nedeľa 6. novembra 2011

Kakaovo vanilkové mydlo s kozím mliekom - príklad pokazenej dávky, z ktorej pomocou rebatchingu vzniklo úžasné mydlo!


Neprajem to nikomu, ale je vysoká šanca, že sa Vám to raz prihodí - pokazená dávka mydla. Je to ako s tým pečením - niekedy to jednoducho nevyjde. Niekedy sa bez zjavnej príčiny nevyšľahá šľahačka, inokedy zas zdrcne plnka. A to nemusíte ani experimentovať a skúšať nový recept. Niekedy je to skrátka vo vzduchu a okolnosti sú neznáme. A niekedy je to preto, lebo ste si povedali...aaale čo, vyskúšame, uvidíme....:)
Mne sa to tiež stalo a pretože nerada niečo vyhadzujem do koša (ako nájdete v mnohých mydlárskych blogoch, dokonca i v niektorých knihách, pokazenú dávku často radia vyhodiť), a ešte menej rada keď sú tam drahé oleje a esenciálne oleje, poriadne som sa v internetovom svete porozhliadla po možnostiach záchrany a čuduj sa svete, záchrana existuje - tzv. rebatching. Neviem aký slovenský termín by som tomu dala, prerobenie?


 Výhody
+ môžu sa pridať farbivá, esenciálne oleje a iné prísady (sušené kvety, ...) ktoré by v procese za studena nevydržali alkalické podmienky
+ jednoduchý spôsob ako pridať do mydla mlieko

Nevýhody
- potreba mydla vyrobeného vlastnoručne (metóda za studena/tepla), čím sa vlastne predlžuje čas výroby
- dlhá čakacia doba kým stuhne
- rozpustená hmota je lepkavá a hustá, ťažko sa s ňou manipuluje - risk vzduchových bublín v konečnom produkte, obmedzené možnosti vytvárania pekných farebných kombinácií vyžadujúcich mydlo v tekutom stave.



Postup popíšem na pokazenej dávke kakaovo-vanilkového mydla, ktorého recept bol nasledovný:

Recept
Roztok hydroxidu
Destilovaná voda 380g 285g
NaOH 142g 108g
Oleje a tuky
Kokosový tuk  280g
Olivový olej pomace 340g
Kakaové maslo   50g
Ricínový olej    80g
V stope pridané
Vanilkový vonný olej    28g
Kakaový prášok     3 PL

Teploty zmiešavania: 36°C oleje, 37°C roztok hydroxidu
Forma: krabica od topánok vystlaná papierom na pečenie

Postup a problém
Postupovala som ako v procese výroby mydla za studena a v stope som odobrala 1/4 mydlovej hmoty a zamiešala do nej kakaový prášok. Nakoniec som do bielej časti vmiešala vanilkový vonný olej.
A tu nastal problém. Ako som už niekoľkokrát spomínala, syntetické vonné oleje spôsobujú zdrcnutie mydlovej hmoty. Príčina je jednoduchá - umelé vône sú obvykle založené na báze alkoholu alebo iného dobrého rozpúšťadla, ktoré po pridaní do mydla vo fáze stopy urýchli reakciu zmydelňovania tým, že umožní rýchlu komunikáciu NaOH a olejov. Hmota zrazu neuveriteľne rýchlo, v priebehu sekúnd (obzvlášť za použitia mixéra) stuhne na niečo, čo sa rozhodne do formy nedá liať - nanajvýš tak natlačiť - a často to obsahuje hrudky. Takže to natlačíte do formy no a potom sa už len modlíte, aby to mydlo vyšlo z toho bez problémov - a ono to niekedy vyjde, a niekedy nie. Najlepšie je teda hneď takéto mydlo hodiť do hrnca na sporák, rozpustiť a dokončiť podľa procesu za tepla.
Lenže toto všetko som nevedela, takže som sa v hrôze čo sa to deje zmobilizovala, upustila od vírivých vzorov, čo som mala naplánované (aj tak sa to nedalo), a všetko s fučaním natlačila do formy v dvoch vrstvách - bielej a kakaovej.

Mydlo tlačím ručne do formy.

Mydlo stvrdlo pomerne rýchlo (krájala som po 12 hodinách) a po nakrájaní veru nevyzeralo nijak vábne, rozhodne som si ho takto nepredstavovala:

Okrem nerovnomerného povrchu, ktorý jasne niesol stopy po fakte, že hmota bola tlačená do formy násilím a bola hrudková, moju pozornosť zaujali štrbiny na spodnej strane mydla.

