nedeľa 2. októbra 2011

Lecitín ako emulgátor v domácich kozmetických krémoch - časť I: Ako rozpustiť granule..

Stále hľadám 100% v prírode sa vyskytujúci emulgátor na výrobu domácich krémov, ktorý by nebol vyrobený transformáciou žiadnej, čo i len prírodnej zložky, nanajvýš tak extrakciou. Ak čítate trochu zahraničnej literatúry, najčastejšie využívaní kandidáti sú: lecitín, včelí vosk a ... borax. Borax, teda tetraboritan sodný Na2B4O7, nie kyselina boritá! Borax som vylúčila okamžite, pretože je to minerál a kadečo sa o ňom píše - boli preukázané karcinogénne účinky a podobne.

Problém je, že všade sa tiež svorne píše, že borax v receptoch musí byť, že lecitín samostatne nič nezemulguje, ani včelí vosk, prípadne sú tieto emulzie veľmi nestabilné. O tom by sa dalo diskutovať, v každom prípade včelí vosk rozhodne zemulguje hlavne emulzie voda v oleji a tieto majú potom dosť mastný - inak povedané ochranný efekt. Navyše použiť včelí vosk ako emulgátor nie je jednoduché.

Lecitín so svojimi úžasnými vlastnosťami - ľahko sa vstrebáva a je to vynikajúci nosič aktívnych látok, ktoré chceme pokožke dodať, nájdete ho všade a dá sa aj jesť - takýmto ideálnym kndidátom je!
Napriek mojim prvotným negatívnym skúsenostiam s lecitínom som sa rozhodla pokračovať v experimentovaní. Hľadám na internete recepty, filtrujem, znovu hľadám, zbieram informácie...



Všetci asi viete, že lecitín sa nachádza vo vajíčku - preto sa vajce dáva do majonézy, pôsobí ako emulgátor. Lenže predstava žĺtka ako hlavnej zložky v mojom kréme na tvár vo mne vyvoláva akúsi podvedomú obrannú reakciu, takže túto možnosť som ihneď zamietla.
Naštastie, lecitín sa dá vyextrahovať aj z rastlín, napríklad zo sóje. A takýto lecitín sa dá kúpiť v predajniach zdravej výživy, prípadne v lekárňach ako potravinový doplnok.  Nájdete ho buď vo forme tekutej (hlavná časť sú oleje), alebo vo forme granulovanej - táto forma je lacnejšia a dostupnejšia.

Tak som si kúpila granulovaný (iný aj tak nemali):




Ako som rozpúšťala granulovaný lecitín I - vo vode a v oleji miešaním
Môj celkom prvý neúspech s lecitínom, ktorý ma dosť odradil, pramenil - ako vždy - z nedostatku informácií v recepte, ktorého som sa držala. Bolo tam napísané, že granulovaný lecitín sa má najprv rozpustiť vo vode, a môžeme mu pomôcť miešaním. Tak som ho nasypala do daného množstva vody podľa receptu. V sladkej nevedomosti som ho začala miešať a granule nič... Tak som si povedala, že pritvrdím a pustila som na to svoj mixérik na kapučíno, ktorý používam len na miešanie krémov.... po 10 minútach mi došli baterky, tak som ich musela vymieňať a nabíjať. Stále nič, ak sa rozpustilo 1% granulí, tak asi preháňam. Cvičená na takéto situácie som si pomyslela, že recept zrejme urobil chybu a lecitín treba rozpustiť v oleji. Pridala som teda olej z receptu. Miešala som ako divá pol hodiny, granule sa rozpúšťali rýchlosťou slimáka. Nakoniec som to vzdala, pretože tú zafarbenú tekutinu rozhodne nemôžem nazvať krémom. Tým u mňa na čas lecitín skončil.


