýpe, tak to musí očakávať :) Po čase si znovu rýpnem do predajcov a výrobcov zaručene "prírodnej" kozmetiky (ono, čo to vlastne je prírodná kozmetika nie je nikde definované), tentokrát si posvietim na hydrofilné oleje. 

V honbe za čo najprírodnejšími a najprirodzenejšími alternatívami na umývanie, ktoré by boli zároveň efektívne, hypoalergénne, ekologické, bez umelých farbív, umelých vôní a syntetických aktívnych zložiek a vôbec, spĺňajúce požiadavky moderného bioekočloveka (čo naozaj nemyslím nijak sarkasticky), vyzerá hydrofilný olej ako priam dokonalý produkt, ba dovolím si povedať - svätý grál!

Hydrofilný olej sa prezentuje ako skvelá prírodná alternatíva na odličovanie, na holenie, ako sprchový olej pre citlivú pleť, na intímnu hygienu...

Veď čo je prírodnejšie a menej nebezpečné ako olej? Niekde som dokonca čítala, že oleje sú pre človeka najmenej toxické zo všetkých látok na zemi. Neviem, či im patrí prvenstvo, ale určite patria medzi najmenej škodlivé látky (nemyslím tým horúci olej na panvici, samozrejme).

Čo je to teda ten hydrofilný olej, a prečo je práve tento olej podľa mňa kontroverzný?



Oleje - ako vieme - nepriťahujú vodu. Naopak, odpudzujú ju, preto sa olej s vodou nemieša. Olej je teda hydrofóbny - v preklade "bojaci sa vody" (fóbia z vody). Hydrofilný je zas presný opak. Majúci rád vodu. Hydrofilné sú látky, ktoré sa s vodou zmiešavajú bez problémov.

No moment - poviete si - keď je olej hydrofóbny, tak ako môže byť hydrofilný...

A to je práve ono. Ako?

Niečo doňho musíme pridať, alebo ho musíme chemicky pozmeniť.


Keď ho chemicky pozmeníme, tak to už nie je celkom pôvodný olej, ale niečo, čo sa naň podobá.

Chemicky pozmenený hydrofilný olej je sulfátovaný ricínový olej. Ricínový olej - sám o sebe - je vlastne tiež čiastočne hydrofilný. Ale to len preto lebo obsahuje veľmi špeciálnu mastnú kyselinu ricinolejovú, ktorá má trochu rada vodu. Ale naozaj len trochu. Nie dostatočne na to, aby sme tento olej jednoducho umyli z rúk, ale dostatočne na to, aby mydlo z neho bolo čiastočne priesvitné (to je info pre mydlárov).

Preto sa z neho robí sulfátovaný ricínový olej, ktorý hydrofilný je. Vzniká tak, že sa ricínový olej mieša s kyselinou sírovou a tá ho sulfatuje, naviaže sa naň. Dovoľujem si ukázať schématický obrázok sulfátovaného ricínového oleja pre milovníkov vzorcov :)



Ale už to nie je celkom pôvodný olej. V databázach kozmetických zložiek má riziko 1 (nízke) a používa sa na veľa vecí. Vraj to bol prvý surfaktant, ktorý bol vyrobený po mydle. Je skvelý ako pena do kúpeľa a dokonca sa ním vraj aj farbí oblečenie... ale o tom niekedy inokedy.

Toto je povedzme hydrofilný olej, ktorý sa zatiaľ (v zmysle doterajších poznatkov) zdá byť OK a úplne teoreticky by asi prešiel aj definíciou "prírodný".

Na trhu ale obvykle nájdeme hydrofilné oleje, ktoré vznikajú tým, že sa k obyčajnému oleju niečo pridáva.

A to niečo - môže byť veľmi neprírodné. 

Všetci, čo vyrábame krémy vieme, že klasický krém je emulzia vody a oleja. Olej a voda sa nemiešajú, tak potrebujeme emulgátor - látku, ktorá má rada vodu aj olej a dokáže ich spojiť.