 

Až nápadne sa totiž podobali na "duté kapsule niekedy obsahujúce zbytky roztoku NaOH " - akoby vystrihnuté z časti "troubleshooting" ktorejkoľvek knihy o výrobe mydla. Nechala som mydlo ešte týždeň stáť, aby som si bola istá, že zvyšok mydla dokončil reakciu a teda nie je zásaditý, a až potom som spravila test fenoftaleínom:

Celý povrch mydla potretý fenoftaleínom.
Prvá štrbina potretá fenoftaleínom













Všimnite si na obrázkoch hore, ako sa sfarbili len určité miesta, dokazujúc, že štrbiny naozaj obsahovali NaOH.

Nedalo sa teda inak, toto mydlo som nemohla použiť v danom stave a tak som pristúpila k rebatchingu.

V rebatchingu sa prakticky jedná o rozpustenie už hotového mydla (najlepšie ešte čerstvého, 1-2 dni starého, ale funguje aj na omnoho staršie, akurát také sa podstatne dlhšie rozpúšťa). 


  1. Mydlo, ktoré chceme prerobiť sa najprv nastrúha/nakrája/pomelie na mäsovom mlynčeku na malé kúsk. Ja som sa snažila nastrúhať samostatne bielu a samostatne kakaovú časť. Nepodarilo sa mi to na 100%, a preto prerobené mydlo malo "bielu časť"skorej kakaovo šedú.




  2. Následne sa mydlo rozpúšťa v zvolenej tekutine - v malom množstve mlieka, alebo vody, a to zohrievaním na miernom ohni, najlepšie vo vodnom kúpeli, pre lepšiu kontrolu teploty.
    Biela časť, pridávam kozie mlieko.
    Hnedá časť.











    Rozhodla som sa použiť  kozie mlieko. Do hrnca s hnedou hmotou (624g) i do hrnca s bielou hmotou (600g) som naliala po 300 ml kozieho mlieka a hmoty na miernom ohni rozpustila. Biela časť bola aj napriek tomu zásaditá, takže som do nej naliala 80 ml olivového oleja a rozmixovala.

  3. Po rozpustení, keď sa z mydla vytvorí homogénna hmota, sa môžu pridať farbivá, esenciálne oleje a iné prísady (sušené kvety, rastliny ...), ktoré by v procese za studena nevydržali alkalické podmienky. Už som do hmoty nič viac nepridávala.

    Biela hmota po rozmixovaní
    Hnedá hmota po rozmixovaní
  4. Rozpustené mydlo sa potom dávkuje do foriem, a čaká sa niekoľko týždňov kým stuhne do takej miery, aby dosiahlo dostatočnú kúpeľňovú životnosť. Ja som všetko som navrstvila v drevenej hlbokej forme.


Takto mydlo vyzeralo po 24 hodinách po vybratí z formy. Ešte stále bolo mäkké.

No a nakoniec takto vyzeralo prerobené mydlo. Trvalo mu niekoľko týždňov kým stuhlo, ale inak je to jedno z mojich najvydarenejších mydiel - veľmi jemné k pokožke, dostatočne penivé, a krásne kakaovo-vanilkovo vonia.

13 komentárov:

  1. Keď je to takto podané, tak ma to až tak nedesí ;)

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. včera som robila mydlo podla tohto receptu a myslím, že chyba nenastala v použití oleja ale recept je zlý. Ja som použila prírodny olej - rozmarín a bahno z mrtveho mora a dopadlo to odporne. Mydlo sa nedá krájať, vždy sa mi v polovičke zlomí. Som znechutná a sklamaná z celého mydla. Štve ma, že sa mi darí robiť, len jeden druh mydla, tak vyskúšam nový a ten sa nepodari :( mia

