nedeľa 25. septembra 2011

Masážne kocky z kakaového masla

Človek si myslí, že už v kozmetike videl všetko, a napriek tomu, keď som včera listovala jednou zo svojich knižiek receptov domácej kozmetiky Laurence Dupaquier: La cosméto' au naturel, tak som narazila na takú strašne jednoduchú a geniálnu vec ako sú masážne kocky. Sú pevného skupenstva, takže nehrozí, že by ste zle postavený olej rozliali, roztápajú sa pod teplom ruky a úžasne ľahko sa s nimi manipuluje! Tak si večer po sprche doprajte trochu času pre seba, najlepšie aj s partnerom pri masáži! Len pozor, aby Vás (alebo skorej tie kocky) nezjedol, lebo strašne dobre voňajú....



Recept na 6 kociek á 10g
Kakové maslo48g
Olej z marhuľových jadier (alebo iný podľa Vašej voľby) 9g
Včelí vosk3g
Kukuričný škrob (maizena)1/2 kávovej lyžičky
Esenciálny olej Geránium (alebo podľa Vašej voľby)5 kvapiek
Forma na ľadové kocky


Postup:


Vo vodnom kúpeli zahrejte kakaové maslo, olej a včelí vosk, až kým sa všetko nerozpustí. Po odstavení z ohňa, všetko dobre premiešajte a pridajte kukuričný škrob za stáleho miešania, až kým všetko nevytvorí homogénnu hmotu bez hrudiek. Nakoniec pridajte esenciálny olej, znovu zamiešajte a vylejte ešte horúce do formy na ľadové kocky. Nechajte úplne stuhnúť (ja som to dala do chladničky).

Skladujte v sklenenej nádobe (kocky sa rýchlo pod rukami topia) a najlepšie v chladničke.

15 komentárov:

  1. Evik, načo sa tam dáva ten škrob? Nerozpúšťa sa v tuku, nevstrebáva sa do pokožky ani nevonia. Čo tam robí?

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Inu, dáva tej zmesi čistých olejov/tukov/voskov jemnejšiu a menej mastnú štruktúru.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uzasny recept musim vyskusat hned ako pridem domov :-) mozem pouzit miesto kukuricneho skrobu zemiakovy? len ten mame doma :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Snowlady, určite áno, akýkoľvek jemný škrob je použiteľný!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. prave som to vyskula a je to uuuuuuzasne :-) naaadherne to vonia, ja som si vyrobila vanilkove a miesto oleja z marhulovych jadierok som pouzila mandlovy olej :-)nemozem sa dockat, ked to vyskusame z partnerom :-))))) odporucam :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ehm este jedna vec teraz ked to vyberam z formy tak sa mi to lame...asi nabuduce budem musiet pouzit potravinovu foliu alebo alobal aby sa to dalo vybrat...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. alebo to moze byt tym, ze zo spodu to este nebolo poriadne stuhnute? O:-) ta forma na lad je velmi tvrda a niekedy mam problem aj z nej vybrat lad...ale spravila som cast v tom a cast v plastovom obale od bonboniery no aj tak sa to lame..ako dlho to treba nechat priblizne tuhnut???

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dala si to do chladničky stuhnúť? Musí to byť naozaj tvrdé. Ak to nejde vybrať, tak na 10 minút do mrazničky, a potom nechať odstáť cca 15 minút pri izbovej teplote.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ano dala ale ja som si myslela ze staci par min ako pri lesku alebo balzame :-D tak som to potom nechala este poriadne dlho v chladnicke a uz sa to dalo bez problemov vybrat, je to uuuuuzasne a naozaj na zjedenie :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Evik, skusala som tieto masazne kocky a odliala som ich do silikonovej srdieckovej formy na lad z IKEA ale sa mi zda po vyklopeni ze sa mi skrob usadil na spodku formy. Ako je to mozne? Srdiecka su matne a akoby poprasene mukou :( Dakujem :)

    Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Ivana (Vedrun), to je zaujímavé, ešte sa mi to nestalo. Premýšľam, kde môže byť problém - vymiešala si poriadne hmotu? Nedala si priveľa škrobu, prípadne možno bola hmota príliš horúca keď si ju vylievala - rozpúšťať by sa malo pri nízkych teplotách (pre kakaové maslo je to myslím 55°C). Viem si predstaviť, že môže byť rozdiel práve tu. inak povedané, čím vyššia teplota pri vylievaní do foriem, tým dlhšie trvá stuhnutie a tým vyššia šanca, že sa škrob usadí na spodku.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. To by asi mohol byt problem. Nemam ako zmerat teplotu hmoty - rozpustam v miske nad parou az do uplneho rozpustenia prisad. Tuhne mi to naozaj dlho - davam to do chladnicky. A nalievala som to hned po roztopeni. Skusim teda znizit tu teplotu, dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj Evik, potom, co som citala recenzie na masaznu kocku som si skusila jednu doma vyrobit. Ale len z kakaoveho a bambuckeho masla. Tak pol na pol. A stalo sa mi to, ze jednak povrch po vychladnuti bol taky hrudkovity vselijaky vlnkovity a tiez kocka je sice z vonkajsej strany krasna hladka prijemna, ale vnutro ma take drobive. Tiez to moze byt tym, ze som to liala prilis horuce do formiciek? A taktiez som to nechala tuhnut pri izbovej teplote...az teraz mi napadlo kuknut na tvoj blog... :)
    Denisse

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tak, skusila som roztopit hmotu, ktoru som opisala v predoslom komentare a dat do mraznicky. Vyzeralo to po vybrati perfekne. Krasny tvar aj konzistencia. Ale pocas noci pri izbovej teplote sa na masaznych kockach zacali vytvarat svetle mapy z bambuckeho masla. Predbezne sa budem bambuckemu maslu asi vyhybat pripadne do masaznych kociek ho pojde minimum kedze sa takto nekamaratime.
    Denisse

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Denisse,

    nuž, bambucké maslo má tú nevýhodu, pokiaľ ho rozpustíš, čo i len pri telovej teplote a potom necháš stuhnúť bez chladničky, tak sa Ti budú vytvárať mapy. Jedine že by si hneď po masáži kocky dala do mrazničky...

    OdpovedaťOdstrániť