Takže zjednodušene povedané, ak pridáme k oleju emulgátor, vznikne nám zmes, ktorá bude umývať ruky, pretože emulgátor v oleji spojí ten olej spolu s mastnotou na našej pokožke s vodou, a odmyje ich. To je koniec-koncov princíp šampónov a všetkého čo umýva. Obsahujú surfaktanty (vlastne emulgátory), čo sú tenzioaktívne látky, ktoré zmiešavajú vodu a olej. Mimochodom, klasické mydlo je tiež takýto surfaktant - emulgátor.

Zmiešame teda olej s emulgátorom (či surfaktantom) a voila, máme hydrofilný olej!

LENŽE!

Krémovú emulziu obvykle vyrábame za tepla, pri cca 60-70°C.  Takže hydrofilný olej nemôžeme zmiešať s klasickým emulgátorom na krémy. Normálne sa umývame maximálne pri 40°C....

My potrebujeme do toho oleja pridať emulgátor, ktorý zmiešava vodu a olej, ale robí to za studena.

A tu začína ten problém. Najlepšie a najlacnejšie emulgátory za studena, ktoré sa zároveň bez relatívne dobre rozpustia v oleji bývajú etoxylované zlúčeniny.

Tí, čo ste boli na mojich kurzoch viete, že ja etoxylované zlúčeniny naozaj nemám rada. Nejde ani tak o to, či sú škodlivé samy o sebe, lebo nemusia byť. Problém je, že sú vyrábané procesom etoxylácie, pri ktorom sa používa rakovinotvorný (a ten pojem nepoužívam len tak od boku) etylénoxid a vedľajším produktom je 1,4-dioxán, ďalšia látka klasifikovaná ako nebezpečná s potenciálnym rakovinotvorným účinkom na ľudí (dokázané u zvierat). Obe tieto látky sú tiež rôznym spôsobom toxické a teda celkovo to nie je žiadna sláva.

Viacero štúdií [pozri napr. TU, alebo TU] ukázalo, že etoxylované zlúčeniny a produkty obsahujúce etoxylované zlúčeniny bývajú kontaminované týmito nebezpečnými látkami, vrátane produktov pre deti.

Keď si vezmeme, že etoxylované zlúčeniny sú snáď úplne všade - áno, aj v jedle..., expozícia je všadeprítomná.

Emulgátory, ktoré sú etoxylované poznáme podľa prípony či predpony etoxy, alebo hľadme v názve 'eth' (napr. sodium laureth sulphate, sodium coco isethionate...). Zo známych emulgátorov sem patria PEG (polyethylene glycol), alebo polysorbáty (etoxylovaný sorbitan).

Do tzv. hydrofilných olejov, ktoré sa tvária veľmi prírodne, často výrobcovia pridávajú práve vyššie zmienené etoxylované emulgátory.

Príkladom týchto "prírodných" hydrofilných olejov sú:
  •  Hydrofilné oleje Nobilis Tilia, ktoré obsahujú etoxylovaný emulgátor Polysorbate 80 
    • Zloženie INCI jedného z týcho olejov: Glycine Soja Oil, Sorbitan Oleate, Polysorbate-80, Caprylic/Capric Triglyceride, Lavandula Angustifolia Oil, Citrus Bergamia Peel Oil Expressed, Citrus Grandis Peel Oil, Malaleuca Alternifolia Leaf Oil, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Limonene1), Linalool1)
  • Hydrofilné oleje Karel Hádek, ktoré obsahujú etoxylovaný emulgátor(surfaktant) laureth-4 
    • Zloženie INCI jedného z týcho olejov: Canola Oil, Glycine soja Oil, Laureth-4, Juglans regia Seed Oil, Lecithin, Simmondsia chinensis Seed Oil, Triticum vulgare Germ Oil, Butyrospermum parkii Oil, Prunus amygdalus Dulcis Oil, Sesamum indicum Seed Oil, Linalool, Amyris balsamifera Bark Oil, Citrus aurantium amara Leaf/Twig Oil, CI75810, Pogostemon cablin Oil, Thymus serpyllum Oil, Tocopheryl acetate, Retinyl palmitate, Limonene.
  • Hydrofilné oleje Saloos, ktoré obsahujú dve etoxylované emulgátory: PEG-40 sorbitan peroleate a laureth-4
    • Zloženie INCI jedného z týcho olejov: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Sesamum Indicum Seed Oil, Tocopherol, Ascorbic Acid, Ascorbyl Palmitate, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Laureth-4, Parfum (Natural Essential Oils), Linalool, Limonene, Geraniol
  • Hydrofilné oleje Eoné, ktoré obsahujú etoxylovaný emulgátor Olivem 300, ktorý je zložený z PEG-7 esterov olivového oleja.
    • Zloženie na webe neuvádza INCI, ale "Sójový olej, Slunečnicový olej LZS BIO, Olej z pšeničných klíčků LZS, emolient - nepěnivý ko-emulgátor OLIVEM 300"