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mia! Máš pravdu! Dívam sa na recept a množstvo NaOH je priveľké! Preto sa ti rozpadáva pri krájaní, už som to v recepte opravila - zrejme som prekopírovala recept z iného príspevku a zabudla zmeniť množstvo NaOH.... mrzí ma, že si si pokazila dávku. Môžeš ho ešte prerobiť - rozpusti a pridaj 260g oleja!
    Ďakujem, že si na to upozornila, pozriem sa, či nemám aj inde takého hrôzy....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veď ty za to nemôžeš. Ja sa hnevam na seba, že som leniva si pozrieť tu soapcalc (kvôli jazyku) takto robim vsetko podla toho co je napisane a hocico pridam uz to inak reaguje. Nakoniec som ho narezala s drôtom ale asi ho zajtra prerobím. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evik prosím ťa, keď chcem prerobiť tú dávku, tak nepodarene mydlo rozpustim v tom oleji 260g alebo pridam vodu a potom dolej olej? a ak pridať vodu tak kolko ml? vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Majka, ako píšem v texte
    "Rozhodla som sa použiť kozie mlieko. Do hrnca s hnedou hmotou (624g) i do hrnca s bielou hmotou (600g) som naliala po 300 ml kozieho mlieka a hmoty na miernom ohni rozpustila. Biela časť bola aj napriek tomu zásaditá, takže som do nej naliala 80 ml olivového oleja a rozmixovala."

    Takže najprv rozpustiť vo vode, potom zamiešať olej. Pomery som dala také, aké sú v texte, aj keď by som možno začala s menej vody.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. uf,čakať až niekoľko týždňov? Ja som včera prerábala mydlo,nastrúhanú hmotu som si rozdelila na dve časti.Jednu časť som rozpustila,dala do formy a potom do chladničky.Na druhý deň sa dalo bez problémov krájať a na tretí deň (dnes) je také tvrdé,že musím fakt silno zatlačiť,aby som prstom spravila priehlbinu do neho.Pri rozpúšťaní druhej časti sa mi stala nehoda-po rozpustení sa mi šmykol hrniec a nabrala sa mi tam voda z vodného kúpeľa,niečo som vyliala,ale aj tak hmota zredla.Aj dnes je to ešte mäkké,bojím sa krájať.Takže pri tomto budem asi naozaj čakať niekoľko týždňov... :-((
    ahoj,Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evik, prosim Ta, ked som sa snazila rozpustit mydlo, nakrajane na tenke male platky ( nechcelo sa mi struhat), lebo nebolo extra podarene- take kavity sa mi tam utvorili, asi kvoli hustej stope a bublinam, neviem no, ci v nich bol hydroxid som nepatrala, ale kdesi cosi bieleho sa poobjavovalo...ale kazdopadne som sa rozhodla ho pretavit v ine mydlo.., no pridala som asi na 600g hmoty 340g tekutiny - pol na pol mlieko voda.zovrelo, miesala som, pustali sa bubliny z mydla a tekutiny menej, ale mydlo nie a nie rozpustit ani po 45 minutach, vyzera stejne jak po desiatich min varu - husta priesvitnejsia nerozpustajuca sa hmota, musela som pridat aj zo dvakrat vodu, nakoniec som to vyhodila:/ to mydlo bolo stare asi 11 dni, dakujem za odpoved..

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj, díky za ten prispevek. Upozornila me na nej Judita z Kosmetikahrou.cz. Prave jsem domichala rebatchovanou davku mydla, ktere jsem zpackala, protoze jsem predtim pri vyrobe uplne zapomnela pridat jednu cast oleju (docela velkou), a mydlo bylo strasne zasadite. Takze jsem ted mydlo nastruhala, rozpustila, pridala ten zapomenuty olej, a snad bude vse OK. Taky mi bylo lito vyhodit to, prece jen, dala jsem tam same dobre veci.. Takze jeste jendou diky!!! J

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj, prosím, lze nějak opravit mýdlo, kde naopak bylo dáno více vody? Stalo se to, že jsem zapomněla, že budu přidávat jogurt (zamíchala jsem přímo do olejů podle nějakého cizojazyčného receptu) a protože na Soapcalc nelze jogurt zohlednit, tak jsem NaOH rozpustila ve vypočteném množství vody a neuvědomila si, že přidáním jogurtu budu mít vody víc. Lze to znovu rozehřát (jen bych to vylila z formiček), ale nevím jak spočítat kolik nového louhu? Měla jsem na 500gr olejů 190 ml vody a 71,28 gr NaOH + 100gr bílého jogurtu. Do stopy (která ovšem téměř nenastala) jsem ještě dala 1 lžičku rozpuštěného medu a vonný olej.
    Díky moc za rady
    Vlaďka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Vlaďka!