Ako som rozpúšťala granulovaný lecitín II - v oleji odstátím
Asi o týždeň som si povedala, že to bolo asi postupom a mala som lecitín rozpustiť v oleji. Aj som to kdesi čítala - koniec koncov, lecitín tekutý má asi 60% olejov, tak to musí byť ono - v recepte bola istotne chyba a lecitín sa rozpúšťa v oleji. Už sa mi ale nechcelo nič miešať, tak som granule namočila do oleja a nechala tam.  Po týždni som sa k nm vrátila (OK, zabudla som...). Granule sa NEROZPUSTILI. K úspechu som sa dostala po niekoľkých mesiacoch pauzy.

Ako som rozpúšťala granulovaný lecitín III - vo vode odstátím, JUPÍ!
A potom som ho objavila.... recept, podobný tomu prvému, ibaže tu bola jedna veta, ktorá zmenila všetko: Granule namočte do vody a nechajte asi hodinu odstáť. Stihnú sa rozpustiť, potom ich stačí už len poriadne premiešať.

Lenže ja sa chystám na experiment, kedy vyskúšam rôzne pomery olejov a vody a lecitínu. Preto si chcem lecitín vyrobiť dopredu v negranulovanej podobe. Pokúsila som sa o nízke % vody, v ktorom ho rozpustím, a tento základný lecitín (tak budem hmotu nazývať) potom použiť ako emulgátor:

1) Granule namočte do vodnej fázy receptu, nechajte hodinu odstáť (na obrázku 20g granúl a 40g destilovanej vody pre môj pokus).


2) Po hodine sú granule rozpustené


3) Ak ich premixujete, vyzerá to asi takto (zatiaľ bez oleja)





Toto bude môj základný lecitín, ktorý chcem používať v krémoch. Teraz, ako správny vedec, skúšam rôzne kombinácie pomerov olejov, vody a lecitínu, aby som Vám priniesla výsledky a najlepšie pomery. Tak mi držte palce, budem Vás informovať!

13 komentárov:

  1. Ahoj, velmi sa mi paci Tvoj blog a odvaha skusat nove veci :) Lecitin v tekutej forme sa da kupit na ceskej stranke firmy Original atok: www.originalatok.cz
    http://eshop.originalatok.cz/ProductCard.aspx?NodeCode=N01032600001

    OdpovedaťOdstrániť
  2. waaaaaw... klobuk dolu pred tymto blogom.. Tak ma nadchol ze uz cakam len na objednane suroviny a hor sa do "kuchtenia" :)
    prikladam link na celkom fajnovy internetovy obchod (maju tam aj lecitin): http://www.talin.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vďaka za link anonymný/á,

    škoda len, že nemajú emulgátory.

    Potom sa pochváľ na fóre svojimi výrobkami!!!

    Prajem pekný deň!

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pre upresnenie evik: lecitin JE emulgator:) ja do svojich liecivych olejov na vlasy davam lecitin kupeny v tobolkach, tie rozrezem a tekuty lecitin z nich vylejem ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Ján,

    ďakujem za odozvu, chcela som Ti odpísať niečo v zmysle, že predsa netvrdím, že nie je, ale ako tak vidím, tak to z článku vôbec nie je jasné :) Až si nájdem čas, tak to trochu poupravím. Takže zatiaľ pre všetkých - áno, lecitín je emulgátor. Akurát len voda v oleji... :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Evik,

    chcela by som sa opýtať, či krémy iba s lecitínom, prípadne pridaným včelím voskom sú stabilné emulzie?. Mne sa fázy odelili a neviem kde som urobila chybu. V olejovej fáze som rozpustila oleje, včelí vosk a tekutý lecitín. Zvlášt som zahrievala destilovanú vodu. Obe fázy mali rovnakú teplotu. Začala som mixovať vliala som vodnú fázu do olejovej. Pomaly to hustlo. 3 krát som zopakovala proces nachvílu do chladničky, premixovať, a znova... a vyzeralo to nádejne. Nakoniec som pridala vitamín e, extrakt z grepfruitových jadierok, tekutý hodváb, a eukalyptusovú silicu. znova vymiešala a vyzeralo to dobre. Keď som krém (teda vlastne má to byť maska na vlasy)dala do plastového kelímka po chvíli sa fázy začali odeľovať:( Poraď mi prosím kde som urobila chybu. Týmto spôsobom som chcela robiť aj krémy a telové mlieka ale bojím sa, že to celé pokazím. Vopred ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Domi, lecitín a včelí vosk stačia na vytvorenie krému, ktorý je dlhodobo stabilný.