U nasledujúcich hydrofilných olejov výrobcovia neuvádzajú vôbec emulgátor ani INCI zloženie, čo považujem za neštastné, pretože to pôsobí, že chcú niečo schovať. Hlavne ale nemôžem vyhodnotiť, či je ich hydrofilný olej s etoxylovanými emulgátormi alebo nie...
  • Hydrofilné oleje "českej kozmetiky s dotykom prírody" RYOR pre istotu nemajú uvedené INCI. Hľadala som na rôznych eshopoch, nenašla som nikde. Dozvieme sa akurát, že ide o        " Jemný přípravek s vitamínem E, který regeneruje řasy i pleť. Olej neobsahuje konzervační látky, a proto je vhodný i pro velmi citlivou pleť a odlíčení očních partií. " Takže nič o tom, aký emulgátor obsahuje...
  • Hydrofilný olej Bonsavon pre intímnu hygienu
    • Dozvedáme sa ale veľa superlatívov..."Můj intimní hydrofilní mycí olej výroben z vysoce hodnotných rostlinných olejů a éterického Tea Tree oleje, který má skvěle dezinfekční účinky a působí antisepticky. Intimní olej je bezpečný při styků s citlivou sliznici pohlavních orgánu. Jemně čistí a nedráždí. Má uklidňující a regenerační vlastnosti." Ako zloženie ďalej uvádza samé oleje a tea tree olej. Zaujímavé však je, že upozorňuje "Olej nezanechává mastné stopy a nechává  pokožku sametově hladkou.Vždy před použitím lahvičku dobře protřepejte." 
    • To, že treba pretrepať ale znamená, že tam je ešte niečo, čo sa zrejme nemieša s olejmi - žeby nejaký klasický surfaktant na umývanie vlasov ako decyl alebo coco glucosid? Tie nie sú etoxylované, ale sú zamlčané. Netuším....

Pozor, ja netvrdím, že tieto hydrofilné oleje, ktoré obsahujú etoxylované zlúčeniny sú zároveň kontaminované etylénoxidom alebo 1,4-dioxánom. Možno nie sú. Ale prírodné alternatívy ku klasickým umývacím prostriedkom to takisto nie sú.

A aké sú teda alternatívy k etoxylovaným hydrofilným olejom, okrem sulfátovaného ricínového oleja? :)

O tom bude ďaší článok....

Máte nejaké svoje obľúbené hydrofilné oleje? Šup sem s nimi, ale prosím aj s INCI zložením.... :)  A samozrejme, rada budem ak mi necháte komentáre a názory pod článkom!

16 komentárov:

EvkaLimetka povedal(a)...

Ahoj Evik, ďakujem za veľmi náučný článok. Po hydrofilnom oleji som už pozerala veľa krát, ale vždy ma odradila nejaká podivná látka v zložení. Napr. u Saloos ten PEG a podobne, presne ako píšeš v článku. Konečne som našla odborné vysvetlenie, a ešte v slovenčine! :)


Evka Limetka / Something Biotiful

Mária Koššuthová povedal(a)...

Ahoj,
Mohla by si sa pozrieť na zloženie tohto oleja? http://www.rosemont.sk/hydrofilny-olej/odlicovaci-olej-100ml-avril-1122.html
Olej sa dá zmiešať s vodou, aj keď v názve nemá hydrofilný, v podstate je hydrofilný.