    Mydlo sa určite opraviť dá, ale veľmi záleží na tom, v akej fáze výroby sa nachádzaš. Druhá otázka je, či ho naozaj potrebuješ opravovať. Neviem aký máš recept čo sa týka olejov ale jogurt navyše vôbec nemusí vadiť. Ono sa z mydla tá voda nakoniec odparí. Ak však nenastala vôbec stopa, tak by to znamenalo, že si mala príliš veľa nenasýtených olejov v recepte a pridanie vody tomu rozhodne nepomôže, skorej naopak. Radím teda mydlo z formičiek vyliať, normálne ho vo vodnom kúpeli alebo v pomalom hrnci zahriať až kým neprejde fázou gélu. To je všetko. Možno na konci budeš ešte chcieť pridať nejakú vôňu, ak sa ti odparí teplom tá pôvodná.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj, omlouvám se, že jsem hned neodpověděla (napřed jsem čekala jak moje oprava dopadne a pak jsme řešili nějaké problémy v rodině, tak jsem měla jiné starosti). Předně děkuji za radu. Doteď si nejsem jistá, jestli se to povedlo.
    Mýdlo jsem z formiček částečně vylila, částečně bylo ztuhlé a vypadalo, že i prošlo gelovou fází. Tak jsem dala do hrnce do vodní lázně a zahřívala. Hmota se postupně rozpustila, ale bylo to takové mazlavé a jakoby gelovité. Hledala jsem na netu, jak dlouho se to má dělat, ale nebyla jsem si jistá, jestli je to jako bych pracovala metodou za tepla. Tam byly časy poměrně dlouhé. Po cca hodině jsem to již nevydržela, přidala vonný olej a dala zpět do formiček. Bylo by gelové konzistence. Vyklápěla jsem malé formičky cca po 2 dnech, trochu to lepilo, ale na vzduchu to ztvrdlo. Z větších formiček jsem to vyklápěla až asi po týdnu, protože když jsem to zkoušela dřív, tak to nešlo (naspodu to bylo mazlavé). I po tom týdnu to ještě šlo dost špatně, ale dalo se to. Horní 2/3 byly tvrdé, ale spodní třetina byla stále mazlavá. Nicméně na vzduchu to vyschlo. Jen reliéf není moc poznat. Zatím mi to zraje, ale má úplně jinou vizáž než běžně vyrobená mýdla, trochu to na pohled připomíná vosk.
    Píši to hlavně proto, kdyby se někdo potýkal se stejnými problémy. Já doufám, že se mi to už příště nestane. Jak bude mydlit se teprve ukáže.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj, omlouvám se, že jsem hned neodpověděla (napřed jsem čekala jak moje oprava dopadne a pak jsme řešili nějaké problémy v rodině, tak jsem měla jiné starosti). Předně děkuji za radu. Doteď si nejsem jistá, jestli se to povedlo.
    Mýdlo jsem z formiček částečně vylila, částečně bylo ztuhlé a vypadalo, že i prošlo gelovou fází. Tak jsem dala do hrnce do vodní lázně a zahřívala. Hmota se postupně rozpustila, ale bylo to takové mazlavé a jakoby gelovité. Hledala jsem na netu, jak dlouho se to má dělat, ale nebyla jsem si jistá, jestli je to jako bych pracovala metodou za tepla. Tam byly časy poměrně dlouhé. Po cca hodině jsem to již nevydržela, přidala vonný olej a dala zpět do formiček. Bylo by gelové konzistence. Vyklápěla jsem malé formičky cca po 2 dnech, trochu to lepilo, ale na vzduchu to ztvrdlo. Z větších formiček jsem to vyklápěla až asi po týdnu, protože když jsem to zkoušela dřív, tak to nešlo (naspodu to bylo mazlavé). I po tom týdnu to ještě šlo dost špatně, ale dalo se to. Horní 2/3 byly tvrdé, ale spodní třetina byla stále mazlavá. Nicméně na vzduchu to vyschlo. Jen reliéf není moc poznat. Zatím mi to zraje, ale má úplně jinou vizáž než běžně vyrobená mýdla, trochu to na pohled připomíná vosk.
    Píši to hlavně proto, kdyby se někdo potýkal se stejnými problémy. Já doufám, že se mi to už příště nestane. Jak bude mydlit se teprve ukáže.

    OdpovedaťOdstrániť