sobota 21. januára 2012

After eight - pralinkové mydlo plnené pepermintovým "krémom"


Tento nápad som dostala, keď som z balíčku od Ivana vytiahla Pepermintovú silicu.  Jedno z mydiel, ktoré mi poslal voňalo rovnako, a ja som si spomenula, že som videla mydlárov vytvárať mydlové kreácie na tému čokolády After eight (je to horká čokoláda plnená pepermintovou polotekutou plnkou).
Všetky tieto kreácie sú ale mydlá pevné, buď hnedé alebo dvojfarebné (hnedo-biele, hnedo-zelené) - skúste si vygoogliť obrázky "after eight soap"...

Lenže ja som chcela mydlo, ktoré by malo rovnaký koncept ako After eight - chcela som pevné mydlo, ktoré by bolo plnené iným, tekutým mydloma. Pretože je plnené, bude zrejme na jedno použitie, preto musí byť vyrobené v podobe malých "praliniek". A tak som sa inšpirovala výrobou čokoládových praliniek...

Na internete som našla postup výroby tých ozajstných, dôležité bolo zistiť, ako sa to plní. Postup pri tých čokoládových je nasledovný:

1) Vyliať čokoládovou hmotou dno a steny formičiek a nechať stuhnúť v chladničke
2) Po stuhnutí naplniť formy, ale nie úplne pod povrch, aby sa na ne zmestila ešte vrchná vrstva čokolády uzatvárajúca pralinku - nechať znovu stuhnúť v chladničke
3) Nakoniec naliať poslednú - vrchnú vrstvu čokolády a znovu dať do chladničky.

Voila, pralinka je na svete. U mydla to nie je až také jednoduché, hneď vysvetlím prečo, ale nakoniec som našla spôsob ako na to.

Takže som si pripravila malé formičky:- jednu na ľadové kocky v tvare srdiečok - veľmi pevnú, silikónovú, a jednu na mydlá - také malé kvietky, tiež silikónová, ale mäkkšia. 

Silikónové formy, vľavo tvrdšia na ľadové kocky (z nejakého obchodu, už ani neviem, TESCO?), vpravo mäkkšia forma na mydlo (z www.aroma-zone.fr). 

Mydlo sa skladalo z dvoch častí: pevná a tekutá.

A) Časť "čokoládová" - túto treba vyrobiť dvakrát, na vyplnenie stien foriem a potom na uzatvorenie

30g  Kakové maslo
30g  Palmový olej             
30g  Olivový olej               
10g  Bambucké maslo  (maslo karité)     
  4g  Čokoláda na varenie   

13g  NaOH                        
38g  Destilovaná voda      

V stope
1ČL kakaový prášok

Mydlo vyrobíte  procesom za studena, a miešajte až do dosiahnutia hustej stopy, asi ako tekutejší puding. Musí byť hustá, inak sa neuchytí na stenách, ale nesmie byť príliš hustá, aby sa ešte dala relatívne dobre liať. Je dobré mať štetec, ktorým si pomôžete nanášať prípadne hmotu na steny formy, ale pozor, surové mydlo rozloží vlasy štetca, takže je to len na jedno použitie.
Osobne sa mi zdalo, že mydlo lepšie drží na stenách pevnejšej formy na ľad, pretože tie na mydlo sú omnoho hladkejšie, prispôsobené pre jednoduché vyberanie mydiel. Nakoniec som ale mala väčší úspech s tými na mydlo.

Postup:

1) Naneste mydlo na spodok a steny formy. Naneste pomerne hrubú vrstvu, aspoň 2mm, hlavne na spodok, pretože tam bude neskôr pôsobiť tlak plnky.


2) Nechajte stuhnúť v chladničke, medzitým si pripravte plnku:

B) Časť "pepermintová"

40g  Pasty 100% kokosového tekutého mydla (návod na výrobu tu) - pozor, jedná sa ešte o pastu nerozpustenú vo vode
26g  Destilovanej vody
15g  Bambucké maslo
10 kvapiek pepermintovej silice
cca 1/4 až 1/2 ČL 20% kyseliny citrónovej - podľa potreby, na neutralizáciu kokosového mydla.

Postup:  Rozpustiť mydlo v horúcej vode, po vychladnutí pridať 15g bambuckého masla a vymixovať - mydlo je výborný emulgátor emulzií olej vo vode, takže sa z toho stane krém. Otestuje alkalinitu a podľa potreby pridajte po malých dávkach 20% kyselinu citrónovú, až po dosiahnutie neutrálnej reakcie v teste fenoftaleínom (testujte na odobratej vzorke).

Tekuté mydlo vymiešané s bambuckým maslom.
Pepermintový krém z tekutého mydla a bambuckého masla.

Alternatíva časti B:  Plnka sa dá urobiť aj z 100g krémového mydla (návod sem dám inokedy), ktoré jednoducho zmiešate s pepermintovou silicou (5 kvapiek)



Krémové mydlo s pepermintovou silicou.



Krémové mydlo v čokoládovej forme.

3) Naplňte stuhnuté čokoládové formy pepermintovým krémom (podľa B, alebo alternatívy), ale nie až po povrch, nechajte miesto na poslednú čokoládovú vrstvu. Vložte do chladničky.

4) Pokiaľ sú formy v chladničke, pripravte znovu čokoládovú časť - nie je možné pripraviť dve dávky na začiatku, pretože medzitým mydlová hmota príliš stuhne. Tentokrát tiež potrebujeme tekutejšiu stopu, ľahšie sa bude nalievať a prenikať do škár - skúšala som to oboma spôsobmi, nižšie obrázky s výsledkami.



5) Vyberte formy z chladničky a nalejte čokoládovú vrstvu. 
Prvý obrázok ukazuje ako časom stuhne mydlová hmota z prvej dávky - ťažšie sa nanáša, nerovnomerne.

Nanášanie čokoládovej mydlovej hmoty z prvej dávky - príliš stuhla, nanáša sa ťažko a nerovnomerne. 

Na fialovú formu som potom ešte vyliala čokoládovú hmotu z druhej dávky a zarovnala. Na srdiečka som rovno liala čokoládovú hmotu z druhej dávky. Po stvrdnutí som všetko som zabalila do potravinovej fólie, aby som zabránila reakcii surového mydla so vzduchom a tvorbe sodného povlaku:


6) Na druhý deň som vyberala z formičiek. Zatiaľčo z mydlových to išlo ľahko, tie na ľad som musela dať do mrazničky na 10 minút. Sú vidieť miesta, kde bola čokoládová vrstva veľmi tenká, na niektorých prešiel krém na povrch.



5 komentárov:

  1. kto by nevedel co to je, tak by to aj zjedol, v kazdom pripade je to skvele, pracne, ale super napad.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no to je krasa, hned by som to zjedla

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evik, magnifique travail et excellente idée ! Bravo !

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem veľmi pekne za pochvaly. Ešte budem skúšať verziu s tekutejším vnútrom :)

    Colchique - merci beaucoup, seulement mon copain n'est pas content qu'il ne peut pas les manger et m'a accuse d’être sadique :) Je vais tenter encore une version au cœur plus liquide.

    OdpovedaťOdstrániť