štvrtok 5. júla 2012

Aktualizácia k receptu Kávové mydlo s kávovým zrnom

UPDATE 5.6.2012 k príspevku

Kávové mydlo s kávovým zrnom

Musím pripomenúť, že je dôležité zistiť si, aké percento tukov má Váš margarín! Ten môj mal len 60%, čo som zistila až neskôr, takže v konečnom dôsledku som  - v kávových zrnách namiesto 24g tuku mala v recepte len 14.4g, čo je o takmer 10g menej, predstavujúcich 6.7% receptu... NaOH som vypočítala na 5% pretučnenie, takže v podstate vo finále má môj recept 1.7% viac NaOH než teoretická hodnota zmydelnenia!!! - v zbytku receptu mala namiesto 200g tuku v recepte len 120g tuku, čo je o 8% viac NaOH, takže pri plánovanom pretučnení 5% je to o 3% viac NaOH než je teoretická hodnota zmydelnenia!!
* PRETO JE MOJE KÁVOVÉ MYDLO PO DVOCH TÝŽDŇOCH STÁLE PRÍLIŠ ZÁSADITÉ!!!*
A kto uhádne, čo bude nasledovať? :)


Ešte dopĺňam, že margarín by mal mať 100%, aby sa dal použiť bez problémov v recepte, ale to by už nebol margarín. Preto treba zvýšiť podiel margarínu tak, aby tvoril dané množstvo tuku.

Množstvo margarínu do receptu sa teda vypočíta

požadovaná hmotnosť v recepte / X

kde za X dosadíme percento tuku v margaríne, ako hodnotu dvoch desatinných miest (teda v prípade, že je to 60% tuku, tak X=0.60)

3 komentáre:

  1. Ahoj Evik! Pokušam sa odpovedať síce neskôr ale nedalo mi to keď som to tu zase našla. Ja bby som to mydlo nastrúhala a rozpostila v tuku v takom množstve aké mi chýbalo k pretučneniu. Trošku by som to asi aj zahriala na pare pre lepšie rozpušťanie a rozmixovala. Znovu rozliala do foriem a nechala stáť. Ale ty ma určite vyvedieš z omylu a budeš tam pridávať ešte naoh a viac oleja. Či? Ale napíš ako si to opravila aj mi sa chceme poučiť z tvojích chýb. Mirka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá mMirka - uhádla si to skoro presne, akurát mydlo asi rozpustím v troche mlieka, len v tuku by to šlo ťažšie.

    Ešte som nemala čas prerobiť, ale určite zavesím na web aktualizáciu!

    Mam až chuť Ti poslať ako výhru to prerobené mydlo, ale neviem, ako to dopadne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem,ale všetko si nám poradila aj tak ty. Nerob si starosti, ja sa už teším na vianočnú výmenu mydielok, ak sa bude konať. M.

    OdpovedaťOdstrániť