Ďakujem
Maja

Evik povedal(a)...

Ahoj Evka Limetka, som rada, že Ťa článok potešil! :) Mimochodom, zaujimavy blog!

Mária - ďakujem za tip, tento nepoznám. ZLoženie je

Helianthus annuus (sunflower) seed oil*, polyglyceryl-4 oleate, sesamum indicum (sesame) seed oil*, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil*, tocopherol, parfum (fragrance), limonene.

Druhá zložka - polyglyceryl-4 oleate je náš emulgátor, ktorý nie je etoxylovaný. je to jeden z najmenej problematických emulgátorov, ktorý prejde definíciu prírodnej kozmetiky aj u rôznych certifikátov. Za mňa OK.

w povedal(a)...

https://www.rossmann.de/produkte/fenjal/reichhaltiges-dusch-oel/7614700021215.html
INCI: glycerin, peg-7 glyceryl cocoate, mipa-laureth sulfate, laureth-2, sunflower oil, sodium lauroyl glutamate, propylene glycol, glycine soja, vitis vinifera seed oil, parfum, aqua, benzyl alcohol, octocrylene, butyl methoxydibenzoylmethane, citronellol, limonene, linalool, eugenol, alpha-isomethyl ionone, ci 42090

http://www.eau-thermale-avene.fr/corps/soins-specifiques/xeracalm-ad-peaux-a-tendance-atopique-demangeaisons/xeracalm-ad-baume-relipidant
INCI: avene thermal spring water, mineral oil, glycerin, caprylic/capric triglyceride, peg-12, oenothera biennis (evening primrose) oil, glyceryl stearate, myreth-3 myristate, peg-100 stearate, polyacrylate-13, aquaphilus dolomiae extract, arginine, citric acid, evening primrose oil/palm oil aminopropanediol esters, glycine, polyisobutene, polysorbate 20, sodium acetate, sorbitan isostearate, tocopherol, water.

http://int.eucerin.com/products/sensitive-skin/ph5-skin-protection-shower-oil
INCI: glycine soja, mipa-laureth sulfate, ricinus communis, laureth-4, cocamide dea, poloxamer 101, panthenol, bisabolol, lanolin alcohol, citric acid, diammonium citrate, aqua, propyl gallate bht, linalool, butylphenyl methylpropional, alpha-isomethyl ionone, hexyl cinnamal, coumarin

http://www.laroche-posay.fr/produits-soins/lipikar-soin-peau-seche/lipikar-huile-lavante-p896.aspx
INCI: aqua / water, sorbitol, sodium laureth sulfate, peg-60 hydrogenated castor oil, peg-7 glyceryl cocoate, cocamide mea, coco-betaine, ceteareth-60 myristyl glycol, citric acid, hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride, niacinamide, parfum / fragrance, peg-55 propylene glycol oleate,peg-75 shea butter glycerides, ppg-5-ceteth-20, propylene glycol


http://www.bioderma.com/en/our-products/atoderm/huile-de-douche
INCI: aqua/water/eau, glycerin, peg-7 glyceryl cocoate, sodium cocoamphoacetate, lauryl glucoside, coco-glucoside, glyceryl oleate, citric acid, peg-90 glyceryl isostearate, fragrance (parfum), mannitol, polysorbate 20, xylitol, laureth-2, rhamnose, niacinamide, fructooligosaccharides, tocopherol, hydrogenated palm glycerides citrate, lecithin, ascorbyl palmitate. [bi 725]

http://www.protopan.sk/produkty/protopan-shower-oil.htm?gclid=clznloswnnicfuiq0wod_p4luq
INCI: prunus amygdalus dulcis oil, laureth-4, lavandula angustifolia oil, squalene, argania spinosa kernel oil, persea gratissima oil, tocopherol, lecithin, limonene

- posledny link - krasne zlozenie, stacilo len laureth-4 vymenit za nedrazdivu alternativu.

Smutne, ze drviva vacsina sprchovych olejov je z lekarni a odporucane pre atopika. Mne atopak naskakuje, uz ked to len citam.

Kleopetra povedal(a)...