    Akurát strašne záleží na recepte a pomeroch fáz! Koľko percent oleja a koľko percent vody máš v recepte? Ak bolo privelľa vody, tak sa Ti to vždy rozfázuje. TO je problém prvý.

    A aká bola ich teplota pri miešaní? Možno prinízka - problém druhý

    Neviem kde si sa dočítala, že by sa mal medzitým dávať do chladničky, to môže byť ďalší problém - musíš miešať až kým nevychladne - môžeš ho namočiť do studenej vody na urýchlenie, ale za stáleho miešania. Prestať miešať je tretí problém.

    No a nakoniec - je fajn miešať ponorným mixérom a ručne (Striedať to) - mixér lepšie rozbije vodu a oleje na malé čiastočky než ručné miešanie, čo zvyšuje stabilitu emulzie.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem za odpoveď Evik, toto bol ten recept:
    • 10g mandľový olej
    • 10g olivový olej
    • 10 g kokosový olej
    • 5g včelí vosk
    • 5g kakaové maslo
    • 60 ml destilovaná voda
    • 2 g tekutý lecitín
    • 1 g vitamín E
    • 1 čajová lyžička medu
    • 10 kvapiek eukalyptusová silica
    • 1 g extrakt z grapefruitových jadierok
    • 1,5 g tekutý hodváb

    Je pravda že presnú teplotu neviem, odhadovala som, že obe fázy mali rovnakú teplotu, pretože som ich zahrievala v dvoch malých miskách, kt. boli umiestnené v 1 veľkej panvici s vodou. Keď sa kakaové maslo a včelí vosk kompletne rozpustili, tak som začala spolu zmiešavať. ( musím si zohnať teplomer, ešte len začínam s výrobou domácej kozmetiky).
    - miešala som až kým to nevychladlo ( ale nie ponorným mixérom ale šľahaciou metlou, možno tam bol problém, nabudúce použijem ponorný mixér), a až potom som to dávala schladiť a znova premiešavala.

    Ďakujem moc za rady, budem sa snažiť sa ich v budúcnosti držať. Chcela by som ťa ešte opýtať, či pomery vo vyššie uvedenom recepte sú podľa teba správne, prípadne, ako by si ich upravila ty.
    Ďakujem krásne, veľmi ti fandím. Tvoj blog je skvelý, vďaka tebe som sa začala pohrávať s myšlienkou vyrábania si vlastnej kozmetiky doma.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Dominika, nuž, zaprvé problém je v tých šľahacích metlách. Musíš naozaj použiť ponorný mixér, treba vytvoriť maličké čiastočky a to šľahač neurobí, len tam naženie vzduch. No a druhý problém je kakaové maslo. V tomto type krému nie je vhodné, pretože pomaly kryštalizuje, takže do druhého dňa Ti stuhne ale to už nemiešaš, takže sa Ti emulzia rozpadne.

      Odstrániť
  9. Dobrý deň, mám jednu otázku. Som laik začiatočník, stalo sa mi presne to čo písala osoba vysie,čiže fázy sa mi chladnú tím začali oddeľovať, použila som kakaove maslo,vceli vosk,lecitin a ružovú vodu.Otázka znie či sa dá proces zopakovať a opraviť, čiže znovu to isté zohriať, miešať a možno skúsiť pridať viac lecitinu alebo to mám teraz celé vyhodiť? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Simimajka, pozri prosím odpoveď vyššie, je to kakaovým maslom.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dobrý deň, som tiež začiatočníčka a chcela by som sa opýtať, či stačí keď použijem ako emulgátor iba včelí vosk alebo je potrebné pridať aj lecitín? Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť