nedeľa 20. novembra 2011

Pachy neutralizujúce zvláčňujúce kávové mydlo v krabici od džúsu

Typ mydla: pevné
Metóda: za studena

V tomto recepte som prvý raz vyskúšala formu z krabice od džúsu, a použitie kávového lógru v mydle. Chcela som vytvoriť mydlo ktoré by malo dezodorizačné účinky (veľmi výhodné pre prácu v kuchyni, ale aj napríklad po práci v záhrade, alebo po upratovaní), a malo na upracované ruky vyživujúci efekt.

Preto som vybrala recept Dirt Buster z knihy Soapmaker's Companion obsahujúci také oleje ako olej z pšeničných klíčkov, jojobový olej alebo maslo karité a skombinovala ho s kávovým lógrom. Toľko výživných a vzácnych olejov som do mydla ešte nedávala, a nemôžem sa dočkať keď bude hotové! Síce prešlo gélovou fázou, ale nechávam mu radšej ešte tak týždeň....

Najprv som si pripravila formu z krabice od džúsu.

Rozrežte jednu stranu krabice tak, aby pravá časť tvorila viečko a ľavá, kratšia časť sa dala zohnúť dovnútra krabice

Zohnite ľavú časť dovnútra krabice, čím vytvoríte rovnú hranu

Ak máte krabicu s alumíniovým vnútrom, tak ju radšej vyložte papierom na pečenie.
Množstvo mydlovej hmoty som odhadla na základe objemu krabice - 1L džúsu je cca 1L vody, teda forma pojme približne 1kg hmoty.
Recept
Roztok hydroxidu
Destilovaná voda228g
NaOH80g
Oleje a tuky
Kokosový tuk 188g
Palmový tuk164g
Olej z pšeničných klíčkov90g
Jojobový olej59g
Ricínový olej51g
Maslo karité47g
V stope
Kávový lógr2 PL


Postup
  1. Roztok NaOH som pripravila tak, ako je popísané v postupe výroby mydla za studena, akurát som nevedela, čo s kávovým lógrom - pridať ho v stope, alebo priamo do roztoku NaOH? Tak som spravila pokus, a pridala som časť, asi 1/3 priamo do už rozmiešaného roztoku NaOH a zbytok v stope. Myslím, že sa tým nič nezmenilo.
  2. Tuky som rozpustila dohromady s olejmi (začínam byť lenivá) - ten tmavohnedý olej, to je olej z pšeničných klíčkov. 
  3. Zmiešanie tukov a NaOH prebehlo ako vždy,  v stope som pridala zbytok kávového lógru -upozorňujem,že môj kávový lógr som nechala najprv vysušiť.  
  4. Nakoniec som hmotu vyliala do formy - bohužiaľ, krabica od džúsu ktorú som použila bola už   predtým zložená - pripravená na vyhodenie, takže strany boli "zlomené" a to sa prejavilo prehnutím pri naliatí hmoty. Musela som teda krabicu vystužiť na bokoch drevom a vyviazať špagátom. Nakoniec som všetko ozdobila kávovými zrnami.
  5. Mydlo som strčila do predhriatej rúry a prešlo gélovou fázou.
Mydlo som krájala po 24 hodinách.

12 komentárov:

  1. Evik, a prečo si nepridala mletú kávu, komplet, nevylúhovanú? má to nejaký špeciálny funkčný dôvod? Ja som do mydla sypala normálnu mletú kávu horšej akosti, ale mydlo ešte nedozrelo...

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemyslím si, že to má nejaký opodstatnený dôvod pridávať kávový lógr namiesto kávy - akurát, že to pre účel stačá a kávo môžeš vypiť :) ja som pôvodne chcela spraviť kávu, tú použiť namiesto vody do roztoku NaOH a lógr dať do stopy. Lenže na kávu som zabudla, pretože mám doma mašinu na expresso a tam sa mi do zásobníka uskladňuje ten lógr. Takže som použila ten a až keď už som mala roztok NaOH zamiešaný som si spomenula, že som vlastne chcela variť kávu. Takže veselo do toho aj s ešte nevymáchanou kávou:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evik a pohlcuje toto tvoje mydlo pachy ? Pretože moja výroba mydla narazila na zásadný problém, ktorý budem musieť ak budem v nej pokračovať vyriešiť. A tým je práve to neutralizovanie pachov. Ja teraz používam moje kávové mydlo, ktoré popisujem vo fóre a práve včera som sa zamýšľaľ nad tým, že vôbec nepohlcuje pachy tak isto ako aj ostatné mydlá ( čo by kávové údajne malo). A myslím, že to nie je tým, že nezostane vôňa a
    neprekryje pachy, sú mydlá ( kupované) , ktoré sú napr. neparfumované bez vône a pachy ti zmiznú. Ťažko sa dokáže človek presvedčiť, že má skutočne dobre umyté ruky, ak po umytí čo sa týka "čuchu" nie je zmena , napríklad, keď si strčíš ruku do ....., umyješ si ju a žiadna zmena, tak pocit čistoty veľký asi nebude. Pozorujem to už nejakú dobu a neviem čo s tým, pretože výroba ma baví ale chcem plnohodnotný výrobok.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahojte, aké máte skúsenosti s odstraňovaním pachov vašich mydiel? Odstraňujú pachy? Čo robíte preto , aby ich odstraňovali ??

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Mates,

    no pravda je, že som to mydlo skúšala v kuchyni, kde sa mi zdalo, že funguje dobre. Nikde inde som ho neskúšala, a teraz ho už doma nemám aby som skúsila napríklad, či by mi odstránil pach z rúk po psovi...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Evik ,

    nejde mi teraz o toto konkrétne mydlo ale doma vyrobené mydlá všeobecne, že či odstraňujú pachy prípadne čo ste spozorovali že na pachy funguje. Čo sa mne zdá tak zatiaľ čo som otestoval veľmi pachy neodstraňujú, čistia dobre, ale čo sa týka napr. že založím oheň v krbe, tak môžem si umyť ruky aj trikrát stále cítim pach zo spalovaného dreva.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aha, už rozumiem! Nuž, nevšimla som si, že by fungovali menej ako komerčné mydlá.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Evik,omluv mne za otazku,ktera sem asi nepatri.Jak mam prosim odhadnout mnozstvi NaOH do mydel z nekolika oleji??Narazila jsem na internetu na 2stejne recepty,ale kazdy mel jine mnozsti NaOH.Mydla,ktera tady popisujes,muzu pouzivat i na oblicej??? Dekuji predem za odpoved a jeste jednou mne omluv za otazky.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Iveta, skús si prečítať príspevok
    http://moderna.alchymistka.eu/2011/03/zakladne-principy-vyroby-mydla.html

    Mydlá môžeš používať na tvár, ak Ti všeobecne použitie mydla na tvári nevadí. Mňa napríklad niektoré mydlá vysušujú, najlepšie sú pre mňa tie, ktoré majú veľa bambuckého masla.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja som robila kávové mydlo z kokosového, bambuckého, arašidového tuku + trochu ricínového oleju. Kávu uvarila (mokka) a pridala do nej hydroxid a potom klasicky podľa postupu za studena, ked bola teplota rovnaká zmiešala tuky a hydroxid. V stope som pridala trochu z vyluhovanej kávy, robí to super peelingový efekt a kávovú vôňu. Mydlo mi prešlo, fázou gelu, na druhý deň som ho rezala a ozdobila, nechala som dozrieť.. Teraz som skúšala a krásne pení, v sprche aj vonia, ale pokožka potom vonia už len klasicky mydlovo.

    OdpovedaťOdstrániť