Bravo, Evik, zasa zásah do čierneho.
Trochu som to kedysi - po zistení PEG a pod. v hydrofilných olejoch vzdala a odličujem sa micelárnou vodou. Nie je to náhrada, ale je to pomerne prírodné. Ružová voda, trocha z dvoch olejov, troška decyl glukozidu, silice a konzervant (propolis. tinktúra alebo GFecosafe), prípadne, glycerín a arabská guma.:-D

Anonymný povedal(a)...

Skvělé! Konečně článek, který nám pod lupou ukáže, co všechno se dá schovat pod vrstvu superlativů.

Ono když příjde na lámání chleba, zjistíte, že například mýdlarna Erdé (známá také jako dílnička krása) není moc sdílná, co se INCI týče u produktu Růžová Rosa- zato z medového popisu superlativů by člověk dostal cukrovku!Kdo ví proč.

Stejně tak nesdílné je Mydlitto (nebo taky mýdlarna Štenberg)- tady dokonce musíme třepat "aby se spojily všechny ingredience"!

Firma Libebit šla s INCI kůží na trh a složení u svých hydrofilních olejů deklaruje- ano i LAURETH-2 si našel své místečko, ale aspoň to firma deklaruje.

Holt je přírodní a přírodní. Hlavní je, že lidi to jako ovečky kupují, protože je to novinka posledních pár let, aniž by si složení přečetli, nebo si je vyžádali od výrobce.
Nedivím se- není to tak dávno, co jsem ovečkou byla taky.

Je potřeba mít v týhle branži někoho znalého, kdo lidem pomůže otevřít oči a ukázat jim, jak se dá ne tak zcela přírodní produkt skrýt mezi ostatní - ty čistě přírodní.

Děkuji Moderná Alchymistko- parádní článek ;-)

angie.gross.man@hotmail.com

Jela Vranova povedal(a)...

Ahoj, našla som tento hydrofillny olej: Helianthus annuus (sunflower) seed oil, Sorbitan Laurate, Polyglyceryl-4 Laurate, Dilauryl Citrate, Tocopherol. Je tento tiež škodlivý?

Lenka v kostce povedal(a)...

Milá Evi, právě jsem se vrátila z kurzu pana Hádka a dostala jsem pořádnou šlupku. Když jsem mu řekla, že vyrábím mýdlo, málem vyskočil z kůže. O domácích mýdlech píše třeba tady:

https://www.karelhadek.eu/poradna?advice_search_text=m%C3%BDdlo&advice_search_text_submit=Hledat&advice_search_category=0

Jako jedinou zdravou alternativu očisty uvádí pouze právě hydrofilní oleje, v jeho případě emulgované lecitinem. Nevím, jaký druh lecitinu používají, ani jak vzniká - k tomu jsme se nedostali (a přijdu domů a hned vidím, že máš na toto téma článek :-)). Každopádně mýdlo považuje za zlo, které narušuje kyselou ochrannou vrstvu pokožky. No selským rozumem je pravda, že pokožka má pH 5,5, oleje jsou také kyselé, a mýdlo má pH tak kolem 7-8, takže je mírně zásadité a pro pokožku asi ne úplně úžasné... No bylo by fajn sledovat vás dva v diskuzi :-) Ale jak sám Karel Hádek říkal, nikdy nikomu nevěř, tak Tě moc prosím o názor, abych se v té šlamastyce vyznala. Moc děkuju a moc zdravím :-)

Natália Šultysová povedal(a)...

Jejda, Lenka, to si zatala do ziveho... Mr. Hadek nema rad ziadne ine nazory iba svoje a jeho kurz aromaterapie je studium jeho produktoveho katalogu :)
V kazdom pripade dakujem Evik za super analyzu :))))

Anonymný povedal(a)...

Lenko, mýdlo je neutrální až mírně zásadité... vzhledem k tomu, že většina na sebe patlá krémy, nebo oleje, tak bych se o ten kožní filtr zase tak nebála, a mýdla obsahují taky nějáké živiny... jinak mýdlo bylo nahrazeno detergenty, né proto, že by detergenty mýdlo překonaly, ale je snažší jejich výroba ve velkém... kdyby to byla přírodní kosmetika, používat bublinkující rostliny, a né laureth-4, on i ten jeho příklad jedu na krysy dost pokulhává a je poměrně snadno vyvrátitelný i s minimem chemických znalostí...

článek se mi dost líbil, ale přišel asi o čtvrt roku po tom, co by se mi hodil... momentálně mám doma zásobu SCI, páč jsem četla že je hrozně super, hlavně v dětský kosmetice :-D a jiným řečem nerozumím natolik, abych z nich něco podobného zvládla vyčíst

Kateřina Jandovská povedal(a)...

Zdravím autorku a děkuju za hezký článek. Jen se chci zastat toho SCI - sodium isethionátu, který je zmíněn ve výčtu ethoxylovaných sloučenin. Ať na to koukám ze všech stran, řekla bych, že vzniká nikoliv ethoxylací, ale esterifikací kyseliny laurové a 2-hydroxyethansulfonátu...? V SCI žádnou etherovou vazbu nevidím. Takže i když to není zrovna šmakuláda z kategorie zrozen v přírodě, tak se ocitl ve výčtu ethoxylovaných sloučenin neprávem. ?

Evik povedal(a)...

Ďakujem všetkým za milé a hlavne zaujímavé komentáre!

Skúsim odpovedať jednotlivo, aj keď na etapy...

Lenko - áno, už ma na jeho článok upozornili, čítala som to, v niečom má pravdu, v niečom nie. Nedá sa len tak na odpoveď do komentára, je to skorej na článok s citáciami vedeckých článkov a podobne, pripravím! :)

Kateřina - ďakujem za tento komentár, vysvetlím - SCI vzniká v dvojfázovom procese. Najprv etoxyláciou vzniká ten isethionát (etylén oxid zreaguje s vodným roztokom sodium bisulfátu) a potom tento isethionát (pre ostatných - to je ten 2-hydroxyethansulfonát, čo Kateřna spomína v komentári) reaguje s mastnými kyselinami za vzniku SCI (https://www.google.com/patents/US5646320).

Isethionát môže vzniknúť aj inými cestami, bez použitia etylénoxidu, ale nevyrába sa tak dnes (https://en.wikipedia.org/wiki/Isethionic_acid)

Lenka v kostce povedal(a)...

Evi, jestli připravíš článek i s odkazy a vědeckými podklady, uděláš mi obrovskou radost! Moc děkuju a měj se krásně!

Petra povedal(a)...

Mela jsem jeden hydrofilni olej od Hadka, ale prave ten laureth 4 se mi nezdal uz od zacatku. On sice mluvi o lecitinu, ale v hF olejich ho nema. Jeho nazor na mydla ponecham bez komentare �� Jinak ja si delam obcas hydrofilni olej sama (za zlomek ceny Hadkoveho) a pouzivam jen cocoamidopropyl betaine, ten je snad v pohode, nebo ne? Kdysi jsem vybirala co nejprirodnejsi a nejsetrnejsi surfaktant a tento mi z toho vysel, ale je fakt, ze o procesu jeho vyroby mnoho nevim. Poprosim te Evik o nazor. Dekuji!

Drews Beauty povedal(a)...

wow super napísané aj pre laika pochopiteľné. V poslednej dobe som začala (neviem prečo až teraz) riešiť zloženia kozmetiky a pretáčajú sa mi z toho panenky.. takže takéto články kvitujem, spoločnosť by sa mala viac a viac dozvedať o škodlivých látkach a bojkotovať tak mnohé značky, aby sa spamätali..
Drew's Beauty

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň,
veľmi sa teším na článok o alternatívach k hf olejom. Intenzívne hľadám hf oleje bez etoxy, ale je to celkom ťažké.
Zatiaľ tieto dva sprchové oleje, mrkli by ste sa prosím na ne?
https://www.lavera.sk/products/detail/826
https://www.lavera.sk/products/detail/1252

U ďalších dvoch som požiadala výrobcu o zaslanie INCI, tak uvidíme...

Vďaka, Lenka